kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 05.08.2017

Silkkipaita, Kånken-reppu ja villaneule. Kuinka pestä vaatteet ja asusteet, joita ei saa pestä?

Teksti
Karoliina Pentikäinen

 

Kirjoitin vähän aikaa sitten siitä, kuinka tennarit voi pestä saaden niille aivan uuden elämän. En tiedä, onko tennareiden pesu varsinaisesti kiellettyä, mutta aika monissa vaatteissa ja asusteissa lukee nykyisin, ettei niitä voisi muka pestä. Pieni riskihän toki aina kotikonstein on sellaisia vaatteita puhdistaa, mutta ei nyt kuitenkaan aivan mahdotonta. Itse asiassa: En ole tainnut vielä kertaakaan pilata testeilläni vaatetta, vaan pesun jälkeen olen saanut uudenveroisen tuotteen takaisin. Joten kannattanut on. Tässä muutama niksi.

  • Huopatossut. F:llä on ollut eskarissa käytössä aivan ihanat mummon ostamat huovutustossut. Kun kysyit, mitkä sisäkengät hän haluaa kouluun, vastaus oli selvä: Puputossut. Emmin hetken, koska valkoisissa tossuissa oli karmita tahroja luultavasti ruokalassa läikähtäneistä ruuista ja jostain askarteluväreistä. Pesin tossut niin, että valelin kenkien pinnan vedellä. Hinkkasin Lidln sappisaippuaa sen pullossa olevan harjan avulla. Annoin vaikuttaa hetken ja huuhtelin hinkaten pois. Lopuksi vielä kuivatus kuivauspatterilla ja tuloksena melkein uudet tohvelit. 
  • Villaneule. Tosi monissa villaneuleissa lukee, ettei niitä saisi pestä kuin kemiallisessa pesussa pesulassa. Oikeastihan villavaatteeseen riittää hyvinkin tuuletus, mutta jos neule on pakko pesemällä pestä, kannattaa ensinnäkin ostaa villa/silkkipesuainetta. Pyykkikoneesta villa/silkkiohjelma ja kaikki mahdolliset linkoukset pois päältä. Kunnon räpsäytykset pesun jälkeen ja sitten vaate kuivumaan lappeeseen. Ei missään tapauksessa roikkumaan henkariin tai narulle. 
  • Silkkipaita. Omistan muutaman silkkipaidan. Ja kaikissa niissä lukee, ettei paitaa saa pestä vesipesulla. Mutta mutta. Tässäkin sama homma kuin villaneuleiden kanssa: Silkkipesuaineella koneen hellimpään ohjelmaan, ei linkousta. Ja jos paidassa, kuten minulla usein, on rasvatahra, voi siihen hieroa hieman käsitiskiainetta ennen koneeseen laittoa. 
  • Kånken. Okei. Kånken-reppujen pesukielto juontaa juurensa varmaan siitä, että reppuhan on selvästi käsitelty jollaine aineella, joka hylkii vettä. Ja aine varmasti lähtee kunnon pesussa pois. MUTTA. Jos Kånkenilla ei tarkoitus eräillä, ei käsittelyllä ole mielestäni niin suurta merkitysä. Varsinkin, kun varsinkin vaaleat Kånkenit menevät aivan karmeaan kuntoon pyöriessään päiväkodin ja eteisen lattialla. Minä olen pessyt meidän Kånkenit jo vuosia (ei aika moneen kertaan) ihan tavallisella pesuaineella koneessa 40-60 asteessa. Kunhan vaan muistaa ottaa selkäpehmusteen repusta pois ennen pesua. Koneesta tultua reppu on todella ryppyinen, mutta hyvä oikominen auttaa. Joskus olen silittänyt repun kostean liinan läpi vielä lopuksi. 
  • Lenkkarit, joissa on nahkaa. En ole aivan koko nahkalenkkareita laittanut pesukoneeseen, mutta sellaiset peruslenkkarit, joissa on kankaan lisäksi osin nahkaa, olen pessyt ihan surutta koneessa. Samoilla vinkeillä kun tennarit

Kivaa lauantaita!

-Karoliina-

Kuvat: Pixabay

 

Kommentit (1)

Mun Re-Kånkenin päälle kakkasi lintu. Pitihän se pestä. Heitin koneeseen ja on kun uusi. Sisäpuoli on hiukan läikikäs, mutta se ei haittaa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X