kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 05.06.2017

Miksi tuhoaminen on niin hauskaa?

Teksti
Karoliina Pentikäinen
3 kommenttia

On se kummallista, miten tiettyjen jo lapsen opetettujen rajojen rikkominen tuottaa niin paljon iloa vielä näin aikuisenakin. Se, että syö suklaata ennen ruokaa (tyhjään mahaan!) tuntuu kapinallisen hyvälle. Tai se, että valvoo liian myöhään, ostaa aivan turhanpäiväiset, mutta ihanat kengät. Tai tuhoaa kirjan. Kyllä vaan – kirjan, joka on aina ainakin meidän perheessä ollut niin pyhä esine, että sitä on täytynyt kohdella hyvin ja arvokkaasti.

Keri Smithin Tuhoa tämä kirja -kirja* on kuitenkin toista maata. Sen saa, ja se pitää tuhota. Miten yksinkertainen ja ah-niin-hauska idea. Jokaisella kirjan sivulla kehotetaan tekemään jotain ihan hullua: repimään sivua, kaatamaan sille kahvia, puraisemaan siitä pala tai hyppimään sen päällä.

Aluksi kirjan idea oli minusta järjetön. Miksi haluaisin tehdä jotain tuollaista? Mutta kummastuksekseni kirja vei mukanaan. Kun oli tuhonnut yhden sivun, mietti jo, mitä seuraavalla aukeamalla pitäisikin tehdä. Jotenkin kirjan sivujen läpikäynti oli niin päätöntä ja vailla järkeä, että tuntui, kun olisi saanut aikahypyten lapsuuteen. Siihen, kun heiteltiin kiviä tai silputtiin paperia pieniksi palasiksi ilman syytä. Ehkä kirjan suosio perustuukin siihen, että säntillisessä aikuiselämässä saa tehdä jotain näin järjetöntä. 

Tästä onkin tullut sellainen F:n ja minun yhteinen juttu. Vitsi sitä riemua lapsen silmissä, kun saa kerrankin – luvan kanssa – tehdä jotain näin kiellettyä. Ja nähdä, että äitikin heittäytyy joskus johonkin ihan pöhköön. 

Kirja toimii minusta sellaisena kapinallisena innoittajana tehdä asiat, isommatkin, välillä vähän ”väärin”. En tietenkään kannata asioiden tahallista rikkomista, mutta aina ei tarvitse olla niin korrekti. Ja jos yhden sivun vetely tussilla täyteen viivoja vapauttaa niin paljon energiaa, saa riemua aikaan, täytyy hulluttelua jatkaa tulevaisuudessakin. 

-Karoliina-

*saatu

Kommentit (3)

Kyseistä kirjaa selailtuani, oli pakko todeta sen olevan hauska. Voi olla että täytyy hankkia itsellekkin. 😀

Tää kirja on ollut jo pidemmän aikaa mun ostoslistalla, mutta jostain syystä en ole saanut aikaiseksi lähteä hakemaan mistään. Voi olla, että pitäisi ostaa samantien parikin kirjaa, jos innostun liikaa 😉

Taidan olla aikamoinen tylsimys, kun oma kirja on viihtynyt nyt jo puolisen vuotta lipaston laatikossa – koskemattomana. Tai siis taisin tuhota siitä yhden sivun ennen kuin viskasin sen sinne 😀 Ehkäpä oon vaan liian kapinallinen tuhoamaan asioita silloin kun siihen on ihan lupa olemassa…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X