kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 14.12.2015

Vihaan silmälaseja!

Teksti
Karoliina Pentikäinen
87 kommenttia

Mä olen saanut silmälasit jo lähes taaperoikäisenä ja niin kauan kuin muistan, olen VIHANNUT olla rillipää. Vihannut sitä, että lasit ovat tiellä. Painavat korvalla. Hiostavat nenän pielen. Huurtuvat pakkasilmasta bussiin mentäessä. Likaantuvat tihkusateessa. Ovat nenästä tulleissa rasvajäljissä pussailun jälkeen.

Eniten silmälaseissa olen teini- ja aikuisiälläni vihannut sitä, että ne muuttavat ulkonäköäni niin radikaalisti. Tähän voisi joku sanoa – ja aika moni onkin sanonut – että pokathan ovat nykyisin tosi kivoja. No niin ne ovatkin, mutta kun kivoihin pokiin iskee vahvuuksia miinus vitosen edestä, on kiva tiessään. Näin vahvat silmälasit kuin mulla kun pienentävät silmät aivan pieniksi myyräsilmiksi linssien taa. Ja hei – ne isot silmät kun on ollut aina se mun juttu!

Mua ei ole edes kovin moni ystäväni nähnyt silmälaseilla, koska viimeiset 15 vuotta olen pitänyt piilolinssejä koko valveillaoloaikani. Viime viikolla silmäni alkoivat kuitenkin reistailla, sain kai jonkin tulehduksen, ja edessäni on ollut jo monen monta silmälasipäivää.

Olen aina sanonut, että leikkautan silmäni HETI, jos en voi enää pitää piilolinssejä. Nyt minulla on pieni kutina, että ainakin jokapäiväinen piilolinssien käyttö voi kohdallani olla ohi. Silmät ovat alkaneet kuivua ja kutista. Mietin, pitäisikö varata aika laserleikkaukseen? Vaiko opetella käyttämään niitä perhanan rillejä siitäkin huolimatta, että inhoan rillipöllöoloa edelleen yhtä paljon kuin epävarmana teini-ikäisenä. Voisivatko uudet kehykset auttaa asiaa? Nämä edelliset rillini olen ostanut nimittäin vuonna 2009.

Onko muita rilliräiskäleitä linjoilla? Vertaistukea, pliis!

-Karoliina-

P.S. Meikäläinen vilahtaa kohta Marja Hintikka Livessä. Illan MHL-aiheesta lisää huomenna myös täällä blogin puolella!

 Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, sekä Eskon Instagramin kautta.

Kommentit (87)

Moi! En koskaan tullut sinuiksi lasien kanssa ja käytinkin piilareita n. 7 vuotta. Viime talvena kuivuus silmissä kävi kuitenkin sietämättömäksi ja jouduin sinnittelemään lasien kanssa, mikä ei tietenkään itselle tuntunut yhtään omalta jutulta kun tuntui, että pelistä katsoi takaisin ihan outo tyyppi. Hetken mielijohteesta marssin laserleikkauksen esitarkastukseen ja kuukauden kuluttua tästä kävin operaatiossa ja oli kyllä elämäni paras päätös! Näin jälkikäteen tuntuu hassulta muistella niitä tuskaisia hetkiä kun rillit melkein vaivutti epätoivoon, kovin kiitollinen olen siis tästä teknologiasta 🙂

Täällä kans yks rillipää, joka tuskailee päivittäin samojen ongelmien kanssa. Lisäksi päivätyöni liikunnanohjaajana ja liikuntaharrastukseni edellyttävät piilareiden käyttöä, mikä aiheuttaa päänvaivaa aina silmien ollessa kuivat. Leikkaus kiinnostaisi mutta kaikilla tuttavilla ne eivät ole täysin onnistuneet niin toistaiseksi olen tyytynyt piilareihin ja rilleihin. Ja aina kun asia oikein pänniin, havahdun ja olen kiitollinen siitä, että minä sentään näen ”apuvälinein”, kaikilla kun sitä mahdollisuutta ei näkökyvyn menettämisen takia edes ole… Ja asiasta toiseen, kiitti teidän poppoolle hauskasta blogista! 🙂

Joo on ollu vuosia, mutta niiden ”vahvuus välit” on pidemmät eli mulle ei esim just saa yhtä tarkkoja kuin laseissa.. 🙂 ja sit ku ne pyörii silmällä vähä kuitenkin ja hajataiton kanssa se on ärsyttävää! Mutta toivottavasti sulle löytyisi sopivat!

Heippa,

haluun kertoo oman kokemukseni laserleikkauksesta, kun ympärillä kuulee vain huipputarinoita. Leikkausfirmat tietty mainostaa operaatiota helppona ja miltei riskittömänä. Mahtavaa se varmasti onkin, jos kaikki sujuu hienosti!
Mulla on leikkauksesta nyt yli puol vuotta ja kärsin päivittäin silmä- ja päänsärystä. Leikkauksen jälkeinen elämä on ollu tosi kurjaa. Aivot ei oo tottuneet uuteen näköön, eivätkä joku aika sitten hankitut rillit oo auttaneet paljoo asiaan. Saan suht varmasti terveyteni takas, mut aikaa ottaa ihan liikaa…
Mulla oli kans isot vahvuudet ennen. Näistä pulmista ei puhuta, koska leikkaus on ”onnistunut” sillon ku miinukset lähtee 🙁 Kantsii miettii, kuinka paljon huonosta näöstä oikeesti kärsii. Ite en enää menis leikkaukseen.

Mikään operaatio ei ole vaaraton. Itselleni tehtiin Eiran sairaalassa laserleikkaus vuonna 2005 (mikä ei onnistunut) ja muutamaa vuotta myöhemmin korjausleikkaus, mikä epäonnistui täysin. Sen jälkeen olen juossut silmälääkäriltä toiselle ja päätynyt Hyksin potilaaksi. Edessä mahd.sarveiskalvojen siirrännäiset, sillä silmien ”rappeuma” edennyt niin pitkälle, että mitkään sankalasit ei näköä korjaa ja ainoastaan kovat piilarit mahdolliset käyttää. En siis voi suositella kenellekään tervesilmäiselle leikkausta. Minulle selvisi jälkeenpäin, ettei leikkausta olisi kohdallani koskaan pitänyt/saanut edes tehdä, sillä atopia ja silmien kuivuus sitä luokkaa, että riskit kasvavat. Tiedän, että tämä on harvinaista mutta Hyksin silmälääkärin mukaan yhä yleisempää ja julkinen puoli pullistelee potilaista, jotka tulevat korjaamaan epäonnistuneen leikkauksen jälkeen näköään. Mieti tarkkaan…

Huono-onninen, tosi kurja juttu. Helpottavaa kuulla kohtalotoverista.
Kiitos siis blogille!

Mulle on jälkikäteen ihan perusoptikkokin sanonut, et silmieni leikkaukseen ois pitänyt suhtautua suurella varauksella. Leikanneessa firmassa ei suhtauduttu yhtään millään varauksella. Sanottiin jälkikäteen myös, että olen ”koko firman historian ainut tapaus”. Höpönpöppöä, jos kerran jo samantien täältä löytyy kohtalotoveri.
Olen minäkin jonossa yliopistolliseen sairaalaan tällä hetkellä.
Veitkö asiaa eteenpäin, esim. ilmoitus hoitovirheestä?

Mieheni tapasi tässä taannoin (jo vuosia sitten) miehen, joka oli täysin sokeutunut laserleikkauksessa. Varmasti todella harvinaista, mutta en ole sen vuoksi koskaan harkinnut meneväni sellaisiin. Lasit on ollut itsellä käytössä 15 vuotta. Nuorempana ne joskus ärsytti ja tunnistan toki nuo Karoliinan listaamat ärsytyksen aiheet vieläkin, mutta nykyään jo tykkään laseista. Valjut kasvot saa jo lasilla vähän ilmettä, jos ei jaksa aina meikata.

Hei varaa maksuton ennakkoarvio aika FemtoLasik sivustojen kautta siellä näytti olevan -1000€ hinnasta pois kun joulukuun loppuun mennessä varaa 1.käynnin lääkäriin ja leikkautat maaliskuu 2016 silmäsi 🙂

Hei,

Suosittelen FemtoLasikia ja Juhani Pietilää kun itse kävin hänellä:)
Uranuurtaja tällä saralla.

Minä kävin myös hänellä ja suosittelen lämpimästi! ??

Moikka! Kommentoimatta vielä postauksen muita juttuja (ihanaa, että näkemyksiä aiheesta on tulkut todella paljon!), on kerrottava, että kuvatunnus ei kerro kyllä yhtään mitään 🙂 Se tulee sattumanvaraisesti ja kuten huomaatte, toistuu sama kuvio/väri monessa kommentissa. Ei niitä riittäisi satoja erilaisia, kaikille omaa. Se tosin kertoo joskus jotain, jos kommentteja on tehty samalta tietokoneelta 🙂 Nimi tai nimettömyys eivät kerro myöskään mitään. Kuka tahansa saa syöttää tänne minkä nimen/sähköpostin hyvänsä…

Oi kuulostaa ihanalle!

Hah 🙂 Niin tuttua! Kun ekan kerran sain piilarit, vasta näin, miltä OIKEASTI näytän!

Waude! Houkuttelee todella tuo!

Totta! Musta normiotsiskaan ei käy (ainakaan mulla) rillien kanssa.

Todellakin päivitys!

Oi mä olen aina halunnut plussalinssit. Nehän suurentaa silmät <3

Mikäs se on?

Oi että. Tuo olisi mun painajainen!

Mullakin oli ennen näitä nykyisiä nuo ”hengettömät” lasit!

No niin, sieltähän se FemtoLasik jo iski… Ihan kahteen kertaan. Nimetön, kai huomaat, että tuo kuvatunnus kertoo sen, että on samasta tyypistä kyse 😉

Musta ei taida olla vertaistueksi, mä nimittäin rakastan lasejani enkä voisi kuvitellakaan itseäni ilman niitä. 🙂 Mullakin on lasit ollut jo yli 30 vuotta, mutta piilolinssit vain pari vuotta joskus lapsuuden urheiluharrastusta varten. Omat lapsetkaan ei meinaa tunnistaa mua ilman laseja. Enkä tunnista itsekään (mutta se johtuu tietenkin siitä, etten näe peilikuvaa ilman laseja).

Mutta leikkaa ihmeessä, jos sillä laseista pääset eroon – mulla on reilun miinuksen lisäksi hajataittoa niin paljon, että lasit olisi joka tapauksessa oltava. Uudet pokat tekisi kyllä terää (tämänhetkiset on samaa vuosikertaa kuin sunkin), mutta näillä vahvuuksilla se ei ole mikään pikkuinvestointi.

Täällä puhuu entinen rillipää. Tilanteesi muistuttaa hyvinkin paljon omaani viisi vuotta sitten. Silmälasit sain 10-vuotiaana ja piilareita aloin käyttää säännöllisesti muutamaa vuotta myöhemmin. Lopulta vaihdoin piilarit sellaisiin, joiden kanssa voi myös nukkua joten käytännössä vaihdoin linssit kerran kuussa. Silmälaseja käytin todella aniharvoin. Laserleikkaukseen olen halunnut aina, ja syksyllä 2010 se lopulta oli taloudellisesti mahdollista. Molemmat silmät leikattiin kerralla ja sitä päätöstä ei ole tarvinnut päivääkään katoa. Näkö korjaantui todella hyvin, ainoastaan hajataittoa jäi hieman molempiin silmiin. Käytännön haittaa tästä ei ole lainkaan. Kertainvestointi on toki kallis, mutta nimenomaan piilarit + lasit kombolla leikkaus maksaa itsensä melko nopeasti takasin. Ja sitä vaivattomuutta, jonka se mahdollistaa ei pysty mikään rahasumma korvaamaan 🙂

Eniten mua ehkä ärsyttää omissa laseissa se ku haluaisin ylipitkän otsiksen ja jos on lasit ni ne menee kyllä heti likaseks jos on otsis siinä edessä! Nyt menossa otsiksen kasvatus eikä niitä saa mitenkään kivasti laitettua kun on noi lasit edessä! :/

Mä en oo ikinä pitänyt silmissäni piilolinssejä! Ja nyt kun oon ollu vuoden päivän säbämaalissa ja laseja ei voi pitää kypärän alla, niin oon melkein vakavissani harkinnut. Niitä piilolinssejä siis!

Ällöttää vaan se et silmään pitäis tuntee jotain ja ottaa pois kun inhoon silmätippojen laittamistakin..

Jos tietäisin että leikkaus olis vaihtoehto eikä se maksais kolmen kuukaudet palkkaa niin voisin harkita. Sain lasit eskari-iässä, joten en oikein osaa olla ilmankaan.

Joku nyt voi ehkä miettiä miten voin olla maalissa ilman rillejä. Mutta mulla on taittovika toises silmäs ja näen ilman lasejakin… ?

Tästä ei ollut apua, I know!
Rillit vuodelta 2009?? Päivitys karoliina hyvä!! Näkökyvyn muutos on hyvä tsekata! 🙂

Sain silmälasit alle kaksivuotiaana ja aina olen toivonut etten niitä tarvitsisi. Minulla on plussaa toisessa silmässä kolme ja toisessa reilu neljä joten todellakin muuttaa ulkonäköä radikaalisti, eikä mitenkään kivempaan suuntaan. Olenkin käyttänyt piilareita lukioikäisestä asti eikä kaikki edes tiedä että omistan myös lasit. Itsekin aina silloin tällöin mietin uskaltaisinko laserleikkaukseen. Toistaiseksi piilarit ovat sopineet tosi hyvin ja käytän niitä päivittäin. Täälläkin kyllä kaivattaisiin uusia rillejä, ahdistaa jo pelkkä niiden etsiminen kun tuntuu ettei tähän naamaan sovi mitkään.

Et vaan oo vielä käyny Proud Optiikassa…

Täällä, täällä! Tammikuussa kävin ihan rutiinisti ”piilaritarkastuksessa”, jossa todettiin silmieni olevan kuivat. En saanut käyttää piilareita muutamaan päivään ja erilaisia kosteuttavia silmätippoja jouduin käyttämään useita kertoja päivässä. Kävin usean viikon ajan optikolla samassa tarkastuksessa samalla tuomiolla. Noin kuukauden jälkeen optikkoni käski minun varata ajan silmälääkärille, jotta ongelman oikea syy saataisiin selville ja hoidettua.
Silmälääkäri totesi minulla olevan sarveiskalvolla pienenpieniä haavaumia(?) sekä kyynelnesteen olevan niukkaa ja sakkaista. Sain kuukauden kuurin kortisonisilmätippoja sekä suosituksen miettiä laserleikkausta. Tuon kuukauden jälkeen sain luvan käyttää jälleen piilareita, vähintään yhdellä lasipäivällä ja piilarittomilla aamuilla&illoilla.

Olen ensimmäisten lasieni saamisesta asti käyttänyt piilareita about joka päivä, vielä viime vuonna myös usein 6 yötä putkeen (ko. piilareiden ohjeen mukaan se oli ok, eikä se ollut aiheuttanut (aiempien optikkokäyntien perusteella) aiemmin mitään silmilleni)). Viime keväänä olinkin siis yhteensä yli kaksi kuukautta ilman piilareita, laseilla, ja se oli tosi vaikeeta ja ärsyttävää aikaa…:D sen jälkeen oon osannut arvostaa mahdollisuutta käyttää piilareita. Laserleikkaukseen menisin heti, mutta näköni on edelleen hitaasti huonontunut, joten sen vuoksi pitää vielä odottaa.

Mä olen myös ollut likinäköinen jo lapsesta saakka.. Pitkään käytinkin piilareita, kunnes kolmisen vuotta sitten tuntui, kuin seinä olisi tullut vastaan. Hirveä kutina ja silmien kuivuminen pakottivat silmälaseihin vaihtamaan – enkä tykkää yhtään! Nyt pohdin itsekin leikkausta, olisi mukava nähdä hyvin edes vuosikymmen, kunnes ikänäkö tulee vastaan… :/

Täällä toinen joka onvihannut silmälaseja siitä hetkestä kun sain ne. Sain lasit muistaakseni 7:llä luokalla ja taisin ainakin ensimmäiset vuodet pinnata lasien käytöstä, ajatuksella en mä niitä tarvii.. Kostautui.. Uudet, vahvemmat lasit tuli. Tosin sillä kertaa otin hengettömät lasit, enkä luovu tästä mallista enää. Kun kerta piilolinssejä en voi käyttää (jatkuva kutina ja silmien punoitus). Nykyiset lasini ”häviävät” hyvin kasvonpiirteisiin ja ovat tosi huomaamattomat, suht. sirotkin.. ?
Silmäleikkaukseen olen kyllä ajatellut varaavani ajan heti kun vaan rahaa saa tarpeeksi.. ?

Itselläni piilarit eivät ole vaihtoehto (hajataittoa sen verran, että sopivaa vahvuutta ei ole). Joten rillipäänä mennään.. Tosin se hyvä puoli näissä on, että nää ”piilottaa” vähä tummia silmänalusia ???

Näin kerjäät ilmaisen laserleikkauksen. Jään seuraamaan, mikä klinikka tarttuu onkeesi ekana.

ite käytin 7 vuotta piilareita just aina valveilla ollessani ja nyt syksyllä silmistä meni näkö aivan sumeaksi ja ne punoitti nii sarveiskalvot oli suoraansanoen tuhoutunu 😀 pari viikkoa antibiootti-kortisoni tippoja 5 kertaa päivässä silmiin niin parani… onneksi olin just syksyllä ostanu itelle lasit mistä pidän mutta huonoksi onneksi olin tilannu netistä myös vuodeksi eteenpäin kuukausilinssejä mitä en voi enää siis käyttää… suosittelen siis tota leikkausta because i feeel you lasit on kyllä ärsyttävät välillä 😀

Sama homma, vihaan silmälaseja älyttömästi, ja minunkin ”juttu” on aina ollut isot silmät ja pitkät ripset! Arvaa näkeekö niitä lasien takaa?! Sain lasit vajaa kymmenen vuotta sitten, mutta viime vuoteen asti käytin lähes koko ajan piilareita. Se alkoi kuitenkin oleen hankalaa just tuon silmien kuivumisen takia, ja koska on myös hajataittoa jota piilarit ei korjanneet. Töihin (päätetyö) oli siis pakko ostaa lasit, ja ai että nää on ärsyttävät. Kesällä kuumat, hikoilevat, täynnä jälkiä.. Talvella se huurtuminen ja vesisateella pisaroista sumentunut näkökenttä. Pitäisi käydä tarkistuttamassa näkö ja kyselemässä saisko hajataittoa korjaavia linssejä nykyään..tämmösistä oon ainaki kuullut. Leikkaus myös houkuttaisi.

Ps. Sanottiinko sulleki aina ”kyllä niihin äkkiä tottuu ku vaan käyttää!” PAH! 😀 Ja miten kukaan voi käyttää laseja treenin aikana?!

Laserleikkauksessa käyneenä, en voi kuin hehkuttaa sitä vapauden fiilistä ja huolettomuutta! Kallistahan se oli, mutta joka ikisen pennin väärtti! 🙂

I feel you! Sain lasit 11-vuotiaana ja oon aina inhonnut… Ekat reilu kymmenen rillivuotta mulla oli miinusta vain toisessa silmässä joten painelin vaan menemään ilman laseja ja kärsin päänsäryt ja pienen hajataiton. Järkevää. Oon kokeillut piilareita kolme kertaa, mutta ei oo löytynyt sopivia. Vuosi sitten näkö meni huonommaksi toisestakin silmästä ja nyt on toisessa -1 ja toisessa -3. Plääh.

Nyt oon pitänyt arkena laseja, kesällä paras keksintö on aurinkolasit vahvuuksilla. Pitäis varmaan yrittää taas hommata niitä piilareita, mutta tuntuu ettei ne vaan sovi mulle. Bileissä ja juhlissa meen edelleen ilman rillejä ja sit en nää mitään, joo tosi järkevää. Mutta kun ne lasit kuuluu vaan mun arkilookkiin.

Mutta täytyy sanoa myös piilareista sen verran, että eihän ne hyvää tee silmille, pitäis pitää rillipäiviäkin. Mun ystävälle tuli piilareista haava silmään, se tulehtui pahasti, olikohan ollut kuukauden antibioottikuuri eikä hän saa enää pitää piilareita ollenkaan!

Täytyy vielä sanoa että kun on näin eripariset silmät niin huonompi silmä alkaa vaeltamaan…. Sen huomaa välillä valokuvista. Senkin takia oon nyt alkanut pitää laseja ettei toinen silmä mee ihan kieroon 🙁

Hajataittoa korjaavia piilareita on ollut jo kauan! Eli heti vain optikkoliikkeeseen niitä kyselemään 🙂 myös kosteuttavampia piilareita on esim. Acuvue. Kannattaa kokeilla eri merkkejä!

Tähän oli pakko kommentoida koska rillijutut on aina mieleen! Itsellä ollut lasit ala-aste ikäisestä eli yli puolet koko elämästä. Teininä identiteetti rakentui lasien ympärille ja olit sinut niiden kanssa. Baari ikään tultaessa aloin miettiä piilareita ja silloin vasta joskus ne hankinkin. Olipa muuten erikoinen olo! En osannut meikata piilareissa ja tuntui etten ollut kaunis ilman laseja. Itsellä kanssa isot silmät ja paljon miinusta joten piilarit päässä tuli paljon kommentteja et kuinka isot silmät sulla onkaan! En ollut asiaa itse edes koskaan tajunnut. Nykyään pidän paljon silmälaseja ja urheillessa ja juhlissa lähinnä piilareita. Haaveilen kuitenkin laserleikkauksesta,mut viel viime tarkastuksessa oli toinen silmä edelleen huonontunut joten täytyy viel odotella et näkö tasaantuu. Leikkauksen haluan siksi että lasien kanssakin elämä tulee kalliiksi, varsinkin kun on paljon miinusta ja tarvii ohennuksia yms. Äitini hankki viime vuonna kaksiteholasit jotka oli tosi kalliit, niin en halua enää sitä hintaa omiini joskus tuon kaiken muun kalliin päälle. Maksan sit kerralla leikkauksesta enemmän 🙂 ja voihan niit imago laseja senkin jälkeen ostaa 😉

Tuttua!
Mulla lasit ihan pienestä ja vielä vahvat pluslasit. Ei ollut kivaa.
Aikuisena silmät yhtäkkiä ihan eriparia: toinen todella heikko, tasoa +7 ja toinen käytännössä aivan normaali. Sinnittelin ihmisten ilmoilla ilman laseja vuosikymmenet, koska kaikki kivatkin kehykset menivät pilalle aivan erilaisista voimakkuuksista.
Mutta kun päälle nelikymppisenä alkoi tulla ikänäköä, se on tasapainottanut eriparisuutta ja nyt käytän ihan suht mielelläni laseja julkisesti. Rutikuiviin silmiini kun ei piilolinssejä saa, eikä plusnäköäni pysty oikein leikkaamaankaan.
Jotain hyvää ikääntymisessäkin 🙂 Uskon, että löydät itsellesi sopivia ihania kehyksiä ja pärjäät tarvittaessa niidenkin kanssa!

Sain lasit 16 vuotiaana ja piilareita käytin vain muutamia vuosia ennen kuin kaks vuotta sit elokuussa kävin laserleikkauksessa ja päivääkään en oo katunu. Ite otin pankista lainaa leikkausta varten koska muuten se ei ollut mahdollista. Toiveessa olis että vuosikymmen sais olla ilman laseja ennen ku ikänäkö iskee päälle 🙂 Ja silloinki voi kyllä olla mahdollisuus että käyn uudestaan leikkauttamassa vaikka säästin kyllä kahdet rillit jos niitä joskus sit tarvii ja kelpuutan ne vielä 🙂 Eli iso suositus leikkaukselle tulee täältä.

Oli kiva klippi Maria Hintikka showssa. ?
Ihanan luonnollinen ja Eskokin mukana.

Itse olen kanssa teininä inhonnut laseja, mutta iän myötä oppinut tekemään laseista ”asusteen”. Mitä näyttävämmät niin sen paremmat. Mars lasiostoksille! 🙂

Itse menisin leikkauksen saman tien, jos vaan näkö pysyisi samana edes sen vuoden! Piilarit on ollut käytössä monta vuotta. Ensin kuukausilinssit, mutta nyt kertakäyttöiset, koska silmät pysyvät parempina niillä. Kallista, mutta mielummin maksan kuin käytän rillejä. 😀

Hyvä, että olet vienyt asiaa eteenpäin.

Kiitos antamastasi linkistä!
Tarina kuulostaa pahalta, mutta uskottavalta. Mulla ei ole aivan noin kovia kipuja ollut. Olen osa-aikaisella sairauslomalla, koska osan päivää pärjään kyllä töissä.

Huono-onninen, haluaisitko jatkaa jutustelua mun kanssa vaikka sähköpostitse? Kaipailen vertaistukea 🙂 Saa kieltäytyä, tietty. Uskon, että olet jo aihetta vuosien mittaan riittävästi märehtinytkin.

Jos on voimakkuutta -5,00 niin ei tuu pullon pohjia jos valitsee oikeen kokosen kehyksen. Esim toi sun kuvissa oleva on aivan liian levee sulle. Siksi tulee reunapaksuutta… kannattaa hyödyntää asintuntijan eli meikäläisten opastusta kehysvalintaan.

Vertaistukea on saatavilla eli mielelläni tuuletan tuntoja kanssasi 🙂

Mun olis pitäny hankkia lasit ala-asteella jo, piilotin aina ne kouluterkan laput jossa asiasta mainittiin, kun en halunnut laseja missään tapauksessa.
Ylä-asteella oli sitten pakko hankkia lasit kun ei tullut koulunkäynnistä mitään. Lasit oli kynäpenaalissa ja päässä vain sen pienen hetken aina kun luin mitä taululla lukee…
Oli hankalaa 😀
Kasiluokalla sitten lähdin viikoksi Teneriffalle ja tajusin ettei matkasta tulis kovin mukava jos ei näe mitään… Halusin kuitenkin uudet lasit kun ne ekat oli hirveät. Äiti lupasi uudet sillä ehdolla että ne on aina päässä. Suostuin ehtoon.
Oli mukava ulkomaan reissu ja ai että Suomen luonto oli hienoa nähdä ekaa kertaa kunnolla!
En ollut edes tiennyt että kuun pilkut näkyy maahan saakka, kuu oli ollut vain suttuinen valopallo taivaalla. Se oli mahtava kokemus!
En kuitenkaan koskaan tottunut laseihin, inhosin niitä.
Vuonna 2010 kävin leikkauksessa Oulussa Lääkärikeskus Mehiläisessä.
Silmät tutkittiin erittäin tarkasti monella eri systeemillä ja todettiin, että leikkauksen voi tehdä.
Leikkaus meni hyvin ja on ollut niin mahtavaa elää nämä vuodet ilman laseja!
Nyt kuitenkin vast’ikään huomasin etten näe enää toisella silmällä kovin kauas.
Eli näkö on alkanut heiketä ainakin toisessa silmässä 🙁 Voi olla että joskus taas olen rillipöllö, mutta en silti ole sekuntiakaan katunut leikkausta! Ihanaa lasitonta aikaa ollut 🙂

Oi, kiva! Tekaisin osoitteen laserkatse@gmail.com. Osuva nimi meille ?
Voin myöhemmin sitte antaa ihan hlökohtaisen osoitteen. Pistä vaan viestiä tulemaan 🙂

Hyvä pointti!

Oi! Kauhukertomuksista huolimatta olen kade sulle 🙂 Paljonko maksaa nykyisin?

Totta!!! Olen unohtanut valokynän monena aamuna, koska nyt pussukat eivät näy niin pahasti.

Kiitos ammattilaisen neuvoista ja huomioista!!

Kiitos neuvosta ?

Hienoa, että löysitte toisenne!!

Kiitti tästäkin näkökulmasta! Muistan tunteen, kun piilarit saatuani 15-vuotiaana näin ekan kerran, millaista saunassa oikein on ?

Itse kävin laserleikkauksessa n. vuosi sitten, ja nyt toivon, että en olisi mennyt. Leikkaukset ei aina onnistu, vaikka suurin osa sen helppoutta hehkuttaakin. Jos silmäsi ovat herkästi kuivuvat, ne kuivuvat tuplasti pahemmin leikkauksen jälkeen. Minulla oli hiukan enemmän miinusta kuin sinulla, ja nyt sain leikkauksesta kaupan päälle aika roimasti hajataittoa. Lääkärit olivat kovin eri mieltä siitä, pitäisikö minun leikkaukseni uusia, ja olenkin nyt kohta vuoden odottanut näön paranemista. Tätä huonoa näköä edes silmälasit eivät korjaa.
Eli jos näet laseilla/piilareilla hyvin ja pärjäät ok, en suosittele leikkausta. Ainakin kannattaa harkita todella vakavasti. Itse en enää menisi leikkaukseen.

Kiitos, että kerroit tämän!! Harkitsen, mutta pidän kyllä näiden tarinoiden jälkeen myös järjen päässä. Mukavaa joulua ❤

Laser kuivattaa entisestään silmiä, eli voi kyllä johtaa ojasta allikkoon.

Lapsettomuushoitoja saa tietysti myös julkiselta puolelta ja perustutkimusten hinta yksityiselläkin jäänee alle tonnin.

Kiitos tiedosta!

Todella hyviä pointteja! Enpä tajunnutkaan, et hormoonit muuttaa näköä.

Kiitti kannustuksesta!

Voi apua! Hurja tarina!

H. Mä olen totutellut rilleihin 28 vuotta. Ja edelleen vihaan ;D

-3 ja ilman rillejää juhlissa 😀 Voi sua!

Voi. Tiedän. Multa on leikattu karsastusta kaksi kertaa!

Voi todella. Mä haluaisinkin imagolasit! Mutta en näitä pullonpohjalinssejä!

Keski-ikää odotellessa 🙂

Kiitos kannustuksesta!

Korjaan äskeistä tekstiäni: Miinuslinssi siis Levenee reunaa kohti. Ja harkitsin joskus silmäleikkausta (en piilareita kuten kirjoitin tuossa ja joita siis olen paljon pitänyt)

-se äskeinen optikko

Kiitos Johanna! Juuri nuo riskit minuakin mietityttävät!

Voi hirveää! Olen todella pahoillani sun puolesta <3

Karmeita kohtaloita. Kiitos myös tästä näkökulmasta. Kumma, ettei tästä aiheesta ole paljon julkisuudessa puhuttu.

Hei Karoliina!

Mulla on ollut lasit pikkutytöstä alkaen, olen ilmeisesti vuoden nuorempi kuin sinä ja mulla on linssit -8 vahvuudella. Jäin miettimään, että onko sinun laseihin ollenkaan tehty tuplaohennusta jos koet että sun lasit on ”pullonpohjat?” Mulla on jo monen monituista vahvuutta sitten aina ohennettu mahdollisimman ohueksi ja nytkin piti oikein ottaa lasit päästä pois ja tarkastella: linssit ovat mielestäni todellakin maltillisen ohuet. Viimeksi kun kävin optikolla (uusin silmälasit juuri pari kuukautta sitten) siellä kehuivatkin, että onpa hyvää jälkeä tehnyt edellinen silmälasiliike näiden sun lasiesi kanssa!

Olen melko suurisilmäinen ja kapeakasvoinen (itseasiassa ehkä vähän samankaltaiset kasvonpiirteet kuin sulla) ja myöskään silmät ei mielestäni rillien kanssa pienene liikaa jos kehykset on valittu huolella. Kuvan perusteella esimerkiksi nuo sun pokat on aivan liian leveät sulle. Asiantunteva myyjä osaa huomioida kasvojenpiirteet eikä vaan tyrkytä sitä viimesintä muotivillitystä joka naamalle. Esimerkiksi mulla on valtavan vaalea iho, joten missään nimessä trendikkäät mustat paksut pokat ei käy mulle. Lisäksi se on otettava huomioon onko silmät lähellä toisiaan ja että linssin ylälaita ei jää silmän päälle siten että se ikään kuin peittää silmän.

Tosiaan kun muutama kuukausi sitten uusin rillit, tartuin kahdet yhden hinnalla -tarjoukseen ja nyt mulla on kahdet aivan erityyliset lasit erilaisiin asuihin plus joskus käytän piilareita. Aiemmin olin tosi innokas piilareiden käyttäjä, mutta mulla myös nykyisin aika herkät silmät. Olen tyytyväinen, kun mulla on kolme erilaista lookkia, silmälaiseilla voi parhaimmillaan leikitellä ihan niin kuin muillakin koruilla! (pidän onnistuneita silmälaseja parhaimmillaan korujen veroisena yksityiskohtana pukeutumisessa 🙂 )

Kannattaa marssia silmälasiliikkeeseen, ihan varmasti löytyy sullekin pukevat silmälasit!

Kyllä. Tarina on pitkä ja värikäs, eikä tässä edes kaikkia Eiran sairaalan mokia…Potilasvakuutuksen piiriin kuulun, eikä todellakaan olla ainoita. Julkisella puolella paljon ihmisiä korjausleikkauksissa. Olen myös todistanut lähipiiristä tapauksia, missä ensimmäiset vuodet meni ok, mutta hämäränäkö olematon. Näissäkin tapauksissa lopulta joutuneet käyttämään silmälaseja vuosien jälkeen.

http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1449720712686.html

Alkaa olemaan sen verran yleistä, että varmasti alkaa tulla myös lehdistöön. Siinä on vain se, kun on itse vapaaehtoisesti mennyt leikkaukseen (uskoo tietenkin, että leikkaus onnistuu ja elämä helpottuu) ja kun tapahtuu näin, syyttää aluksi itseään ”miksi piti mennä”-ajatuksella. Vasta Hyksissä heräsin näihin faktoihin ja siihen, että Potilasvahinko ei koskaan ole potilaan syy, vaikka itse valitsikin leikkauksen.

Hei mä olen ihan samassa tilanteessa sun kanssas!
Mulla on ollut lasit nyt n.15vuotta ja olen käyttänyt koko tuon ajan piilareita, vain pakolliset piilarittomat päivät lasit päässä väkisin. Urheilen paljon ja teen myös liikunta-alalla töitä, niin piilareiden käyttö on huonon näköni vuoksi ”pakollista”.
Tänä syksynä/talvena silmäni ovat oireilleet hirveästi. On ollut kuivuutta, kutinaa ja kaksi silmätulehdustakin… Olen joutunut myös vaihtamaan useaan otteeseen piilareita tämän syksyn aikana. Nyt päätin tämän rumban jälkeen, että rohkaistun, ja menen laserleikkaukseen. Aika on varattu tammikuun alkuun…iik! Pelkään neuloja, lääkäreitä, sairaaloita yms…mutta ed.mainittujen ongelmien jälkeen, pelot tuntuvat pienemmiltä.
Ei muuta kuin tuumasta toimeen ja otahan selvää laserleikkauksesta. On kuulemma kehittyneet tosi paljon viime vuosina! 🙂

ja vielä lisään edelliseen, että Silmäasemalla on tuo sama tarjous voimassa tammikuun 2016 loppuun saakka, mikä ed. mainitussa firmassa (F)

Sattuipas ajankohtainen aihe, nimittäin itse kävin juuri optikolla ja juteltiin laserleikkauksesta! Itse olen myös piilareiden nimeen vannova, käytän erittäin harvoin laseja (tämän hetkisissä on jopa liian vähän vahvuuksia..).

Kannattaa huomioida leikkausta suunnitellessa, ettei raskaaksi saisi tulla 6kk ennen leikkausta, eikä myöskään saa imettää. Itseä hirvittää myös jos tulevat raskaudet muuttaa näköä ja siten leikkaus menee hukkaan. Eli ite ajattelin saada lapsiluvun täyteen ennen leikkausta 😉

Siinä esititkimuksessa kannattaa myös käydä, että kertovat pystyykö koko leikkausta tekemään sun silmille. Ite en ollu ainakaan edes ajatellu, että sitä ei välttis pysty tekemään..

Nyt on lasivalikoimassa tosi kivoja kissamaisia kehyksiä, itse vähän jopa innostuin niistä 😀 Nimimerkillä -4.50….

Minustakin sulle on myyty vähän liian leveä kehys. Kannattaa sanoa myyjälle/optikolle että sanoo reilusti oman mielipiteensä kehysten sopivuudesta, kaikki eivät automaattisesti näemmä sitä tee. Istuvat, sopivan kokoiset kehykset näyttävät paljon paremmilta ja niissä viihtyykin paremmin. Kannattaa myös ottaa reilusti ohennusta, vähintään kaksi kertaa ohennetut linssit. Mulla on suunnilleen samat voimakkuudet kuin sulla (toisessa silmässä vähän enemmän jopa) ja kaks kertaa ohennettuina linssit ovat sen verran ohuet etteivät pursua muovipokissa sen muovin yli vaan jäävät sinne pokan sisälle. Miinuslinssi kevenee reunaa kohti, joten kapeamman kehyksen valitsemalla linssitkin ovat ohuemmat ja siistimmät. Itse olen tottunut laseihin käytön myötä ja ennen kaikkea kun olen saanut hyvät pokat. Olin myös ennen piilareitten suurkuluttaja mutta silmäni eivät enää kestäneet niitä jatkuvassa käytössä.

Silmäleikkauksessa kannattaa ottaa riskien lisäksi huomioon se että kaikki eivät lopulta kuitenkaan pääse eroon laseista ja että leikkauksen jälkeen monet eivät voi enää pitää piilareita lainkaan, koska sarveiskalvon kaarevuus muuttuu leikkauksessa. Harkitsin joskus piilareita, mutta riskit pelottavat liikaa. Pitkäaikaisvaikutuksia (vuosikymmenet..) ei tiedä kukaan. Silmälääkärit eivät suurimmaksi osaksi ainakaan teetä leikkauksia itselleen..

Useilla optikkoliikkeillä on tarjous toisista laseista, kannattaa kysyä vaikkei asiaa erikseen mainosteta. Kahdilla kivoilla pokilla ja piilareilla saa mukavasti vaihtelua eri päivien tyyliin.

Päätös on sinun, mutta suosittelen miettimään mainitsemiani näkökohtia leikkaukseen liittyen. Usko pois, silmälaseihin Voi tottua ja oppia jopa hiukan pitämään niistä!:)

Netistä muuten varmasti löytyy ohjeita miinuslasien käyttäjälle kuinka meikata silmät näyttämään suuremmilta lasien kanssa. Lehdistä olen joskus bongannut sellaisia.

Terveisin optikko

Ja jatkoa. Toki, toki ”kerjään”. Sehän on selvä.

Samoin kuin kaikkea muutakin, jota blogissa mainitsen miettiväni tai josta haaveilen. Hitsi kun vapaalippua lapsettomuushoitoihin ei ole vielä putkahtanut postiluukusta. Myös kuolema on ollut yksi teema blogissa syksyllä, joten voisin ottaa Jumalalta blogiyhteistyönä pari läheistä takaisin tänne maanpäälle.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X