kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 31.10.2017

Alastomia miehiä, ihanaa!

Teksti
Karoliina Pentikäinen
18 kommenttia

Kirjoitin viime viikolla #metoo -kampanjasta ja siitä, kuinka pelkään, että vaikka kampanjan pääpointti olikin äärimmäisen hyvä, se saattoi pelästyttää inhottavien urpojen (hyvä!) lisäksi myös ne ihan tavalliset ja kiltit miehet.

Sain ennätysmäärän privaatisti tullutta palautetta. Ja vaikka tuolla postauksen allakin käytiin keskustelua, sain liki kaksikymmentä viestiä sähköpostiini ja Facebookin/Instagramin inboxiin. Yhteistä lähes kaikkien noiden viestien kesken oli se, että niiden kommentoijat eivät olleet uskaltaneet edes nimimerkin turvin kommentoida postaukseni alle. He pelkäsivät leimautuvansa negatiivisella tavalla, jos kertoisivat olevansa kanssani samoilla linjoilla. Saamissani viesteissä oli niiden määrän lisäksi myös toinen erikoinen piirre. Suurin osa viestien lähettäjistä oli miehiä. Eikä miehet yleensä koskaa kommentoi juttujani (muuten kuin ehkä livenä)! 

Niin usein, kun naisten asemasta ja sen parantamisesta kirjoitan ja puhunkin, olen aina kokenut, ettei tarkoitukseni ole ollut nostaa naisia miesten yläpuolelle. Minulle kun feminismi tarkoittaa aitoa pyrkimystä tasa-arvoon.. Ei kummankaan sukupuolen ylivaltaan. Haluaisin, että miehet ja naiset olisivat kaikella tavalla samalla viivalla.

Monesti tasa-arvoon pitää kuitenkin pyrkiä ääriteoin, koska maailma nyt sattuu edelleenkin olemaan hirmuisen miesvaltainen. Ja siksi minäkin olen usein oikein huutamalla huutanut naisten ja tyttöjen asemaa. Minä kun en usko, että tasa-arvoon päästään (useinkaan) hissutellen. Asioista pitää puhua, ne pitää nostaa näkyviksi ja ehkä jopa hieman julistamisenkin turvin tuoda ihmisten tietoisuuteen.

Viime viikon palaute sai minut kuitenkin – varmasti ensi kerran vuosiin – miettimään sitä, millaisessa maailmassa nykymiehet elävät. Ja tajusin, että moni asia on tässä yhteiskunnassa myös heidän kannaltaan aivan naurettavalla tolalla. Ja minä olen siihen osaltani syypää!

Minä myönnän, että olen ollut hirmuisen tarkka sen suhteen, mitä asioita miehet ovat voineet mielestäni minulle puhua, mitä sanoja he ovat voineet käyttää tai kuinka ovat olleet oikeutettuja kohtelemaan naisia. Olen ollut myös hirmuisen kärkäs tuomitsemaan kaiken ”äijäilyn” – perinteiset miespuheet, -harrastukset ja -ammattiryhmät.

Samalla olen kuitenkin itse ollut sokea omalle käytökselleni. Olen puinut ystävättärieni kanssa miesten henkilökohtaisia ominaisuuksia, juorunnut tutuista miehistä ja syyllistänyt monia fiksuja miehiä asioista, joihin he eivät edes ole syyllisiä, mutta kun heillä nyt on vaan sattunut olemaan munat. Toisin sanoen: Jos joku mies olisi toiminut naisten suhteen kuten minä miehien, olisin pitänyt tätä totaalisena idioottina. Henkilönä, joka ei näe sukupuolen takaa ihmistä. 

Minä olen myös huomannut, että en ole ollut toimieni kanssa yksin. Tällainen käytös, jossa miehiä esineellistetään tai vähintään pidetään stereotyyppisinä hahmoina, on ihan hirmuisen yleistä jopa todella sivistyneiden, ajattelevien ja tasa-arvoon pyrkivienkin naisten keskuudessa.

Olenkin vasta viime päivinä tajunnut, että samalla kun olen jakanut kavereideni kanssa Facebook-sivut pullolleen pikkutuhmia kuvia Magic Mike -elokuvista tai laukonut tyhmiä juttuja tyylillä ”miehet nyt ei vaan osaa tehdä kahta asiaa yhtä aikaa”, olen itse ollut ikään kuin käänteisellä tavalla sovistini. Ihminen, jolla on ollut ”oikeus” esineellistää vastakkainen sukupuoli. Eikä kukaan – mies tai nainen – ole koskaan edes kyseenalaistanut miehiin kohdistunutta seksismiäni. 

Ehkä toimintani ja toimintamme on ollut käänteinen reaktio naisten alistamiselle. Ehkä olemme halunneet olla tahallamme ronskeja, jottemme itse joutuisi alistetuiksi. Ehkä emme ole edes tajunneet toimintamme vinksahtanutta suuntaa, koska meitä naisia harvemmin syyllistetään moisesta käytöksesta.

Siksi en voikaan kuin vähän leikitellä ajatuksella, jossa miehet olisivat toimineet kuten me. Mitä jos he olisivat rynnäänneet pari kesää sitten sankoin joukoin ja härskein heitoin elokuviin katsomaan stripparielokuvaa. Sitä, jossa koko tarinan pääpointti liittyi treenattujen ja öljyttyjen vartaloiden katseluun. 

-Karoliina-

Kuva: Pixabay

Kommentit (18)

Olen koko urani ajan noin 20 vuotta ollut IT-alalla todella miesvaltaisissa työyhteisöissä töissä. Melkein kaikki työyhteisöni ihmisistä on ollut todella mahtavia ystäviä, tasa-arvoisia ja inhimillisiä. Suurin osa miehistä, kuten ihmisistä yleensäkin, on tosi mahtavaa porukkaa.
Kuitenkin olen myös joutunut kokemaan joissain tilanteissa seksuaalista häirintää tai vähättelyä, pahimmissa tapauksissa fyysistä kourimista.
En pidä tavastasi vähätellä seksuaalista häirintää.

Jep, teen samaa eli vitsailen miesten kustannuksella (ja siksi en loukkaannu jos miehetkin tekevät samaa) . Minua on kuitenkin seksuaalisesti ahdisteltu niin että asia on ollut rikospoliisinkin mielestä ”ällöttävä” joten minulle kaikki jutut nyt vain ei ole seksuaalista ahdistelua. Ja minua kyllä ärsyttää se jos niputetaan yhteen vislaus kadulla ja esim raiskaus ”koska ei voi tietää mistä kukakin ahdistuu” – no jos voi valita niin 100% mieluummin valitsee että mies kadulla vislaa perään kuin raiskaa..

Raiskaus ja seksuaalinen ahdistelu on eri rikoksia. Lopettakaa niiden vertailu. Sallimalla seksuaalisen ahdistelun me edesautetaan raiskauskulttuurin syntyä, sillä annamme viedä seksuaalisen ahdistelun rajaa pidemmälle ja pidemmälle. Kaiken muotoiselle seksuaaliselle ahdistelulle, häirinnälle ja väkivallalle tulee olla nollatoleranssi.

Sepä siinä onkin että mikä on seksuaalista ahdistelua: esim minua ahdistaa naiset jotka kulkee puolialasti läpinäkyvissä trikoissa ja puolet rinnoista paljastavissa vaatteissa, en haluaisi nähdä kenenkään ala tai yläpäätä ohuen trikoon läpi. Onko tämä siis seksuaalista ahdistelua kun se ahdistaa minua? Ja miten tämä saadaan loppumaan? Useimpia ahdistaisi taatusti jos yhtäkkiä ihmiset alkaisi kuljeskella tyystin ilman vaatteita, mulla raja menee camel toessa.

Ihmiset saavat kulkea missä vaatteissa haluavat. Toki alapää pitää peittää. Jos sinua ahdistaa muiden tietynlainen pukeutuminen niin se on sinun ongelmasi. Naisten vartalon yliseksualisointi saisi loppua niin ei sinuakaan ahdistaisi.

Minusta ei ole ulkopuolelta tulevaa yliseksualisointia vaan ihan omien sukupuolielinten esittelyä jos kulkee niin kireissä/ohuissa vaatteissa että kaikki näkyy läpi. Ja minusta se on seksuaalista ahdistelua, itsensäpaljastelua. Sehän on laitonta jos sen tekee mies, pitäisi olla myös naisten kohdalla.

Hyvä kun kirjoitit tästä näkökulmasta! Kyllä leukani loksahti kun ensimmäisessä Napakymppi-jaksossa neiti X:n ystävä kävi mittaamassa miesten hauisten ympäryksiä mittänauhalla ja yleisö vain naureskeli!? Mikähän kohu olisi syntynyt jos mies olisi käynyt mittailemassa vaikka naisten rinnanympäryksiä..

Ja jos miesten kohtaamaa seksismiä ja esineellistämistä paheksuu, niin se ei tarkoita sitä, että naisten kohtaamaa häirintää väheksyisi. Usien jos miettii ronskit puheet miehiä kohtaan toisinpäin, ymmärtää että tässä asiassa ollaan kumminkin päin vähän hakoteillä.

Edelleen myöd erottaisin puheessa seksuaalisen väkivallaan esineellistämisestä ja seksuaalisesta häirinnästä.

Myös miesten kohtaama väkivalta naisten puolelta tuntuu olevan esimerkiksi elokuvissa ihan ok, ja jopa hauskaa.. Mutta tämä onkin jo kokonaan ihan toinen aihe..

Pointtisi tuossa metoo-tekstissä vaan hävisi täysin sen sekaan että sanoit kampanjaa somehypeksi ja omista kokemuksistaan kertovia naisia uhriutujiksi.

Olisit voinut ihan neutraalisti sanoa että pelkäät että miehet pelästyy liikaa tms, painamatta naisia alas.

” Yhteistä lähes kaikkien noiden viestien kesken oli se, että niiden kommentoijat eivät olleet uskaltaneet edes nimimerkin turvin kommentoida postaukseni alle. He pelkäsivät leimautuvansa negatiivisella tavalla, jos kertoisivat olevansa kanssani samoilla linjoilla. ”

Voisiko johtua siitä että heidän mielipiteensä ovat moraalisesti arveluttavia?

”Olenkin vasta viime päivinä tajunnut, että samalla kun olen jakanut kavereideni kanssa Facebook-sivut pullolleen pikkutuhmia kuvia Magic Mike -elokuvista tai laukonut tyhmiä juttuja tyylillä ”miehet nyt ei vaan osaa tehdä kahta asiaa yhtä aikaa”, olen itse ollut ikään kuin käänteisellä tavalla sovistini. Ihminen, jolla on ollut ”oikeus” esineellistää vastakkainen sukupuoli. Eikä kukaan – mies tai nainen – ole koskaan edes kyseenalaistanut miehiin kohdistunutta seksismiäni. ”

Se,että olet kerran tai kaksi ”esineellistänyt” miehiä, niin kannattaa muistaa, että me naiset olemme pienestä pitäen olleet naisia esineellistävän kuvaston ympäröimänä, joten se on ihan pikkusen eri asia.

Olen kylläkin siitä samaa mieltä, että sukupuolistereotyypittelyä kannattaa välttää, miehet sitä, naiset tätä.. kaikki olemme yksilöitä.

Mun mielestä olisi ihan anteeksipyynnön paikka, siis se että kutsuit ”me too”-kampanjaan osallistuneita naisia uhriutujiksi.

Jos sanallinen häirintä ei ole häirintää vaan vain huonoa käytöstä, samalla logiikalla esimerkiksi koulukiusaaminen on kiusaamista vasta kun käydään käsiksi.

Tuli harvinaisen selväksi että olet yksi jätkistä ja kaikin puolin rento mimmi. Toivottavasti löydät yhteistyökumppaneita jotka kiinnostavat näitä uusia mieslukijoitasi.

Kyllä. Nimenomaan ns. cool girl -tapaus. Surullista.

Tämä kommentti kiteyttää hyvin mun ajatukset Karoliinan tavasta kirjoittaa. ”Tuli harvinaisen selväksi että olet yksi jätkistä ja kaikin puolin rento mimmi.” Tätä loisti joskus aiemmin toinenkin kirjoituksesi liittyen naisten oikeuksiin ja tuntemuksiin omasta kehosta, en muista tarkalleen mitä kirjoitus nyt käsitteli mutta tänä vuonna sen julkaisit. Minun puolestani saat olla juuri sellainen kuin olet, mutta tällä ajatusmaailmalla mitä haluat vielä erityisesti blogikirjoituksissasi tuoda esiin, ei kannata kutsua itseään feministiksi. Sen koen todella loukkaavana, ja ei, en ole rintaliivejä poltteleva naisten ylivaltaa ajava feministi. Olen feministi joka maksaa heterosuhteessaan puolet kaikista yhteisistä kuluista, vaikka samalla koulutuksella ja pidemmällä työhistoriallani tienaankin hieman puolisoani vähemmän. Olen feministi joka kannattaa isien oikeuksia erotilanteissa omiin lapsiinsa. Olen feministi joka ei osallistunut kommentilla #metoo kampanjaan, vaikka syytä olisi ollut, ja en puhu nyt mistään vislauksista kadulla tai pepuntaputteluista baarissa (vaikka niitäkin on ollut ja nekin ovat tuomittavia, mutta ne eivät tästä minulle tulleet mieleen vaan kähminnät julkisissa joissa matkustan poikaystäväni verkkareissa työpäivän jälkeen ja puhun hänelle samaan aikaan puhelimessa kun nelikymmpinen mies laskee kätensä reidelleni tai juoksee perääni liukuportaisiin voidakseen kuljettaa sormea pakaroitteni yli). Olen feministi joka on nauranut saadessaan kommentin juopuneilta miehiltä ”sun lapsilta ei kyllä maito lopu” viitaten rintojeni kokoon, ja tämä ei loukannut minua eikä jäänyt kummittelemaan. Olen feministi joka ymmärtää että jollekin toiselle se olisi voinut olla liikaa ja ylittää rajan ja tällä olisi mielestäni täysi oikeus käyttää tilanteesta #metoo.

Ei tarvitse olla feministi, jos ei oikeasti osaa/halua katsoa asioita monelta kantilta, tai ei halua nähdä miten vinoutunutta sukupuoliroolitus on, tiedän että sanot huomanneesi sen, mutta se miten käsittelit kampanjaa kertoi ettet tosiaan ole. Se, että harmittaa että tytöille tarjotaan nukkeja ja kotileikkejä ja pojille rakennuspalikoita tarhassa on aika kaukana että nähtäisiin se miten miesylivalta loistaa meidänkin melko tasa-arvoisessa (maailman mittapuulla) yhteiskunnassa. Ole Karoliina mitä olet, mutta älä väitä että olet jotain mitä et. Sama kuin söisi lauantaisin kebabia ja kutsuisi itseään vegaaniksi kun kuitenkin viikolla joi vihersmoothien.

Todella hyvä kommentti! Karoliinan ajattelumaailma on tosiaan kaukana feminismistä. Sanaa ei tulis käyttää vaan oman omantuntonsa puhdistamiseen jotta kuulostais hyvältä tyttöjen etujen ajajalta, jos ei oikeasti yhtään sitä ole. 

Tämä tulee hieman myöhässä, mutta haluan nyt vain sanoa, että olen kanssasi täysin samaa mieltä a)meetoo postauksesta sekä b) tästä.

Mielestäni kaikki ei ole seksuaalista häirintää ja jos on, niin en ole yhdenkään naisen huomannut laittavan merkintää itwasme(en ole kyllä jaksanutkaan seurata),vaikka täysin varmasti jokainen on syyllistynyt vähättelevään tai ulkonäköön liittyvään kommentointiin. Kannatan tasa-arvoa, mutta vihaan naisen pyhittämistä. Ihan sama mikä historia on ollut, ei se anna etuoikeutta keulia ja nostaa itseään jalustalle.

Siis susta paistaa vaan niin paljon se että haluat kaikin voimin miellyttää miehiä. No, onneksi olkoon, siinä onnistut sovinistisilla teksteilläsi.

Ottamatta kantaa sen koommin metoo-postaukseesi (miksi pitäisikään, mutta useat kommentoijat näyttävät liittävän nämä postaukset toisiinsa) haluan sanoa, että hyvä postaus. Hienoa myöntää ja ymmärtää, miten itse toimii. Toisiksi viimeinen kappale tiivistää mun ajatukset tästä asiasta täysin: koen, että esineellistän miehiä ja puhun kärjistetynkin esineellistävästi juuri siksi, että ’en jäisi jalkoihin’. Siksi, koska sellaista puhetta naisistakin olen tottunut kuulemaan, ja haluan ikään kuin viestiä, että ei ole mikään miesten etuoikeus olla tällä tavalla törkeä. Kommentoimalla miehiä esineellistävästi myös toisille miehille, yritän saada heidät havahtumaan siihen, ettei ole fiksua puhua sillä tavoin kenestäkään – jotta he korjaisivat omaa ulosantiaan naisista puhuttaessa.
Täysin typeräähän se on, ja varmaan tehotonta, mutta tiedostan selkeästi, että siitä omat törpöt puheeni miehistä johtuu.

Tätä mä en jaksa, kuinka saat tänne kommentteja tyyliin ’selvä, olet yksi jätkistä, haistavittu en lue tätä enäää NIII!!!’
Mitä pahaa tässä postauksessa nyt oli? eikö oman typerän käytöksen myöntäminen ole vain fiksua? Tai toisten ihmisten (tässä tapauksessa miesten) tunteiden ajattelu? Miksi pitää ylipäänsä jakaa miesten ja naisten puolet, mikä valtataistelu tämä on? Eikö elämä oo melko raskasta, jos ajattelee niin!?

Muistelen lukeneeni jostain kyselystä (tuskin Suomesta) siitä, mikä miehiä ja naisia eniten pelottaa tindertreffeillä. Miehiä pelotti eniten se, että se nainen onkin lihava. Naisia pelotti eniten se, että heidät raiskataan. Pitäisikin etsiä se linkki ja laittaa ihan kirjanmerkkeihin, niin voisi aina sitä linkkailla kun joku haluaa puhua ”yhtä lailla” miehiin kohdistuvasta häirinnästä tai tasa-arvosta esim mies- ja naisvapaiden tilojen kohdalla. Kun ei miehet ja naiset vaan elä niin samassa maailmassa, että sellainen vertailu olisi järkevää. Vaikka miehistä seksualisoiva puhe olisi kuinka ikävää, se ei silti pohjaudu jaettuun opetetukseen siitä, että koska tahansa voi joutua seksuaalisen väkivallan kohteeksi. Eikä se puhe määritä heidän asemaansa yhteiskunnassa.

Mutta olin myös tulossa nimettömyyden takaa tunnustamaan sitä, että vaikka itse en halua lainkaan osallistua miesten seksualisointiin ja sellaiseen sukupuolittavaan kommentointiin, jopa vittuiluun, en silti saa sanottua asiasta omille kavereilleni kun he tekevät niin. Niinpä sen sijaan, että edes kerran saisin sanottua, että tuo ei mielestäni ole ok, olen alkanut vain vältellä joidenkin ystävieni seuraa kokonaan. Siitä omasta saamattomuudesta tulee niin paha olo.

Sun blogista on kyllä tullut ala-arvoisen huono. Pelkkää mainosta mainoksen perään. Tekstit täynnä kirjoitusvirheistä ja huolittelemattomia. Kaiken huippu oli kuitenkin sun metoo kampanja. Olin järkyttynyt että olet tota mieltä. Täten päätin lopettaa sun seuraamisen koska oot näköjään nykyään sieluton sovinisti. Mahtaa olla uuden miehen tekosia. Ja kiva että sait hyvää palautetta miehiltä metoo ajatuksista. Jodelissa sut joukkolynkattiin täysin. Siellä sun blogia arvostellaan myös jatkuvasti yllä mainittujen asioiden takia. Niin makaa kun petaa. Onneksi et ole enään opettaja, kuolisin jo lapseni joutuisi sinun kaltaisesi piilosovinistin kurin alle.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X