kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 18.01.2016

Hyvä ruoka, köyhempi nainen

Teksti
Karoliina Pentikäinen
59 kommenttia

Olen vuodenvaihteesta lähtien toden teolla panostanut kotonamme syötävän ruuan laatuun. Kyllähän mä aina olen tykännyt kokkailla ja pitänyt ravintoa tärkeänä asiana, mutta tammikuu on ollut ravinnon suhteen tehokuukausi. Tuorepuristettua mehua, kasviksia, oikeita rasvoja ja sitä rataa.

Olo on joulupöhön jälkeen freesimpi, mutta kyllä sapettaa. Nimittäin ruuan hinta.

Epäterveellinen eineshöttö ei maksa mitään, mutta kun yrittää ruokkia perheensä sellaisella terveellisellä ja tavallisella (ei edes super foodeja sisältävällä!) ruualla, kasvaa kauppakassin hinta huimasti.

Jos johonkin verotusasiaan haluaisin puuttua, se olisi kyllä juuri tämä ruoka-asia. Kasvisten ja muiden terveellisten safkojen hinta alas!

Miettikää vaikka tätä:

  • Olet kaupungilla hoitamassa asioita, ja verensokerit laskevat. Tarvitset välipalaa pikaisesti. Suklaapatukka 0,50e, pikaruokahampurilainen 1e – Pähkinäpussi 3e, tuorepuristettu mehu tai smoothie 3-6e.
  • Arkiruoka, esimerkiksi jauheliha-makaronilaatikko maksaa kaikkiaan, ilman luomu-gluteenitonkikkailua, kolmelle hengelle noin 4e. Lohi uunikasviksilla maksaa ainakin 10e/ 3 henkilöä.
  • Maitosuklaavanukas maksaa purkilta noin 30 senttiä. Sokeroimaton luomujogurtti vajaan euron.
  • Kaupan lihapullat 1e/rasia. Omatekoisia lihapullia sama määrä maksaa 3-6 euroa, lihasta riippuen.

Jossakin on vika, eikö vaan?

-Karoliina-

P.S. Kuvissa tämän päivän ruoka. Kanapihviä, punajuurta, porkkanaa, paprikaa, sipulia, chiliä, tomaattia ja uppopaistettua kananmunaa.

Kommentit (59)

Tuo hinta on niin totta! Vaikka väitetään ettei terveellinen ruoka ole kallista niin onhan se verrattuna eineksiin. Toisaalta taas olen huomannut että jos ostaa vaan sitä terveellistä ruokaa ja jättää ne kaikki turhat karkit ja mehut ostamatta niin rahaa säästyy paljonkin.

Itse suosin kalassa silakkaa, silakkarullat tai ihan vaan pannulla paistettuna muusin kera. Haukea, ei oikeasti ole edes kallis kala ja saa todella hyvää ruokaa. Muikut myös! Juureksia, kauden tuotteita. Saa hyvinkin syötyä kaksi ihmistä ja 40e viikkossa on ruokakulut. Siihen kuuluu jopa se viikonlopun punkkuputeli ja joskus ne pihvitkin lihatiskiltä. 🙂 sillä hinnalla kun ulkona söisi kaksi ihmistä kahdesti viikossa saa oikeasti kotona loihdittua aika hyvää ja terveellistä ruokaa.

Hinta on lähinnä silloin kalliimpi/kallis, jos käyttää terveellistä (eli vähärasvaista tai kalan) lihaa ja esim. taviaikaan salaattia tai juuri noissa välipaloissa (tosin oma vakkari verensokerin laskuun on banaani 😀 ). Itse kun rahasta on opiskellessa tiukkaa syön aika paljon kasviruokaa, koska se on halpaa ja terveellistä/terveellisempää. Pavut, linssit, soija (jonka sijasta ostan ”kallista” härkäpapurouhetta), ovat ihan älyttömän halpoja jos ostaa kuivattuna. Esim. Linssipinaattipasta (pakastepinaatista) raejuustolla ja porkkanaraaste 4-5e/4 annosta. Mutta jo ihan kansanterveyden kannalta olisi kyllä järkevää nostaa einesten verotusta ja laskea kasvisten verotusta.

Se on jännä juttu miten herkkuihin on aina varaa silloin kun niitä ostaa. Kerran oli kaupassa lehtikaali tarjouksessa 1e/pussi ja heti ostin koska ”jee halpaa nyt voin tehdä lehtikaalisipsejä” (normaali hinta 2,5e/pussi), sitten tajusin että ”oikeita” sipsejä tai esim. jäätelöä ostaessa se 2,5e tai 4e on ok hinta, mutta se terveellinen vaihtoehto 2,5e on kallis.. 😀 Oli aika silmiä avaavaa ja aloin pohtia asiaa. Perjantai iltana pizza 8e = Kohtuu hinta/on varaa tai tuore kalapala 8e kauppareissulla = kallis. Lopputulos on se, että pyrin jättämään herkut pois ja panostamaan herkku hetkiä kaivatessa ruokaan joka on ”kallista” mutta terveellistä. Pyrkimykseni on onnistunut vaihtelevin menestyksin. Terveisin lauantaina tilasin pizzan 😀

Tää on mielenkiintoinen keskustelu. Mun mielestä kuitenkin Karoliina puhuu ihan asiaa. On kuitenkin ihan naurettavaa sanoa että kyse olisi pelkästään omista valinnoista ja arvoista. Esimerkiksi meidän perheessä on yksi työtön ja yksi opiskelija. Näillä tuloilla ei panosteta mihinkään muuhun kun pakollisiin menoihin. Tietenkään kaikilla ei ole sama tilanne, ymmärrän. Kuitenkaan asia ei ole niin yksipuolinen kun jotkut täällä esittää. Kyllä mäkin haluaisin ostaa ympäri vuoden joka päivälle hedelmiä ja lisätä kasviksia ruokavalioon, syödä kalaa suositellut määrät viikossa. Se ei vaan ole realistista. Oikea ruoka on kallista, mutta ymmärrän kyllä mistä hinta tulee. (Ja ei, se ei tarkoita että söisin vain eineshamppareita ja kinkkusuikale-peruna-sipulilaatikkoa. Tää ei ole sellai joko-tai-keskustelunaihe.)

Ruoan hinta ei todellisuudessa ole laskenut niin paljon kuin nämä halpuutusmainokset antavat ymmärtää. Itse todellakin arvostan maataloustuottajien työtä ja heille monille se työ on muuttunut jo kannattamattomaksi. Yksi syy on kaupan omien merkkien tuomat esim liha- ja maitotuotteet, joita yhä useammat ostavat halvan hinnan vuoksi, mutta he maksavat tuottajille aivan riistohintaa. Pian nämä suuret kauppaketjut omistavat jo suomalaisen ruoantuotannonkin. Kauppiaat käärivät voitot taskuihinsa, ei se ole vaan niin, että aidoista hyvistä raaka-aineista täytyy maksaa.

Meidän perheessä laadukas ruoka on ykkösasia kulutuksessamme. Tingimme kaikesta muusta. Emme käy ravintoloissa, niissäkin itse asiassa raaka-aineiden laatu usein heikkoa. Nyt pikkulapsiperheessä toki muutenkin on menemiset vähäisiä, eikä ostella turhuuksia. Pidemmän päälle terveellinen ruokavalio tulee ehkä halvemmaksi, jos pysyisi siten terveenä ja mieli keveänä.

Kuningasidea! Testiin! 😀

Hitsi miten hyvin sanottu! Todellakin, valintoja on elämä täynnä.

Suosittelen tekemään kasvisruokia, niillä saa kummasti ruoan hintaa halvemmaksi! Esimerkiksi linssit ovat terveellisiä, ja sisältävät reippaasti kuitua, proteiinia ja rautaa – eivätkä maksa paljoa! Kannattaa kokeilla myös erilaisia papuja ja kikherneitä. Kokeilemalla löytää uusia lemppareita! Juurekset ovat myöskin halpoja ja terveellisiä. Kotimainen kurkku ja tomaatti sen sijaan ovat tällä hetkellä tosi kalliita, koska niiden kasvattaminen näin kylmällä vaatii paljon. Niiden kuluttamista kannattaa siis vähentää. Itsekin olen joutunut opettelemaan uusia tapoja, koska se perus kurkku-tomaatti-salaatti on niin helppo iskeä ruoan kylkeen. 😀 Siihen tilalle helpoimmaksi olen keksinyt varmaan porkkanaraasteen.

Paljon on kiinni valinnasta: jos talvella haluaa syödä kotimaisia, kasvihuoneissa kasvatettuja luomutomaatteja, saa niistä pakkasen keskellä varmasti maksaa.
Jos taas valitsee lautaselleen porkkanaa, lanttua ja kyssäkaalia, täyttää isokin perhe lautasestaan puolikkaan kasviksilla ihan edullisesti.

Elämä on myös valintoja täynnä: tuoreet kukat maljakossa, viinipullo perjantaina tai olut terassilla. Tupakka-aski tai naistenlehti kaupan kassalta. Kolmastoista huivi alekorista (vain siksi että oli ihan kiva ja alennuksessa), salikortti. Härän marmorifilee.
Mistä kukakin nautintonsa saa.

Kiitos korjaamisesta ja valistuksesta! Enpä ole koskaan tullut ajatelleeksi. Nappasin termin suoraan tekstistä sen kummemmin kyseenalaistamatta 🙂

Ei kai siihen kummoisiakaan taitoja tarvita, kun ostaa Angry Birds / Frozen -tarroja ja alkaa lätkimään niihin parempiin tuotteisiin ihan huomaamatta.. avot 😉

Oon vähän eri mieltä. Tai on pakko myöntää, etten oikestaan tiedä ollenkaan, mitä einekset ja muut valmisruuat maksavat, mutta sen tiedän, etteivät ne vie nälkää ainakaan pitkäksi aikaa. Esimerkiksi juurekset eivät ole kovin kalliita, ja niistä väsää melkoisen ison keiton tai uunijuurespaistoksen moneksi päiväksi. Makaronilaatikkoa pidän ihan terveellisenä ruokana (jos siinä on käytetty muutakin kuin jauhelihaa ja venhämakaronia, vaikkapa porkkanaa, sipulia yms.), eikä annoshinnaksi jää kovin paljon.

Mulla on semmonen mututuntuma, että kaupan valmishampurilainen maksaisi noin euron. Se on minusta aika kallis, koska sillä ei todellakaan lähde nälkä, eikä se sisällä mitään, mitä ihmisen kannattaisi pistää suuhunsa. Valmis”liha”pullien sisältöä en uskalla edes ajatella.

Luomu toki maksaa enemmän, mutta uskon silti, että perusterveellisesti pystyy syömään suht. kohtuullisella budjetilla ilman että tarvitsee kahmia kaupasta vain roiskeläppiä ja muuta sontaa. En jotenkin osaa verrata ravintosisällöltään tyhjiä syötäviä oikeaan ruokaan.
Ja kala. Se on kyllä valitettavan kallista – etenkin, kun lapsena tottui siihen, että isä toi kalan suoraan järvestä pöytään.

Huh, tulipas sekavaa tekstiä. Yritän kai vain sanoa, että en pidä moniakaan valmisruokia ja välipalaherkkuja ruokana, ja mieluummin venytän penniä muussa kuin ruuassa. Oon niin perso laadukkaalle sapuskalle.

Minusta terveellinen ruoka on halpaa. Ota evääksi luomuporkkana (10 snt), tee pariksi päiväksi ihanaa punaista linssikeittoa (1€/annos) ja viikonloppuna voi herkutella sillä lohella joka ei kyllä esim työpaikkaruokailuun tai ravintolassa käymiseen verrattuna maksa mitään! Edullinen ja terveellinen ruoka on asenne-, resepti-, satokausikysymys 🙂

Terveellä ihmisellä ei verensokeri laske äkillisesti, eikä välipalaa sen vuoksi tarvita pikaisesti. Diabeetikkoa, jolla oikeasti voi olla asian suhteen hätä, ärsyttää näiden termien käyttö!

Olen täysin samaa mieltä siitä, että ihan oikeasti terveellisesti syöden tulee kauppakassi huomattavasti kalliimmaksi. Minua ärsyttävää se, että kun jotkut ihmiset väittävät, että kyllä heidän 6-henkinen perheensä vaan syö hyvin 40€ viikossa ja kun sitten kysyy, että mitä he syövät, niin ruuat ovat juuri tyyliin ”osta kinkkusuikaleita ja peruna-sipulipussi pakkasesta, sekoita keskenään, kermaa päälle ja uuniin ja siitä syödään 2 päivää”. On varmaan ihan hyvää ja täyttävää ja välillä ihan sopivaakin ruokaa, mutta ei tuollainen ruokavalio pidemmän päälle ole mitenkään terveellistä. Jos oikeasti pyrkii siihen suositukseen, että puolet lautasesta olisi vihanneksia, niin kalliiksi se tulee.

Mä en ole tätä eroa ikinä huomannutkaan, kun en eineksiä juuri osta. Sen takia ei ruoka niin kalliilta tunnu. 😀

Niin totta! Ruoan hinta on painunut koko ajan alas.. Samoin se hinta mitä tuottajalle maksetaan. Ei varmasti mene enää kauaa siihen että maatalous loppuu Suomesta, kun se ei ole enää kannattavaa millään tavalla. Nauttikaa vielä kun saa kaupasta suomalaista PUHDASTA ruokaa! 🙂

Uskallan olla kanssasi vähän myös eri mieltä.
Loppujen lopuksi toki tässä mielipiteessä ratkaisee se, mitä kukakin pitää terveellisenä. Olen nimittäin itse sitä mieltä, että liha-makaronilaatikko siihen tummempaa pastaan tehtynä on ihan riittävän terveellistä kotiruokaa.

Tämä Hesarit juttu oli mielestäni hyvä http://www.hs.fi/ruoka/a1452659477634. Se kertoo hyvin siitä, kuinka suunnitelmallisuus, kasvisten painottaminen ruokavaliossa sekä turhien houkutusten karsiminen laskee ruokamenoja. Siellä kaupungilla napostelemista kaipaava voi meinaan hakea kaupan puolelta vaikka omenan tai banaanin…

Mietin tätä samaa taas jälleen kerran tänään. Olin menossa salille suoraa pitkän koulupäivän jälkeen yliopistolla ja nälkä kurni, joten poikkesin kauppaan. En tosin asu Suomessa, joten en tiiä että miten siellä tämä on (paitsi ruoka vieläkin kalliimpaa kuin täällä), mutta se snacksien valikoima… suklaapatukoita oli ainakin 15 eri laatua, minisipsipusseja, poppareita. ”Terveellisellä” snacks hyllyllä oli tasan myslipatukoita, joiden sokerimäärän tsekattuani alkoi jo ällöttää kun muistin miten makeita ne ovat ja flapjackejä, joita kahdeksasta laadusta YKSI oli maustamaton ja sokerimäärältä melko vähäinen. Siis oikeasti. Päädyin lopulta ostamaan banaaneja ja kauraleipäsiä, joita tuli ostettua järjetön paketti koska ei mitään sellaista tietenkään myydä välipalaksi. Tyyliin ainoa läheskään terveellinen, välipalana markkinoitu juttu oli maustamaton pikapuuro. Siis oikeasti, miten tämäm voi olla mahdollista? Surullista ehkä on vielä se, että monet ajattelevat ne ”terveellisellä hyllyllä” olevien juttujen olevan oikeasti terveellisiä, vaikka siis suurin osa niistä oli järjettömiä sokeri- ja kaloripommeja. Suoraan sanottuna *****aa, olen kyllä valmis ostamaan kotiin terveellistä ja laitan kaiken ruuan itse, mutta juuri esim. tässä tilanteessa on ihan todella hankala löytää mitään terveellisiä vaihtoehtoja. Briteissä kun ollaan niin myös esim. koulun kahvilasta on tasan yksi voileipä täysjyväleivällä ja muut valkoista höttöä -_-

Tuossa verensokerin äkillinen laskeminen kaupungilla -esimerkissä on pieni epäkohta. Ei ole kallista ostaa banaania tai omenaa. Omena nyt toki pitää ainakin pestä, ellei jopa kuoria, mutta banaani maksaa ehkä arviolta 30 senttiä. Halvempi kuin suklaapatukka.

Oikeasti ymmärsin pointin. Halusin vain tulla sanomaan, kun kerrankin keksin halvan välipalan. Usein nämä on itselläkin hakusessa ja siksi tällä kertaa riemastuin oikein uuden kommentin verran.

Tottahan se on että ruoan hinta kismittää. Mutta jollain sen tuottajankin on elettävä. Hankala kiskoa hintoja alas ilman, että kiskoo samalla jonkun elinkeinonharjoittajan tulot minimiin. Noista jogurteista ja smoothieista en niin osaa sanoa, ajattelen tätä nyt lähinnä tuon kasvispuolen osalta. Paitsi että mainitsemasi luomujogurtin hintaa en ihmettele, koska luomu nyt on aina kalliimpaa ja mielestäni ihan hyvistä syistä.

Minusta se vika on nyt vaan siinä, että laatu maksaa eikä sitä ehkä haluta ymmärtää. Halpa eineslihapulla – huonompi vaihtoehto (kaikessa muussa paitsi hinnassa ja nopeudessa), itsetehty luomulihasta valmistettu lihapulla – kalliimpi ja parempi vaihtoehto. Oispa hölmöä maksaa samaa hintaa näistä kahdesta.

Toisaalta vaikuttaisi varmasti positiivisesti monella eri osa-alueella, jos ruoan hintaa saataisiin alemmas silti ketään polkematta. Einesten käyttö vähentyisi, kasvisten käyttö lisääntyisi, ruokaa ehkä valmistettaisiin enemmän itse, lihavuus voisi vähentyä myös, e-koodien syönti vähenisi…
Onneksi suomessa sentään ei olla samassa tilanteessa kuin esimerkiksi usassa, jossa oikeasti laadukkaasti syöminen maksaa paljon ja on täten täysin poissuljettu vaihtoehto vähempituloisilta. Me myös tiedämme keskimäärin paljon enemmän ravinnosta kuin monet muut kansat maailmassa. Meillä on myös paljon enemmän valinnanvaraa ruoan suhteen. Ollaan siis tyytyväisiä tähän, vaikka se summa joskus kaupan kassalla kismittääkin.

Kannattaa tutustua Satokausikalenteriin ja kausiruoka-ajatteluun, niin ruokalaskukin kevenee kummasti. Lisäksi raaka-aineiden kilohintoja kannattaa vertailla ja ostaa kilohinnan, ei hintalapun mukaan. Niin ja tietysti miettiä omaa lihan kulutusta – voisiko lihaa syödä harvemmin ja panostaa luomulihaan useammin? 🙂

Olen kuitenkin samaa mieltä siitä, että einesten hintaa pitäisi saada ylös ja oikeiden raaka-aineiden ja tuoreen ruuan alas – tietysti sillä edellytyksellä, että tuottaja saa edelleen sen, mikä hänelle kuuluukin. Ongelma siinä ilmeisesti on rajan vetäminen: milloin tuote voidaan luokitella einekseksi ja miten verokikkailua voitaisiin estää (vrt. makeisvero >< keksit)? Voi kunpa joku ratkaisi sen ja pian!

Hei, olisiko sinulla jakaa hyvää reseptiä vegekaalilaatikosta? 🙂

Mua nyppii myös se, että Marlin pillimehuja lukuunottamatta (ei siis nekään mitään superfoodia ole mutta parempia kuin moni muu!) kaikki Angry Birdseilla sun muilla markkinoitavat jogurtit, mehut yms. on ihan karseaa lisäainekakkaa. Arla oli nyt laittanut Luonto+-jogurttipurkin kylkeen söpön linnun ja se oli heti lapsen mielestö houkuttelevampi kuin Valion vastaava vähäsokerinen jogurtti. MIKSI?! Luulisi että paketillakin on väliä, joten miksi niiden maustamattomien jogurttien pitää olla haljuissa vaaleansinisissä purkeissa? Esim. meiän tyttö söis varmaan vaikka pieniä kiviä jos ne olis Frozen-paketissa. 😀 olis niin mahtavaa kun heviosastolla olis vaikka ”Muumipappa/Angry Bird/Salama McQueen/Elsa suosittelee”-tarroja! Alkais se parsakaali uppoamaan 😀

Onhan se toki hintavaa ja tällaisena köyhänä se on oikeasti tosi kurjaa, koska mulle se ruoka tosiaankin on tärkeää ja arvona erittäin korkealla. Mutta kyllähän sen tosiaan tietää, mistä se hinta tulee. Einekset ei maksa juuri mitään, koska niissä on jota kuinkin ilmaa. Mikä toki on tarpeellista, mutta ilmaa saa ilman täyteaineitakin. Että oikeastaan kun ajattelee, einekset ne kalliita onkin, kun maksaa tyhjästä. Ja ehkä jopa pahasta olosta.

Ongelmahan on se, että ei ole tarpeeksi rahaa! 😀 ja toinen ongelma on olemattomat kokkitaidot. Tarvisin simppeleitä ja herkullisia kasvispitoisia ruokaohjeita, jotka olis riittävän ei-outoja, jotta myös nirsot muksut uskaltaisivat totuttautua uusiin makuihin. Tai eihän ne nirsoja ole, äiti ei vaan osaa maustaa :/

Itse olen huomannut saman asian. Etenkin se viimeinen viikko ennen tilipäivää tekee tiukkaa ja silloin joutuu tekemään melko yksipuolisia valintoja ruuan suhteen. Makarooni pussi on halvempi kuin riisipaketti, jauhelihaa valitaan lohen sijaan ja jauhoista tulee loihdittua kaikenlaista, koska pussi jauhoja riittää pitkälle, kun rahat on loppu :/. En tarkoita sitä etteikö esim. makaroonilaatikko maistuisi, mutta kun sitä syö tiukalla viikolla monta päivää, niin kyllä se tulee korvista ulos. Saattaa myös olla, ettei oma mielikuvitus riitä monipuolisten ruokien loihtimiseen pienellä budjetilla. ”Budjettiviikon” jälkeen, sitä suorastaan himoitsee tuoreita kasviksia ja hedelmiä 🙂

Esimerkiksi vegekaalilaatikkoa halvempaa ruokaa on vaikea löytää:-) Plus kunnolla maustettuna se on ihan huippuhyvää!

Kysymys on loppujen lopuksi siitä, että epäterveellinen ruoka sisältää ”yli”halpoja aineita: eläinten halvempia osia/jämäpaloja, maissitärkkelystä, sokeria, täyteaineita, valkoista vehnäjauhoa jne jne..

”Oikean” ruuan arvo puolestaan on mitä on. Ruuantuottajien perheessä kasvaneena olen oppinut ymmärtämään, että halpuus ei ole aina hyvä juttu – silloin tuottaja ei saa työstään palkkaa nimeksikään.

Totta siis, että epäterveellistä ruokaa saa halvemmalla, mutta toisaalta, monesti terveellinen ruoka ei ole sinänsä ylihinnoiteltua, vaan kalliimpaa, koska se on ”aitoa” ja puhdasta, oikeita ruoka-aineita.

Kyllähän se kismittää, mutta loppujen lopuksi, kysymys on arvoista. Rahojen sijoittaminen on jokaisen oma valinta, toiset lomailee paljon, toiset käyvät usein elokuvissa, toiset panostavat ruokaan. Onnellisessa asemassa ne, joilla on varaa kaikkeen.

Kyllä laadukas ruoka on kallista Suomessa, Euroopan kallein (?) maa – ainakin yksi kalleimmista.

Mutta, tärkeämpi kysymys on miksi einekset ovat niin halpoja? On järjetöntä, että meille myydään niin paljon ruokaa joka ei edistä terveyttä, sitten seurauksena terveydenhuollon kustannukset ovat AIVAN HILLITTÖMÄN SUURET.

Wau! Tuo on semmoista elämää, josta haaveilen.

Voi että! Ihailen sinunlaisiasi tyyppejä!

Kiitos hyvistä vinkeist (vaikka kahvista en todella voi luopua 😉 )

Todella kurja sairaus 🙁

Ihan oikeassa olet. Pelkästään gluteeniton ruokavalio nostaa hintoja todella paljon!

Minäkin kauhistelen kaupan hintoja aina silloin kun siellä erehdyn käymään. Liha, kananmunat ja pieni osa kasviksista kasvatetaan itse. Jos kaikelle vaivalle laskee hinnan, niin se ei kannata. Rahallisesti ja ympäristöä ajateltuna se on kumminkin fiksua. Kasvikset ostetaan kauden mukaan läheisiltä tiloilta isohkoina erinä, jolloin niiden hinta tippuu. Me pystymme säilömään juureksia kellarissa, kaikillahan ei tälläistä mahdollisuutta tietenkään ole. Maidon haen läheiseltä tilalta ja siitä tehdään myös erilaisia juustoja.
Kasviksia saa kasvatettua vaikkapa ikkunalaudalla kerrostalossa ja rivitalossa/omakotitalossa tietenkin ihan pihalla. Kovinkaan suurta maaplänttiä ei kasvisten kasvattamiseen tarvita. Lihaakin saa kasvatettua itse, kun käyttää vähän mielikuvitusta (ei sonnia/sikaa kerrostaloon ;D) ja on valmis itse teurastamaan eläimet… Siihen ei jokaisesta varmaan ole.

Meillä on miehen kanssa laskenut ruokaostosten hinta suunnattomasti, kun ryhdyimme käyttämään enemmän kasvispohjaista ruokaa ja käyttämään satokausituotteita.

Leipää syömme jonkin verran, mutta jätimme leikkeleet ja juustot silloin tällöin ostettavaksi. Nyt pyöräytän itse hummuksen (joka on todella edullinen etenkin kuivatuista kikhernistä tehtynä) tai avokadojen ollessa edullisia levitän sitä leivälle. Aamuisin syön usein smoothien, johon tulee yksi luomukananmuna (ei vielä ainakaan vienyt vararikkoon), puolukoita, mustikoita, mustaherukoita, yksi banaani, sitruunamehua ja erilaista vihreää (silloin kun lehtikaali oli edullista, sitä ja tällä hetkellä joukkoon menee suomalaista pakastepinaattia).

Todettiin kuittien keräilyn jälkeen, että meillä menee paljon rahaa kahviin. Olemme molemmat vähentäneet sen nyt yhteen kuppiin aamuisin, satsaus myös terveyteen. Itse olen tähän hyvin sopeutunut, vaikka teen 3-vuorotyötä. Kahvin sijasta tulee juotua sitten vihreää teetä.

Viikonlopuille jätetään herkuttelu. Silloin syödään aamupalalla itse tehtyä mysliä (maltillisesti pähkinöitä, paljon erilaisia siemeniä) ja tehdään ruuaksi jotain herkumpaa.

Kalliit suomalaiset tomaatit voi jättää talvisin kauppaan, ne eivät ole ekologisestikaan mikän loiatava valinta. Punajuuri, porkkana, lanttu erilaisella tavalla valmistettuna. Bataatti on nyt melko edullista. Hedelmistä sitrushedelmiä kannattaa nyt suosia, appelsiineja voi syödä sellaisenaan, puristaa mehua, laittaa porkkanaraasteen joukkoon tai tehdä vaikka jälkkäriksi appelsiiniriisiä.

Yksittäisistä ruoka-aineista suosittelen kokeilemaan tattaria! Saa hyvää gluteenitonta puuroa. Niin ja tuosta kasvisruokavaliosta, en juurikaan käytä soijavalmisteita vaan linssejä, papuja ja henerouheita.

Karoliinalle: Nälästä johtuva heikotus ja matala verensokeri eivät useinkaan tarkoita samaa asiaa. Kyllä minuakin oksettaa, pyörryttää ja kiukuttaa nälän iskiessä, kun edellisestä ruokailusta on kulunut aikaa tai kun en ole syönyt kunnolla, verensokerini ollessa kuitenkin täysin normaali.

Tuskin sinulla on näitä ”matalan verensokerin” oireita syödessäsi tai vaikkapa jo puoli tuntia sen jälkeen? Entäpä keskellä yötä, jopa useamman kerran yössä? Minulla on.

Jep, en siis todellakaan ajatellut sun ajattelevan noin, vaan tarkoitin sitä ettei kuluttajien pitäisi pelkästään tyytyä siihen, että hyvästä pitää maksaa. Ruoan hinnassa poliittiset ratkaisut iso tekijä ja myös tämä kahden kauppaketjun hallinta markkinoilla, todellista hintakilpailua ei ole. Tuottajien pitää antaa tuotteet myyntiin tasan sillä hinnalla kuin sanotaan.

Myös se aspekti tähän ruoan hintaan tuli vielä mieleen, että vielä aika moni käsittää viljatuotteet terveelliseen kategoriaan ja nehän on tosi halpoja. Meidän perheessä näitä ei voida käyttää juurikaan,joten se kyllä nostaa ruokakustannuksia todella paljon.

Kiitos vinkistä!

Hyvä pointti noiden herkkujen suhteen 🙂

Todellakin pitäisi opetella ottamaan nuo linssit ja muut ruuanvalmistukseen mukaan!

Ei yhtään sekavaa, vaan hyvää tekstiä 🙂

Kommenttina sanoisin, että on myös olemassa diabetekseen liittymätöntä hypoglykemiaa eli verensokerin laskua, josta tulee kurja olo esim. kädet vapisevat, koordinaatio kärsii muutenkin, oksettaa ja olo on sekava ja ärtyisä eli oireet ovat samat kuin diabeetinkonkin verensokerin laskussa. Erona on toki se, että oireet ei laske hengenvaarallisiin lukemiin (itselläni alin sokeriarvo on ollut tuolloin n. 1,9) , mutta tilanne toki täytyy korjata. Itselläni tämä lasku tapahtuu noin kymmenessä minuutissa. Asiaa on tutkittu ainakin itselläni paljonkin, mutta mistä tämä johtuu, on epäselvää. No, mutta tottahan se siis on mitä ”Oikeasti matala verensokeri” sanoi; en ole siltä osin terve. Mutta laskua siis voi tapahtua muillakin kuin diabeetikoilla.

Elämä on toki valintoja, mutta ei se kyllä kaikkien ihmisten kohdalla toteudu. Kyllä on paljon perheitä, jotka haluaisivat valita oikein (ja jättävät ne härät ja lehdet kauppaan), eikä silti voi törsätä ruokaan.

Ja hyvä, ettet osta 🙂

Toki on ihan hyvää perheruoka, mutta jos meinaa syödä kasviksia suositusten mukaan, täytyy joka tapauksessa siihen kylkeen tehdä aikamoinen salaatti.

Tuo Hesarin juttu oli todella hyvä!!

Mun on ollut joskus pakko ostaa välipalaksi sipsejä. Nuo patukat ovat usein gluteenillisia… (Tosin onhan sipsit ihania, ei sillä…)

Juuri näin. Kyllähän terveellä ihmiselläkin verensokeri laskee (vaikkei siis vaarallisiin lukemiin). Itselleni sitä on tapahtunu koko ikäni, jos en syö kunnolla. Alkaa oksettaa, pyörryttää ja kiukuttaa.

Niin ja tuo verensokerin laskukin on perhepiiristä tuttu sairaus.

Totta 😀 Mulle banaani on kirosana. Olin 20 vuotta allerginen tyyliin kaikille muille hedelmille, joten olen saanut siitä aika tarpeekseni 😉

hop, Taru ja E:

En tosiaankaan kannata, että tuottajien pussista vietäisiin yhtään enää roposia. Maalla kasvaneena todella tiedän, mistä ruoka tulee ja miksi se maksaa. Mielestäni tässä olisi poliittisen päätöksen paikka. Miksi maksetaan epäterveellisten ruokien aiheuttamista sairauksista ja niiden hoidosta, jos niitä voisi ehkäistä oikealla ravinnolla?

No voi kun!! Uskon, että moni valitsisi silloin sen terveellisemmän vaihtoehdon!

Voi sua. Nyt vaan resepti kouraan. Ihan varmasti saat maistuvaa safkaa tehtyä!!

Näin se juuri on. Voi syödä kyllä terveellisesti, mutta onhan se nyt kivempi popsia vaikka viiden hedelmän hedelmäsalaatti kuin kauden kasviksia (eli just nyt lanttua).

Reseptiä kehiin!

Juuri näin se on. Työntekijän on saatava palkka miljoonien välikäsien jälkeen tuottamastaan ruuasta.

Tuokin on niiiiiiin totta!

Juuri niin! Jos ostaa vaikka pastaa, munia, maitoa ja jauhelihaa, maksaa se viisinkertaisesti valmiiseen pasta-jauhelihalaatikkoon verrattuna. Kysymys kuuluu: Mistä hemmetistä SE ruoka siihen eineslaatiikkon on tullut? Koska kyllähän tuotteen valmistuskin jotain maksaa. Järjellä ajateltuna sen tulisi olla kalliimpaa…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X