kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 28.11.2016

Onko sittenkin vielä megamunkkeja ja lautoja? Eli tissi-gate jatkuu.

Teksti
Karoliina Pentikäinen
13 kommenttia

Kun kirjoitin perjantaina tissiviikosta, luulin, että olin pohdiskellut tissi-gatea jo niin monelta kantilta, ettei mieleeni edes tullut, että sen tiimoilta voisi olla vielä kovinkin monta näkökulmaa, joihin en olisi vielä tutustunut. Ajattelin, että ehkä joku voisi valaista minua sen asian suhteen, kuinka someen laitettu rintakuva vapautti, mutta muuten ajattelin homman olleen oman mieleni sisällä jo niin sanotusti taputeltu. Mutta sitten aloin lukea kommenttejanne oikein ajatusten kanssa. Ja kun pääsin Nuorgamin Emmin Instagram-kommentin kohtaan ”Mut vapauttaa se, että voin edes joskus olla isoine tisseineni epäseksuaalinen hahmo, joka ei ole muiden omaisuutta.” Alkoi nolottaa. Luulin, että olin kirjoittanut edellisen postaukseni 2016-luvun naisen äänellä. Mutta olinkin kirjoittanut sen 2016-luvun pienirintaisen naisen kokemusten kautta.

Tajusin, ettei se, ettei minua ole koskaan (korkeintaan kun ehkä jossain uimarannalla) tuijotettu kasvojen sijaan rintoihin tai huudeltu kommentteja muodoistani tarkoita sitä, etteikö niin tapahtuisi. Edelleen, joka päivä, tasa-arvo-Suomessa. Se, missä minun on pienikokoisena helppo peittää vartaloni boyfriend-farkkujen tai ison neuleen alle niin halutessani (tai toisaalta näyttää se silloin, kun itse niin päätän) ei tarkoita, että kaikki voisivat tehdä niin. Ja kun mietin asiaa vähän tarkemmin, muistin, kuinka isorintaiset, isopeppuiset tai muuten vaan muodokkaat ystäväni ovat kironneet sitä, etteivät he koskaan voi olla piilossa. Ihan vain omia itsejään ilman, että vieraan ihmisten katse kiinnittyisi ensimmäiseksi heidän vartaloonsa. Sanottaenkin selvää, että kaikki näistä ovat olleet naisia.

No mitä tästä opimme? Sen, ettei naiseus ole edelleenkään kaikille sama, vaikka kuinka asuttaisiin maassa, jossa asiat pitäisi olla jo melko hyvin ja tasa-arvoisesti. Niin ja sen, että oma subjektiivinen kokemus ei välttämättä ole läpileikkaus koko yhteiskunnasta. En tietysti niin ole kokonaan koskaan luullutkaan, mutta kyllä minua järkytti, millaisiin tilanteisiin isorintaiset naiset edelleen joutuvat. Tahtomattaan.

Joten arvon leidit. Voimia tissien ja muotojen kanssa. Ehkä joku päivä kukaan ei ole megamunkki tai lauta. Ihan vaan ihminen.

-Karoliina-

Kuva : Sanni Kariniemi (Teoksesta Tee se itse -vauva. Kariniemi & Sallinen, 2016. Bazar.) 

Kommentit (13)

Mulla pyöri tämä sama ajatus päässä kun luin sun tekstiä ja kommentteja mutten osannut pukea sitä näin sanoiksi. Meillä pienirintaisilla ei taida olla aavistustakaan siitä todellisuudesta missä mudokkaat naiset elelee. Kun eihän niitä suuria rintoja voi (eikä pidä) piilottaa. Härski tuijottelu ja kommentointi on alistavaa ja loukkaavaa, ja ilmeisesti sitä tapahtuu paljon. Tältä kannalta ymmärrän viikon sanoman nyt itsekin.

Ah!! Juuri kun mietin, mitä voin firman pikkujouluihin laittaa päälle, tilasin kaksi mekkoa, toisen avonaisella kaula-aukolla ja toisen vene-pääntiellä. Päätös mekosta kulminoituu tissehini lopulta, tiedän sen jo nyt vaikka vielä ”en ole” tehnyt sitä. Minusta olisi ihanaa laittaa antavampi mekko ja tuntea itseni oikein kuumaksi muijaksi, mutta sitten taas en halua saada mitään ylimääräistä huomiota tutuilta ja tuntemattomilta työkavereilta. Ja onhan se vene-pääntie aika käytännöllisempi, että voi sitten vaikka sukujuhlissakin mekkoa käyttää kun tissit eivät ole tiskissä… #firstworldproblems

Kiitos blogitekstistäsi <3 itsekin olen ristiriitaisesti seurannut tätä tissiviikko- kohkausta ja vaikka toisaalta olen ensimmäisen postauksesi kanssa samoilla linjoilla, niin tiedän kyllä miltä siitä isorintaisesta naisesta tuntuu, enkä edes ajatellut asiaa ennen kuin nyt. Olen siis ihan tiedostamatta pukeutunut ylipeittävästi löysiin paitoihin, koska en ole enää halunnut herättää huomiota isoilla rinnoillani. Istuvat paidat ja avarat kaula-aukot ovat aina olleet pahin viholliseni, koska niistä saa arvostelua osakseen naisilta ja ikävää huomiota miehiltä. Naisten arvostelu satuttaa välillä jopa enemmän. Miesten tuijottaminen ja toisaalta sanallinen ahdistelu taas ärsyttää ja joskus ahdistaa. Rannalla saa sentään olla rauhassa, kun kaikilla on vähän vaatetta ja huomio ei kiinnity yhden ihmisen tisseihin. Mutta joo, en usko että alan pitämään avonaisempaa vaatetusta, enkä osallistunut koko tissiviikkoon.. koska en kehtaa.

Man Repellerissä Kristalla on ihanan voimauttava sarja, missä hän demonstroi isorintaisena kauden muotiin tai muuten runsaspovisille tabuina pidettyihin vaatteisiin pukeutumista raikkaan manrepellertyylin säilyttäen.

Meinaisinkin kommentoida jo ekaan tissipostaukseen, mutta sitten asia jäi. Mutta tuon ekan postauksen kohdalla mietin itsekin tosiaan, että mikä ihmeen pointti tässä tissiviikossa nyt oli. Kunnes näin iltalehdessä uutisen, että Heidi Klum oli OMG shoppailemassa ilman rintaliivejä. Ja OMG hänellä oli valkoinen t-paita päällä. En tiedä kenelle tuli yllätyksenä, että hänellä on tissit, itseäni yllätti enemmän, että tämä ylitti Iltalehdenkin matalan uutiskynnyksen. Joten tulin tulokseen, että ehkä tällainen kampanjointi on tarpeen niin kauan kuin joku kokee tarpeelliseksi uutisoida siitä, että nyt jonkun nänni saattoi kuultaa t-paidan läpi.

No tän mäkin voisin tissiviikon tehtäväksi allekirjoittaa: vilahtavat nännit, so what? Itsekin pienirintaisena harvemmin tulee ajateltua isorintaisten elämää, joten ehkä tissiviikolle kommenttien perusteella on sitten tarve. Tosin, olisiko tarve järjestää ne muumit laaksoon kohdalleen, jos tisseistä suurta haloota nousee mediassa. Mahtaako tällainen teemaviikko siihen riittää…

Luulisin että ammattibloggari on aika lailla selvillä tekijänoikeuksista. 🙂

Niin siis noihin Pinterest-lähteisiin oon kyl itekin kiinnittänyt huomiota ja toiseksi bloggaaja ei oo ite kommentoinut tätä keskustelua mitenkään :/ Et enpä menis vannomaan, että ”ammattibloggari on selvillä tekijänoikeuksista,” ei olis ensimmäinen kerta kun ei oo. Bloggariksi ei kouluttauduta vaan ryhdytään, siksi moni asia opitaan kantapään kautta ja just tää tekijänoikeushomma voi olla sellainen.

Hei, kaunis ajatus, mutta haluaisin nyt kommentoida ihan toista asiaa. Kai olet selvillä kuvien tekijänoikeuksista. Ei riitä, että ilmoittaa lähteen, jos käytät kirjasta otettua kuvaa, sinun pitää pyytää tekijältä kuva. Myöskään Pinterest ei riitä lähteeksi. Lily-etiketin linkissä on näköjään toimintavirhe, joten kehotan kysymään Lilyn toimitukselta lisätietoja. http://www.lily.fi/lily-etiketti

Kirjan kirjoittaja on tämä bloggari, joten jospa se lupa jo löytyy. 😉 

Ok, anteeksi mun sekoilu siis 🙂 oon lukenut tätä vaan satunnaisesti Lilyn etusivun kautta, ja joskus kiinnittänyt huomiota myös Pinterest-lähteisiin. Enkä ajatellutkaan, että olis tahallista, vain tietämättömyyttä 🙂

Siis, tämä kuvahan on Karoliinan omasta kirjasta? 😀 Luulisin että lupa löytyy hih.

No niinpä! Hyvä, että sai selityksen monelle asialle tuolta kommenttien kautta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X