kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 30.03.2016

Julkisesti erolapsi?

Teksti
Karoliina Pentikäinen
39 kommenttia

Mä olen koko tämän eroprosessin aikana huomannut, että on paljon luontevampaa olla avoin perheasioista ydinperhe-elon kuin eroperhe-elämän aikana. En tiedä, johtuuko se vain siitä, että tämä nykyinen tilanne on minulle niin hirveän uusi, vai siitä, että kirjoittaessa erosta julistautuu helposti joksikin tietynlaiseksi tyypiksi. Tajuatteko, mitä haen takaa? Parisuhteellisena sitä voi olla vaikka millainen, mutta eronneena sitä leimaantuu (ainakin minun päässäni) ERONNEEKSI. Ja silloin jos koskaan tulee tunne, että niitä ei julkisia asioita on vähemmän.

Olen kuitenkin päättänyt, että heitän oman stereotypiani ja ennakkoluuloni roskiin, ja pyrin olemaan jatkossa omista asioistani yhtä avoin kuin ennenkin. Se, mitä kerron F:stä tämän eron ja uuden tilanteen kohdalla, on kuitenkin toinen juttu.

Suhtautuipa lapsi vanhempiensa eroon kuinka ”hyvin” tahansa, ei käy kieltäminen, etteikö kyseessä olisi sellainen elämän kriisi, joka jättää jälkensä jokaiseen. Koko elämäksi! Kun kolmekymppinen ystäväni alkoi pari viikkoa sitten kertoa vanhempiensa 25 vuotta sitten tapahtuneesta erosta, hän alkoi kyynelehtiä. Tai kun toinen tuttavani kertoi omien vanhempiensa erosta, hän syttyi eloon ja kertoili, kuinka käänteentekevä – hyvällä tavalla – tuo erohetki oli koko heidän elämässään. Olipa ero lapsen tulevaisuuden kannalta negatiivinen tai positiivinen juttu, on se silti niin iso asia, etteikö siitä edes hetkellistä – yksityistä – kriisiä tulisi.

Olen koko bloggaajahistoriani ajan pohtinut viikoittain, millaisten lapsen asioiden esiintuonti on suotavaa ja mikä taas ei. Olen ajatellut, ettei niiden kuvien julkaisu, joiden ottamisesta F on nauttinut, ole kauheaa. Mutta esimerkiksi liian tarkkojen luonnekuvausten tai jopa pitkien virkesitaattien julkaiseminen menee jo sen rajan yli, joka ei ole minusta enää suotavaa.

Olen seurannut myös pitkän aikaa jo nettiä ja lapsia siellä eron aikana. Enkä tarkoita nyt vain eronneita bloggaajia tai mediapersoonia, vaan ihan tavallisia ihmisiä. Vaikka ymmärrän, ettei netiketti ole kaikille sama, olen silti kummissani siitä, kuinka avoimesti lapset otetaan somessa eroasiapyörteisiin. Moni vanhempi julkaisee lapsensa kipeitäkin tunnereaktiot muiden luettavaksi tai pui lapsen toiseen vanhempaan liittyviä asioita avoimesti eri somekanavissa. Minusta kaikki tuo on aika kauheaa. Mitä sitten, kun kymmenen vuoden päästä lapsi etsii netin pyörteistä tiedot siitä, mitä vanhempi on sinne ehkä omassakin tunnekuohussaan liian pikaisesti kirjoitellut? Ja kuinka surullista, jos lapsen yksityisestä asiasta tulee somekanavan ”viihdeuutinen”.

Moni teistä – aivan ymmärrettävästi ja kauniisti – kyseli, miten F suhtautui eroon. Mitä hän on sanonut, kommentoinut ja kuinka reagoinut. Nyt minun täytyy tuottaa teille kuitenkin pettymys. Vaikka meidän arki, asumisjärjestelyt ja minun tunteeni tulevatkin ihan varmasti päivien, viikkojen ja kuukausien aikana teille tutuiksi, päätin, että F:n oman yksityisyyden kannalta en totea hänen tuntemuksistaan muuta kuin ”tässäkin asiassa hän on ällistyttävän ihana, urhea ja älykäs tyttö”.

-Karoliina-

Kommentit (39)

Ihan hirvittävän fiksu kirjoitus. Ja valtavasti tsemppiä uuteen elämäntilanteeseen ja elämään!

Sä olet todella fiksu nainen ☺

Ihan hyvä päätös olla kertomatta F:n ajatuksia. Eron hetkellä lapselle on tärkeää kertoa että hän on täysin oikeutettu näyttämään tunteensa, ja ettei vanhempien ero ole mitenkään lapsen syytä. Omien vanhempieni erossa kävi juuri päinvastoin.
Tsemppiä teille!

On kyllä todella julmaa ja ajattelematonta laittaa someen kuva toisen lapsesta ilman lupaa! Alkoi ihan ärsyttämään 😀

Hei, joka toinen suunnilleen on nykyään eronnut tai karannut, että se on ihan jo arkipäivää. Pääasia, että tietää itse miten asiat ovat 🙂

Itse vetäisin (jos olisin bloggari) lapsen kanssa samaa linjaa kuin sinä.

En ole vielä kommentoinut uusimpiin postauksiiksi, vaikka aina välillä olenkin blogiisi kommentoinut. Ensinnäkin toivon teille kaikkea hyvää. Toiseksi, kirjoitat ja käsittelet aihetta ihan todella fiksusti. Jos olen aiemmin ihaillut sua, nyt ainakin ihailen entistä enemmän. Oot aika supernainen! Joku muukin on toivonut työhösi ja kirjaprojektiisi liittyviä postauksia, minäkin toivon. Kiinnostavat kovasti, sillä olen itsekin samalla alalla opiskelemassa.

Tähän postaukseen: hienoa. Olen seurannut huolestuneena, mitä kaikkea vanhemmat jakavat lapsistaan netissä. Lapsilla on yksityisyys, jota pitää kunnioittaa. F:lle terkkuja, hän on ihanan oloinen tyttö <3 Itse en ole kokenut vanhempien eroa, mutta se todellakin on iso asia. Sellaiset tapaukset on niin surullisia ja vaikeita, missä jompi kumpi vanhempi on lähtenyt lapsen elämästä, syystä tai toisesta. Uskon, että hoidatte kaiken hienosti.

Todella hyvä päätös!! 🙂

Ihanasti ajateltu! Vaikka F monessa tilanteessa on julkisempi kuin moni muu lapsi, ei hänen tässä kriisitilanteessa sitä tarvitse (eikä kannata) olla. Ero on lapselle iästä riippumatta todella iso asia, ei vähiten siksi että se ”räjäyttää” koko arjen ihan erilaiseksi.. Aina parempi jos sitä ei tarvi tehdä julkisesti eikä joudu vanhempien tuskan välikappaleeksi.

Voimia teille, tehkää töitä sen eteen että yhteistyö Eskon kanssa sujuu jatkossakin kunnioittavasti ja rakentavasti, se helpottaa kaikkien jaksamista – lapsen erityisesti!

Fiksu päätös! 🙂 Tsemppiä uuteen alkuun!

On niin ihanaa, että maailmassa on fiksuja, mahtavia ihmisiä niin kuin sinä. Tämä kirjoitus taas allekirjoitti tämän. Hyvä päätös. Ihana lukea kirjoituksiasi uudesta elämästäsikin ja nautin lukea raikkaan rehellisiä ja kypsiä tekstejäsi. Halit Nannalta Santa Monicasta

Fiksusti kirjoitettu! Itse aiemmin laitoin someen kuvia lapsistamme, nykyään valikoin tarkkaan mitä kuvia laitan vai laitanko ollenkaan, nimiäkään en mainitse kuin etukirjaimin 🙂 olin erittäin järkyttyneen vihainen kun eräs tuttava oli facebookissaan julkaissut kuvan meidän pojasta, ilman lupaa siis, perusteluna oli selkeä ajattelemattomuus ja se että hän on pojan kanssa kuvassa. Ei sillä etteikö tästä ihmisestä olisi mennyt maku jo aiemminkin…

Nautin blogisi lukemisesta ja toivotan teille oikein ihanaa kevättä! 🙂

Todella hieno kirjoitus! Ajattelet todella järkevästi tyttäresi parasta ajatellen. Arvostan . Luin aikoinaan kovasti blogiasi kaksplussalla. Sitten kiireiden takia blogien lukeminen jäi. Silloin jo blogisi oli ylitse muiden. Sinulla on ihastuttava, taitava tyyli kirjoittaa-joka tempaisee mukaansa! Valloittava tyyli jatkuu-hienoa! Toivon tsemppiä ja voimia uuteen elämäntilanteeseen! Elämällä on varmasti paljon ihanaa odotettavissa:)

Todellakin näin! Halusi tai ei, poistitpa tai et, jäljet jää nettiin ”ikuisiksi ajoiksi”. Facebookin alkuaikoina laitettiin kuvia (ilman tägejä) lapsista, mutta todettiin sitten että ei, sitten kun he haluavat oman kuvansa nettiin, laittakoon sitten. Nyt tuli kommentti kun joku sukulaisista laittoi lasten hiihtolomasta kuvan fb:hen joiata ei nyt heti edes tunnista et ”hei, ollaanks me nyt jotain kuuluisii”

Kaikki tavallaan. Mutta oikea päätös ehdottomasti. Ja mun mielestä mitä vähemmän tietoa, sen parempi.

Sen enempää teidän asioista tietämättä, ihana kuva sun instassa e:n uudesta blogista! Tuli hyvä mieli. Enkä oo mitään muutenkaa ajatellut teistä.. Pohtinu toki omassa mielessäni kaikenlaista mutta jääköön ne piiloon.

Halit sulle ja F:lle!!!

Minustakin todella fiksua ajattelua! Halusin tulla myös sanomaan, että valtavasti tsemppiä teille! 🙂

Todella järkevästi ajateltu. Teet tyttärellesi suuren palveluksen tulevaisuutta ajatellen.

todella fiksua ajattelua! Hieno teksti! Voimia arkeen ja tulevaan ja valoisaa kevättä ?

Hyvä päätös olla kertomatta F:n liian henkilökohtasia ajatuksia! Vaikka itteenikin kiinnostais kuulla niin omasta mielestänikin tärkeempää antaa lapsen mietteiden pysyä yksityisenä. <3

Mä ihailen sun tyyliä (pukeutumisessa ja elämässä) koko ajan enemmän ja enemmän, you rock! Kauneutta ja hyvyyttä kevääseen! 🙂

Kiitos tsempeistä ja olet kyllä ihan oikeassa!

Totta varmasti tuokin 🙂

Kiitos, Anniina! F:n elämässä onneksi säilyy molemmat vanhemmat!

Kiitos, Hanna!

Olet ihan oikeassa!

Tänks <3 Rock!

Tosi esimerkillinen linjanveto ja kirjoitus!

Kaikkineen koen, että elämä sosiaalisessa mediassa on jatkuvaa omien ja toisten rajojen hakemista. Me olemme ensimmäinen sukupolvi, joka asiaa ja tämänkaltaista julkisuutta joutuu miettimään. Samalla emme tiedä, mitä tulevaisuus tuo. Uskon, että useimmat varmasti yrittävät tehdä parhaansa, kuka syvästi harkiten, toinen ajattelemattomuuttaan.

Tosiaan vähän ajattelematonta, vaikka ymmärrän tuonkin – Monille some ei aiheuta pohtimista, eivätkä kaikki mieti sen vaaroja niin paljon!

Kiitos paljon kauniista sanoista!

Kiitos! Virtuaalihalaus takaisin!

Kiitos paljon!

Uskon myös, että tämä on järkevä ratkaisu 🙂

Samoin sulle mukavaa kevättä!

Kiitos, Emmi 🙂

Voi kiitos. Kauniisti sanottu <3

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X