kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 25.10.2017

Kuukausi ostolakkoa takana – repsahdukset, himot ja oivallukset!

Teksti
Karoliina Pentikäinen
4 kommenttia

Nyt on takana kuukausi ostolakkoa. Olisi luullut – koska en ole koskaan ennen tällaista kokeillut – että olo olisi ollut prosessin aikana tuskainen. Mutta päinvaistoin! Kuukausi on mennyt hirveän nopeasti.

Olen repsahtanut kolme kertaa. Ostin eyelinerin, koska edellisen korkki oli irronnut ja tussi kuivunut. Yritin sinnitellä jollakin kaapin perukoilta löytyneellä rajauskynällä pari viikkoa, mutta tulin lopulta tulokseen, että haluan nestemäisen eyeliner-tussin. Muulla en osaa meikata.

Toinen repsahdus tuli sadesäällä. Olin unohtanut sateenvarjon kotiin, edessä oli monta tapaamista, jonne en halunnut mennä litimärkänä. Ostin sateenvarjon.

Kolmas repsahdus oli eniten tietoinen. Viime perjantaina vietettiin A:n urheilu-uran lopettajaisia. Halusin yllättää miehen pukemalla juhlaan hupparin, johon työkaverini painoivat koristeeksi A:n vanhan pelinumeron. Koska kotona ei ollut valmiina yhtään kuviotonta hupparia, piti se ostaa.

Ostolakko on ollut repsahduksista huolimatta hirmuisen vapauttava. Kun kaupungilla pyöriessä on iskenyt jonkin vaatteen himo, olen vaan voinut todeta, etten voi ostaa sitä. Samalla olen välttynyt oston jälkeiseltä morkkikselta. Ihana tunne. 

Kun olen bongannut kaupassa jonkin ihanan vaatteen, enkä ole voinut ostaa sitä, olen hirmuisen usein tajunnut hetken päästä, että minullahan on melkein samanlainen / samaan tyyliin sopiva vaate jo kotona. Omien vanhojen vaatteiden kunnioitus ja ”näkeminen” on lisääntynyt ihan selvästi.

Yhtä asiaa olen silti himoinnut: Kaikkea samettista ja velourista. Oletteko huomanneet, että noita materiaaleja olevia vaatteita on  JOKA paikassa? Mustaa tai viininpunaisen kiiltävää. Jos jotain nyt ostaisin, olisi tuo juuri se materiaali.

Onko joukossa muita lakkoilijoita? Millä fiiliksillä olette olleet pitäneet lakkoa yllä? Minun lakkonihan on tarkoitus kestää (paria kodin jouluostosta) lukuun ottamatta vuoden loppuun. Suurin tavoitteeni on rakentaa terveempi ja harkitsevami suhde osteluun ja ennen kaikkea vaatteisiin. Rakentaa oma ajattelumallini uudelleen. 

Ostolakkoprojektini alkutaival ja syntyprosessi luettavissa täältä

-Karoliina-

Kuva: Pixabay

Kommentit (4)

Millaiseksi olet suunnitellut joulu(lahja)ostokset? Venyykö uusi ajattelumalli kulutuksesta myös siihen, kulutusjuhlaan?

On pitänytkin kiittää sua tästä ostolakkoideasta! Itse aloitin parisen viikkoa sitten ja aion jatkaa ainakin vuoden loppuun. Minun ostolakossani on kiellettyä kaikki itselle uutena ostettavat vaatteet (käytettynä saan ostaa, jos löytyy tosi helmi), meikit ja muut turhat kosmetiikkatuotteet sekä kodin sisustus (myös joulukoristeet!).

Tänä aikana olen ostanut tori.fi:stä itselleni nastakengät työmatkoja varten ja ”joudun” pian ostamaan uuden ripsarin, koska nykyiseni on vedenkestävä, enkä tykkää siitä.

Fiilis on ihan huippu! Mulla on ollu ongelmana kaiken halvan osteleminen, koskaan en ole tuhlannut rahaa esim kalliisiin vaatteisiin tms, mutta saatan ostella järjettömän paljon edullisia vaatteita, rasvoja, suihkusaippuoita, tuikkukippoja, kukkia, lehtiä, keittiötarvikkeita jne jne. Siis kaikkea turhaa pientä krääsää, joista kertyy isoja summia. Ja ostelin välillä ihan päivittäin jotain pientä, mistä tuli hetkeksi hyvä fiilis. Ja sitten tulee se järjetön morkkis aina ostelemisen jälkeen. Nyt sitä ei ole! Saatan hypistellä ja katsella, mutta pakottava ostelemisen tunne on poissa, kun tiedän, etten saa ostaa.

Tavoitteena itselläkin järkevöittää hankintoja ja opetella harkitsemaan. Ja tietenkin siinä sivussa säästää rahaa tärkeämpään, eli matkusteluun 🙂

Joten kiitos tästä ideasta, siitä on ollut mulle tosi paljon hyötyä 🙂

Wautsi! Tämä, että saa antaa ideoita lukijoille, on kyllä aina tosi mahtava juttu.

Mulla on ollut vähän sama: Matkalla kaupungilta on aina tarttunut mukaan jotain pientä. Olen tosi iloinen, että siitä tavasta on tullut päästyä nyt eroon.

Matkustelu on kyllä loistosijoitus!

Meillä on ollut jo 2-3 vuoden ajan perheessä sellainen systeemi, että aikuisille ostetaan vain yksi lahja koko sakilta yhteisenä. Toki puolisot saavat ostaa omille rakkailleen henkilökohtaisen jutun, mutta ei enää niin, että jokainen sisko ja vanhempi ostaa kaikille omat lahjansa. Tämä on ollut aivan mieletön edistysaskel: On poistanut ostostressin, säästänyt rahaa jne. 

F:llä – jolla on synttärit joulukuussa – on yritetty myös järkevöittää lahja-asioita. Toki lapsi saa myös toivelelujaan jne, mutta tavaran lisäksi ollaan toivottu usein elämyslahjoja. 

 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X