kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 10.01.2018

6 suomalaista lempitekstiiliäni! Ja mikä niistä tekee ikisuosikin?

Teksti
Karoliina Pentikäinen
20 kommenttia

Kuten kirjoitin viime viikolla, tavoitteeni on, että 80% ostamistani tekstiileistä vuonna 2018 on kotimaisia.

Koska kaappini on kuitenkin pullollaan vanhoja (kotimaisia) lemppareita, jotka olen ostanut jo aikaisemmin, ja joita pidän edelleen joka päivä, ajattelin tehdä pienen katsauksen vanhoihin suosikkeihini. Tai siis ei vanhoihin, vaan ennemminkin ikisuosikkeihin.

  • IVANA HELSINGIN PITSIMEKKO, jonka esittelin ensimmäisen kerran blogissa joulun alla 2015 täällä. Vaikka en enää ikimaailmassa pukisikaan mekon kanssa tuollaista vyötä kuin muutama vuosi sitten, on mekosta tullut se vaatekaappini kulmakivi, jota ilman en varmasti voisi enää elää. Tuo mekko kun sopii oikein yhdistettynä niin arkeen kuin juhlaankin ja on sellainen luottovaate, jonka vetäistessä ylle olo on joka kerta minunlaiseni.
  • BILLE BEINON COLLEGE-PAITA. Ostin paidan extempore-ostoksena joskus reilu vuosi sitten, ja olen pitänyt sitä ihan hirmuisesti. Ulkomuodoltaanhan paita ei ole mitenkään maata järisyttävän erikoinen, mutta yksinkertaisuudessaan se toimii juuri niin kuin toivon kollaripaidan toimivankin. Tällä on menty työpäivät, kotikollaripäivät, mökit ja rennot tapaamiset. Voi olla, ettei paita ole näkynyt koskaan varsinaisessa asupostauksessa, mutta Instagramissa sentään.
  • UHANA DESIGNEN VILLAHOUSUT*. Nämä tuttavuudet ovat minulle ihan uudet, vain reilun kuukauden vanhat, mutta silti tiedän, että kyseessä on oman vaatekaappini klassikot. Pöksyt eivät kutita, ne ovat ihanan lämpimät ”leggarit” ja niillä kehtaa mennä minne tahansa. Olen ollut näillä ulkoilujen lisäksi mm. tyttären tanssin joulunäytöksessä, kylässä ja kaupungilla. Ihmettelen, miksi panttasin niin monta vuotta pöksyjen ostamista.
  • IVANA HELSINGIN MARTTI SYRJÄ -VIITTA. Tämä on samalla tapaa luottovaatteeni kuin Ivanan pitsimekko. Välillä viittaa voi pitää ikään kuin mekkona, joskus se toimii sisätilojen neuleena paidan ja farkkujen kanssa. Toisinaan – lämpimillä alemmilla kerroksilla – viitta esittää ulkotakin virkaa. Samalla, kun viitasta on tullut MINUN luottovaatteeni, taitaa se olla siskonikin lempilainauskohde minun kaapistani.Viitta taisi ensi kerran näkyä blogissa tässä postauksessa ja viimeisimmän kerran taas tänä syksynä. Huomaatteko, miten koomisen samanlaiset asut minulle on valikoitunut viitan pariksi, vaikka välissä on useampi vuosi?
  • FINLAYSONIN MUUMILAKANAT*. No nämä lakat eivät varsinaisesti ole minun,  mutta joka kerta kun petaan ne F:n sänkyyn, minulle tulee hyvä mieli. Lakanoiden väri on ensinnäkin ihana. Kuin karkkia petaisi sänkyyn- Toisekseen lakanat ovat jokaisen peruskerran jälkeen kuin uudet. Vaikka en ehtisikään joka kerta mankeloida, nuo lakanat ovat kuin pakasta reväistyt, kun isken ne F:n sänkyyn. Tätä ominaisuutta toivoisi ihan kaikilta lakanoilta.
  • MAKIAN RAGLAN PARKA*. Tätä voisi sanoa todelliseksi luottotakkimalliksi. Edellin Raglan Parka palveli 2011-2017 ja uuden takin – vähän vaan kirkkaammalla vihreällä sävyllä – sain ennen joulua. Mitäpä sitä hyvää vaihtamaan, kun tietää, että malli käy, siihen ei kyllästy ja takki sopii suurimaan osaan muista vaatteistani. 

No mikä näistä viidestä tuotteesta tekee ikisuosikkini? Ensinnäkin se, että kaikkien laatu on sellainen, että joka käytön ja pesun jälkeen vaate vaikuttaa edelleen kuin uudelle. Minusta ainakin suuri osa vaatteen kauneudesta tulee siitä, että se on siisti, rypytön, nukaton ja täysissä väreissä. Kuukaudesta ja vuodesta toiseen.

Toinen syys näiden tuotteiden ihanuuteen on se, että ne sopivat (ainakin minun elämäntilanteessani) tilanteeseen kuin tilanteeseen. Paitsi lakana ehkä nyt vain sänkyyn, öhöh. Vaatteen monikäyttöisyys lisää käyttökertoja ja samalla tuote maksaa koko ajan itseään takaisin.

Kolmanneksi – tietenkin – kauneus. Koska ei mistään tekstiilistä tule lemppari, jos sitä ei ole ilo katsella.

Hauska nähdä, mistä tuotteista tulee tämän vuoden suosikkini. Uskoisin, että napakymppejä voi tulla useammin kuin ennen, koska vaateprojektini myötä minun tulee harkita tekstiilien hankintaa tänä vuonna paljon tarkemmin kuin koskaan aikaisemmin.

Mitkä seikat yhdistävät sinun lempivaatteitasi?

-Karoliina-

*saatu

Kuvat: Ivana Helsinki -mekko & Finlayson-lakana, minä // Ivana Helsinki -viitta, Armando Tranquille //Makia Raglan Parka, Uhana Design & villahousut, Noora Näppilä

Kommentit (20)

Meidän tytöillä on kanssa muumilakanat, esikoisella on ollut jo jonkin aikaa lahjaksi saadut ja nyt pukki toi kuopuksellekkin omat. Ja haluan meille aikuisillekkin! Siis jestas miten loistavat ne on! Värit on ihanat, ja ne on paksua puuvillaa joka pysyy kauniina. Sama juttu Luhdan lakanoiden kanssa joissa on leppäkerttuja, rakastan niitäkin. Hyvää puuvillaa joka ei vuosien käytössäkään ole mennyt miksikään. Yhä ovat kuin uudet ja sänky tuntuu jotenkin extra raikkaalta aina kun ne on käytössä!

Lempparini:
-Sanna Hopiavuoren Aya-mekko
-Nurmi Clothingin Isla denimbiker

Yhteistä kotimaisuus (tai lähellä tehty) ja ekologisuus. Onneksi nykyään löytyy ihania oikeasti kotimaisia juttuja. Esim.Pura Finland vaikuttaa lupaavalta.

Täytyy myöntää, että Ivana Helsingin Muumi-neuletakki (se pitempi) ja Martti-neulepaita jäi vähän kaivelemaan….

Mites on tuon parkan osalta, kun itse lopetin aikoinaan Makian ostamisen juurikin siksi et siirsivät valmistuksen pois Suomesta. Monessa tuotteessa taisi yhtäkkiä lukea ’made in Bangladesh’. Suunnittelu toki taitaa olla suomalaista, mutta muu ei sitten olekaan.

Menikö Makian takki rikki kuudessa talvessa? Minusta se on takin osalta vähän aikaa. Ekologisen takin pitäisi kestää ainakin 15 vuotta. Omistan itse yhden Vainio&Seitsonen villakangastakin ja se on nyt palvellut 8,5 vuotta eikä loppua näy. Odotan sen kestävän vielä toiset mokomat, ainakin.

very nice stuff,thanks for sharing.mixer grinders are very essential requirements of a perfect kitchen.checkout some awesome mixer grinders of india click here

I am grateful to the owner of this site which really shares this wonderful work of this site.That is actually great and useful information.I’m satisfied with just sharing this useful information with us. Please keep it up to date like this.Thank you for sharing.. also visit us..
https://www.smvinfotech.com/

I think this is one of the best blog for me because this is really helpful for me. Thanks for sharing this valuable information for free
http://www.spmindia.org/

I really like to read this blog. It had been perfectly authored and easy to comprehend. Unlike other weblogs, I’ve read which are really not that good. Thanks a lot a lot

Such a great post. first-time I visit your website and I am glad to be here and read this wonderful post. I have read a few of articles on your website and I really like your style.

Hei joo, Marimekkoakin löytyy yksi pari! 😀 Meillä kun on noita vierasmakkareitakin kaksi, niin lakanoita tarvii ja ne pyörii sillai sopivasti ettei aina oo samat lakanat omassa sängyssä. 😀 

Mun täytyy sanoa, että harkitsen Finlaysonin tekstiilienlainauspalvelua, koska nuo julmetut ovat NIIN kestäviä, että pelkään jopa kyllästyväni kuoseihin ennen kuin ne menevät rikki ;D Näin kävi esimerkiksi Marimekon lakanoiden kanssa: Käytin niitä viisi vuotta putkeen. Sitten oli pakko luopua, vaikka olivatkin ihan priimat. Ei vaan jaksanut enää katsella. Lakana on kuitenkin eri asia kuin vaate. Samaa lakanaa kun tulee katseltua aina ainakin 1-2 viikkoa putkeen. 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X