kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 09.08.2016

Mitä ristiäislahjaksi?

Teksti
Karoliina Pentikäinen
40 kommenttia

Lauantaina vietetään kummityttäreni ristiäisiä, ja olenkin tässä pohtinut, mitä voisin pienelle söpöliinille antaa lahjaksi. Toisaalta vierastan kaikkia turhia koriste-esineita ja vain muistoksi tarkoitettuja tavaroita. Tuntuu nimittäin jotenkin typerälle ostaa lahja, jolla ei ole mitään todellista virkaa.

Toisaalta kuitenkin pohdin, onko liian arkista antaa lahjaksi ihan vain jokin käyttöesine. Sellainen, joka käytetään puhki. Onko se kuitenkin mautonta niinkin juhlavaan tilaisuuteen pakettiin käärittäväksi?

F:n ristiäisistä on sen verran aikaa, että olen unohtanut jo sen, mitä vauvojen vanhemmat haluavat. Vinkatkaa siis parhaat kummilahjavinkkinne minulle , kiitos!
-Karoliina-

Kuvat merkkien kuvapankista.
mekko, Lumoan // kummilusikka, Kalevala Koru // kengät, Minna Parikka // vauvakirja, Mauri Kunnas (Otava) 

 

Kommentit (40)

Itse ostin ”tylsästi” helminauhan, johon tuli jatkopala mukaan, kummitytölleni. Kaverini keksi mielestäni hienon idean ja osti jostain koruliikkeestä seinälle laitettavan pituusmitan (kirahvi tms) ja kirjoitti eri pituuksien kohdalle, että mitä tehdään minkäkin pituisena yhdessä, esimerkiksi 100cm pituisena sirkukseen, 140cm pituisena mennään Lintsille.

Meillä juuri vietettiin esikoisen ristiäisiä ja ainut mitä osasin kummeille sanoa oli että perinteisen kummilusikan haluan. Lusikan lisäksi paketeista löytyi pojalle oma lasten astiasto sekä ”the birth poster”. Näin jälkikäteen tullut mieleen, että joku korukin pojalle (esim. kalevalan elämän roihu) olisi ollut kiva!! Itse en myöskään mistään koriste- ja muistoesineistä perusta ja olen sitä mieltä, että käyttöesineet ovat oiva lahja. Tosin suosisinn sellaista lahjaa millä käyttöä ehkä jopa läpi elämän, esimerkiksi itselläni päivittäisessä käytössä oma lasten astiasto ja kummilusikallakin syödään iltapalarahkat!

Mielestäni Kalevalan siivet riipus on kaunis lahja tyttölapselle.
”Siipien suojassa on turvallista kulkea. Lapselle enkelin siipien suojelu on erityisen tärkeää. Pienokaiselle koru toivottaa hyvää matkaa sekä muistuttaa aina, kuinka ainutlaatuinen hän on. Siipien voima kannattelee elämän kaikissa vaiheissa. Iloissa, suruissa ja elämän suurissa muutoksissa Siivet-sarjan herkät korut antavat turvaa ja onnea. Design Saija Saarela.”

http://www.kummihelmet.fi/kummihelmet/
Pitkän linjan valinta, josta olen iloinnut sekä oman lapseni että kummilapseni kohdalta. Helpottaa lahja-asioita toden teolla! Oma lapseni pitää tätä helmi kerrallaan -periaatetta kivana ja jaksaa odottaa ja iloita helmien kertymisestä.

Itse todellakin haluaisin että lapseni saisi noi pupukengät! Mutta arvostaako lapsen vanhemmat suomalaista designia tai vaatteita, koska muuten ei kannatta. Itse pidän omasta kummilusikasta edelleen ja joku ajaton koru voi olla kummilapsesi mukana koko elämän. Mut siis lähtisin ajattelemaan mitä vanhemmat arvostaa! 🙂

Moi! Mä sain myös suuren kunnian tänä keväänä tulla ihanan pienen tytön kummiksi. Mulla oli täsmälleen sama ongelma, mutta onneksi olen tosi läheinen tytön vanhempien kanssa. Tuumailtiin sitten yhdessä, mikä olisi sopiva lahja ja päädyttiin sormukseen, jota voi myöhemmin ketjuun pujotettuna käyttää kaulakoruna! Varsinkin tytöille tää voi olla aika hyvä, kun säilyy muistona jota voi käyttää myös arjessa! Tytön toiset kummit taisivat antaa valokuva-albumin, johon voi kaivertaa nimen, painon, syntymäajan yms. Myös mulle ja kaikille mun siskoille kummit antoi vastaavan valokuvakehyksenä. Yksi hauska lahja mihin oon törmänny on ollu sellanen käsi/jalkaveistos-paketti. Lapsen kädestä tai jalasta voi siis tehdä pakkauksen avulla itse kolmiulotteisen veistoksen. Mun veli taas sai kummiltaan lahjaksi katiskan, oliskohan ollu taka-ajatuksis saada veli mukaan kalaharrastuksen pariin:D Että kyllä myös käytännöliset lahjat voi olla hyviä! Mutta kehotan kyllä puhumaan lapsen vanhempien kanssa, jos ei sopivaa lahjaa muuten löydy!

Jenni sai kastehelmet, joita on käyttänyt pienestä tytöstä asti juhlissa. Niissä on pitkä käyttöaika, kun niihin tulee mukaan jatkopala, jolla saa pidennettyä helmiä…

Kirsi taas osti meidän Ainolle Kalevala korun Siivet nimisen kaulaketjun. Se on ollut käytössä niin arkisin kuin juhlissakin pienestä tytöstä lähtien.

Ostin ensimmäiselle kummitytölleni suomalaisen hopeasepän suunnitteleman ja tekemän hopea ristin, (kannattaa tutustua oz-jewelin koruihin ) <3 seuraava kummityttöni olikin jo 14-vuotias rippikoululainen, jolle ostin silloin niin kovin muodissa olleen nomination rannekorun, on edelleen käytössä ja siihen on mukava ostaa merkkipäivinä paloja. Myös kummipojalleni, joka myöskin oli jo 14-vuotias rippikoululainen ostin samaisen nomination korun.. Hän ei siitä aluksi niin välittänyt, mutta nykyään käyttää sitä, ainakin minun nähteni 😀

Meillä oli ristiäiset viime sunnuntaina ja lempparilahjoja olivat ”kirja minusta”, joka on lapsen vauva-ajasta kouluun asti. Käsikoru vauvan nimellä ja syntymäajalla oli ihana sekä pieni sormus jossa oli mukana kaulaketju oli yksi lemppareista.

Annoin kummipojalleni ristiäislahjaksi laadukkaan ja tyylikkään repun, ja korttiin kirjoitin lupauksen viedä poika seikkailemaan isompana. Pienempänä reppua voi käyttää hoitolaukun sijasta ja pienokaisen tavaroiden kuljetukseen esimerkiksi mummolareissuilla, mutta hyvälaatuinen reppu kestää myös kouluikään ja miksei aikuisuuteen saakka, jossei käytössä niin ainakin muistona 🙂

Meidän pienimmäinen sai ristiäislahjaksi kummeiltaan Eero Aarnion puppyn. Kummit olivat ajatelleet, että suomalainen design kestää aikaa vielä kun pieni joskus muuttaa omaan kotiin. Nyt se on mukana kaikissa villeissä leikeissä:) Milloin isosiko pukee sen prinsessaksi ja milloin sitä taas hoivataan laastarein eläinsairaalassa. Mahtava ”lelu” ! Ja kestäähän sitä myös äiti katsella.

Minäkin olen ostanut kolmelle kummilapselle jo Puppyn. Ja lapsen kasvaessa ovat kyllä olleet mieluisia!
Ja hetikin se on kiva esine kodissa, vaikkei sillä leikittäisikään vuosiin.

Mä kerään omalle kummitytölleni Tillanderin kummihelmiä. Joka vuosi ostan pari helmeä ja sitten 18-vuotislahjaksi tai vaikka lakkiaislahjaksi saa tyttö ihka-aidon helmikaulakorun.

Tillanderilla on systeemi jossa avaavat liikkeeseensä ”korutilin” jotta pysyn kärryillä kuinka monta helmeä olen jo koruun hankkinut ja jotta kuka tahansa voi helmiä käydä ostamassa. Tämä mahdollistaa myös sen että parina vuotena isovanhemmat ovat halunneet ostaa koruun yksittäisiä helmiä.

Ostan yleensa joulu- ja synttärilahjaksi helmet, eli kaksi vuodessa. Ostan usein myös jonkun pienen lisäjutun jolla pääsee leikkimään heti, helmikorua osaa (toivottavasti) arvostaa sitten aikuisena.

Helpottaa kummasti kaikkia lahjapohdintoja pitkin vuotta, suosittelen! http://www.kummihelmet.fi/kummihelmet/

Meidän tyttö sai kastelahjaksi tuon myös.
Siitä on tullut hänelle tosi tärkeä juttu.

Omille kummilapsilleni olen tehnyt tilkkutäkit jokaiselle vuorollaan. Niiden lisäksk on sitten vanhempia kuunnellen viety valokuvakehystä tai vauvasormusta vähän talouden mukaa.

En pitäisi täysin hulluna ajatuksena sitäkään, että kummilapselle keräisi perinteiseen malliin hopealusikoita tms. Pienistä puroista kerääntyisi kuitenkin vuosien varrella hieno isompi kokonaisuus.

Omat lapseni saivat ihanan hanna’sin taulun, johon sai painaa (kipsiseokseen) vauvan jalanjäljet 🙂

Kirjanen, mihin jokainen lähimmäinen saa kirjoittaa muistoja ym. Esim. Joka syntymäpäivä..Sitten tyttönen saa kirjan itselleen 18-vuotis päivänään.. Itse olen myös ostanut omenapuun (sehän tietysti riippuu asuuko maalla vaiko kaupungissa.:)

Mun mielestä lusikka on kiva. On tarpeeksi juhlava ja siihen saa kivasti kaikki vauvelin tärkeät tiedot kaiverrettua. Ja lisäksi on käyttöesine! Meillä typyllä sellainen malli, jos varsi on tehty leveäksi, jotta on hyvin pienen ihmisen kouraan sopiva 🙂 ja kauniskin on, soma jalanjälki kuvana.

Mä peukutan Parikan Bunnyjen puolesta! Se oli oma valinta kummilikan ristiäislahjaksi?

Jos olet sylikummi niin kummilusikka ja sitten jokin pieni käyttötavara, esim vaate tai tossut ?

Me annoimme kummilapsellemme ristiäislahjaksi laadukkaan klassikkosatukirjan. Kirja on sittemmin, lapsen kasvaessa, ollut kovassa käytössä, joten lahja oli onnistunut. Olisiko tässä sinullekkin lahjaideaa ammattisi ja kirjaprojektisi teemoittamana? 🙂

Meidän mini sai nimiäislahjaksi (muiltakin kuin kummeilta) mm. Palaset Elefantti-säästölippaan, Arne Jacobsenin Design Letters-mukin (beben nimikirjaimella), Marimekon mekon (vähän isompaa kokoa, että on pidempi käyttöikä) ja puisia leluja. Osa kummeista perusti rahaston, joka realisoituu lahjansaajalle joskus vuosien päästä. Yksivuotislahjaksi tuli Jenni Pääskysaaren Tyttö sinä olet..-kirja, jota kuulemma paljon annetaan myös ristiäis/nimiäislahjaksi.

Annoin kummipojalleni ristiäislahjaksi laadukkaan ja tyylikkään repun ja korttiin kirjoitin lupauksen viedä poika isompana seikkailemaan 🙂 Reppua voi pienempänä käyttää myös hoitolaukun sijaan ja pienokaisen tärkeiden lelujen jne kuljettamiseen.

Minä olen antanut molemmille kummilapsilleni ajokortin. Avasin tilin ja kerään 18 vuoden ajan rahaa ajokorttia varten. Toiselle tein oikein pahvisen ajokortin. Vanhempi täytti hetki sitten 18 ja odottaa innolla ristiäislahjaansa 🙂

Itsellä jo opiskelemaan lähdössä olevat lapset. Rahastolahjoitus tuntuisi nyt ajatellen todella ihanalta lahjalta kummeilta, kun rahantarvetta on paljon. Rahastolahja myös säilyisi muuttojen yli.

Itse ostin syksyllä syntyneelle kummilapselle Ruskovillan ihanan silkkimyssyn. Ei kulu käytössä miksikään ja näin kummilapsi saa sen mahdollisesti itse käyttöön omille lapsilleen.

Itse ostin iittalan pienen vitriinin kirkkaan värisenä, johon kaiverrutin päälle kummilapsen etunimen ja sivuille syntymäpäivän, painon ja pituuden. Vitriinin sisälle ostin helmistä tehdyn kummirannekorun vaaleanpunaisena.

Klassikko satukirja, muumi kylpypyyhe (oli tarve ja toivottiin), kummilusikka, lasten astiasto, lasten aterimet esim. muumi. Näitä on meille tullut ja ovat olleet toivottuja.
Tuo kummihelminauha kuulostaa aivan ihanalta ajatukselta, siitä en ollut ennen kuullut. ?

Itse ostin kummitytölle Kalevalan My Saga mallistosta kettuhelan ja siihen ketjun. Siitä tuli kyllä tosi söpö ja sopii hyvin pikkuiselle. Myöhemmin voi sitten täydentää tuota sarjaa uusilla heloilla jne.

Lapseni sai kummilta laatikon, jonka oli sinetöinyt kiinni. Paketti on määrä avata pojan täyttäessä 18 vuotta. Siellä on jokin esine ja ilmeisesti kirje. Mielestäni aivan huikean hieno idea ja tosi spesiaali. Ehkä mukailen ideaa joskus itse, jos tilanne tulee ajankohtaiseksi.

Minä ostin kummipojalleni ristiäislahjaksi Piia Lehden grafiikanvedoksen. Minusta hänen töissään on sopiva kuvitus, joka kävisi niin lapselle kuin aikuiselle. Taulun voi kuljettaa sitten mukanaan kodista toiseen eikä se menetä arvoaan, parhaimmassa tapauksessa päinvastoin. Ja samalla tukee (kotimaista) taidekenttää. 🙂

Soittorasia. Tai jokin laadukas vauvan huopa/viltti. Esim. Pentik. Nämä säilyvät pitkään ja yhtälailla tunnearvoa kuin esim. koruilla.

Hei. Meillä on myös lauantaina tyttäremme ristiäiset! Tiedän että vauvamme saa kummilusikan, kastesormuksen ja kuksan. Kuksa koska olemme todella luonnonläheisiä retkeilijöitä. Niitä odotan todella innolla, mutta sitten pelkään kaikkia ”turhia” pölynkerääjä koriste esineitä. Vaatteitakaan emme tarvitse koska niitä on todella paljon! Toivon rahaa ja kirjoja
vauvalle.

Ristiäislahjoista en osaa valitettavasti sanoa mitään, mutta voi että, haluaisin joskus päästä ostamaan jollekin pikkuiselle lahjaksi mini kånkenin 🙂

Lasten astiat, esim marimekon karkuteillä tai iittalan astiat. Lapsemme sai mm. nämä ristiäislahjaksi ja pidin kovasti! Olleet käytössä 4kk iästä alkaen ja 1vuotias syö niistä jo itse.

Lasten astia/astiat. Esim marimekko karkuteillä tai iittalan lastenastiat. Meidän poika sai lahjaksi mm. astioita, ja pidin todella hyvänä lahjana 🙂 olleet käytössä 4kk iästä lähtien.

Hei Kaima ;)!
Olen onnekkaasti saanut pariin kertaan pähkäillä saman asian äärellä kummin roolissa. Minusta sellainen lahja, josta on lapselle iloa ja joka kestää pidempään, on kiva. Itse olenkin päätynyt Muumi-astiastoihin (sellainen valmis, lapsille suunniteltu setti). Muumi-astiastot ovat lapsilla vuosia käytössä ja käsittääkseni lasten suosikkeja ruokapuuhissa. Toimii myös ”syö vielä sen verran lisää, että niiskuneidin pää näkyy” -tarkoituksessa 😀 Ei ehkä kaikista persoonallisin lahja, mutta lahjalla on ainakin käyttöä ja se on ns. varma valinta 🙂

Minä olen ostanut muutaman kerran ihanat vauvakengät ensikengiksi ja koristellut laatikon runolla ja muutoinkin. Äiti on kerännyt samaan laatikkoon muistoja talteen.
Myös tekeminen, esim. kerta tai kertoja johonkin vauvahömppäharrastukseen olisi kiva 🙂
Muiden täällä kirjoittamat reppu ja pituusmitta kuulosti myös ihanille!!!

Itse kamppailen ihan saman ongelman kanssa 😀 Ens viikolla on kummipojan nimenantojuhla ja en osaa päättää, että mitä ostais lahjaks. Kammoksun myös kaikkia ”tinaisia” kehyksiä yms ja olen miettinyt jotain ensiaskel-kenkiä. Itellä on ekat kenkäni edelleen muistona tallessa 🙂 Ensiaskel-kengät tai marimekon vauva-astioita oon miettiny. Mut sit taas, pitäiskö kummin ostaa jotain ”pysyvämpää” 😀 kyllä on hankala päättää!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X