kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 10.01.2017

Teinivaatteita pikkulapsille?

Teksti
Karoliina Pentikäinen
20 kommenttia

Minulla ja kahdella ystävälläni on yhteensä viisi lasta. Viisi eri-ikäistä, erikokoista alle kouluikäistä lasta. Tyttöjä ja poikia. Ja tiedättekö mitä? Viime aikoina – kaiken muun kasvatus- ja äitiyshöpinän lisäksi – meitä on puhuttanut lastenvaatteet. Ei niin, että olisimme kytänneet yhdessä aleja tai pohtineet kevään trendejä, vaan yksinkertaisesti on tuntunut sille, että moni asia lastenvaatemarkkinoilla on päin honkia. Esimerkiksi seuraavat asiat:

  • Miksi mukavat, reippaat, värikkäät ja lapselliset vaatteet loppuvat yleensä kokoon 122-128? Onko niin, että jokainen lapsi (korostinko sanaa LAPSI?) haluaa pukeutua vain ja ainoastaan mustaan siitä hetkestä alkaen, kun kokotaulukko siirtyy 134 senttiin? Ja kyllä. Mustasta on tyylikäs väri vaatteissa, myös lapsilla. Mutta kyllä tähän suomalaiseen uniformuväriin ehtii pukeutua sitten seuraavat 70 vuotta muutenkin. 
  • Teinikuteet koosta 134. Ihan järkyttävää! Totta on, että joskus on hauskaa pukea pienikin lapsi vaikka farkkuihin ja nahkatakkiin, mutta ihan perusarjessa aikuiseksi pukemisessa ei ole mitään järkeä. Teini-ikä tuntuu muutenkin alkavan nykyelämässä aivan liian aikaisin (kuulostanen mummolle), joten kun 134 koon paidoissa lukee ”boys, summer, hot”, menee se jo minusta liian pitkälle. Voisiko nallet, sateenkaaret ja värit jatkua nyt vaikkapa sinne kokoon 152 asti?
  • Pinkki. Miksi kaikki tyttömäiset vaatteet (mekot tai röyhelöt) ovat aina pinkkejä? Kaiholla muistelen erästä F:n vanhaa mekkoa, joka oli vihreä ja siinä oli autoja. Miksi näitä timantteja, joissa sukupuoli ja sukupuolimerkatut värit ja kuviot on sekoitettu, on niin harvassa?
  • Miksi poikien vaatteissa ei vaihtoehtoisesti ole pinkkiä? Tai edes punaista ja violettia? Ystäväni pojan lempiväri on punainen. Arvatkaapa, kuinka usein löytää tällä värillä koon 140 vaatteita?
  • Lastenhousujen liian matala vyötäröt. Lapset pyörivät lattialla, konttailevat, leikkivät, heiluvat. Ihan isommatkin lapset kuin varsinaiset konttausikäiset. On aika karman näköistä, kun kolmannekselle leikkitilan lapsista takapuoli vilkkuu, kun housut eivät vain kerta kaikkiaan yllä kokonaan pepun yli.

Nyt saa vinkata hyviä lastenvaatemerkkejä! Aarrekid, Mini Rodini, Melli Eco Design ja Polarn O. Pyret ovat tällä hetkellä ne kaikista ilahduttavimmat merkit, vaikka Mellin ja Aarrekidin koot loppuvatkin jo kokoon 140.  Lindex ja H&M ovat puolestaan vähän pettymyksiä (tosin ei aikuisten vaatteissa), vaikka niitäkin meiltä toki löytyy.  

-Karoliina-

Kommentit (20)

Tai miksi pojille ei ole vauvakokojen jälkeen mitään muuta väriä kuin sinistä? Sinistä inhoava se luo hieman haasteita. Toivoisin myös enemmän sukupuolineutraalia vaatteita lapsille, kun kyllä pojatkin voi käyttää lilaa ja pinkkiä jos niissä ei vaan olisi aina pitsikuviointeja tms. 😀 Itse tykkään käytännöllisistä, mutta tyylikkäistä vaatteista niin niitä on myös vaikea löytää pojalle kun kaikissa on star wars tms. kuviointi. Juuri jollekin puhuin, että pitäisikö itse alkaa suunnittelijaksi että saisi juuri sellaisia vaatteita mistä tykkää 😀 

Oletko käynyt katsomassa Seppälän valikoiman? Löysin sieltä kivoja pupu, koira ja kissaprinttejä sekä raitaa ja värikästä ja sporttista meidän pitkälle (140cm) 6-veelle. Mielellään ostankin suomalaisesta yrityksestä jonka suunnittelu työ tehdään Suomessa.

Vastaus on Villervalla! Koot 152 asti, on väriä ja unisex 🙂 Nytkin tulossa ihana kevätmallisto.

Me&I, ihanat kuosit, unisex värit ja kuviot ja kokoja 164 cm asti. Aivan tavallisia LASTENvaatteita 🙂

Tää on mun kestoärsytyksen aihe. Itsellä on kokmusta vain poikien pukemisesta ja täältä omasta nurkasta katsottuna vaikuttaisi siltä, että noin koosta 86 ylös päin poikien pitäisi pukeutua vain siniseen ja mustaan sekä kammottavan rumiin lego/starwars/hirviö-printteihin. Yäk! Miksi ihmeessä haluaisin pukea taaperon tai leikki-ikäiseen paitaan, joka näyttää veren tahrimalta legoninjan takan???? Esikoiseni on jo vahvasti esiteini ja haluaa vaatteeiltaan hieman aikuismaisempaa ilmettä, mutta tarjolla oleva värimaailma on pääsääntöisesti hyvin kapea verrattuna esimerkiksi miesten vaatteisiin. Kehittyykö vaatefirmojen maailmassa poikien värinäkö vasta puberteetin jälkeen? Taaperoni rakastaa oranssia ja keltaista sekä villejä printtejä, joita on juurikin tuon mainitsemani rajapyykin jälkeen ollut vaikea löytää. Vierailenkin usein myös tyttöjen osastolla etsimässä värejä ja printtejä pojan vaatekaappiin.

En ole ostoksissani merkkiuskollinen, sillä mikään vaatemerkki ei vielä ole osoittautunut hinta-laatu-valikoimasuhteeltaan muita paremmaksi.

Vanhempien lasten kanssa on kyllä hyin usein se tilanne, että vaatteita ei enää haluta ostaa lasten puolelta. Ja tämä ei todellakaan ole aikuisten tahto! 🙂 Jo neljäs- tai viidesluokkalaiset (varsinkin tytöt, mutta yhä useammin myös pojat) haluavat vaatteiden osalta siirtyä jo aikuisten maailmaan. He seuraavat trendejä, bjogeja ja varsinkin Instaa. Meillä ja monilla ystävillä on ollut hyvin hankala löytää lapsille vaatteita, sillä aikuisten vaatteet ovat liian suuria, mutta lastenvaatteet eivät kelpaa. Uskoisin, että tämä on se syy, miksei nallepuhkuosia käy isommissa lasten vaatteissa. Eli niitä ei luultavimmin osteta. Meillä ei enää kelvanneet Polarn O Pyretin takit 152cm koossa, sillä olivat kuulemma vauvanvaatteita ja kukaan ei sellaisia enää pidä.. Maailma on muuttunut ja ei sille oikein voi mitään. Olisi kovasti mielestäni tarvetta sellaiselle eritykselle, joka tekisi noille esiteineille kivoja vaatteita jossain lasten ja aikuisten vaatteiden rajapyykissä. Ja mielellään vielä sellaisilla hinnoilla joilla vaatteita voisi osta käyttövaatteiksi. Tiedän pari suomalaista yritystä, jotka tekevät ihan kivan näköisiä vaatteita, mutta kun legginssit maksavat yli 60€ tai hupparit lähentelevät 100€, niin ei niitä kulutusvaatteiksia voi oikein montaakaan kappaletta ostaa.

Meidän esiteini (poika) on kelpuuttanut Zaran vaatteita, hinta ei päätä huimaa, mutta tuotanto-olosuhteista ei voi mennä takuuseen. Hänen tyylinsä on hyvin minimalistinen ja suosikit farkkuja ja t-paitoja, joten melko helposti on saatu asiat hoidettua. Toki kaveripiirissä nousee jo esiin kalliit skeittimerkit ym.

Aivan! Ei meidän lapset ole halunneet pukeutua ”nalleihin, sateenkaariin ja väreihin” enää vuosikausiin. Ja hyvä niin koska kovin kaunis näky se ei kyllä olisikaan 🙂 Tyylikkyys kunniaan, onhan muuallakin Euroopassa lapsilla ihan ”normaalit” (aikuismaiset) vaatteet. Miksi ei olisi?

Pomp de lux. Ne on kyllä tyttömäisiä, mutta lapselle sopivia eikä kovin kalliita.

Mäkin toivoisin kyllä pinkkejä vaatteita pojille, jotka olis kuitenkin poikamaisia. Peruspunaista kyllä mun mielestä löytyy ainakin pienemmillä lapsilla.

NOSHilla koot osassa vaatteissa aina 146/152 asti.
Värikkäitä ja hyviä housuja (y) esim Rockstar 🙂

Tätä itsekin tuskailleena; tyttäremme on 7v ekaluokkalainen ja vaatteet kokoa 140..että säärtä löytyy.
Mistään ei löydy paljettisydämiä,pupuja,kissoja…miikkarin vaatteet kurkuttaa. NOSH taas liika vauvamaista (kuulemma). Kun olis vaan my little ponyja ja sateenkaari…

Taidan olla onnekas, kun meidän lapsille on tuntunut aina löytyvän helposti mieleistä päällepantavaa hyväksymiltäni valmistajilta. Pyrin myös sellaiseen niukkaan kapselivaatekaappiin, missä kaikki vaatteet sopii yhteen, että lapset saa helposti pukeutumaan hyvin. Olen kokenut pojan pukemisen vielä helpommaksi kuin tytön. Toki nyt, kun murrosikä kolkuttaa, alkaa vaatekapinaakin näkyä, pipoa halutaan pitää kovalla pakkasella takaraivolla ja kaapista jotenkin löytyy ne huonoiten yhteen sopivat vaatteet…

Ja sitten kun se muksu on kokoa amatsooni, niin ne vaatteet on pakko ostaa sieltä lapsiteini-osastolta ja koittaa valikoida natiaiselle sopiva joka kooltaan näyttää pari vuotta isommalta. 

Tälleen kolmekymppisenä, alle 150 cm pitkänä ja nyt raskaana ollessa tää kyllä jotenkin huvitti mua. Mullahan ongelma oli siinä 11-14 vuotiaana, että aikuisten puolelta oli vielä tosi vaikea löytää mitään, mutta lasten puolella kaikkiin vaatteisiin oli tungettu joku helkkarin sydänkuvio tms, eli oli vaikea löytää vaikka yksinkertaista yksiväristä trikoopaitaa. Edelleen ostan t-paitoja ja muita yksinkertaisia vatteita lasten puolelta, samoin pari takkia on senttikokoa, kun en saanut mistään muuten olkapäistä sopivia. Kohta meillä on sitten kai lapsen kanssa kunnon tiimiasut…

Mutta tosi harmi jos tuntuu että on vaan tummia värejä. Mikä ongelma olisi tehdä myös yksivärisiä värikkäitä vatteita?

Nimenomaan näitä yksivärisiä, värikkäitä vaatteita minäkin kaipaisin! Pikkuvauvoille kaikki on valkoista. Vähän isommille kaikki ketjukauppavaatteet on pinkkiä glitterillä / sinistä raidoilla, ja siitä isommille varsinkin poikien valikoima on ihan onneton. Tummansinistä, vaaleansinistä, keskisinistä, monstereita, legoja tmv.
Kivojakin vaatteita toki löytyy kun alkaa kaivamaan, mutta lähes järjestään niiden hinnat sitten ovat ihan liikaa tämän talouden lompakolle. Nyt jo piti kakistella kurkkua pariin otteeseen että ihanko tosissaan vauvan body maksaa yli 30 euroa.

KappAhl on noussut melkeinpä mun suosikiksi Polarnin rinnalle! Sieltä Frozen-viidakon seasta löytyy kirkkaita värejä, eläinprinttejä ja ihanan käytännöllisiä lastenvaatteita. Esim. 5vn yksi suosikkipaita on KappAhlin kirkkaanoranssi kettupaita.

Myös Noshia löytyy molempien tyttöjen kaapeista aika paljon!

Heräsin itse tuossa toissapäivänä Stella McCarteny kidsin olemassaoloon ja täytyy sanoa, että näin aleaikaan (Stellan omassa nettikaupassa on lastenvaatteet -50%) hinnat ovat jo sellaiset, että tällainen taviskukkaron omaavakin raaskii ostaa. Ja mitä herkkuprinttejä sekä tytöille että pojille! Pitkästä aikaa merkki, jolta löytyy omaa silmää miellyttäviä printtejä (lue: ei glitteriä ja mauttomia tekstejä). Näihin voin satsata, varsinkin kun vaatekoko pysyy jo pidempään samana. Mallistossa kokoja löytyy teini-ikäisillekin 🙂

Tämän vuoksi mä ompelen vaatteita lapsille. Esiteinit jo haluaa mustaa ja harmaata, mut tänäkin syksynä ompelin ihanat keltaiset collegepaidat, jotka ovat olleet suokkarit.

Mun mielestä esim Vimmalla ja Papulla on noiden aiemmin mainittujen ohella kivoja, vähemmän sukupuolittuneita printtejä ja värejä ja kokoja näyttäisi olevan 150 cm asti. Myös Mololla ja Stella McCartney kidsillä on raikkaita vaatteita isompiin kokoihin asti. Benettonilta muuten löytyy noita esim punaisia housuja myös pojille isommissakin koissa. Metsolallakin näyttäisi jatkuvan lastenvaatteet 152 cm asti. Mini Rodineissa saisi kyllä olla vielä se 152/158 koko, meillä kyllä 12-vuotiaskin vielä tykkäisi.

Sama, parempi ommella itse niin saa mieleisensä. Myllymuksuilla on kaavat ainakin trikoopaidoissa jopa 160-170cm asti, sieltä olen isommille jotain hankkinut.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X