kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 19.12.2017

Joulu, viime tippa -ihmisen painajainen!

Teksti
Karoliina Pentikäinen
15 kommenttia

Olen ihminen, joka rakastaa suunnitella aikatauluja ja töitään. Sellainen viiden kalenterin ja monen to do -listan systeemi on se, josta nautin ja jonka avulla pidän homman hallinnassa.

Tämä suunnitelmallisuus ulottuu elämääni pääsääntöisesti kuitenkin vain töiden (ja aikanaan opiskelujen) osalle. Ja muuten voisinkin sanovani olevani kuitenkin melko spontaani tyyppi, jolle jää siviilielämän asiat usein aivan viime tippaan. Ja itse asiassa: työsuunnitelmanikin pohjautuu sitä paitsi viime tipan taianomaiseen voimaan. Kun aikatauluttaa hommat viimeiseen dead line -tuntiin tai -päivään asti, on myös varmuus, että homma tulee lopulta hoidettua.  

Tällä viikolla olen kuitenkin tajunnut, että…

VIIME TIPPA -IHMISEN MENTALITEETTI EI SOVI JOULUUN, KOSKA: 

En tykkää nykyisin enää yhtään kierrellä kaupoilla. Jos tarvitsen jotain, haluan mennä suoraan niihiin tuttuihin kivijalkaliikkeisiin, napata tarvitsevani ja painua tuotteen kanssa kotiin. Mutta jouluna tämä on kuitenkin mahdotonta. Miten voi olla, ettei edes rahalla saa? Jos keskustan ainoassa lelukaupassa on kuusi yötä ennen joulua jäljella tasan yhdenlaisia Dubloja ja nolla Little Pet Shop -pakkausta, voisi ajatella, että pyhiin ei olla ihan osattu valmistautua.

  • JOULUHIEN AIHEUTTAJA NRO 1: Kaupat, joissa ei saa tehdä kauppaa. 

 

Kun sitten lopulta olet kohdasta 1 huolimatta saanut ostettu kummityttärelle edes jonkinsortin lahjan, tullaan toiseen ongelmaan. Lahjan postitukseen. 

  • JOULUHIEN AIHEUTTAJA NRO 2: Kuinka monta mummoa edes mahtuu yhteen postiin?

 

Kun sitten olet fiksusti vältänyt kohdan 1 suuntaamalla suoraan nettiostoksille, tajuat, että se paketti pitää netin kätevyydestä huolimatta hakea silti postista. Sieltä samasta, joka mainittiin jo kohdassa 2. 

  • JOULUHIEN AIHEUTTAJA NRO 3: Samat mummot postissa.

 

Joulu on rentoutumisen ja konserttien kulta-aikaa. Mutta arvatkaapa mitä? Ne konserttiliput haetaan kuitenkin mistäpä muualtakaan, kuin samalta luukulta, jonne postipaketit tulee. 

  • JOULUHIEN AIHEUTTAJA NRO 4: Miksi mitään ei voi tehdä ilman postia?

 

Ennakkotilaukset. Vaikkapa ruuissa. Mistä ihmeestä minä voin tietää 15.joulukuuta, mitä kalaa ja kuinka paljon halutaan syödä – vai halutaanko ollenkaan – tästä puolentoista viikon päästä.

  • JOULUHIEN AIHEUTTAJA NRO 5: Ruokamielihalujen suunnittelu viikkotolkulla etukäteen.

 

Sama homma matkustelussa. Ihan vaan kotimaan junissa.

  • JOULUHIEN AIHEUTTAJA NRO 6: Junalippujen ennakkotilaukset ja ihan liian aikaisin täyteen myydyt junavaunut.

 

Kyllä tykkään ihmisistä. Mutta en sillä tavalla, että tavaratalon kelmeä valo häikäisee näön, iho helmeilee toppatakin sisällä ja joka paikassa joku tuuppi kylkeen. Kahvila- ja näyteikkunafiilistely menettää hohtonsa, kun liikkeellä on ihan liian paljon ihmisiä.

  • JOULUHIEN AIHEUTTAJA NRO 7: Kaikki muut viime tippa -ihmiset, jotka myös yrittävät löytää loppuunmyytyjä muovieläimiä ja munasta kuoriutuvia ylikalliita pehmoleluja samanaikaisesti kuin sinä.

 

-Karoliina-

Kuva: Pixabay

Kommentit (15)

Tuo mainitsemasi keskustan lelukauppa on muuten ihan hanurista. Yhtä kertaa lukuunottamatta ei ole koskaan mennyt putkeen siellä käyminen.

Vinkki vitonen: verkkokauppa.com sijaitsee kohtuullisen bussimatkan päässä ja on toisinaan aikamoinen aarreaitta. Petshopeista en nyt tosin mene takuuseen. Ajantasaiset saatavuustiedot netissä. Huomenna itsellä suuntana viime tippa -hommissa 😉

Kauppoja harmittaa tuo ”ei oo myyminen” ihan yhtä paljon kuin teitä ostajia. Kauppojen kun pitää ostaa suurin osa joulun tavaroista jo helmi-toukokuulla, jolloin joulun hittileluja vasta arvaillaan. Tavarantoimittajat taas hommaavat tätä tavaraa maahantuojilta näiden ennakkotilausten mukaan. Jos/kun joulun hittileluksi tuleekin joku muu kun mitä alkuvuodesta on epäilty, niin tavara helposti loppuu kaupoista. Ja kun kaikki samaan aikaan tilaavat tavaraa lisää tavarantoimitajilta (jotka ovat ottaneet tavaraa varastoihinsa maahantuojilta ennakkotilausten mukaan) ei tavaraa välttämättä riitä kaikkiin kauppihin lisää. Ja kun tavaraa yritetään saada taas lisää maahantuojilta, niin tänne Suomeen ei tuo tavara tulekkaan maailmalta aivan sormia napsauttamalla. Hankalaa hommaa.. Kaupat ei taas uskalla alkuvuodesta tehdä suuria tilauksia kaikista tuotteista, kun sinne puolen vuoden päähän on niin kovin vaikea ennustaa mikä on in ja mikä out.
Mutta silti, me siellä kaupoissa yritetään olla joulumielellä kiireestä ja hiestä huolimatta, olkaa tekin. 🙂
Hyvää joulua!
Terveisin, kaupantäti.

Ok! Lohdullista kuulla, että kyseessä olisikin vain ennakoinnin vaikeus. Silti hämmentää että esim. Legot ja Petsit loppuu kaupoista kesken, koska luulisin niiden vanhentuvan hitaammin kuin muiden lelujen ja käyvän kaupaksi koulun jälkeenkin.

Mutta jospa tästä ite oppisi ennakoimaan…. jonakin vuonna 🙂

Pitääköhän kaupat tehostamispäissään nykyään kamalan pieniä varastoja, kun tuntuu että sesonkituotteet loppuu niin usein kesken.

Viime vuosina on juurikin tuo lelujen loppuminen huomattu meilläkin. Tosi aikaisin pitäisi päättää mitä hommata lahjaksi 🙁 Sama juttu joulukalentereissa, ne pitää ostaa marraskuun alkupuolella, jos haluaa juuri jonkun tietyn kalenterin. Vähän kuin pula-aika kaiken yltäkylläisyyden keskellä.

Tää on muuten niin totta! Pääsiäisenä ketuttaa, kun pääsiäisviikolla on jäljellä enää jotain jämämunia. Tänään oli jo Finlandia-kuulat loppu (typerät kuulatorttu-intoilijat) ja kuka ties mitä ehtii vielä loppua ennen viikonloppua.

Hauska postaus, omaa lukukokemusta tosin haittasi aikalailla se että numeroidut pointit olivat aina vasta siihen liittyvän tekstin alapuolella. Eikö tuon ”otsakkeen” kuuluisi olla ekana ja sitten vasta sitä selventävä tekstin pätkä? Nyt ainakin omalla selaimella postaus päättyy pointtiin 7. minkä selvennys on jostain syystä sen yläpuolella.

Oli kyllä vaikeutta asettelussa. Jotenkin musta vaan tuo lihavoitu osuus oli sellainen, että se ei joka kohdassa olisi auennut ilman alkuselitystä. Mutta totta: Itsekin yleensä pidän toisenlaisesta asettelusta. 

Pakettiautomaatti on pelastus, niiden tulon jälkeen en ole juuri postissa asioinut.

Hitsi kun kaikki ei vaan voisi tulla sinne!

Postiin kun luo käyttäjätunnuksen netissä, niin siellä saa ohjattua kaikki postin paketit haluamaansa pakettiautomaattiin. Melkein aina on toiminut. Nimimerkillä kolme postin toimipistette läheltä lopetettu.

Mulla on vielä pari lahjaa ostamatta ja kauhulla ootan perjantaita kun lähden niitä metsästämään. Muutenkaan oo mikään odotuksen ja ihmispaljouden fani. Onneks ei sentään postissa tarvi käydä 😀

Mun pitää mennä LAUANTAINA. A-PU-VA!

Kiitos vinkistä 🙂 Tsemppiä ostoksille!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X