kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 02.08.2017

Vessa, jossa ei saanut vaihtaa vaippaa

Teksti
Karoliina Pentikäinen
23 kommenttia

Viime viikkoina vellonut imetyskeskustelu on nostanut esille taas sen, kuinka kahtiajakautunut tämä maa on. Toisten mielestä lapsien ja lapsiperheiden ei tulisi näkyä julkisilla paikoilla juuri lainkaan, kun taas toinen puoli hyppää barrikadeille puolustaakseen vanhempien ja lasten oikeutta kuulua ja näkyä. Koko tämä keskustelu tuntuu jotenkin ihan hurjalle: Miksi minkään ihmisryhmän tai perhekoon täytyisi tällaisessa sivistysvaltiossa puolustella olemassaoloaan tai sitä, että he näkyvät katukuvassa, ruokaravintoloissa tai kauppojen jonoissa. Sellaisina, kun luonnollisesti ovat. 

Kun F oli vauva, koin imetyksen hankalaksi ja minulla oli epävarma olo imettäessäni julkisesti. Näin jälkikäteen ajateltuna minun olisi pitänut tajuta hankkia siihen hommaan tukea ja apua. Jotenkin sen kaiken sen hormonimyrskyn, uuden tilanteen ja itkevän vauvan kanssa tuntui vaan liian isolle palalle haukata. Tästä huolimatta en kuitenkaan koskaan mennyt imettämään piiloon, jos oli imetyshetki. Ehkä se, ettei alastomuus ole koskaan ollut minulle mikään juttu, teki sen, ettei tullut mieleenkään lähteä vauvan kanssa toiseen huoneeseen ruokinta-aikana nyt yhden tissin vuoksi.  Sehän olisi ollut ihan julmetun tylsääkin kaiken lisäksi: Kökkiä nyt tunnista, viikosta ja kuukaudesta toiseen hiljaisessa huoneessa vain vauva seuranaan! Kuinka paljon kivempaa olikaan jutella imetyksen lomassa perheen ja ystävien kanssa. Nauttia kahvilan vilinästä tai tutusta sohvannurkasta.

Koko tämän imetyskeskustelun taustalla on minusta se, että jotkut ihmiset ovat vieraantuneet sellaisista luonnollista asioista kuin ihmisen kehitys ja biologia. Se, että enää ei synnytetä saunassa, lapsen hoitoon on miljoonia apuvälineitä ja myös kaikki imetys-, kuukautis- ja puklaamissuojat ovat vieneet eritteet ja luonnollisen ihmiskehon tuotokset pois silmistä, on tietysti monella tapaa mukavaakin. Samalla kuitenkin joudumme kauemmaksi jostain ihan tavallisesta. Kuten nyt vaikka siitä, että koko ihmiskunnan ajan ihminen on sen ensihetket pidetty hengissä rintaruokinnan avulla.

Jos itse imetyskeskustelu ei ole saanut vielä verenpainetta tarpeeksi nousemaan, alkoi pulssi kohoilla viime viikolla, kun vein F:n ja tämän kaverin Vakoilumuseoon. Tyttöjen tutkiessa vielä salakirjoitusta päätin kipaista museon vessassa, mutta pissaaminen meinasi oikeasti melkein unohtua, kun näin vessan seinässä siististi liimatun kyltin. Siinä luki näin: ”Hyvät vanhemmat. Yhteisen viihtyvyyden vuoksi, ethän vaihda vaippoja tässä WC:ssä.” Okei. Eli tähän mennessä äitejä on kielletty ruokkimasta lapsiaan julkisesti, mutta nyt ei saisi edes vaihtaa heidän vaippojaan (paitsi parin kerroksen ja aika hemmetin monen mutkan takana olevassa tilassa. Lienee samassa, jossa saa pöntön päällä imettää.).Edes lukittujen ovien takana! Jopa minusta –imetyskeskusteluunkin aika kepeästi suhteutuneesta naisesta – tämä meni jo liian pitkälle. Jos vauvalle ei saa vaihtaa vaippaa WC:ssä, jossa aikuiset kakkaavat, pissaavat ja vaihtavat terveyssiteitään, on se jo vauvarasismia.

Mitä jos tehtäisiin niin, että KAIKKI ihmiset ikään katsomatta saisivat ensinnäkin syödä muiden ihmisten ympäröimänä ilman, että heidän tarvitsee mennä aterioimaan vessanpytyn päälle. Ja mitä jos sinne samaiseen vessaan taas puolestaan saisi mennä ulostus- ja virtsa-asioissa, oli se lirautus tai pökäle sitten tullut tai tulossa vaippaan, pönttöön tai pottaan. Sanoisin, että se olisi sitä todellista yhteistä viihtyvyyttä

-Karoliina-

Kuva: Pixabay

Kommentit (23)

Siis hetkinen. Selvisikö miksi? Onko jollain arvauksia, miksi?

Voi apua. Ärsyttää niin paljon, etten keksi edes mitä tähän pitäisi sanoa. Miksi vauvan vaippaa ei saisi vaihtaa vessassa? 😮 

No on se nyt helvetti. Eli vessassa pitää imettää ja pitääkö sitten vaipat vaihtaa siellä ruokapöydässä? 😀 nyt on mennyt kyllä ihmisiltä puurot ja vellit sekaisin. Haluan aina käyttäytyä asiallisesti, silloinkin kun minua loukataan. Eihän se auta tilannetta mitenkään itse siinä meuhkata asiattomasti. Mutta tää on nyt jo sellasta, että tekis mieli käydä liimaamassa se kakkavaippa tuonne peiliin ja sen jälkeen mennä täysin yläosattomissa imettämään jonnekin torille. Voi apua, anna mun kaikki kestää!

Mullekin tuli heti kamalan suuri tarve lähteä tuonne museolle vaihtamaan vaippaa näyttelytiloihin. 😀

Haha, sama täällä! 😀

Koitan nyt kolmatta kertaa laittaa kommentin. Tosi ärsyttävää kun teksti katoaa koko ajan.???

Pitkästä aikaa hyvä postaus tässä blogissa, kiitos! Tosin konssi-postaus oli joo kans ihan oikeesti hyödyks.

Vaikka oman lapsen kaa vaippahousu-aika on jo takana ni loukkaannuin kovasti muiden vauvojen ja heidän läheistensä puolesta.

Tämä on mulle painava syy boikotoida ko museota vaikka ois kuinka kiva paikka.

Vakoilumuseon väki – hävetkää! Ette varmaan ite oo ikinä käyttäny vaippoja, vaan saman tien kakat ja pissat siististi pönttöön?

Uskomatonta paskaa!!!!!

No, totuushan oli hiukan toinen.

Tässä muuten näkyy aika hyvin tämä somen ongelma: yksi kirjoittaa oman tulkintansa ja toinen sitten reagoi sen pohjalta ja tunteella.

Miksi nimenomaan Vakoilumuseon väen pitäisi tässä hävetä?

Koskeekohan tuo vaipanvaihtokielto myös inkontinenssisuojia? (Sana ”vanhemmat” muuttaa myös kivasti merkitystä, bonus bonus!) 

Asiallisesti kirjoitettu kehoitus, jota rikkomalla tuskin joutuu minkäänlaisiin vaikeuksiin. Kysyitkö henkilökunnalta syytä tähän tai annoitko palautetta suoraan? Sen sijaan tulit kuola valuen itkemään someen. Ja kirjoitat vieraantumisesta 😀 

 

Vähän kyllä jäi nyt kurja maku tästä postauksesta. Leimataan taho täysin omien olettamusten perusteella ja sen jälkeen annetaan kohun velloa. Kiva että Aamulehti hoiti kuitenkin jälkiselvittelyn. 

Voisiko ajatella tätä asiaa slitä näkökulmasta, että tarkoitus olisi olla huomaavainen ja odottaa siitä huomaavaisuutta myös toisilta?

Olen minäkin vaihtanut vaippaa vessapöntön kannella, mutta minua ällöttää siitä huolimatta se kakkavaipan haju. Jos siis haluan olla huomaavainen, niin en jätä sitä kakkavaippaa muiden ällötykseksi – tai otan toiveen huomioon (kuten Vakoilumuseon toive oli), jos se kerran oli niin helppo toteuttaa: yksi kerros ylemmäksi ja pari käännöstä – tosin euro maksettavaa, mutta silti.

En ole imettänyt, koska olen mies ja imettämiseen en taivu. Imettämishuone – josta ilmeisesti tämäkin blogikirjoitus oli ehkä lähtenyt alkuunsa, oli yrityksen tapa tarjota mahdollisuus rauhalliseen tilaan niille imettäjille, joille imettäminen julkisesti ei ehkä ole se omin juttunsa. Ymmärrän kyllä niitäkin ihmisiä, joille julkinen imettäminen ei ole niin arkinen asia, kuin se voisi olla, ja jotka kiusaantuvat siitä.

Sitten tähän hieman filosofiseen kysymykseen: mikä olisi mahdollisesti se syy olematta huomaavainen muita kohtaan, jos kuitenkin odottaa toisilta huomaavaisuutta?

Suuri peukku huomaavaisuudelle. Itsekin pyrin vessassa olemaan huomaavainen ja jättämään vessan niin itseni kuin poikani vaipanvaihdon jälkeen sellaiseen kuntoon, että seuraavalla ihmisellä olisi mukavaa siellä asioida. Isänä sinä varmasti tiedät, ettei se aina ole kovin helppoa sätkivä vauva kainalossa pyyhkiä vessan tiloja puhtaaksi – mutta koska odotan sitä muiltakin, niin siivoan omat jälkeni juuri sen huomaavaisuuden nimissä. 

Uskon myös, että suurin osa vanhemmista oikeasti lähtee sinne lastenhoitohuoneeseen hoitamaa vaippajutut pois alta, koska se on turvallisempaa/helpompaa/käytännöllisempää. Oman kymmenenkuisen ja erittäin liikkuvaisen pojan kanssa vaipan vaihto vessanpöntön kannella olisi silkka mahdottomuus, kun  se tuppaa olemaan helevetin vaikeeta jo kunnollisella hoitopöydällä. Tosin se euron hinta hämmentää vähän, koska jos museon pääsymaksuun kuuluu se ilmainen vessa asiakkaille niin ihan samalla tavalla myös ne vauvat ja lapset ovat kuitenkin myös museon asiakkaita. Ja myös ne vanhemmat, joille vaipan vaihdoin yhteydessä on iha loogista ehkä itsekin asioida siellä vessassa. 

Mutta tiedätkö mikä tässä ärsyttää? Se yleisen viihtyvyyden vuoksi. Jos vessan ovessa olisi teksti: Hyvät vanhemmat, lastenhoitohuone löytyy sieltä ja sieltä, niin en usko että se olisi herättäisi minkäänlaista reaktiota suuntaan jos toiseen. Koska se on edelleen niin paljon käytännöllisempaa vaihtaa se vaippa siinä hoitopöydällä ja ainakin oman kymmenenkuisen ja erittäin liikkuvaisen pojan kanssa, vaipanvaihto vessanpöntön kannella olisi ihan silkka mahdottomuus kun tuntuu ettei se hoitopöytäkään aina riitä. Niin olisin itse vaan tyytyväinen, että museolla on tarjota tuollaiset tilat meille lapsiperheille. Mutta kieli muuttaa maailmaa ja noiden kolmen sanan vuoksi, tuo lause saa vähän erilaisen sävyn, eikö niin? 

Mikä minua erityisesti välillä ärsyttää suunnattoman paljon, on se että jos vaihdetaan tuon lapsen tilalle joku muu ihmisryhmä, niin asia ei olisi niin helppo hyväksyä. Arvoisat avannepotilaat, yleisen viihtyvyyden vuoksi vaihdattehan avannepussinne toisessa vessassa? Arvoisat naiset, yleisen viihtyvyyden vuoksi, vaihdattehan kuukautissiteenne toisessa vessassa? Arvoisat miehet, yleisen viihtyvyyden vuoksi, voitteko olla ruiskimatta lattialle/käydä istumapissalla? 

Itsekin museossa työskennelleenä ja museon vessoja siivonneena, niin rehellisesti useammin minä niitä pissatahroja pyyhin miesten vessan lattialta, kuin jouduin vaihtamaan roskista haisevan vaipan takia. Ja useammin siivosin niitä verisiä siteitä roskisten takaa, kuin edelleen niitä haisevia kakkavaippoja. 

Mitä sitten tulee tuohon Aune-keissiin. Jos ravintola olisi tarjonnut imetyspaikkaa mahdollisuutena, niin asia olisi ollut erittäin jees ja ihan mahtavaa, että otetaan myös ne ujommat imettäjät huomioon. Kuitenkin, kun ravintolan kanta oli enemmän se, että imettävän äidin on mentävä sinne imettämään oman tahdon vastaisesti niin… no kyllä sinä varmasti ymmärrät sen ongelman? Kyllä, jotkut saattavat kiusaantua imettämisestä ja se on ihan ok – minäkin saatan kiusaantua erittäin tunteellisia kielisuudelmia vaihtavista ihmisistä, mutta siinä vaiheessa käännän katseeni pois. Kun sitä ei ole ihan oikeasti pakko kattoa. Tämän takia myös monet imettävät äidit useasti kääntyvät muista pikkaisen poispäin, käyttävät imetysvaatteita taikka pyrkivät tekemään sen imetyksen ihan oikeasti mahdollisimman huomaamattomasti. Vai kuinka monen imettävän olet nähnyt kävelleen kadulla molemmat tissit paljaana? 

 

Me vanhemmat ihan oikeasti, oikeasti yritämme olla mahdollisimman huomaamattomia lastemme kanssa. Yritämme olla nopeita, hiljaisia, haisemattomia ja neutraaleja, mutta näiden pienten kanssa se vaan välillä mahdotonta. Jonka isänä varmasti tiedät. 

En usko, että vuosien saatossa paskanhajusta Vakoilumuseossa valittaneiden joukossa olisi vain lapsettomia. Yleistä viihtyvyyttä on myös se että vaipanvaihdon kestäessä kerroksen ainoassa vessassa oven takana odottavat 3-6-vuotiaat eivät joudu laskemaan alleen koska jonot kasvavat pitkiksi. Monessa vessassa myös lukee tuosta  miesten tähtäyksestä ja kovin sanoin ja huutomerkein kerrotaan mihin kuukautissiteet on laitettava. 

Niin ja kuten kirjoitin, että oikeasti varmasti suurin osa vanhemmista menevät sinne lastenhoitohuoneeseen – mutta ongelmana on vähän, miten sen asian ilmaisee. 

 

 

Juu. Täytyy kuitenkin nyt todeta, että myös ilmaisu kannattaa laittaa kontekstiin. Mun mielestä Vakoilumuseo nimenomaan perhekohteena on nyt saanut turhan kohtuutonta arvostelua tästä. Ongelmia on varmasti meidän yhteiskunnassa, mutta tällainen energialataus kannattaisi oikeasti kohdentaa porukalla esim. Petteri Orpon eilisiin sanomisiin jotka vaikuttaa vanhempainvapaisiin, eikä yhteen tamperelaiseen vessaan. Museon väki on asiasta kertonut oman kantansa Aamulehdessä, ja ehkä sinne nyt tulee vielä lisälappu. Voisiko se nyt olla riittävää tämän mielipahan korjaamiseksi.

Nämä tylyt kielelliset ilmaisut on tosiaan meidän Sääntö-Suomessa laajempi kulttuurijuttu ja toisaalla myös lapsiperheiden eduksi, onhan mm. näitä raivokkaita perheparkki-kylttejäkin ympäri maan joka marketin pihalla. Sinkut roudatkoon ostoksensa yksin pihan perälle sateessa ja tuiskussa, tuleepahan reeniä hauksiin mikä ehkä auttaa löytämään puolison. Äskettäin iltapäivälehdissä taas syyllistettiin sinkkuja olemaan mahdollisimman vähän esim iäkkäiden vanhempiensa kanssa koska se on ”nolla-aikaa” jolloin ei voi tavata potentiaalista kumppania. Jne jne. Joten, noin niinkuin yleisellä tasolla suomalaisilla lapsiperheillä on kuitenkin yhteiskunnassamme asiat ihan hyvin. Ja muillakin. 

Ongelmia on varmasti meidän yhteiskunnassa, mutta tällainen energialataus kannattaisi oikeasti kohdentaa porukalla esim. Petteri Orpon eilisiin sanomisiin jotka vaikuttaa vanhempainvapaisiin, eikä yhteen tamperelaiseen vessaan. Ehdottomasti samaa mieltä, kuten tuostakin että meillä lapsiperheillä on Suomessa ihan oikeasti hyvät oltavat. 

Ja noh, tunneihmisenä useasti tulee reagoitua ensin ja ajateltua sitten, eli tuskinpa lähtisin vaihtamaan pojan vaippaa näyttelytiloihin vittuilakseni. 😀 Ja oikeasti museon kannan myös ymmärtää, mutta ehkä sitä on herkistynyt näihin näiden imetys-keissien jälkeen, että automaattisesti on niskavillat pystyssä. Kun on sitä itsekin välillä hyvin epävarma vauvan kanssa liikkuessaan, niin tällaisista tulee aina olo, että vauvani ja minä olemme nyt jonkinlainen rasite. Ehkäpä otan asiat aina liian kirjaimellisesti ja lähelle sydäntä, taikka se on vaan juuri sitä suhteellisen tuoreen vanhemman epävarmuutta. 

En tiedä mitä raivoikkaita perheparkki-kylttejä tarkoitat, vai ihan vaan niitä sinisiä? 😀 Nojoo, iltapäivälehdistä nyt löytyy kaikkea ja en edes halua puuttua siihen miten sinkut nyt sitten nähdään jotenkin automaattisesti yksinäisinä taikka miten lapsettomat naiset nähdään epäonnistujina. Karkaa  näemmä täysin käsistä tää teksti, niin lopetan tähän. 🙂 

 

Missä iltapäivälehdet? Näen jo otsikot, some räjähti, someraivo vaipoista… 😉

Minua myös kiinnostaisi, onko tälle ehkä jokin muukin syy kuin pahantahtoisuus. Onko ko. vessa esimerkiksi niin pieni, että siellä ei vaipanvaihto edes onnistuisi? Tai eikö sinne mahdu sen kokoista roskista, joka ei täyttyisi heti ja aiheuttaisi hajuhaittaa mahdollisesti myös ulkopuolelle? Oli siellä roskissa sitten mitä vain, terveyssiteitä, vaippoja tms. (Toki sekin on helvetin ärsyttävää jos vessassa ei ole roskista, terveyssiteitä kun ei voi pöntöstäkään vetää. Mutta semmoinen saniteettisäiliö on usein pienempi eikä vauvanvaippoja ”syö”.)

Vai onko vessa kenties ainoa laatuaan tuossa kerroksessa, ja vaipanvaihto joka joskus on hieman aikaavievämpi homma aiheuttaa jonoa? Jolloin jotkut nuoremmat museokävijät saattavat jopa pissata housuun…

Tällaisia arvauksia siis. En tiedä yhtään mikä tilanne mutta en myöskään haluaisi heti ajatella pahinta Vakoilumuseon henkilökunnasta ja leimata paikkaa ”vauvarasistiseksi”. 

Aamulehden juttu antanee tästä(kin) tapauksesta todenmukaisemman kuvan. Vaipanvaihtokielto on mielestäni hyvin perusteltu, ja se lastenhoitohuonekin sijaitsee heti ylemmässä kerroksessa vain kahden ”mutkan” takana. Myös hissillä pääsee.

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/vaipanvaihtokielto-poltti-perheenaidin-

Kieltolapun laittamiseen päädyttiin noin kaksi vuotta sitten.

–Sitä ennen meille tuli välillä valitusta WC:seen jätettyjen vaippojen hajusta. Meidän ainoa WC on niin pieni, että sinne ei pysty mahduttamaan vaipparoskista ja vaipanvaihtopöytää, Turja sanoo.

Hajuhaittojen lisäksi Turjan mukaan päätökseen vaikuttivat lastenhoitohuoneen läheisyys ja museon muutoinkin välillä pitkäksi venyvät WC-jonot.

–Tämä on tilanne, jossa kumartaessa toiseen suuntaan pyllistetään toiseen suuntaan, Turja harmittelee.”

Käytännön syyt, siis. Ei luulisi olevan vaipanvaihtajalle liian iso rasti.

Joo siis minä nimenomaan olin sen kannalla että automaattisesti ei pitäisi ajatella sitä pahinta vaihtoehtoa. Kun mielestäni postauksen ja joidenkin kommenttien sävy hieman toi sellaista makua suuhun, että ei tässä voi olla muuta kuin ”vauvarasismista” kyse. 

…ihan kokemuksesta voin sanoo et vaipanvaihto onnistuu ihan hiukan postimerkkiä suuremmassa tilassa, jotenka siitä nyt ei ainakaan voi olla kyse.

Hmm, miksi pitäisi heti ajatella sitä pahinta vaihtoehtoa (pahantahtoisuus)? Loppujen lopuksi aika harva ihminen on paha ja tekee asioita pahantahtoisuudesta. Hyvin moni ihminen on loppujen lopuksi hyväntahtoinen, mutta erehtyväinen. Aivan liian moni asia ja tilanne tulkitaan väärin ja siitähän sotkut syntyvät. Jos enimmäkseen näkee asiat negatiivisuuden kautta, niin eipä se oma maailma kovin positiivisena näyttäydy.

Positiivista oli muuten nuo sinun arvauksesi, jotka oikeastaan vastasivat niitä oikeita syitä, sinä jaksoit pohtia asiaa suoran reagoimisen sijasta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X