kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 29.10.2016

Vinkki vilukissoille : Talven paras ostos!

Teksti
Karoliina Pentikäinen
12 kommenttia

Kuten ehkä jo tiedätte, olen vilukissa. Ja kun ulkoilen F:n kanssa tai kuljen työmatkan bussilla, täytyy minulle olla kunnon vaatteet päällä. Joskus kuitenkin tulee tilanteita, että pitää olla yhtä aikaa lämmin + täysin kaupunkikelpoinen. Jopa sellainen korkonilkkurityylinen (minulle iltapuvusta seuraava aste, koska tennarinaisena harvemmin hienostelen), jolloin ei vaan voi vetää ylle toppatakkia ja rukkasia.

Kerrospukeutuminen onkin ollut oma pelastukseni näissä tilanteissa. Ja monta vuotta olenkin sullonut bomberin villakangastakin alle, tai vetänyt kaksi villakerrastoa ennen sitä varsinaista paitaa. Hiffasin kuitenkin tässä muutama viikko sitten, että minulta puuttuu jokin todella olennainen osa vaatekaapistani – ohut, ihonmyötäinen untuvaliivi. Tajusin, että se olisi vaate, jonka avulla voisin pidentää nahkatakin käyttöikää syksykeleillä, sen voisi pukea minkä tahansa takin alle, ja kävisipä se viittojen ja villatakkienkin aluslämmikkeeksi.

Niinpä painelin nettiin. Ja tein tilauksen. On se vaan niin, että untuva todella on lämpimämpi kuin moni muu materiaali – nappivalinta!

-Karoliina-

Kommentit (12)

Onhan untuva toki lämmin, mutta ei tosin ymmärtääkseni kovinkaan eettinen valinta.

Liivi ratkaisisi tämänkin vilukissan ongelmat villakangastakin ja siistin talvipukeutumisen suhteen! Osaatlo sanoa meneekö just tämän zalandon liivin koot ns. normaalien kokojen mukaan? S tosiaan vastaa ässää jne.

Hikoilu? Mitä se on? Niin ei tapahdu mulla varmasti koskaan ulkotiloissa syys-huhtikuussa 😀 Mutta kerron, jos huomaan jotain hyvää tai erityisen huonoa!

Hei!
Eettisempääkin untuvaa on, kuten Patagonian tuotteissa joihin untuva tulee lihateollisuuden sivutuotteena. En itse syö lihaa, mutta käytän untuvaa sillä eristävyys ja keveys painaa tämän retkeilijän vaakakupissa. Mulla on ollut kuitenkin vähän se kokemus, että untuva välikerroksessa kostuu ruumiinlämmön myötä (eikä enää lämmitä hyvin) ja olen siksi siirtynyt keinokuituihin esim ohuessa välitakissa. Tämä kylläkin retkeilykäytössä, arjessa ei tulisi niin liikuttua ja hikoiltua – täytyy laittaa harkintaan itsellekin untuvaliivi vilukissa kun olen! Mielelläni kuulisin tästä kokemuksia – toimiiko vaikka vähän hikoilisikin? Untuvaliivi olisi niin kivan ohut keinokuituun verrattuna.

Myös ainakin Joutsen vakuuttaa untuvansa olevan lihan sivutuotetta eurooppalaisilta tuottajilta, ja että he ovat tarkastaneet tuotanto-olosuhteet henkilökohtaisesti. Minäkin suosin urheilu- ja retkeilykamppeissa keinokuituja ja villaa (tosin talvella paksua, vedenpitävää untuvaliiviä välillä), mutta kaupunkikäytössä untuvaa. Minun kokemukseni mukaan keinokuituvanut ovat sekä lämpöominaisuuksiltaan että kuohkeudeltaan (esim tyynyissä) paljon untuvaa lyhytikäisempiä, eli ne saattavat uutena olla hyviä, mutta käyttöikä jää murto-osaan untuvasta. Meillä tosin kierrätetään mökkikäyttöön nämä tavarat, mutta korvaava lämmin tuote täytyy silti hankkia. Eli omalla kohdalla olen arvioinut, että lihatuotannon sivu-untuva on kokonaisvaltaisesti arvioiden eettisin valinta talvivaatteisiin, mutta eri alueilla, erilaisessa vaatekaapissa voi olla ihan eri tilanne. Minusta Karoliinan lähtökohta tässä ostoksessa oli eettisesti kestävä, eli hän hankki tuotteen, joka pidensi hänen muiden vaatteidensa käyttöaikaa ja siten vähensi tarvetta ostaa joka ikiseen säähän eri takkia. Fiksun oloinen ostos!

Pahoittelut kiireessä kirjoitetusta töksähtävältä kuulostavasta kommentista!

Se on totta, että maailmasta tuskin löytyy 100 % eettistä vaatetta, kun eettisyyttä voi tarkastella niin monelta eri kannalta.

Kommentissani halusin tuoda esiin untuvatuotteiden eettisyyden suhteessa eläinten hyvinvointiin. On harmittavaa, että alihankintaketjut ovat vaatetuotannossakin usein niin monimutkaisia, että untuvatuotteiden alkuperää on usein mahdotonta luotettavasti varmistaa.

Olen törmännyt usein siihen, että untuvaa pidetään ylivertaisena materiaalina lämpimyytensä puolesta. On kuitenkin olemassa parempiakin tuotteita, kuten Animalia kertoo:
Untuvalle vaihtoehtoisia materiaaleja ovat mm. Qualofill, Fiberfill II, Polarguard ja Thinsulate. Ne ovat eläinperäisiä materiaaleja lämpimämpiä ja säilyttävät lämmöneristyskykynsä kastuneinakin.

Nämä Animalian nettisivujen kuvaukset eläinperäisten tuotteiden eettisyydestä eivät valitettavasti vaikuttaneet minusta kovinkaan luotettavilta, esim. eettinen silkki, joka kelpaa tiibetiläismunkeillekin ja kerätään toukkien jo kuoriuduttua, jätetään kokonaan mainitsematta. Myöskään ei mainita mitään lähdettä tälle keinokuitujen paremmuudelle.

Kiitos, kun jaoit nuo muut materiaalit (joita en osaa edes kirjoittaa). Mutta niitä siis kyttäämään ensi kerralla, kun on takki- tai liiviostos mielessä 🙂

Nyt täytyy sanoa suoraan, etten ole tullut edes ajatelleeksi aihetta :/

Minun tietääkseni untuvavaatteiden eettisyyttä tai paremminkin epäeettisyyttä ei voi yleistää, sillä on myös monia eettisesti tuotettuja untuvavaatteita. Eettisyys riippuu mm. siitä, mitä untuvaa on käytetty ja kuinka se on kerätty. Eettisyyteen liittyy myös vaatteen mm.käyttöikä; pitkään käytettävä ja kestävä vaate on eettisesmpi kaestävä’mpi valinta, myös missä ja millaisilla menetlmillä vaate on valmistettu, mikä sen käyttötarkoitus on jne. Tällä tarkoitan sitä, että eettisyys on vaikeasti määriteltävä, monitahoinen käsite, johon liittyy monta osatekijää. Yksioikoinen käsitys ”untuvavaate on epäeettinen” ei siis kerro todellisuudessa mitään. Minkä tahansa ja mistä materiaalista valmistettuun vaatteeseen voi liittyä epäeettisiä tekijöitä. Onneksi nykyisin myyjät ovat entistä valveutuneempia, samoin ostajat.

Nimenomaan! Lisäksi on niin monta eri tapaa, millä vaatteeseen voi liittyä epäeettisiä tekijöitä, että keskustelun kannalta olisi hedelmällisempää tuoda esiin, millä tavoin tämä tuote saattaisi olla epäeettinen valinta kuin vain todeta epäeettiseksi ilman perusteita. Vielä parempi olisi, jos olisi tarjota jokin eettisempi valinta samaan tarpeeseen. Tuollainen epäeettisyyshuutelu tuntuu johtavan pikemminkin vastareaktioon kuin eettisempiin valintoihin, eli kun kaikki kuitenkin on epäeettistä, miksi edes yrittää. Eikä minusta tunnu kovin järkevältä syyllistää muita, ennemmin voisi kysyä Karoliinalta, miettikö hän eettisyyttä vaatetta ostaessaan. Minusta untuva on ylivoimainen materiaali Suomen säihin ja eettisimpiä ostoksia kuitenkin taitavat olla ne, joille tulee eniten käyttöä. Toki voi yrittää etsiä tarvitsemansa tuotteet mahdollisimman eettisesti tuotettuina, mutta ennemmin ostaa kuitenkin sellaista mitä loppupeleissä käyttää. Minusta Karoliina oli perustellut hyvin tämän tuotteen tarpeen.

Ja piti siis vielä lisätä: En tullut siis ostaessa oikeasti ajatelleeksi, että untuva olisi pahasta. Mutta hyvä kun herättelitte, vaikka toisaalta: Minun on todettava, että olen sen verran ”tavallinen” kuluttaja, että tiedän, etten todellakaan jokaisen ostoksen kohdalla mieti sen eettisyyttä/järkevyyttä, vaikka niin tietysti olisikin viisasta tehdä 🙂 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X