Parhaat gluteenittomat (mansikka)munkit
Huomenta perjantaiaamuun!
Täällä on taas hirveä pakkaamisrumba käynnissä. Menemme vapuksi vähän sinne sun tänne. Luvassa on mummolaa, kotibileitä, lapsiperhevappua, ilmapalloja ja kaikkea mahdollista. Odottelemme F:n eskarin loppumista ja sitten lähdemme ajelemaan kohti Keski-Suomea, sunnuntaiaamuna ajelemme taas takaisin Tampereelle. Olen viimeksi viettänyt muuten Tampere-vapun vuonna 2005. Silloin Ville-kaverini asui Hervannassa, opiskeli diplomi-insinööriksi ja minä pääsin mukaan teekkarivappuun. Voin sanoa, että toipuminen on edelleen käynnissä.
Eilen valmistauduimme vappuun jo leipoen munkkeja F:n ja Hipu-siskoni kanssa. Gluteenittomien munkkien resepti on pääpiirteittäin Dansukkerin sivuilta. Tosin taikinaan, sekä päälle iskimme kuivattuja mansikoita. Täytyy todeta, että Pyynikiltä saa nyt hyviä munkkeja muualtakin kuin tornista.
MANSIKKAISET VAPPUMUNKIT
- 2 ½ dl maitoa
- ½ palaa (25 g) hiivaa
- 2 tl psylliumia
- ¾ tl suolaa
- fariinisokeria
- vaniljasokeria
- 2 tl jauhettua kardemummaa
- noin 6 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 100 g voita
- 1 kananmuna
- 1dl murskattuja kuivattuja mansikoita
Paistamiseen
- kookosrasvaa paketista
Sokerointiin
- erikoishienoa sokeria ja murskattua, kuivattua mansikkaa
- Lämmitä maito (37–40°) ja murenna hiiva joukkoon. Lisää psyllium hyvin sekoittaen (tämä supertärke, koska muuten taikinasta tulee karmea klönttikasa. Kokemusta on.)
- Anna maito-hiiva-psyllium -seoksen turvota 5–10 minuuttia. (Peitä ja pidä taikinakulho mielellään sen aikaa kädenlämpöisessä vesihauteessa, että seos pysyisi lämpimänä.)
- Sekoita suola, fariinisokeri, vaniljasokeri ja kardemumma joukkoon.
- Lisää ensin puolet jauhoista vatkaten ja jatka vatkaamista pari minuuttia.
- Lisää puoliksi sulanut rasva ja kananmuna sekä loput jauhot vähitellen hyvin sekoittaen joukkoon.Lisää mansikat (tosin tämän minä unohdin, mutta pystyipä ne laittamaan taikinaan vielä leivontavaiheessakin pöydällä).
- Vaivaa taikina hyvin.Muista, että gluteenittoman taikinan tulee olla löysempää ja huonommin leivottavampaa kuin ”normaalin” taikinan. Gluteeniton taikina kun kovettuu kypsentäessä eri tavalla.
- Kohota taikina liinan alla, kuumassa vesihauteessa.
- Tee munkeista pitkulaisia tikkuja. Kohota liinan alla vielä 30 min (tai 30-asteisessa uunissa 10 min., kuten me teimme). Paista 170-180 asteisessa kookosrasvaa. Ole varovainen. Kattilan kansi ja sammutuspeitto hollille.
Pus!
-Karoliina-
Jaa oma kokemuksesi