kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 03.09.2016

Päivähoitoulkoilujen elinehto!

Teksti
Karoliina Pentikäinen
17 kommenttia

 

*Reiman ja Kolmistaan-blogin yhteistyövuoteen liittyvä postaus

Kun F meni päiväkotiin kaksivuotiaana, tajusin heti, että oikeanlaisilla vaatteilla on päivähoitomaailmassa paljon suurempi sija kuin kotihoidossa ollessa. Se, missä kotona vaatteiden kanssa pystyy venkslaamaan päivän mittaan, ei onnistu enää päivähoidossa. Tai ainakaan sellaista ei minusta voi olettaa päiväkodin henkilökunnalta, jolla muutenkin on varmasti kädet täynnä hommia erityisesti juuri uloslähtiessä ja sinne pukiessa.

Jos vaikka kotona ollessa aamu-ulkoillessa oli vielä pakkasta, mutta iltapäivällä jo plussakeliä, ei se tietenkään paljon äidiltä vaatinut valita eri ulkovaatteita kahteen eri ulkoilukertaan. Tai jos toppahousut olivat vielä ostamatta, mutta lämpömittarilukema jo vaati lämpimämpää niskaan, pystyin aina pukemaan F:lle muutaman ylimääräisen lisäkerroksen selviten ”ongelmasta” kätevästi.

Päiväkotimaailmassa, kuten varmasti myös pienten koululaistenkin kanssa, lähtökohtaisesti ulkotamineet pitää kuitenkin olla sellaisia yhdellä kertaa oikein -vaatteita. Sellaisia, että se, mitä aamulla puetaan, pätee mahdollisimman pienin muutoksin niin aamu- ja iltapäiväulkoillessakin. Siitäkin huolimatta, että keli ja lämpötila vaihtelisivat hurjastikin päivän aikana!

Ehkä oikenalaisissa ulkotamineissa (ja miksi ei sisävaatteissakin?) pääpointteja on kaksi. Ensinnäkin ne helpottavat päiväkodin henkilökunnan arkea, kun vaatteet ovat sellaiset, että lapsen on helppo pukea ne itse, eikä aikuisten tarvitse esimerkiksi pohtia, tarkeneeko lapsi/pysyykö kostealla säällä kuivana vaatteissaan. Lapselle oikeanlaiset vaatteet taas lisäävät ulkoilun iloa, koska päiväkodeissa nyt yleisesti ollaan pihalla säällä kuin säällä.

Meillä F:llä on ollut vuosien saatossa useankin eri merkin ulkotamineita, mutta nyt jo vuoden ajan pääasiassa vain Reimaa, koska Reiman Ambbassador -kauteni aikana olen päässyt tutustumaan Reiman valikoimaan oikein kunnolla. Kuulemaan, miten vaatteet suunnitellaan, miten ne valmistetaan ja mikä on Reiman kantava teema. 

Reimoissa rakastankin sitä, että niiden kohdalla yhdellä kertaa oikein -vaatettaminen onnistuu ilman ponnistuksia. Vaatteiden tekniset ominaisuudet tekevät sen, että ne hengittävät, mutta kuitenkin hylkivät kosteutta ja likaa. Ne on poikkeuksetta helppoa pukea ja riisua, eikä päivän aikana tarvitse pelätä vaikkapa sitä, että vaate olisi kastunut päivän ensimmäisellä ulkoilukerralla niin, että lapsen on kurja olla sillä iltapäivällä ulkona. 

Eniten pidän näistä vaatteista, jotka muuntautuvat päivänä aikana. Esimerkiksi F:n Taag-takissa on neppareilla kiinni oleva tikkitakkivuori, jota irrottamalla ja liittämällä takkia voi käyttää niin alkusyksystä kuin todella kylmilläkin säillä. Weather-kengät ovat lämpimät, mutta myös vedenpitävät, eikä siitäkään kai ole haittaa, että tekninen villasekoitekerrasto on niin kaunis, että sitä voi pitää päiväkodissa jopa sisävaatteena talvisin (niin on edellisinäkin vuosina tehty. Nuo Reimat kun ei kutita yhtään edes paljasta ihoa vasten).

Millaisia oivalluksia sinä olet tehnyt lasten ulkovaatteiden suhteen? Niin ja olisi ihana kuulla myös kommentit kasvatuksen ammattilaisilta: Millaisia vaatteita ja kenkiä te toivotte lapsille päiväkotiin ja alkuopetukseen henkilökunnan näkökulmasta?

-Karoliina-

Kommentit (17)

7 vuotta päiväkodissa työskennelleenä sanoisin, että säänmuksiset vaatteet on tärkeät -> lämpimällä kelillä kevyempää, kylmällä kelillä lämpöisempää ja helpottaa kovasti jos lapsen kaapista löytyy varavaatteita. Nauhallisille kengille ehdoton Ei, ellei lapsi osaa itse niitä sitoa. Pukemisrumbassa on ihan tarpeeksi hommaa muutenkin, helpottaa jos lapset saavat itse kengät jalkaan ja kiinni. 🙂

Nimikoikaa vaatteet aina päiväkotiin, helpottaa niin vanhempien kuin hoitajienkin arkea 🙂

Oi apua! Siinä ole todella surkea 🙁 

Päiväkodin työntekijän näkökulmasta tärkeitä asioita ovat vaatteiden nimikointi, tarpeeksi varavaatteita, näillä keleillä eri housut ulos ja sisälle, kumisaappaat ja sadevaatteet jotka viedään säännöllisesti kotiin pesuun. Ja vaatteet jotka lapsen on helppo itse pukea 🙂

Hyvä. Kiitos näistä vinkeistä!!

Meillä yritys oli hyvä, mutta päiväkoti sulatti iloisesti kahden lapsen gore tex- kamppeet piloiksi kuumassa kuivauskaapissa. Hiukan …voisiko sanoa lievästi…että harmittaa… 🙁

Komppaan tota nimikointijuttua! 🙂 Olin kevään 2015 päiväkodissa töissä, ja oli siinä arvailemista mikä rukkanen ja kenkä on kenenkin… 😀 

Apua! Nyt kyllä tuntuu pisto sydämessä. 

Ahmin kaiken tiedon, vaikka meidän neiti (nyt 8kk) on menossa päiväkotiin varmaan vasta sadan vuoden päästä. Hyvännäköinen vaatetus teillä ainakin! 🙂

Minustakin on kaunis yhdistelmä. Ja toimiva, ennen kaikkea!

Reimaa meilläkin ja on ollut tähän astisista merkkikokeiluista paras. Jopa toisen käden Reimat toimineet moitteettomasti ja se on ollut ilo huomata 🙂

Vaatteiden nimikointiin haluan vinkata meillä hyvin toimineet Tarramonsterin (tarramonsteri.fi) minipilkku-nimikointitarrat. Tulevat nopeasti postitse ja niillä olen nimikoinnut kaikkea kengistä lähtien. Ihan älyttömän helpot ja vaivattomat 🙂

– Nimikointi – TÄRKEÄÄ! Eikä pelkät nimikirjaimet riitä…
– varavaatteet – tärkeitä nekin. Ei ole mitään järkeä yrittää päiväkodissa saada kuivaksi esimerkiksi topparukasia, jotka aamupäivällä kastuvat litimäriksi. Epäegologista ja toisaalta useinmiten paraskin yritys päättää vain kosteaan ja haisevaan hanskaan

– puhtaus. Niin kuravaatteet kuin muutkin ulkovaatteet, mukaan lukien hanskat ja kurakäsineet, tulisi pestä kotona riittävän usein ja ihan pyykinpesuainetta käyttäen. Helmikuun tienoilla viimeistään kannattaisi vanhempien ottaa syvä henkäys nenän kautta lähellä lastensa hansikkaita…. Ei auta käsipesut, kun bakteerit jylläävät aina vähän lämpimissä ja kosteissa hanskoissa.

– oikea koko. Liian pieni on epämiellyttävää, turha kasvuvara epäkäytännöllistä.

– nauhat, napit ja vetoketjut. On hyvä opetella itse, toki. Mutta pienille lapsille mieluummin se haalari, kun takki ja housut, jos ei vetoketjun laittaminen itse vielä onnistu. On nimittäin aika puuhaa auttaa alkuu 24 vetoketjua ahtaassa eteisessä… Sama pätee kengännauhoijen solmintaan. Harjoitellaan ensin kotona.

– ehjää. Vaikka kierrätettyäkin, niin ehjää. Ei auta tec-merkki rintapielessä vedenpitävyyteen, jos on haarasauma auki, eikä takki lämmitä, jos vetoketjua ei saa kiinni.

Nimikointivinkkini: lapsen nimellä voi tilata tarroja, joita on helppo liimata vaatteisiin. Meillä ostettu tarrat tarramonsterilta, mutta muitakin vastaavia löytyy.

Voi tuntua vanhemmista ärsyttävältä, mutta KURAVAATTEET. Housut vähintään. Siinä ruuhkassa ei vain voi alkaa katseleen lappuja että saako kuivata kaapissa, vaan kaikki laitetaan samaan nippuun. Jokaikinen vuosi pari vanhempaa suuttuu kun ne kalliit goretexit menee pilalle. Haluan nähdä sen tilan jossa paritkymmenet goretex-housut kuivuu siinä n. 4 tunnissa joka ulkoilujen välillä on.

Päivähoidon työntekijänä komppaan myös kuravaatteita. Oli aika kiusallista kerran eräässä lastenvaateliikkeessä, kun joku äiti paasasi myyjän kanssa siitä, miten kuravaatteet on ilmeisesti suunnilleen saatanasta ja kuinka ”niiden tätienkin pitäisi sitten käyttää hengittämättömiä ja epäkäytännöllisiä kumipukuja, miksiköhän niiden goretexit on muka ihan ookoo???!?!!!”. No, niin, siksi koska yleensä ne ”tätien” vaatteet kuivuu eri paikassa kuin lasten, ja koska samassa paikassa tosiaan kuivataan koko ryhmän vaatteet eikä se tila mikään halli kuitenkaan ole johon mahtuu ääretön määrä kosteutta. Olin siis juuri edellisenä päivänä töissä pyytänyt kauniisti yhtä perhettä tuomaan myös kuravaatteet, vaikka housut olikin goret ja vedenpitävät. Ja tosiaan tuo edellisen mainitsema kuivauskaappi; ei siinä hopussa todellakaan ruveta lappuja käymään läpi, en minä ainakaan ehdi, vaikka olenkin töissä ryhmiksessä (8 lasta). Voin vain kuvitella mikä homma tuo on vielä ns. normipäiväkodissa jossa lapsia on montakymmentä. Kurikset saa huuhtaistua, kaappiin ja boom 20 minuutissa valmista.

Sitten tietty nimikointi – ja mielellään oman lapsen nimillä, se on kivaa kun on käytettyjä kumppareita joissa on jonkun ihan randomin nimi ja sitten oot että ööömmm tietääkseni meillä ei tännimistä lasta ole 😀 Ja just tuo mahdollisimman itsepuettavat vaatteet (ei nauhakenkiä pliis) ja tarpeeksi varavaatteita jne. Oon myös kuullut (itse en oo törmännyt) miten ns. merkkivaatteita ei sais sotkea ollenkaan ja vanhemmat on närkästyneitä kun päiväkodilla ei ole heti huuhdeltu tahroja vaatteista. No itse en oo tähän törmännyt ja kyllä yritän räikeimmät esim. mustikkatahrat nopeasti huuhtaista, mutta ei siinä ruveta sappisaippuoilla läträämään jos koko porukka on hoidossa. Eli ei sellaista vaatetta päiväkotiin jonka sotkeentuminen on maailmanloppu! 🙂

 

Näin olen ajatellutkin!! Kiitos 🙂 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X