kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 11.07.2015

Nörttikesän suosikit!

Teksti
Karoliina Pentikäinen
23 kommenttia

Jos jotain hyvää tämän kesän säistä pitää hakea, on se ehdottomasti se, että nyt olen malttanut lukea oikein kunnolla ja ilman huonoa omatuntoa siitä, että pitäisi olla koko ajan ulkona. Vaikka kirjallisuutta opiskellessa opin lukemaan teokset nopeasti ja yliopistossa vaaditulla tavalla, nautin siitä, että vapaa-aikani kirjat saan lukea rauhassa ja ajan kanssa. Nopeus ei ole siis kirjoja lukiessa minun juttuni. Pääasia on, että koko ajan on vähintään yksi kirja lukemisvalmiudessa ja samalla myös mielessä.

Enimmäkseen olen kyllä lukenut dekkareita, koska niitä lukiessa koen olevani eniten lomalla. Mutta onpa mukaan mahtunut pari käytännönläheisempää elämäntaito-opasta ja muutama perusromaanikin.

Olemme F:n kanssa käyneet tänä kesänä myös kirjastossa entistä useammin. Yleensä kirjastotouhut jäävät näin kesäisin, mutta sateen ropina on vetänyt myös pienen neidin yhä innokkaammin kirjojen pariin.

F ja minä olemme lukeneet mm. näitä teoksia kesän aikana.

KAROLIINAN KESÄKIRJOJA 2015:

 • Hennig Mankell: Haudattu. Ennen julkaisematon Wallander-kirja. Tehty alunperin Hollantiin dekkarikirjamarkkinointia varten (vähän samoin kuin Suomessa julkaistaan aina jokin pienoisromaani Kirjan ja ruusun -päivänä).
 • Anna Jansson: Hylynryöstäjä. Maria Wern-sarjaa. Siispä laatutakuu, vaikkakin Wernit ovat Wallandereihin verrattuna minusta aina vähän karmaisevampia.
 • Marie Kondo: KonMari-Siivouksen elämänmullistava taika. Huh mikä teos! Osaksi aikamoisia ylisanoja, mutta silti todella inspiroiva teos. Kirjoitan tästä oman postauksen pian!
 • Timo Parvela, Jari Sinkkonen: Ekaluokkalaisen vanhemmille: Kouluun! . Molemmat miehet ovat kasvatusalan neroja, joten luen mielelläni heitä. Kouluun!-teos sopii hyvin myös vähän nuorempien lasten vanhemmille. Jopa niin hyvin, että tein lukiessani alleviivauksia 🙂
 • Laura Honkasalo: Nuukaillen eli kuinka pelastin kukkaroni ja maailman. Ihan loistava opas nuukailuun ja järkevään kuluttamiseen. Näitä ohjeitä on pakko testata viimeistään sykyllä.
 • Viljami Puustinen: Kingston Wall -Petri Wallin saaga. Ehkä hieman tökkivällä tavalla kirjoitettu teos, mutta se sopii kuitenkin kirjan tyylii. Loistava sukellus suomalaiseen rock-elämään. Kirja vilisee tuttuja nimiä ja hurjia kertomuksia.
 • Aino Kontula: Reksi on homo ja opettajat hullui. Olen lukenut tämän kirjan valehtelematta puolen kymmentä kertaa, ja aina vaan jaksaa naurattaa yläkoulukuvaus. Niin totta (vaikka opettajahahmo säälitää ja suututtaakin välillä).

 

F:N KESÄKIRJOJA 2015:

 • Tiina Nopola, Mervi Lindman: Siiri tekee maalin, Siiri ja lumimies ja Siiri ja kadonnut tähti. Näitä kirjoja aikuinenkin lukee ilolla!
 • Daniel Lipkowitz: LEGO leikkikirja. Kuvia, tarinoita ja inspiraatioita siitä, mitä kaikkea Legoista voi tehdä. Aina kun F on selaillut kirjaa, alkaa monta tuntia kestävä Lego-leikki. Loistava inspiraatioteos siis!
 • Disney: Prinsessatarinoita.Mitähän tästä nyt sanoisi? No F ainakin tykkää. Kauniita neitoja pinteessä.
 • Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossu Kurrekurredut-saarella. Kuvitettu Peppi-teos. Hyvää, paitsi toki arveluttaa aina nämä jutut.
 • Maijaliisa Kauppinen: Tilli Mössönpoika. Lapsuuteni lempparikirja jaksaa innostaa myös F:n.

Mitä kirjoja teillä on luettu näin kesällä? Itselläni seuraavaksi listalla on kirjastoon varatut Eat,Pray,Love (kiitos vaan vinkistä teille!), Kaaoksen kesyttäjä :tavarat, paperit ja aika haltuun, sekä pino Eskon isältä saatuja kirjoja.

-Karoliina-

Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Kommentit (23)

Ihanaa, kirjavinkkauksia! Lukutoukka tykkää. 🙂 Lapsena ja nuorena sitä vaan luki järjestelmällisesti kaiken, mitä kotikylän kirjaston lasten ja nuorten hyllyt tarjosivat, mutta aikuisten osastoilla (etenkin Helsingissä) valikoimat ovat rajattomia, ja siksi toisten kirjavinkkaukset ovat arvokkaita. Aikuisille ei myöskään ole (ainakaan hyviksi havaittuja) kirjasarjoja, mikä on sääli, koska hyvän kirjan jälkeen haluaisi jatkaa samoissa tunnelmissa. Missä ovat aikuisten Tiinat ja Babysitters clubit? Vai toimisivatkohan aikuisten versiot sittenkään? Ehkä eivät. 😀

Mutta niin, kirjavinkkejä blogiin jatkossakin, näitä ei voi olla liikaa!

Ps. Ehdoton lastenkirjasuosikkini on iki-ihana Ulf Nilssonin ”Minä ja pikkusiskoni Kukkakaali eli päivä kanikukkulalla”. Rakastin sitä lapsena, ja löysin sen pari vuotta sitten kotikyläni kirjaston poistohyllystä. Se pitää edelleen lukea tasaisin väliajoin, sillä kerronta ja kuvitus jaksavat viihdyttää edelleen. F voisi tykätä ja sinä myös. 🙂

Tuo Sinkkosne ja Parvelan Kouluun on oma suosikkini. Mielestäni jokaisen vanhemman pitäisi lukea se viimeistään siinä kohtaa, kun lapsi aloittaa eskarin. Ja aina uudestaan ja uudestaan…
Samoin lukea se kannattaa myös silloin, kun kouluun menee toinen tai kolmas lapsi. Vaikka jo vanhempana koulusta ja koulunaloituksesta jotain jo tietää.

Alkukesän kesälomalla luin neljä kirjaa:
Ulla-Lena Lundberg: Leo (Kaunista kieltä, 1800 -luvun tavallisia ihmisiä, vähän traagisia kohtaloitakin, purjelaivoja ja maatiloja)
Jean-Paul Didierlaurent: Lukija aamujunassa (Aikuisten satu. Lukemisen jälkeen olin todella ilahtunut siitä, että tulin lukeneeksi.)
Cecilia Samartin: Los Peregrinos (Trilogian viimonen osa, kaksi aiempaa oli kyllä huomattavasti paremmat.)
Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät (Vähän koetteli turnauskestävyyttä, mut loppuun päästessä olin sitä mieltä, että kannatti lukea. Että ei miun mielestä ihan turhaan oo Finlandialla palkittu kuitenkaan.)
Ja nyt luettavana on Tove Janssonin Kesäkirja. Se on vasta ihan alkulehdillä, joten en vielä tiedä, mitä siitä ajattelen.

Heh, minunkin lapsuuden lemppari on tuo tilli! Teinarina löysin sen sitten makasiinin kirpparilta 5mk:lla. Siihen on toinenkin osa, mössö urhoollinen.

Mä olen myös äikänope (aloitettiin muistaakseni opinnot samana vuonna Jkl:ssä), ja kesä on siitä mukavaa aikaa, kun ehtii ja jaksaa lukea. Kesällä tuleekin luettua enemmän kuin muuna aikana yhteensä. Sain nyt vasta luettua Kätilön ja Neljäntienristeyksen. Jälkimmäisestä tykkäsin kovasti. Kiitos kivasta blogista ja hyvää kesää koko perheelle!

keskipaivassa.blogspot.fi

Kirjastontäti täällä hei!

Itse suosittelen kesälukemiseksi huippuja uutuuskirjoja, esim. Jojo Moyesin Kerro minulle jotain hyvää ja Caitlin Moranin Kuinka minusta tuli tyttö! Huippuna lisänä myös John Greenin uusin Arvoitus nimeltä Margo (ja jos ei ole lukenut aiempia teoksia niin myös Tähtiin kirjoitettu virhe ja Kaikki viimeiset sanat). <3

Viveca Stenin neljä dekkaria, jotka sijoittuvat Sandhamnin saarelle Tukholman lähettyville. Täydellistä kesälukemista.. saaren kesätunnelmia ja murhat 😀 Kaikki neljä just luettu 🙂 Tällä hetkellä menossa Marko Kilven Elävien kirjoihin 🙂

Tämän kesän uusi suosikki on Saara Kesävuori. Loistava dekkaritrilogia sekä uusi avaus seuraavaan trilogiaan teoksella ”musta hevonen”. Viime kesän suosikki ehdottomasti oli Kati Hiekkapelto. Toivottavasti kohta Hiekkapellolta tulisi jotain uutta. Suomalaisten rinnalla myös ruotsalaiset dekkarit uppoaa,erityisesti Läckberg. Lukeminen lomalla on kyllä parasta.

Ja tietysti meillä myös luetaan 5-vuotiaan pojan kanssa Risto Räppääjä-kirjoja ja koulunsa aloittavan 7-vuotiaan tytön kanssa Ella-kirjoja (lukee ko. kirjoja myös itse, mutta onneksi äitikin voi välillä lukea jonkun luvun). Välillä myös Mauri Kunnasta, Astrid Lindgreniä yms. Lukemisen ilon olen onneksi saanut tartutettua myös lapsiin.

Olen juhannuksen jälkeen lukenut enemmän kaunokirjallisuutta kuin edellisenä viitenä vuonna yhteensä! 😀 Koska. On kesä ja gradu on valmis, kippis! Sain juuri luetuksi Laura Honkasalon Perillä kello kuusi ja se oli kyllä hyvä. Välillä tällaista hätähousua jo ihan ärsyttä ylitarkka kuvaus, mutta sillä tavalla Honkasalo on saanut luotua kyllä hienon maailman, johon oli helppo päästä sisään. Tykkäsin muutenkin uppoutua 60-luvun Suomeen, toisaalta vanhempi sukupolvi oli vielä sääntöjen ja normien vanki, toisaalta nuorempi sukupolvi halusi taistella niitä vastaan. Kiehtovaa. Ja erityisen mielekkääksi koin sen, että välillä siirryttiin ”nykyaikaan” (-90 luvulle), missä kirjan henkilöt ovat nyt. Tykkäsin.

Se on kyllä kurjaa, kun on löytänyt hyvän kirjailijan, ja tajuua, että on lukenut tältä kaikki teokset. Esim. Eve Hietamies on mulle sellainen kirjailija!

Onpas kiva kirjalista sulla 🙂

Oi, pitääpä etsiä tuo Urhoollinen käsiin 🙂

Hei aloititko suomessa vai kirjallisuudessa? 2004? Yritin tiirailla sun blogikuvaa, mutta en saanut kasvojasi päähäni 🙂

Kiitos 🙂 Ihanaa saada ammattilaisen vinkkejä!!

No nämäkin sarjat olivat mulle uusia. Kiitti vinkeistä. Lukeminen on ihanaa!

Tuo on niin tärkeää!!

Waude: Onnea gradusta!!

En ole. Luen yleensäkin tosi vähän muuta kuin kotimaista, joten kaikki ulkomaiset vinkit ovat kultaa! Kiitti 🙂

Olin suomen kielen puolella, muistan sut joiltain kirjallisuuden luennoilta. 🙂 Bongasin sun kolumnin silloin joskus Kaksplussasta ja päädyin lueskelemaan blogia.

Niin arvelinkin. Niissä jättiluennoissa oli niin paljon porukkaa 🙂 Oi niitä aikoja!

Sama! Tosin eilen illalla purkamatta jäänyt muuttolaatikko tuotti iloisen yllätyksen: yksi lukematta jäänyt Hietamies löytyi laatikon pohjalta!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X