kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 11.08.2015

Pelastetaanko maailma kasvisruualla ja luomulihalla?

Teksti
Karoliina Pentikäinen
60 kommenttia

Muistatte ehkä, kun viime syksynä (itse asiassa päivää vajaa vuosi sitten) kerroin, kuinka olen alkanut kerätä erilaisia kivoja ruokareseptejä talteen. Ja kerroinpa myös siitäkin, että haluaisin kauheasti kuulla myös teidän vinkkejänne ja parhaita ruokaohjeitanne.

Näyttäisikin vähän sille, että tämä elokuun puoliväli on elämässäni sellaista arkiruoka-aikaa, koska samaiset safkamietteet ovat alkaneet taas lähipäivinä pyöriä mielessäni.

Paitsi että nyt ruoka-asiat pohdituttavat minua myös vähän laajemminkin.

Viime keväänä havahduin nimittäin siihen, kuinka paljon lihan tuottaminen kuluttaakaan energiaa. Ja kuinka kurjissa oloissa (jos niitä oloiksi voi edes kutsua) moni ruuaksi kasvatettu eläin eleleekään.

Koska rakastan lihaa, enkä missään nimessä halua ryhtyä kasvissyöjäksi, aloin pohtia, voisinko meidän perheen arkiruokavalinnoillamme tehdä parempia ratkaisuja.

Aloin miettiä, josko meidän pitäisi syödä enemmän kasvisruokia. Ja mitäpä jos liha, jota söisimme, olisikin aina luomua.

Tähän asti luomuliha on usein jäänyt kauppaan sen korkean hinnan vuoksi, mutta entäpä jos söisimmekin useammin kauden kasviksia, jolloin kauppakassin hinta ei räjähtäisi pilviin, vaikka liha olisikin luomua.

Nyt pitäisi kuitenkin opiskella tätä ruoka-asiaa oikein kunnolla, jotta emme lähtisi sokkona uuteen kokeiluun. Koska kokeiluhan tämä (näin aluksi ainakin) on, koska en tiedä, miten homma käytännössä kohdallamme menee.

Jos tiedät aiheesta jotain, kerro minulle:

  • Kuinka liharuokia voi jatkaa? Soijaa jauhelihan sekaan vai miten se nyt menikään?
  • Mistä nettiosoitteesta/kirjastaa saa parhaat vinkit kasvisherkkuihin ja toisaalta niihin ihan arkisiin nakkikastikkeen korvikkeisiin?
  • Onko jokin luomumerkki/kauppa toista parempi? Miksi näin?
  • Onko luomulihailulla aidosti jotain merkitystä maapallon kannalta? Etten nyt hurahtaisi vaan johonkin hipsterihippivillitykseen ilman fiksua syytä.
  • Riittääkö kananmunissa ”vapaat munat” vai pitääkö olla luomu? Miksi, miksi ei?
  • Entä miten on kalojen laita.? Syömme lohta 1-2 kertaa viikossa, mutta en muista koskaan nähneeni luomulohta lähikaupassamme. Voiko normikalaa popsia siis huoletta?
  • Mistä asiosita säästätte, jotta voitte ostaa luomua?
  • Ja niitä ruokavinkkejä taas ottaisin, kiitos!

Viime syksynä en lopulta niitä meidän reseptejä paljon teille jakanut, mutta toivotaan, että tänä vuonna innostukseni kestää pitkään ja pääsen teillekin aiheesta vielä postailemaan!

-Karoliina-

Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Kommentit (60)

Soijarouheella voi monessa ruuassa korvata jauhelihan kokonaan. Esim. Kaalilaatikon tai makaroonilaatikon voi tehdä kokonaan tai osittain soijasta, jos vain vatsa kestää. Totuttelemaan kannattaa käydä pienillä määrillä, sillä tömäkkä papu kerää helposti vatsaan ilmaan ja saa olon tuntumaan kurjalta. Maku on mieto ja neutraali ja täydestä menee meidän ”lihansyöjillä” jos ei erikseen mainitse soijaa käyttäneensä.

Kasvisruuista voi suosia ihan niitä tavallisia: kasvissosekeittoa, pinaattikeittoa, lihatonta hernekeittoa, ksäkeittoa, kasvislasagnea, kasvispihvejä, punajuuripihvejä jne. Lihattomia ruokia ovat myös puurot, jotka turhaan nähdään aamu- tai iltapaloina. Maitoon haudutettu ohrapuuro kun on ihan kelpo ruoka: kotimainen kuidunlähde.

Kalaa kannattaisi kai muutenkin syödä ennemmin lajia vaihdellen. Läheltä pyydetty kala on kai parempi kuin norjasta lentänyt, vapaana meressä uinut parempi kuin pussissa kasvanut? Näin ainakin itse oletan?

Miten olisi riista lihana?
Pakastin on monipuolisen lihankäyttäjän hyvä kaveri. Hirvipaistin lisäksi sinne säilötään meillä kerran pari vuodessa myös kokonainen, paloiteltu lammas suoraan tuottajalta ostettuna.

Lihatuskaa voi lievittää myös opettelemalla käyttämään lihaa monipuolisesti. Ei vain niitä ”parhaita paloja” vaan fileiden lisäksi myös sisäelimiä ja hitaammin kypsyviä paisteja.

Kiitos fiksuista vinkeistä 🙂

Helsingissä Kannelmäen Prismasta saa usein luomulohta.

Luomulohta ei ole olemassakaan, vaan kyse on todennäköisesti villilohesta. Kalassa pyydetty on aina parempi vaihtoehto kuin kasvatettu.

Itse en ole kovin valveutunut lihan kanssa. Mutta metsästäjänä liputan riistan puolesta. Ekologisempaa lihaa saat hakea, etkä löydä.

Takuuvarma kasvisruoka neljävuotiaalle on pinaattiletut! Joko valmiina kaupasta tai, mikä vielä parempaa, itse paistaen.

Eivät tosiaan ”vapaat” kanat mitään vapaita ole. Ja se vapaus on vain markkinointia. Oikea nimitys on lattiakanala, mikä sinänsä on parempi kuin häkkikanala.

Luomulle on hyvästä syystä kannattajakuntansa, itsekin sitä monessa suosin, mutta eniten lajityypillistä elämää kanat saavat kyllä viettää free range -ulkokanaloissa. Kanat saavat itse päättää ovatko sisällä, ”terassilla” vai ulkona. Saavat myös ulkoilla vuoden ympäri toisin kuin luomukanaloissa. Ulkona tilaa on myös enemmän per kana. Ulkokanaloita ei vielä Suomessa montaa ole, mutta suuntaus on hyvä. Tästä syystä ja siitä, että Vaahteramäki farming takaa gmo-vapauden ja kalajauhottomuuden, suosin kananmunissa free rangea enkä luomua.

n=3= virikehäkki, eli pienryhmäkanala
Tässä tuotantomuodossa kanat ovat kuudenkymmenen kanan häkeissä.

n=2= lattiakanala
Kanat eivät ole häkissä. Useimmiten niitä markkinoidaan ”vapaina kanoina”. Kanoilla on orret ja erilliset pesät munintaa varten. Lattiakana ei pääse ulos.

n=1= ulkokanala
Ulkokanat, eli free range kanat elävät kuten lattiakanat, mutta niille on tarjottava ulkoilumahdollisuus päivittäin ympäri vuoden. Ulkolaidunta on oltava 4 neliömetriä per kana. (luomussa vastaava luku on 2) Ulkokana saa vapaasti täydentää ruokaansa luonnon antimilla. Ei voida siis lukea luomuksi.

n=0= luomukanala
Luomukanat elävät periaatteessa kuin lattiakanat, mutta saavat luomu-sertifioitua rehua. Yleisesti siinä on ohraa, kauraa, vehnää, soijaa ja kalajauhoa. Luomukanat myös pääsevät ulos kesä- ja lokakuun välisenä aikana, mutteivät koskaan talvisin. Luomutuottajien suurin ongelma on saada rehusta sellaista, että kanat voivat hyvin. Soija tuodaan argentiinasta ja on tolkuttoman kallista. Kalajauhoa luomukanat saavat ainoana tuotantomuotona, koska muuten olisi lähes mahdotonta turvata kanojen riittävä valkuaisensaanti.

Teksti tuotantomuodoista poimittu Vaahteramäen MunaEggsPressin sivuilta.

Sain päivän naurut kun luin tän postauksen. Ensiksi luomu ei vaikuta maapallon pelastamiseen. Sinuna ostaisin tavallista lihaa. Ja ei suomessa ei ole luomukalaa. Kasvisruokapäiviä kannatan. Olen itse semivegetaristi.

Tosi tärkeä aihe! Toivottavasti löydät hyviä kasvisreseptejä ja jaat niitä myös meille lukijoille. 🙂 Mulla on vähän samanlainen projekti meneillään ja hyvien kasvisreseptien löytäminen on vähän haasteellista. Itse en tosiaan tyydy siihen, että vain jätän lihan pois ruuasta, vaan haluan että ruoka on varmasti ravitsevaa ja myös riittävän proteiinipitoista. Soija olisi kätevä, mutta sitä en halua käyttää, koska se ei taida olla se terveellisin vaihtoehto. Mutta kun yhdistää palkokasveja ja viljaa, saa täydellistä proteiinia, eli tällaisia aienksia sisältäviä ruokia kannattaa suosia!

Itse syön nykyisin vain luomumunia. Ei ne ”vapaat” kanat mitään vapaita ole, koska ovat niin ahtaasti muiden kanojen kanssa.

Mun mielestä huippu kommentti tuo missä kerrottiin suomalaisesta maitotilasta. Itse pidän tärkeänä sitä että ruoka on suomalaista. Me ostettiin vahingossa yksi joulu luomukinkku ja itse maussa en kyllä maistanut mitään eroa tavalliseen. Minäkin olen ymmärtänyt että luomu on pääaääntöisesti vain sitä että eläimet syövät luomuruokaa. Niiden oloista verrattuna tavallisiin en sitten osaa sanoa. Suomessa lopettaa tiloja jatkuvalla syötöllä koska maanviljely ei ole kannatavaa. Säännösviidakko on ihan hirveä ja käytännössä viljelijät elävät tappiolla. Suosittelen tutkimaan paljonko viljelijälle tai maitotilalliselle jää käteen vaikka liha ym ovat niin kalliita kaupassa. Se on nimittäin ihan naurettavan vähän. Itseäni pelottaa se että kohta ei saada suomalaista lihaa tai maitoa tai kasviksia ollenkaan koska siitä tehdään koko ajan entistä mahdottomampaa. Ulkomailla on normaalia pumpata eläimiin antibiootit varuulta, ettei eläimet sairastu. Suomessa lääkitään vain kun on tarve. Suurimmassa osassa maatiloja eläimiä pidetään hyvin ja kuten tuolla aikaisemmassa kommentissa sanottiin. Jopa itketään niiden takia. Itsekin olen maatilan kasvatti ja muistan miten tärkeitä lehmät olivat. Luomu tuottteita vastaan minulla ei ole mitään mutta mielestäni olisi hyvä myös liputtaa suomalaisia tuotteita ja varsinkin lähiruokaa. Reko- piirit ovat hieno idea ja tuottajalle jää enemmän käteen kun kauppa ei vie siitä sitä suurta siivua. Vähän ohi asiasta mutta kiitos kun otit käsittelyyn tämän asian! Suomen maatalous tarvitsee kaikkien apua ja ehkä kirjoituksesi avulla ihmiset alkavat enemmän miettimään valintojaan 🙂

Aamen! Niin ikään maitotilallisen tyttärenä puit ajatukseni sanoiksi just eikä melkein!

Meidän (jauhe)liha tulee suoraan entiseltä vanhempieni (nykyiseltä pikkuveljeni) maatilalta ja se on luomua, vaikkei varsinaista Luomu-merkkiä löydykään. Eläimet syövät siis luomurehua jne. 🙂 Savon reissuilta tätä herkkua sitten hamstrataan useampi kilo kerralla.

Ihanaa, että kerrankin joku ottaa esiin tämänkin näkökulman! Yleensä kun eläinten oloista puhutaan lähes ainoastaan negatiivissävytteisesti (uskon tämän johtuvan osittain tietämättömyydestä), vaikka, kuten totesit, Suomessa asiat on moneen muuhun maahan verrattuna aivan todella hyvin. Toki niitä mätäpaiseita löytyy myös Suomesta ja en väitä, etteikö olisi tiloja, joilla eläimiä ei kohdella niin hyvin, mutta ne ovat kuitenkin vain jokunen promille. Ja sitä paitsi, eläin, joka voi huonosti, ei tuota, joten tilojen kannattaa myös taloudellisista syistä huolehtia eläimistä hyvin.

Itsekin olen siis maitotilalla kasvanut, ja nähnyt läheltä sitä touhua. Enkä suoraan sanottuna ymmärrä, mistä tämä vallalla oleva kuva maataloustuottajista jonkunlaisina tunteettomina riistäjinä ja eläinten oikeuksien polkijoina oikein tulee. Kirjoitukset, joissa syyllistetään tuottajia milloin mistäkin, saavat minut todella surullisiksi, sillä en tunnista niistä esimerkiksi vanhempiani tai monia tuttuja tuottajia, jotka vaikeassa taloudellisessa tilanteessa tekevät parhaansa ja todella huolehtivat niistä eläimistä.

Toki jos jo lähtökohtaisesti ajattelee, että eläimen ruoaksi kasvattaminen on väärin, niin varmasti silloin näkee myös nykyisen tuotannon todella epäeettisenä. Mutta, kun kuitenkin suurin osa ihmisistä syö lihaa, niin soisin ihmisten olevan vähän tietoisempia siitä, mistä ja millaisista oloista se liha tulee. Ja nimenomaan oikeaa tietoa, sillä esimerkiksi kuvakulmilla, rajauksilla ja valotuksella vääristeltyjä kuvia löytyy vaikkapa netistä ihan riittämiin.

Tällaisia mietteitä tältä maatilan tytöltä. 🙂 Ja tosiaan mielestäni kasvisruoka on tosi jees ja ekologisesti ehdottomasti lihaa parempi vaihtoehto, mutta halusin nyt vain tuoda esiin omia ajatuksiani suomalaisesti ruokatuotannosta.

Hyvä kasvisruokakirja on esim. Olga Temosen Emäntänä Olga. Helppoja ja hyviä ohjeita ilman turhaa hienostelua. Toinen hyvä on Kasvisruokamaanantai.

Ensinnäkin on hienoa, että kukin tahollaan, niillä tiedoilla mitä meillä kullakin käytettävissämme on, yrittää pelastaa maailman. Edes pikkuisen.

Luomuliha ei varmaankaan päästöjen näkökulmasta eroa juurikaan normilihasta. Jos haluaa siis hillitä hiilidioksidipäästöjä, kannattaa valita lihaksi mielummin kanaa tai possua (päästöt 4 ja 5 kg hiilidioksidia per kg) kuin nautaa (päästöt huikeat 15 kg hiilidioksidia per kg). Lisätietoa esim. täältä :https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/hillinta/-/artikkeli/ab196e68-

Ruoasta aiheutuvat päästöt ovat yhtä suuret kuin esim. liikenteestä aiheutuvat, joten kasvispainotteisempaan ruokaan siirtyminen ei ole pikkujuttu. Jos ihan kaikki niin tekisivät niin maailma tosiaan rytkähtäisi reilusti parempaan suuntaan. Kaikki ottakoot asiassa niin suuria askelia kuin pystyvät.

Niin ja hei lapsiperhevinkki: näitä soijapyöryköitä ei kovinkaan helposti lihamalleista erota maun puolesta (oma kaksivuotias rakastaa näitä): http://www.halsanskok.fi/producten.asp?id=14#/#iid=62&ms=1.

Veikkaan Karoliinan hakeneen tässä sitä, että onko luomu suuri huijaus, vai onko kyseessä jotain oikeasti parempaa. Itse en ainakaan tiedä, mitä luomu minkäkin elintarvikkeen kohdalla oikeasti tarkoittaa, enkä tekisi ostopäätöstä vain sen perusteella, että paketissa lukee luomu, tietämättä mitä se käytännössä tarkoittaa. Kun ei sitä rahaakaan hirveästi ole, niin ei viitsisi tuhlata sitä johonkin, joka loppujen lopuksi ei ole merkittävästi parempi vaihtoehto edullisempaan nähden.

Harmillista on mielestäni myös se, että kailille ei riitä luomutarvikkeita, ei yksinkertaisesti ole käytännössä mahdollista tuottaa niin paljoa luomuna (so i’ve heard), joten mietityttää välillä omien valintojen merkitys ylipäänsä.

Toistaiseksi ostan aina luomuna paprikat niiden suurien kemikaalijäämien vuoksi. Muissa tilanteen mukaan. Muna-asia alkoi kiinnostaa nyt. 😉 😀

Reko-lähiruokatorit (tämän vuoden lähiruokateko) ovat muuten mainio tapa ostaa kasviksia, lihaa, jauhoja yms suoraan tuottajilta ilman välikäsiä. Olen vuoden verran käynyt parin viikon välein. Tulee niin hyvä fiilis aina, kun saa kunnollista ruokaa. En tiedä löytyykö teidän lähistöltä Rekoja, mutta muita lähiruokapiirejä varmasti on.

Hieno että haluatte kokeilla kasvisruoan lisäämistä. Alku saattaa joskus tuntua kankealta ja kannattaa varautua siihen, että totuttelu vie aikansa. Esim kylläisyyden tunteen ja kasvisruoan hyvän maustamisen oppimisessa vaaditaan kärsivällisyyttä. Vaikeina hetkinä on hyvä muistuttaa itseään, miksi haluaa panostaa kasvis- ja luomuruokaan. F kannattaa myös ottaa mukaan kokkailuun, voipi innostaa maistamaan uusia ruokia.

Soijarouheesta sen verran, että kypsennettäessä siitä syntyy joidenkin lähteiden mukaan ihmiskeholle haitallista ainetta. Soijan terveellisyys/epäterveellisyys ylipäänsä jakaa näkemyksiä, kannattaa lukea aiheesta vielä lisää ennen kuin lisäätte sitä ruokavalioon. Itse ajattelen että kohtuudella kaikkea, myös soijaa.

Erinomaisia kasvisruokareseptejä saa Chocochili- blogista.

Luomun vaikutuksista ekologiseen kestävyyteen on monia eri näkemyksiä, mutta tehotuotantoa eettisempi lihan tuotanto tuskin voi olla hipsterivillitys ilman fiksua syytä. Kyse on toimintaa ohjaavista arvoista.

Kananmuna kysymyksessäkin vastaus riippuu kovasti omista arvoistanne. Maultaan luomumunat ovat kuitenkin parempia.

Myös lohen terveysvaikutukset ovat ristiriitaisia. Lohi sisältää erittäin paljon elimistöön kertyviä raskasmetalleja, jotka voivat muun muassa vaikuttaa haitallisesti naisen raskaaksi tulemiseen. Myös naisen raskausaikana syömällä lohella voi olla vaikutuksia tyttölapsen hedelmällisyyteen. Muissa maissa suhtaudutaankin lohen syöntiin huomattavasti suuremmalla varauksella kuin Suomessa. Kannattaa kokeilla myös muita kaloja, etenkin sellaisia, joihin ei varastoidu raskasmetalleja niin paljon. Tuntuu että lähes kaikk ruoka on nykyään kiistan aiheena ja itse ainakin ahdistun välillä, kun en tiedä mihin tahoon uskoa ja mitä syödä. Mutta kuten jo aiemmin sanoin, pitäydyn toistaiseksi kaikkea kohtuudella- linjalla. (:

Säästämme juurikin lihan syönnistä, jotta voimme ostaa luomua. Linssit, kikherneet ym. tulevat sen verran edullisimmiksi, että niistä ”yli” jääneillä rahoilla voi ostaa luomulihaa vaikka kerran tai kahdesti viikossa. Sukulaiseni luomutuotantoa sivusta seuranneena uskoni luomuun ja sen kannattavuuteen on vain lisääntynyt. On hienoa voida tukea myös pienyrittäjiä. (:

Niin ja lisään vielä, että tämä on siis ihan eri asia kuin vapaat kanat, jottei vaan mene asiat sekaisin. Kaupassa free range on kennon kyljessä nro 1.

Kananmunista mä kyllä suosisin ulkokanalan (=free range) munia ohi luomujen. Se on kyllä kanojen kannalta eläinystävällisin. Kanat pääsevät ulos ympäri vuoden, toisin kuin luomukanaloissa. Ne syövät muuten luomuravintoa, paitsi lisäksi saavat nautiskella luonnon antimista. Tsekkaa Vaahteramäen munaEggsPress. Friida-kanat syövät gmo-vapaata ja kalajauhotonta ruokaa. Niitä saa kuljetusreittien lisäksi myös monesta kaupasta. Enää en muita ostakaan. 🙂 Todella hyviä munia!

”Etten nyt hurahtaisi vaan johonkin hipsterihippivillitykseen ilman fiksua syytä”

Mistä lähtien eläinten oloista välittäminen on ollut ”hipsterihippivillitys” ?? :DD

Ajattelevat ihmiset ovat sitä meinaan jo vuosisatoja tehneet, kyse ei tosiaan ole muotivillityksestä…

Ja mitä tarkoittaa ”ilman HYVÄÄ syytä”? Jokainen nykyaikana elävä ihminen tietää kyllä miten kasvatuseläimiä kohdellaan (puhumattakaan lihaan tungetuista myrkyistä ja saastasta), eikö siinä olis jo tarpeeksi ”hyvää” syytä vähentää/lopettaa lihastelu?

Usein ihmiset ajattelevat että ”luomulihaeläimet” ovat paremmissa oloissa, mutta ”luomu” tässä suhteessa tarkoittaa vain että eläimille syötetään luomuruokaa, olot ovat usein samaa tasoa kuin ei-luomu paikoissa, joten luomulihaa syömällä et monenkaan eläimen oloja paranna, siihen vaaditaan jotain muuta 🙂

Ai niin ja facebookin luomuruokapiirit ovatvarsin hyvä juttu jos luomulihaa haluaa monipuolisesti, kilpailukykyiseen hintaan ja suoraa tuottajalta.

Kanoista ja munista: luomukanat ovat ainoita, joiden kanssa noudatetaan suosituksia siitä, montako kanaa neliömetrillä saisi olla ja että kykenevät lajityypilliseen käyttäytymiseen, ojentelemaan siipiään ym. Vapaat kanat saavat olla kyllä vapaana, mutta niitäkin on aivan liikaa pienessä tilassa. Mulla ei sydän anna enää ostaa mitään muuta kuin luomukananmunia, onneksi Lidlissä on erittäin kilpailukykyiset hinnat.

Ellet ole vielä lukenut, niin Elina Lappalaiset Syötäväksi kasvatetut pureutuu aiheeseen Suomen näkökulmasta. Jonathan Safran Foerin Eläinten syömisestä taas kertoo asian laidan lähinnä Amerikasta, mutta oli ainakin itselleni erittäin avartava teos.

Stoccan herkku on ainut paikka mistä Helsingistä olen ajoittain löytänyt luomulohta ja sitä aina ostan kun saatavilla on vaikka hinta on varsin suolainen. Ja Itämeren kalaa en lapselleni syöttäisi raskasmetalli ym. kuormituksen vuoksi, jos valita pitää norjan viljellyn ja suomalaisen/ruotsalaisen vapaana kasvaneen väliltä niin norjalaisen ostan. Vaihdellenhan noita kaloja pitäisi syödä mutta kun kerran olen mieheni saanut lohta syömään niin heti ei parane mennä tuputtamaan muutakin, tähän oli aika pitkä tie 😀

Mä käytän kanssa paljon WWF:n kalaopasta apuna.

Liharuuissa en niinkään käytä luomua, vaan ostan päiväysmerkinnällistä lihaa, joka muuten saattaisi mennä kaupasta haaskiin. Luomuliha on kallista ja sitä ei löydy helposti meidän lähikaupasta (Alepassa on vaan luomujauhelihaa, sitä kyllä ostan silloin kun jauheliharuokaa teen).

Yksi parhaista kasvisruokakirjoista on Vege http://vegeblogi.com/

Me syödään yleensä luomumunia, koska ne maistuvat parhaimmille ja saatavuus on hyvä.

Kiinnostava aihe! Muuhun en osaa vastata, mutta vaihdoin vapaan kananmunat luomu kananmuniin kun sain kuulla, että vapaan kananmunan kanat eivät pääse ollenkaan ulos vaan saavat vain kulkea kanalassa lattialla.

Kiinnitä huomioo kalassa se missä se on pyydetty, yleensä Norja tai Suomi jos lohesta kyse. Suomesta pyydetyt kalat on luomua, mielestäni. Jos kala on kasvatettu niin en sitä laskis luomuksi.

Lohesta saa hirmu hyvää laittamalla siihen ihan pikkasen ruusuvuorisuolaa, suolatonta sitruunapippuria ja oikeaa sitruunan mehua. Ja antaa niiden maustua noin puolisen tuntia jääkaapissa ja sitten uuniin. Nyt en muista asteita ja aikaa niille… ihan sairaan hyvää!!

Itse syön luomua itseni takia, jotta voisi vähentää myrkkykuormaa, joka kehon läpi sujahtaa. Lisäksi luomu maistuu monessa paremmalta. Esimerkiksi en pysty syömää banaania, jos se ei ole luomua, koska se maistuu niin puiselta ja joskus ihan sellaiselta karvaan myrkkyiseltä. Eikä ne myrkyt tietenkään tee hyvää ympäristöllekään.

Itse olen ollut kasvissyöjä vuosia. En halua ajatella, että omat mielitekoni olisivat toisen henkeä kalliimpia. Tehotuotanto on kauheaa ja lisäksi eläimiä syötetään Suomessakin esim. geenimanipuloidulla soijalla ja annetaan antibiootteja, jotka kulkeutuvat sitten ihmisen kehoon. Kasvisruokien teko ei ole sen kummallisempaa kuin muunkaan. Se vaatii totuttelua, mutta pitkältihän ruoka on tottumiskysymys. Sen suurempia ongelmia ruokavalio ei tuota, mitä nyt samoja ongelmia kuin kaikilla, kun joutuu miettimään päivästä toiseen mitä tänään söisi… vaihtoehtoja on, mutta samoihin jumiutuu herkästi. Gluteenia yritän vähän vältellä, vaikka keliakiaa ei ole.

Kananmunista ym. kannattaa lukea enemmän vaikka aiheeseen liittyvistä kirjoista. Niistä saa pitkät, hyvät ja perustellut selitykset.

En enää itse tee reseptien mukaan ruokia, kun aivot on sellaisella vegaanitaajuudella, että ei ole ongelmia väsätä vaikka lasagne, pitsa tai kesäkeitto vegaanisena. Mutta hyviä ohjeita löytyy vaikka täältä: http://chocochili.net/

Mua tekisi myös mieli laittaa useammin kasvisruokaa, mutta jostain syystä niiden markkinointi kasviskammoiselle nelivuotiaalle on aina vähän haastavaa. Lohta syödään mekin viikottain ja sen lisäksi haetaan kalaa Jyväskylän Kalaliike Mäkisestä, josta saa varmasti lähiruokaa. Muuten luomuna ostetaan vaan salaattitarpeet. Meidän lempparikasvisruoka löytyy muuten alla olevasta linkistä, kannattaa kokeilla!

http://tassakaupungissatuuleeaina.blogspot.fi/2013/09/taa-on-tavallinen-

Moi!

En nyt varsinaisesti vastaa kysymyksiisi, mutta haluaisin kertoa oman mielipiteeni eläinten hyvinvoinnista sekä suomalaisesta ruuasta ja sen laadusta. Kirjoitan tämän maitotilalla kasvaneen silmin ja omiin kokemuksiini perustuen.

Vanhemmillani on siis maitotila ja he saivat vastaikään palkinnon ykköslaatuisen maidon tuottamisesta parinkymmenen vuoden ajalta!

Meidän tilalla lehmistä pidetään todella hyvää huolta vuoden jokaisena päivänä ympäri vuorokauden. Tilamme lehmät ovat äitini KOKO elämä ja ne saavat varmasti elää niin hyvän elämän kuin mitä niille on mahdollista antaa. Monet kyyneleet on itketty, kun on ollut aika luopua rakkaasta lehmästä. Haluankin uskoa, että tilanne olisi sama muillakin tiloilla.

Nykyiset säädökset ovat todella tarkkoja niin eläinten hyvinvoinnin kuin viljelyn suhteen ja yllätystarkastuksiakin saatetaan tehdä milloin vain. Pienikin epäkohta saattaa vaikuttaa negatiivisesti tukien määrään, joka puolestaan hankaloittaa jo muutenkin usean tilan hankalaa taloustilannetta. Tilojen valvonta on muutenkin erittäin tarkkaa.

Suomessa tilat ovat vielä suhteellisen pieniä, jolloin eläinten hyvinvointi voidaan huomioida erittäin hyvin verrattuna suuriin satojen nautojen tiloihin. Haluaisinkin hieman herättää tällä ajatusta siitä, että suurin osa eläimistä Suomessa voi kuitenkin aika hyvin moneen muuhun maahan verrattuna. Valitettavasti Suomessa on myös niitäkin paikkoja missä eläimet eivät voi hyvin.

Suomalainen ruoka on mielestäni erittäin puhdasta ja laadukasta vaikkei se luomua olisikaan. Eläimiä lääkitään hyvin vähän ja vain tarvittaessa. Lääkkeiden varoajat ovat pitkiä, jolloin esimerkiksi maitoa ei saa laittaa meijeriin tai eläintä teuraaksi. Suomalaista ruokaa ostamalla tukee edes hieman tuottajaa, joka taas auttaa jaksamaan pitämään eläimistä vieläkin parempaa huolta, kun ei tarvitse laskupinon takaa tuskailla kuinka tästä eteenpäin.

Olen itse todella surullinen siitä, kuinka ihmiset ovat vieraantuneet siitä, mistä ruoka tulee ja kuinka paljon tehdään töitä sen eteen. Tämä oli nyt vain pieni pintaraapaisu omista mietteistäni suomalaista ruokaa kohtaan, mutta toivottavasti kääntäisi ajatuksia edes hieman positiivisempaan suuntaan 🙂

Luomusta ollaan montaa mieltä, mutta jokainen ostakoon ja syököön sitä mitä haluaa! Itse aloin ensin ostamaan luomuna maidon ja jugurtin… sitten korissa olikin jo luomuna kaikki maitotuotteet ja kohta en osannut muuta ostaa! Ensin se tuntui kauppalaskussa, mutta äkkiä huomasin, että en halunnut enää ostaa mitää lisäainepommeja ja kotona tuli tehtyä enemmän kunnon ruokaa ja Kappas.. sama summa menee rahaa kk kuin ennen luomua.

Itse ostan luomulohta isomman määrään pakkaseen. Muistaakseni se maksaa noin 25€ kg, jota en koe kovin pahaksi. Paremman makusta lohta en ole koskaan syönyt. Luomulohta kasvaa ainoastaan kauppahallin myyjän mukaan norjan pohjoisessa, jossa ei ole kunnolla laivaliikennettä, sekä lohen kasvatuksessa käytetään puhtaita syöttö aineita! Onko se näin.. Sitähän ei tiedä, mutta itse tarjoan paremmalla mielellä tämmöisen lohen lapselleni!

[…] kirjoittelin teille muutama viikko sitten ruuasta, olin jo melkein varma, että meillä aletaan syksyn tullen syödä pelkkää […]

[…] Pelastetaanko maailma kasvisruualla ja luomulihalla? […]

Luomumaitoa, leipää, keksejä, ekologisia pesuaineita, jauhoja yms..

Mulla alkoi lihaton (ja nykyään myös maidoton ja kananmunaton) elämä Lihaton lokakuu-tempauksen ansiosta. Eka kommentti kaverin haasteelle oli, että mähän en ilman lihaa elä. No, tässä sitä ollaan!

Mä sain paljon luotettavaa tietoa ja apua Animalian sivuilta (http://animalia.fi/valinta/content/ruoka-ja-juoma). Siellä on selkeästi kerrottu mm. kananmunatuotannon eri luokista ja lihan tuotannon eri vaiheista. Sieltä löytyy myös listoja, joissa on lueteltuna vegereseptejä ja -blogeja. 🙂

Moikka! Mä oon sitä mieltä, että maapallon kannalta ei ole väliä syökö luomulihaa vai lihaa (- eläinten olojen kannalta kyllä on !! ) Maapallon kannalta sillä on väliä, että lisäisi kasvisruuan, sesonkiruuan ja lähiruuan osuutta aterioistaan. Vaihtaa esim riisin viljariisiin, huolehtii ruokahävikin minimoimisesta jne. Jonkin lähteen mukaan (olikohan Cowspiracy dokkari?) yhden ainoan naudanlihan kilon tuottamiseen menee vettä 15 000 litraa !! Se oli mulle järkytys ja vaikutti meidän perheen käyttämään lihan määrään.

Mun kommentti oli selvästi vähän epäselvä :/ Tarkemmin siis: soijan sijaan kannattaa suosia muita palkokasveja, esim. linssejä ja papuja.

Satunnaisesti löytyy jotain muutakin luomua, kasviksia lähinnä ja niitäkin vain muutamaa lajia kerrallaan.

Kiitti tiedosta, Milla!

Ai, tätä en tiennytkään!

Oi mitä ohjeita 🙂

Luomu ei, mutta ehkä välillisesti — > Kun luomuliha maksaa enemmän, tulee ostettua enemmän kasviksia 🙂

Kiitti linkistä Laura, opasvinkistä mk ja Nimetön: Totta! Itse paistan pinaattivohveleita!

Hyviä pointteja!! Todella 🙂 Kiitos!

Kiitti! Pitää ehdottomasti lainata nämä!!

Kiitos 🙂 Olipa asiantuntevia tietoja!!

H, N ja Mimmi : Kiitos näistä suunvuoroista! Tätä(kin) keskustelua odotin ja halusin, koska jotenkin tuntuu, ettei (ainakaan Suomessa) tämä asia voi olla hyvä-paha-asettelulla luomun ja ei-luomun välillä. Vaan kun tietäisi, milloin mikäkin on hyvää tavista ja milloin luomu olisi ainoa eettinen ratkaisu… Huoh!

Kiitos 🙂 Menin heti googlailemaan aiheesta!

Pienyrittäjien tukeminen (aina kun se on mahdollista), on kyllä aivan todella palkitsevaa!! Hyvä kun mainitsin pavut ja herneet…pitää taas ryhdistäytyä kaiken tuollaisen suhteen!

Kiitos Terhi! Enpä tätä tiennyt!

Manna ja Daniella: Kuten Daniellä oli päässyt jyvälle, tarkoitin siis sitä, etten oikeasti osaa sanoa, miten liha IHAN VARMASTI tuotetaan, kun tarinoita on niin erilaisia. Ja mitä se luomu aina tarkoittaa kunkin eläimen tai kasvin kohdalla?!?

Tätäkin koko pitkää viestiketjua lukiessa saa todella erilaisia tietoja ja ”tietoja”, ja siksi haluaisin, etten vaan mene massan mukana vaan oikeasti saisin tolkkua tästä hommasta. Soija on hyvästä ja tosi pahasta jne.

Onpa tämä vaikea aihe 🙂

Yritin etsiä, mutta en löytänyt lähilähialueelta 🙁 Pitää jatkaa tarkkailua!

Ai että Lidlissä? Pitääpä käydä siellä! Onko muutakin luomua?

Totta on tuo, ettei edes meidän kohtuullisen kokoisessa lähikaupassa luomulihoja ole juurikaan :/

Kiitti tästä tiedosta: Eli täälläkin siis luomua jatkossa!

Oi! Kuulostaa sille!

Kiitos 🙂 Olipa mielenkiintoista lukea sun ruokaideologiasta !

Maire : Hyvä pointti, että pelkkä soija ei riitä korvaamaan lihan protskuja! Ja Terhi: Kiitos hyvästä listauksesta!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X