kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 02.04.2015

Pesetkö pyykkisi vahingossa väärin?

Teksti
Karoliina Pentikäinen
14 kommenttia

     Aikana ennen F:n syntymää, en todella koskaan edes kiinnittänyt huomiota siihen, mitä pesuainetta vaatteisiimme käytin. Aikuisten vaatteissa kun harvemmin on porkkanasosetahroja, sormiväriä ja mutaa. Kun F sitten syntyi, oli heti saman tien selvää, että pesuaineissa ON ihan oikeasti eroja. Viimeistään siinä vaiheessa, kun oli jollain halpisaineella pessyt saman bodyn kolmeen kertaan. Eikä tahra edelleenkään ollut poissa. Todella epäekologista ja hermoja raastavaa.

Kuten kerroin pari viikkoa sitten, rakastan pyykinpesua. Se on kotitöiden ehdoton ykkönen. Siksi olin enemmän kuin tyytyväinen, kun OMOn,  Riikan blogin ja minun lukijailtaan Punavuoren Peikkoon saapui OMOn asiantuntija kertojaan erilaisia pyykinpesuvinkkejä. Ennen pyykkäysvinkkejä me kuitenkin saimme ihastella Punavuoren Peikon ihania vaatteita (ostin F:lle kolme Mini Rodini -ihanuutta), maistella herkkusafkoja ja puhua pulputtaa keskenämme. Niin ja aika moni vatsankasvattelija taisi rantautua vaaterekkien lisäksi myös liikkeen takaosaan, jossa oli esillä erilaisia Bugaboon rattaita. Tämä asia tulikin minulle ihan yllätyksenä. Olin aina aikaisemmin kuvitellut, että Punavuoren Peikko myy ainoastaan vaatteita. Aina voi siis oppia uutta!

Mutta sitten varsinaiseen pyykinpesuaiheeseen. Olen itse pikapesuohjelmien suurkuluttaja (koska inhoan esimerkiksi päivän käytössä lörähtäneita trikoopaitoja), ja joskus olen kummastellut, kun kovinkaan moni muu ei tunnu niitä käyttävän. OMOn asiantuntija kuitenkin kertoi, että juuri pikaohjelmien käyttöä – niiden vain riittäessä – kannattaa suosia. OMO Pikkujätti kun kuulemma (ja omankin kokemukseni mukaan kyllä) irrottaa tahrat jo lyhyilläkin, matalan lämpötilan, ohjelmilla. Jopa 15-30 asteisessa vedessä.

Toinen ohje, jonka kuuntelin erityisen tarkkaan, liittyi pesuaineannosteluun. Olen koko pesuhistorian lorotellut pesuaineet koneeseen aivan mututuntumalla, ja nyt kyllä nolottaa. Kuinka paljon rahaa olisin säästänyt, jos olisin lukenut Pikkujätin annosteluohjeet vaikkapa neljä vuotta sitten? Pikkujättin oikea annostelu täyteen pyykkikoneelliseen vaatteita on vain 24millilitraa, eli vajaat kaksi ruokalusikallista!

Kun OMO-asiantuntija huikkasi ohimennen, että ”tietysti se kuukausittainen peruspuhdistus on tärkeä” piti minun paljastaa tyhmyyteni. Kuukausihuolto? Mikä?

Kun nykykoneiden pesuohjelmat säästävät niin paljon vettä ja toimivat matalilla lämpötiloilla, on pesukone tärkeä pyöräyttää kerran kuussa tyhjillään läpi mahdollisimman pitkällä ja mahdollisimman kuumaa vettä käyttävällä ohjelmalla. Näin kone puhdistuu. Tällöin kannattaa käyttää kuulemma ennemmin jauhemaista pesuainetta kuin nestettä.

Näillä pesuvinkeillä siis kohti pyykkivuorta! Tuliko teille postaukseni perusteella jotain uutta tietoa? Entä onko sinulla jokin pesuvinkki, jonka haluaisit meille muille jakaa?

Kivaa päivää!

-Karoliina-

*kuvat: Ilona Savitie

Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Kommentit (14)

Oi, pikaohjelmat on parhaita! Kiva tietää, että nekin ”riittävät” oikean pesuaineen kanssa. 🙂

[…] Muistatte varmaan, kun kirjoittelin keväällä Punavuoren Peikossa järjestetystä Riikan blogin ja meikäläisen yhteisestä lukijaillasta. […]

Moikka ! Mäkin rakastan pyykinpesua ja innolla kerään aina pyykkikorin täyteen jotta saan rueta hommiin. Mutta en todellakaan tiennyt tuosta annostelusta mitään, laitan aina puoleenkin koneelliseen 50ml pesuainetta. Poikaystävä on kertonut että ihoa kutisee ja kuivaa, olen tähän varmaankin syyllinen. En ole kokeillut allergia ja astmaliiton tuotteita, koska rakastan sitä pyykin tuoksua ja nimenomaan tuoksullisia aineita. Mäkin vasta kuulin että pitäis pyöräyttää kone aina välillä tyhjänä jotta se puhdistuis. Apteekissa on jotakin sitruuna/etikka ainetta joka puhdistaa vielä paremmin. Kohta on uuden koneen osto muuton myötä, onko sulla jotakin vinkkejä minkälaisen koneen pitäis olla ? 🙂 mukavaa pääsiäistä !

Jauhesammuttimen sijaan kannattaa kotiin varata nestesammutin. Ei tule käytön hetkellä sitä hillitöntä sotkua.

Voi mikä kokemus! Täytyy myöntää, etten itse jätä pesukonetta päälle edes parin minsan kauppareissun ajaksi!

Ei ollut puhetta, enkä älynnyt edes kysyä, koska käytän kotona vain ja ainoastaan nestemmäistä ainetta.

Wau, mikä farkkuvinkki!! Pakko testata 🙂

Mä en oikein sappisaippuasta pidä, vaikka moni sitä kehuukin. Voi jättää vaalean läntin. Ja en tiedä, johtuuko matalista pesulämpötiloista, mutta meidän tahroille kyllä monet halpisaineet eivät ole riittäneet (vaikka esim. ruokatarvikkeissa rainbowt ja muut kelpaavat hyvin).

Itse pesen ainoastaan vitivalkoiset (ja niitäkään en aina), lakanat ja pyyhkeet 60 asteessa.

Kiitos pesuvinkkilinkistä 🙂

No niinpä!! Olen nimittäin joskus miettinyt, ovatko ne oikeasti hyviä.

Meillä ei enää koskaan jätetä pesukoneita ”työhön” kun olemme pois esim. kaupassa. Meillä alkoi pesukone savuta joskus ajat sitten ja tuli kiire sammuttaa sähköt ym ym. Ystävälläni alkoi ”palaa” astianpesukone. He suihkuttivat jauhesammuttimen sisällön ja olihan kaamea sotkukin sen jälkeen mutta vältyttiin tulipalolta.

En käytä kuin hajusteettomia pesuaineita. Kun luin edelliset, alan minäkin käyttää enempi pikaohjelmia.

Työpäivän aikana? Jos ette töitä kotona tee, niin aika riskialtista. Pesukoneet aiheuttavat monet tulipaloista. 😐

Tulee kyllä lotrattua liikaa pesuainetta. Itse käytän pääasiassa pikaohjelmia mutta olen huomannut että välillä on hyvä käyttää niitä pidempiäkin ohjelmia, ja myös korkeampia lämpötiloja, muuten pyykkiin ja koneeseen jää tunkkainen tuoksu.

Ja tuo kuukausittainen huoltopesu…..no joo, itse oon tehnyt sen ehkä kerran vuodessa sitruunahapolla. Eli täytyypä alkaa tehdä useammin.

Oliko siellä puhetta jauhemaisten pesuaineiden sisältämästä zeoliitista? Itse aloin käyttämään nestemäisiä pesuaineita kun opin että ne ei sisällä zeoliittia joka on tavallaan keinotekoinen saven kaltainen aine joka tukkii pyykkikoneet helposti, varsinkin matalissa lämpötiloissa pestessä. Mikäli käyttää zeoliittia sisältävää pesuainetta, varsinkin silloin tuo pyykkikoneen huoltopesu on tärkeä.

Meillä ykköskriteeri puseaineen valintaan on hajuttomuus.
Pesuohjelmana käytän paljon 40 asteen eko ohjelmaa, joka säästää vettä ja sähköä. Aikaa ohjelman pyörittämiseen tosin menee 4 1/2 tuntia, joten yleensä tuolla ohjelmalla pyöritetään öisin tai työpäivän aikana.
Lämpötiloja käytän laajasti pestävän pyykin mukaan. Valkoiset lakanat 90 asteessa, muut lakanat ja pyyhkeet 60. Perusvaatteet 40, herkät vaatteet 30. Ulkovaatteeille meillä on oma ohjelmansa.
Venahtaneisiin farkkuihin voi kokeilla myös pyöritystä vain kuivausrummussa. Vetää kuosin mukavasti kasaan.

”Viimeistään siinä vaiheessa, kun oli jollain halpisaineella pessyt saman bodyn kolmeen kertaan. Eikä tahra edelleenkään ollut poissa. ”

No jaa, meillä on ollut halpispesuaineitakin ja hyvin niilläkin on saatu vaatteet puhdistumaan. Tahranpoisto sappisaippualla ennen koneeseen laittoa, jos on vaikeita tahroja.

Joitakin vähän likaisia vaatteita voi toki pestä vain 30 asteessa, mutta kyllä aika monien vaatteiden kohdalla suosisin 60 astetta.

”on pesukone tärkeä pyöräyttää kerran kuussa tyhjillään läpi mahdollisimman pitkällä ja mahdollisimman kuumaa vettä käyttävällä ohjelmalla.”

Jep jep. + Välillä puhdistuspesussa kannattaa käyttää sitruunahappoa.

Pesuvinkkejä olen itse kirjoitellut: http://ihmetellen-kummaa.blogspot.fi/2015/01/vinkkeja-pyykinpesuun-eli-m

Itse en käytä muuta kuin hajusteettomia pesuaineita, vaikkei perheessämme yliherkkyyksiä olekaan. Ja huuhteluaineet on lähes aina täysin turhia, sanoivat pesuainevalmistajat sitten mitä vaan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X