kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 19.01.2018

Kenestä Kolmistaan-blogin oma kuvittaja?

Teksti
Karoliina Pentikäinen
33 kommenttia

Kuten te jo hyvin tiedättekin, tämän blogin painopiste on tekstissä. Vaikka rakastankin visuaalisia juttuja, oman blogini kohdalla kuvat ovat olleet aina se murheenkryyni. Monta kertaa minulla saattaa olla vaikka viisikin tekstiä valmiiksi kirjoitettuna. Mutta sitten iskee pulmaa: Mistä ihmeestä löytäisin kuvat teksteilleni?

Minun suurin pelastukseni on tietysti pääosan blogikuvistani ottava ihana Noora. Homma alkoi meillä Tampereelle muutettuani ihan työmielessä, mutta koska näemme toisiamme vähintään kahden viikoin välein, on pelkkien kuvien yhdessä ottaminen kasvanut jo joksikin ihan muuksi. Me höpöttelemme kuvien lomassa kaikki asiat halki ja minä ainakin tunnen, että vaikka emme ole tunteneet pitkään, voin uskoutua hänelle asiasta kuin asiasta. 

Minä luotan myös Nooran tapaan kuvata. En koskaan edes tarkista kuvia itse kuvauspäivänä, koska tiedän Nooran tietävän, mitä minä haluan kuvilta ja mitä en. Hän on oppinut niin tarkasti lukemaan minua, kuvamakuani ja näitä omia kompleksejani, että viimeksi kun kuvasimme, Noora tokaisikin: ”Ei tätä kuvaa. Tästä sä sanot kuitenkin, että karmeat silmäpussit.” Ja niin olisin sanonutkin. Hän tasan tarkkaa tietää, mikä on minun juttuni ja mikä ei.

Sen lisäksi, että tällä blogissa näkyy valokuvia, olette varmasti huomanneet, että käytän viikoittain myös valmiita kuvituskuvia kuvapankista. Ja minusta ne ovat ihan ok juttu. Paitsi että: Olen kahlannut kuvapankkikuvat (jotka toistavat hyvin pitkälle toisiaan) niin läpi, että yleisimmillä hakusanoillani ei löydy enää mitään mielenkiintoista ja minun blogiini sopivaa katseltavaa.

Siksipä minä huhuilenkin apua nyt täältä blogin kautta. Olisiko siellä ruudun toisella puolella ammatti- tai harrastelijakuvittajia, joilta voisin tilata kuvia tänne blogin käyttöön. Ikiomaksi, yksinoikeudella kuvia ei tarvitse antaa, mutta julkaisuun kuitenkin. Tee se itse -vauva -kirjan ja tulevan #vauvavuosi -teoksen kuvittajalta Sanni Kariniemeltä olen joskus kuvia tänne saanutkin, mutta nyt tuntuu, että nekään eivät enää riitä. Sanotaanko näin, että meidän ekan kirjan matsku on aika pitkälle käyty jo läpi.

Sitä paitsi: Samalla tavalla, kun osa tätä blogia on minun oma tapani kirjoittaa ja Nooran persoonallinen kuvausjälki, olisi minusta mahtava saada myös blogille oma kuvitettu tyyli ja ilme. Ja koska itse en osaa kuin piirtää tikku-ukkoja, on todettava, että tähänkin tarvitsen ulkopuolista apua.

Vinkatkaa tästä siis kaikille loistaville kuvittajakavereillenne tai laittakaa itse postia, jos uskotte olevanne etsimäni henkilö. Parhaiten pääsemme asiasta juttusille, kun lähetätte muutaman esimerkkikuvan ja esittelyn itsestänne osoitteeseen: karoliina.kolmistaan@gmail.com

-Karoliina-

Kuva: Sanni Kariniemi, teoksesta Tee se itse -vauva (Sallinen&Kariniemi), Bazar, 2016 

Kommentit (33)

Hei! Luin mielenkiinnolla tuota peittokeissiä ja nyt kun tämä tuli vastaan, niin pakko kysyä että oothan sä valmis maksamaan kuvittajalle/valokuvaajalle heidän työstään?

Kun mietin, mihin pisteeseen saakka näkyvyys voi olla palkkio, esim peiton jotenkin ymmärrän paremmin mitä oman blogini kuvittamisen ilmaiseksi. Itse siis maksan kamppisvalokuvaajilleni (sikäli mikäli enää jaksan kamppiksia edes tehdä) niin mikä sun kuvio on?

Bloggaajat ovat hyvin saaneet kirjoitettua auki sen oman työnsä hinnan ja miksi siitä pitää maksaa, ois kiva kuulla näiden blogin mahdollistavien valokuvaajien/kuvittajien ansaintamallista enemmän 🙂

En malta odottaa, että tuo #vauvavuosi ilmestyy! Kuuntelin bookbeatista joku aika sitten Tee se itse vauvan ja vitsit, kun olisi pitänyt lukea/kuunnella jo raskausaikana! Nyt olen siis 8 kk tyttösen äiti ja uskon, että tuleva teokseksi myös kolahtaa täysillä! Voi, kunpa pääsisin jo kirjan kimppuun…

Voi ihana kuulla 🙂 Jos tykkäsit ekasta kirjasta, uskon, että tokakin kolahtaa. Se on MUN mielestä vielä parempi kuin eka nimittäin 🙂

Tavallisen hävytöntä, jos aiot teettää kuvituksen ilmaiseksi. Ensimmäiselle kommentoijalle osoitettu pitkä ja kiemurteleva vastaus kuulostaa hiukan siltä…

Mitä se suoraan sanottuna teidän peppua kutittaa jos joku kuvittaja haluaa palkaksi vain näkyvyyttä kuvilleen? Eiköhän nämä asiat sovi kuvittaja ja bloggaaja keskenään eikä sen teidän asianne ole huolehtia.

Ei olisi ensimmäinen kerta kun kuvittaja jää täysin ilman minkäänlaista korvausta (tämänkään) bloggaajan kohdalla. Harmillista todella, että kaikki eivät tajua työn arvoa. Tällaisissa asioissa täytyy sopia korvauksesta tarkasti etukäteen, jotta ei tule hyväksikäytetyksi.

Tää blogaaja lupaa palkkioksi 10e per kuva, ei todellakaan vaivan arvoinen. Blogaaja työskentelee itsekin muotoilutoimistossa niin luulisi ymmärtävän alan palkkasuosituksia. Ärsyttää kun mielellään maksetaan 10e hampurilaisateriasta ja 50-200e merkkivaatteista, mutta kuvitukseen ei voi käyttää rahaa 10e enempää. Blogaaja on kuitenkin työssäkäyvä ihminen. Opiskelijatkin ovat valmiita laittamaan enemmän rahaa vaikka omaavat huonommat tulot.

10€/kuva on oikeasti todella hävytön hinta! Huonoltahan se kuulosti jo alkuperäisen työpaikkailmoituksen perusteella, mutta että tuollaista taskurahaa tarjotaan. Argh.

Yhteen kuvitukseen menee varmasti yli tunti ennen kuin se on luonnosteltu, toteutettu, hyväksytty ja julkaisukelpoinen. 10€ tuntipalkka kuvittajalle olisi myös ihan naurettava korvaus myös lähtökohtaisesti vaikka kuinka tulisi sitä näkyvyyttä kaupan päälle. Näkyvyyttä ei voi syödä eikä sillä makseta vuokraa. Täältä voi lukea vähän lisää hinnoittelusta, jos kiinnostaa http://www.grafia.fi/tieto-alasta/hinnoittelu/ Plus kiva kaavio siihen että kantsisko töitä tehdä ilmaiseksi vai ei http://shouldiworkforfree.com/

Joku muu kommentoi aikaisemmin että ”mitä se muita haittaa, jos tekee ilmaiseksi” niin kyllä se oikeasti haittaa. Todella paljonkin. Se syö markkinaa muilta saman alan (ja samankaltaisten alojen) tekijöiltä ja tekee edellistä vaikeammaksi saada ihan oikeata korvausta tekemästään työstä.

Ei oo todellista! 10€?! Apua mä kuolen nauruun!!

Moi Karoliina,

Olen sisällöntuottajaa vailla ja ajattelin että voisitko sinä tehdä minulle viikottaisin blogin tekstin?

Aiheena olisi pelimaailma, et välttämättä tunne alaa, mutta googlaamalla voit katsoa referenssitekstejä.

Hyvä teksti sisältäisi 1500-2000 sanaa ja hakukonepisteet pitäisi olla lähellä 100. Myös backlinkkien kerääminen (50kpl) sisältyisi työhön, sinulla on ehkä oma kontaktilista niin on nopeaa.

Normaalisti tällainen sisällöntuotanto maksaisi n. 400-600e riippuen tekijästä ja tekstin vaikeudesta.

Maksaisin 10e per työ, joka varmaan sopii hinnoitteluusi ja työetiikaasi?

Voin maksaa 40e heti neljästä 1500 sanan kirjoituksesta, ilmoitatko miten sinulle sopii?

T. Kollega & kuvittaja

Kauhean vaativia lukijoita 😀 välillä tuntuu et täällä on hirveä lynkkausmeininki. Lukijat venailee vesikielellä mistä tällä kertaa vois heristää sormea karoliinalle. Tällä kertaa siitä millasia diilejä kuvittaja vois blogaajalta saada.
Tää ei oo mikään maksullinen palvelu meille lukijoille, joten ihan ei voi kaikenlaista vaatia. Viittaan tähän ”mikset sä jo vastaa?”ulinaan.
Joo ois ihan kiva jos vastaisi viesteihin, varsinkin kun täällä nähtävästi tää keskustelu yhä sauhuaa, mut veikkaan ettei näihin kaikkiin vanhoihin juttuihin vaan yksinkertaisesti ehdi reagoimaan. Ja jos huomasitte, blogilla on jo kuvittaja. Ja upeita kuvia onkin! Näkyvyys toimii ainekin tänne suuntaan, koska harkitsen jo kyseisen kuvittajan kuvia ostavani.
Ja mietin sitä, että jos kuvat ovat jo valmiiksi tehtyjä eikä varta vasten blogia varten, niin miksi karoliinan pitäisi maksaa tuntipalkkaa? Eikö silloin maksa vain kuvan käyttöoikeudesta? Tietty mulla ei oo mitään hajua, millaisissa rahoissa silloinkin pyörittäisiin, jos maksaa vain käyttöoikeudesta. Kunhan tässä pohdin…

Tämä nyt on naurettava kommentti. Mitä vaativaa on siinä että haluaa tekemästään työstään palkan?
Karoliinan lukijat eivät maksa hänelle vaan erilaiset sponsorit. Sama kun taiteilijalta ostetaan taulu ravintolaan, eivät ravintolassa kävijät maksa taulusta.

Kuvittaminen on työ piste ja työstä maksetaan palkka. Hyvillä kuvilla Karoliina luo blogilleen positiivisen brändin, mihin blogin lukijamäärä perustuu. Tässä siis kuvittajalle maksetaan hyvintehdystä työstä, joka on ammattiosaamista.
Kyseisellä kuvittajalla ei varmaan ollut muuta vaihtoehtoa kuin suostua diiliin, jos kaikki työnantajat tarjoavat Karoliinan tapaan nihkeitä palkkioita. Sinäkin sanoit ”harkitsevasi” kuvittajan työllistämistä. Epäilen onko tämäkin vain mahtipontinen lupaus, mutta jos todella työllistät kuvittajan alan hintasuositukset ovat 150e per kuva.

Katsoin Johanna Alangon teoksia, piirustuksia sekä maalauksia, joita hän myy sivuillaan. Siellä oli 19€ – 200€ töiden hinnat. En tiedä, mutta olisiko niin, että yhdestä piirustuksesta on useampi ”painos” vai miten se sanotaan.. Vedos? Eli yksi työ ei ole sellainen mitä on vain yksi maailmassa, niin olisiko silloin ihan ok maksaa 10€ kuvan käytöstä, kun näkyvyys lisätään siihen päälle? Tämä piirustushan tekee siis silloin tuottoa myös muualla ja tuntipalkka tämän työn osalta nousee, mitä useammalle tekijä sitä myy.
Olenko väärässä? Vai onko alalla tapana myydä kuva vain yhden kerran ja sitten se on siinä? Kysyn, koska itselläni ei ole mitään hajua. Siksi esimerkiksi pidin tuota ”hei karoliina teetkö mulle kympillä blogitekstin”-kommenttia aika hölmönä, koska ei blogikirjoitusta voi käyttää ja myydä uudelleen ja uudelleen. Mutta kuvaa voi. Vai voiko? Mikä on käytäntö? Ymmärrän ettei maalausta voi myydä uudelleen ja uudelleen, koska niitä on vähän vaikea maalata liukuhihnalla. Mutta kuvituskuvanhan voi periaatteessa ”tulostaa” minne haluaa. Postikorttiin/julisteeksi/blogiin/maitotölkkiin jne. Toivottavasti osaan selittää mitä haen takaa.

Yhden maalauksen haluaisin ostaa, vaikka 100€ investointi olohuoneen seinälle on tosiaan opiskelijalle hieman mahtipontista 🙂

En sanonut että siinä on mitään vaativaa, kun vaatii itselleen palkkaa. Sanoin, että tuo ”mikset vastaa kommentteihin” puhe on jotenkin rasittavaa. Ei Karoliinan tarvitse avata teille diilejään mitä tekee. Hän voi, jos haluaa. Läpinäkyvyys on hienoa ja ymmärrän että diilien läpinäkyvyys luo millä tahansa alalla tasa-arvoisuutta. Se vaan, kun tuntuu, että blogaajilta ruikutetaan, joka asiassa osallistumista/mielipidettä/läpinäkyvyyttä yms yms. Toivoisi, että samalla tavalla porukka antaisi vaikka suuryrityksille palautetta. Ehkä te jotkut kommentoijat annattekin. Who knows. Mutta jotenkin tuntuu, että yhden ihmisen kimppuun on helpompi käydä. Tämä pohdinta, nyt vain yleisesti koskien tämän blogin kaikkea kommentointia. Ei vain tätä kuvittaja-keissiä koskien. Ja aina palaute ei ole hyvässä hengessä annettua ja sellaista aikuisten keskustelua, vaan jotenkin piikittelevää. Sellainen fiilis itsellä on ja jotenkin se fiilis tuli näiden kommenttien alle kerrottua, vaikka olikin ihan asiallista keskustelua palkkioista yms.

Tarkoitatko tällä printtien vai ns. digikuvien julkaisua? Käsin kosketeltavat printit ovat asia erikseen. Olen esimerkiksi painattanut töistäni postikortteja ja A4 -printtejä jolloin painolta voi tilata suuren määrän edullisella kappalehinnalla. Postikortteja olen myynyt n. 1-2e/kpl hinnalla ja A4-printtejä n. 6-10/kpl, koska kappaleet ovat ostajan yksityiskäytössä. Yksi maalaus taas on uniikki ja pelkästään välinekulut nostavat reippaasti hintaa n. 60-300e/kpl.

Kun puhutaan sähköisesta julkaisusta myydän kuvan levitysoikeudet ja kuvan tekoon käyttetty vaiva/kulut. Kuvat eivät ilmesty tyhjästä joten pelkistä julkaisuoikeuksista ei voi maksaa. Kuvitusvälineet eivät ole koskaan ilmaiset ja esimerkiksi graafiset kuvitusohjelmat maksavat yli 20e/kk opiskelijalta ja n. 40e/kk normaalisti. Tuo 10e hinta ei sovi ammattilaiselle/yrittäjälle jolla on muita kuluja maksettavana.

Itselläni ole tarkoitus mollata Karoliinaa henkilökohtaisesti näillä kriittisillä kommenteilla, vaan hänen tapaansa suhtautua kuvittajan palkkaamiseen ja työhön. Mielestäni alhainen tarjous on vain mielenkointoinen tapaus, kun Karoliina itse työskentelee muotoilu toimistossa ja edellisessä postauksessa kertoi käyttäneensä 500e päiväpeiton ostamiseen.

Kommenttiin lisäyksenä. Blogitekstien kirjoittaminen on vähän eri asia sillä tässä tapauksessa välinekulut ovat melkein olemattomat. Voit esimerkiksi kirjoittaa blogitekstit ilmaiseksi kirjaston koneella ja käyttää ilmaista blogialustaa. Graafisiin ohjelmiin tarvitaan suorituskykyinen kone joiden hinnat liikkuvat esim. 1000e-3000e hintaluokassa ja niiden ohjelmat ovat kulu erikseen

Haloo, vastauksia kaivataan. Todella myös toivon että tuo 10€ on pelkkää huhua ja ilkeilyä ja totuus olisi toinen!!

Näinkö mediakasvatuksessa, jota olit opettanut tuhansia tunteja, opetetaan hoitamaan ikävät asiat somessa? Kun kerran hait julkisesti kuvittajaa ja toisaalta olet kritisoinut sitä, että bloggaajille tarjotaan/tarjottiin palkaksi lähinnä tai ainoastaan näkyvyyttä ja sitten itse toimit kommenttien mukaan samoin niin kyllähän se kuulostaa hieman oudolta.

Ainiin,

Tarjoan myös kaupanpäälle ilmaista näkyvyyttä jota et ehkä alussa saa niin paljon kuin omalla blogillasi mutta vuoden kahden päästä yli tuplasti enemmän.

Ilmainen näkyvyys paikkaa toivottavasti tuon normihinnan ja -10e summan?

Tosi harmi jos bloggaaja ei osallistu enää keskusteluun. Olisi kiva, ettei vaan jätetä vastaamatta kun lukijat koittavat herättää keskustelua tärkeästä asiasta. :/

Aika tyypillistä toimintaa valitettavasti Karoliinalta jättää epämukavat asiat roikkumaan kommenttikeskustelussa ja pakoilla lapsellisesti vastaamista ja oman kannan perustelua. Kun huomaa mokanneensa on helpompi kadota paikalta.

Mitä mä just luin…tällainen työtarjous ei voi olla tunnetulta, työkseen itse bloggaavalta totta??

Moi,

Pakko kommentoida. Mihinköhän tämä kymmenen euroa per kuva -tieto perustuu? Toivoisin kovasti, että ottaisit Karoliina kantaa siihen, pitääkö väite paikkansa. Jaksan toivoa ja vähän uskoakin, että kyseessä olisi vain huhu, ja maksat kuvittajalle asiallisen korvauksen (joka perustuu esim. kuvittajat ry:n suositukseen). Jos väite kuitenkin pitää paikkansa, kaipaisin rehellistä vastausta siihen, miksi summa on noin pieni. Kuvaako se arvostustasi kuvittajan tekemää työtä kohtaan? Vai korvaako ”näkyvyys” mielestäsi naurettavan palkkion?

Läpinäkyvyyttä ja rehellisyyttä keskusteluun, kiitos!

Ei ole huhu. Mä lähetin kuvitusnäytteitä ja mulle Karoliina tarjosi 10e per kuva. Voi tietysti olla ettei Karoliina nähnyt juuri mun kuvia enempää kuin 10 euron arvoisiksi

Toivottavasti toi kymppi ei pidä paikkaansa. Ja mitä ilmaiskuvaajaasi tulee, luovalla alalla on tapana, että ystävälle maksetaan vielä vähän reilummin kuin muille jos mahdollista. Bloggaat kaupallisessa portaalissa ja saat palkkaa, miksi muiden pitäisi tehdä talkootyötä tässä mediassa?

Kannattaa tutustua esim Kuvittajat ry:n sivuihin ja kysellä palkkioasiasta.
https://kuvittajat.fi/yhdistys

Saat nää neuvot ilmaiseksi. Näkyvyys you know.
T. viestintäkonsultti 1400 e päivälaskutuksella

Minusta idea käyttää kuvittajan kuvia oli hyvä ja erilainen, koska olen kyllästynyt, että blogien postaukset ovat täynnä kuvia bloggarista silloinkin kun se ei liity aiheeseen. Kyllähän ylä- ja/tai sivupalkista näkee kenen juttuja lukee. 🙂
Sen sijaan jos etsit kuvittajaa, jolle tarjoat ensisijaisesti näkyvyyttä, mutta et asiallista korvausta tekemästään työstä niin ei voi kuin ihmetellä, kun olet kuitenkin kirjoittanut bloggarille kuuluvista korvauksista useaan otteeseen ja olet töissä alaa ainakin hieman sivuavassa yrityksessä.

Hei,

En ole kommentoinut blogiisi aiemmin aiemmin mutta ammattikuvittajana ja graafisena suunnittelijana on pakko.

En ole ollut alalla hirveän montaa vuotta vielä, mutta kuitenkin niin kauan että pyyntöjä tehdä kuvituksia/seinämaalauksia/julisteita jne jne. näkyvyyttä tai taskurahoja vastaan on tullut aika liuta. Jostain syystä ajatuksena on se, että koska ”tykkään piirtää” teen sitä mielelläni ilman kunnollista korvausta. Vaikka tämä on mun ammatti. ammatti, josta maksan verot ja eläkemaksut ja työvälineet ja työhuoneen vuokran ja oman ruokani ja asuntolainan… Puoli-ilmaisten palvelusten pyytäminen oli vielä yleisempää silloin kun olin opiskelija (koska opiskelijalla ei ole menoja?). Aika moni opiskelija suostuukin tekemään pikkusummista isojakin juttuja, koska paine saada oikeita asiakkaita on kova. Tämä valitettavasti syö leipää myös jo ammatissa kokopäiväisesti toimivilta, koska hei – miksi maksaa kunnollinen korvaus kun voi aina vedättää opiskelijaa, joka ei aina ymmärrä kuinka paljon kannattaisi pyytää päästäkseen edes muutaman euron voitolle. Tämän takia näkyvyyttä tarjoavat keikat koskevat kaikkia kuvittajia, ei vain niitä jotka viestiin vastaavat.

Blogiasi lukee paljon ihmisiä. Jotta näkyvyydestä olisi mitään hyötyä, kuvittajan kannattaa tehdä varmasti hyvää työtä. Kuinka kauan uskot yhden kuvituksen teon vievän? Tunnin, kaksi, kolme? Tekisitkö itse töitä viiden euron tuntipalkalla? Onko palkkio myös verotettavaa tuloa? Käyttääkö kuvittaja omia työvälineitään?

On ikävä usein huomata, kuinka luovilla aloilla olevien työtä ei arvosteta. Kehuja kyllä saa, mutta jostain syystä työtä pitäisi aina tehdä palkatta. Erityisen ikävää se on silloin, kun työn dissaaja on toinen luovalla alalla toimiva henkilö.

Et vastannut suoraa kysymykseen, että onko aikomuksesi maksaa kuvittajalle palkkaa?

Tätä voisi verrata esimerkiksi naistenlehtiin: toimittaja käy kauneushoidossa (”ilmaiseksi”) ja kertoo kokemuksesta artikkelissa, tässä näkyvyys toimii palkkiona. Sama ei kuitenkaan toimi kuvitetussa artikkelissa, vaan tässä tapauksessa kuvittajalle maksetaan palkka, vaikkakin samalla hän saa myös näkyvyyttä itselleen.

Kuvittajien kommenttien perusteella kuitenkin itse tarjoat heille ensisijaisesti näkyvyyttä?

Samaa mieltä! Täysin! Sillä on tosiaan ÄLYTÖN ero, onko kyseessä (vaikka saatu vaate)pieni kahden ihmisen firma vai ylikansallinen iso yritys,jolla mainosrahaa todellakin on. 

Ja tuota näkyvyyttähän vielä kaksikin vuotta sitten tarjottiin muuten aina myös bloggaajille ”palkaksi”. Tajusin kommenttiasi lukiessa, että onneksi sellaista ei ole enää vuosiin tarjottu. Tosi oikea näkyvyys on kaikille yrityksille ja yrittäjille hyväksi, mutta ei se ainoaksi palkaksi kyllä yleensä riitä. 

Ai niin. Se piti vielä sanoa: Sannille en näistä meidän yhteisen kirjan kuvista maksa, koska se ollaan sovittu ajatellen, että kuvat ei ainakaan tee halla meidän yhteiselle kirjaprojektillemme. Mutta toki ulkopuolisen kuvittajan kanssa tilanne olisi ihan toinen!

näkyvyys ei ole rahaa. yritykselle tällainen palveluiden vaihto voi toimia hyvinkin, eikä hävikki ole suuren suurta jos tuhansista myydyistä reimoista joitakin kymmeniä lahjoitetaan mainosmielessä bloggaajille. mutta minusta tilanne on täysin eri, riippuen siitä oliko kyseessä voittoa tavoitteleva firma vai itseään elättävä yksityinen kuvittaja/kuvataiteilija. ilmaisen työn tarjoaminen ja tekeminen ja hyväksikäyttö on taiteen alalla todella suuri ongelma. oon vaihtotalouden kannalla ehdottoman monissa asioissa, mutta samalla sitä mieltä vaihdettavien asioiden pitää olla konkreettisia ja samanarvoisia. näkyvyys ei takaa mitään, sitä ei voi laittaa leivän päälle eikä sillä voi ostaa uusia kyniä. oikea korvaus työstä on tässä(kin) tapauksessa raha. jos siis arvostat kuvittajaa / taiteilijaa, maksa hänelle korvaus hänen töistään.

Mä olen supertyytyväinen siitä, miten kirjoittamisen arvostus on noussut  ja samalla myös ihmiset ovat alkaneet saada palkkaa työstään. Mä koen, että keskustelut esim. sun kanssa aikanaan avasi mun silmät monen monta kertaa. Itse kun vielä en oikein edes 3-5 vuotta sitten tajunnut samalla tavalla kuin sinä, että tällekin työlle ja näkyvyydelle tosiaan on hintalappu. Ja jos ei hinnoittele omaa työtään oikein, pissii samalla KAIKKIEN muidenkin luovan alan työntekijöiden muroihin. 

Ihana, kun noin huolehdit, että ollaan tehty ja ollaan tekessä kaikki oikein. Mutta ei huolta: Jos mä myyn kamppiksen itse, myyn siihen myös Nooran kuvaamaan. Ja tokihan – kuten tekstistä ehkä huomasi – me ollaan nykyisin myös ystäviä Nooran kanssa. Että jos me nähdään muuten vaan  ja päätetään räpsiä samalla kuvia, ei siinä rueta miettimään, että mitä sinne Ukko.fi:n tilitetään. (Joka mun mielestä on muuten paras nettilaskutuspalvelu niissä tapauksissa, kun toiminimeä/yritystä ei ole. )

Siitä en tosin saa sinun kommentistasi ihan kiinni, miksi jokin saatu tuote/palvelu olisi erilainen kuin saatu kuva. Voitko selventää, mitä tarkoitat?

Olet itsekin ottanut blogihistoriasi aikana vastaan varmasti tuotteita, joille olet antanut näkyvyyttä niin halutessasi. Se on sallittua, jos saatujen tuotteiden/palveluiden kerrotaan olleen saatuja TAI jos postauksessa on ”kaupallinen yhteistyö -merkintä” tiedoksiantona lukijoille siitä, että postauksesta on saatu kirjoituspalkkio.

Esimerkiki kun sinä olet käynyt Kaunehoitola Hillassa ja kirjoittanut siitä, olet luultavasti saanut palvelun ilmaiseksi, koska puhut tekstissä yhteistyöstä. Tosin postauksessa ei lue, mitä yhteistyö teidän kohdalla tarkoittaa. Sitä, että olet saanut kirjoituspalkkion? Vai sitä, että olet saanut tuotteita tai palvelun ilmaiseksi?

Jos kyseessä on ollut palvelun vaihtaminen, eli bloggaaja saa hoidon/tuotteen, ja Hilla puolestaan näkyvyyden, kyseessähän on minun näkemykseni perusteella tismalleen samasta asiasta kuin valokuvaajan/videokuvaajan/kuvittajan/graafikon/stylistin/kampaajan/meikkaajan/suunnittelijan kanssa yhteisymmärryksessä päätetystä vaihdosta. Silloin toinen saa sisältöä blogiinsa, toinen näkyvyyttä omalle tuotteelleen tai palvelulle. 

Täytyy lopuksi vielä todeta, että palkkaongelma ei ole vain kuvittaja/valkokuvaaja-akselilla. On tullut täällä suunnittelutoimistossa istuessa ymmärrettyä, että esimerkiksi yhä useampi yritys tarvitsee graafikkoja, liikkuva kuvaa ja vaikka nettisivuja. Ja vaikka myös moni firma ymmärtää myös sen, että noista kaikista tulee  maksaa työnhinta (koska tosiaankin oikeaa työtä ovat), on myös niitä, joiden mielestä pari kymppiä ja ilmainen lounas olisi ihan ok korvaus. 

Mutta mä uskon, että kun meidän lapset on aikuisia, tilanne on jo toinen! Uskon, että silloin luova työkin on jo sitä ihan oikeaa työtä. josta saa ihan oikeaa ja sille kuuluvaa palkkaa 🙂 

 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X