kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 09.03.2018

Mitä tehdä terveytensä eteen, jos on jo tehnyt kaiken voitavansa?

Teksti
Karoliina Pentikäinen
61 kommenttia

 

Olen makoillut useamman päivän jo kuumeessa kotona. Keskiviikkona ramppasin keuhkokuvissa ja verikokeissa, koska sairastelukierteeni on kestänyt niin julmetun kauan (oikeasti syksystä 2016) ja oikeastaan montakaan kertaa ei ole tutkittu asioita ihan perinpohjaisesti. Nyt on kuitenkin suljettu pois ympäristö (puolentoista vuoden tautikierteen aika ollut kaksi kotia ja kaksi työpaikkaa), elämäntavat (jumaliste, elelen nykyisin kuin joku terveyshippi) ja kaikki muu tyypillinen.

Jäljelle jää nyt oikeastaan ainoastaan vain se, että kun moni elämän lukko ja stressi laukesi syksyllä 2016, on sairastelusta vaan tullut nyt ”kroppani paha tapa”. Koska niinhän sitä sanotaan, että ihminen romahtaa vasta sitten, kun siihen on tilaa. Eikä tuo IBS ja syödyt antibioottikuuritkaan hyvää vastustuskyvylle tee. Vastustuskyky kun kuitenkin sijaitsee suolistossa.

Ainoat asiat, jotka itse enää pähkäilen voivani tehdä toisin (lääkärithän ei ole ottanut asiaan kantaa, vaikka kuinka olen tentannut), on alkoholi ja pakkasessa juokseminen. En tosin kyllä edes muista, milloin olisin ollut humalassa. Ehkä kesän Tammerfesteillä 9 kuukautta sitten, joten varsinaiseksi pämppääjäksi minua ei voi kutsua parhaalla tahdollaankaan. Mutta kyllä minusta on ihana viikonloppuruualla juoda lasi viiniä tai brunssilla mimosa. Mietin, pitäisikö jättää sellaisetkin kokonaan pois. Että parantaisiko se suoliston vastustuskykyä? Kertokaa omat kokemuksenne aiheesta, jos sellaisia on!

Toinen asia, jota olen miettinyt, on tuo pakkasessa juokseminen. Minullahan on astma, ja olen nyt kaksi kertaa tullut kipeäksi juuri pakkaslenkin jälkeen. En tiedä, onko sattumaa, mutta nyt on alkanut tuntua sille, että ehkä pakkanen ottaa liian kovasti keuhkoihini. Aivan, kuten se lapsenakin otti. Ehkä astmani onkin nyt jostain syystä vähän pahemmassa jamassa ja siksi reagoi pakkaseenkin enemmän kuin joskus muulloin on reagoinut.

Koska omasta mielestäni olen tehnyt julmetun paljon ryhtiliikkeitä oman hyvinvointini eteen, ja silti tulen kipeäksi aivan liian usein, otan vastaan kaikki hyvät neuvot vastustuskyvyn lisäämiseen. Erityisesti, jos sinullakin on astma-, allergia- tai IBS-taustaa, neuvot menevät varmasti aivan ytimeen. Ja hei: Perustelkaa väitteenne. Neuvoja kun tulee nykymaailmassa niin paljon, ei enää tiedä, ketä ja mitä uskoa, joten hyvin perusteltuja juttuja on aina kiva lukea.

Tässä toimenpiteet, joita jo noudatan, ja joiden luulisi lisäävän kehon toimivuutta:

  • Monivitamiini + Gefilus päivittäin. 
  • Paljon kasviksia, marjoja, juureksia ja hedelmiä sisältävä ruokavalio.
  • Ei valkoista sokeria.
  • Lihaa, kalaa ja kanaa, joka tosin ei ole aina luomua.
  • Kauraa.
  • Rajoitetusti gluteenitonta pastaa/leipää/jauhoja.
  • Liikuntaa 3krt/vko.
  • Yöunet 7,5-9h.
  • Luomu-maitotuotteet.

Koska oikeasti näytän tällä hetkellä taas aivan karmealle, on pakko vähän fiilistellä näitä taannoin otettuja kuvia, jotka kuvasimme Putiikki rannalla -nimisessä liikkeessä täällä Tampereella.

Minulla on kuvissa päälläni Putiikki rannalla -liikkeen oman merkin, PURAn Warm Long Knit -neulepaita/mekko ja pitkät villasukatjotka molemmat on valmistettu ekologisesti Suomessa. Tällä tavalla unelmaflunssanenä hiihtelisi, jos yllä ei olisi oikeasti miehen vanhaa t-paitaa ja 7 vuotta vanhoja kollarihousuja. 

-Karoliina-

// PURA osin tuoteyhteistyössä bloggaajan kanssa. Tämän postauksen asu kuitenkin vain lainassa.// 

Kuvat: Noora Näppilä

Kommentit (61)

Moi!

En kyllä usko että noin pieni Alkon käyttö on ongelma… astmahan on aaltoileva tauti, ja jos se ei ole hyvässä hoidossa niin (keuhkoissa jyllää tulehdus) niin siten kyllä tulee herkästi hengitystie infektioita. Onko sulla käytössä hoitava astmalääke (inhaloitava kortisoni)? Tiedän kokemuksesta kun itselläkin on astma, ja nuorena kova infektiokierre, tosin nykyään oireeton ja lääkkeetön

Monivitamiinin sijaan panostaisin kyllä d- itamiiniin, 50 microg/vrk lokakuusta huhtikuuhun ja kesällä esim. 20 microg.

Sitten se suolisto, sieltäkin pitäisi saada tulehdus rauhoitettua ja puolustus kuntoon. Oletko tutustunut Paula Hienosen kirjoihin? Hesarissa oli myös tällä viikolla juttua ulosteensiirrosta (kuullostaa pahalta mutta on ilmeisesti tehokas).

Ja lopuksi rentoutumisen ja levon merkitystä ei voi liikaa korostaa. Joogaa ja meditointia, kävelyä ja kuntosalia. Ei juoksua ja HIIT-treenejä ennenkö oot paremmassa kunnossa. Ja älä mene miinuskaloreilla.

Teveydenhuollon ammattilaisena suosittelen ottamaan D vitamiinia syksystä kevääseen 50-100 mikrogrammaa vuorokaudessa. Sinkki lisäksi käyttöön ainakin infektiokierteen ajaksi. Ja muista pestä käsiä ahkerasti. Mielestän i tuo käsienpesu on kaiken Aja O infektioiden torjunnassa. Flunssathan ovat aina viruksen aiheuttamia, eikä flunssaa voi saada esim .kylmästä ilmasta. Toki kylmä voi pahentaa jo alkamassa olevaa tautia, joten en lenkkeilisi pakkasessa, ainakaan jos on ollut sairaana 2016 alkaen.

En ehtinyt nyt kaikkia kommentteja lukea. Mutta tehokkaat probiootit. Meillä on helpottanut lasten sairastelut sekä oma sairastelu siihen kun aloitettiin kunnon probiootit. Ja syön itse niitä isompina annoksina heti jos jonkun nenä vuotaa ja annan lapselle myös.

Käy ostamassa vivomixxiä tai probiootti plussaa ja kokeile ihmeessä.

Ja sinkki sekä c-vitamiini isoina annoksina on sitten mun toinen salainen ase.

Mä oon kanssa kuullut yhdeltä ravitsemusasiantuntijalta, että heidän perheessä otetaan juusto pois pöydästä, jos jollain on alkavaakin flunssaa. Jotenkin ne virukset/bakteerit ilmeisesti saavat siitä maidosta ravinteita ja sen myötä mylläävät kehossa pidempään. Olen itse myös pitänyt elämässäni lähes maidottomia jaksoja, ja kyllähän mun olo on parempi. Silloin vatsani sietää myös viljoja monipuolisemmin. Tuo lähes maidoton tarkoittaa mulla sitä, että juustoa olen käyttänyt. Ilman sitä en osaa elää ja se ei ole koskaan tehnytkään vatsalleni huonoa. Mulla on todettu myös alkava osteoporoosi, joten siksi en uskalla elää täysin ilman kalsiumia. Se juusto on toiminu mulla siinä. Tästä päästäänkin aasinsiltana aiheeseen, joka on musta sekava ja ainakin itse tarvitsisin siitä lisää luotettavaa tietoa – eli tämä maito ja sen merkitys kehollemme. Tuli mieleen, että jos kaipailet postausaiheita, niin tämä olisi sellainen… Aina ja ikuisesti meille on toitotettu, että maitotuotteita pitää syödä, jotta luusto vahvistuu. Olen itsekin kuullut ja lukenut, että ei se ihan näin välttämättä mene. Niistä kalsium-tableteista sitten taas lääkäritkin tunnustavat, että ne kertyy verisuonten seinämiin. Sekään ei ole siis hyvä! Eli mun täytyy tunnustaa, et mä olen sen aiheen suhteen aika ulapalla ja en oikein tiedä, että mihin tahoon voi luottaa. Niinpä käytän siis jonkin verran maitotuotteita, mutta parempi olo mulla on ilman niitä. Ps. Käytän myös välillä kahta erilaista maitohappobakteeritabua samaan aikaan vatsani tasapainottamiseksi. Se on kanssa auttanu! Apteekista sanottiin, että kyllä niitä voi käyttää. Hurjasti paranemisia sulle! Terkuin, Jankkuliini

Voi hömppien hömppää taas tuo juustojuttu, ainut asia mitä voin kuvitella että juustoon kosketaan ja se on kauan käytössä, niin bakteerit leviää. Ihan oikeasti, voiko tällaisiin terveysneuvoihin tosiaan joku vakavasti uskoa?

Ei tämä ravitsemusihminen sitä juttua niin tarkoittanut, vaan se maito oli se pointti. Eli se juuston koskettaminen ei ollut se juttu, vaan maitotuotteiden käytön lopettaminen, kun ilmenee alkavaa flunssaa. Tulkitsin, että heidän perheessä siis ilmeisesti käytetään paljon juustoa, niin siksi hän otti sen vaan esimerkiksi. Itsekin olen kyllä huomannut, että flunssan aikana ei tee mieli syödäkään mitään maitotuotteita. Taitaa siis kroppa osatakin ilmoittaa sen aivan oikein. Terkuin, Jankkuliini

Tuossa ihan ensimmäisessä kommentissani tarkoitin siis sitä, että kun kehossamme on se viruspohjainen tai bakteeripohjainen infektio, niin ne kehomme sisällä olevat virukset/bakteerit saavat ilmeisesti ravinteita maitotuotteiden maitosokerista tms. ja siksi elävät kehossamme pidempään ja tautimme pitkittyy. Siksi maitojuttujen välttäminen alkavankin flunssan kohdalla voisi lyhentää sen kestoa tai ehkäistä sen puhkeamisen. Näin sen ainakin itse tulkitsin silloin. T. Jankkuliini

Onko rauta tsekattu? Ei hemoglobiini, vaan ferritiini jne.

Tämä kannattaa tarkistaa, itselläni pitkittynyt flunssa ja jatkuva väsymys selittyi kun mitattiin ferritiinin arvo. Tämä oli jo melkein vakavan raudan puutteen puolella vaikka hemoglobiini ollut aina todella hyvä.

Vastustuskyvyssä on toki paljon yksilöllisiä eroja, mutta itse olen pysynyt jo vuosia terveenä kun heitin liian terveellisyyden tavoittelun romukoppaan. Tänä päivänä moni tuntuu suorittavan jopa terveyttä, ja luulen että tästä aiheutuva stressi vaikuttaa paljon enemmän hyvinvointiimme kun mikään sokeriton, gluteeniton ja superfoodeilla kyllästetty ruokavalio. Toki syön pääasiassa kasviksia, hedelmiä ja mahdollisimman prosessoimatonta ruokaa, mutta en turhaan välttele mitään ruoka-aineita erityisesti, syön myös ns ”höttöruokaa” (allergiat ja esim. keliakia on tietysti eri asia).

En ole ollut moneen vuoteen flunssassa vaikka treenimääräni saattavat olla jopa 20 tuntia viikossa, mukaanlukien toki kevyemmät treenit. Toki tämän mahdollistaa se, että kuuntelen muutenkin tarkkaan omaa kroppaani, ja voihan olla, että minulla on vain käynyt tuuri sairastelujen suhteen. Ei superfoodeissa yms. mitään pahaa ole, en vain koe, että niillä olisi olennaista merkitystä terveyden kannalta. Itse en ole niitä enkä
mitään lisäravinteita koskaan käyttänyt. Jollekin voi niistäkin apua olla, tai vaikka maitotuotteiden jättämisellä pois, mutta itselläni ainakin on toiminut pieni aivojen heittäminen narikkaan kaiken tämän ruuasta vouhkaamisen keskellä. Kukin tyylillään!

Toivottavasti apu löytyy!

Erittäin hyvä kommentti. Monille tuntuu olevan vaikeaa hyväksyä se että omaa kroppaansa ja sen toimintaa ei pysty täysin hallitsemaan vaikka söisi kymmeniä eri lisäravinteita ja välttelisi kaikkia ”pahoja” ruoka-aineita. Usein tällainen kontrolloinnin tarve nimenomaan aiheuttaa stressiä ja heikentää elimistön toimintaa.

Huolellista käsien pesua suosittelisin minäkin näin flunssakautena aina kotiin tultaessa ja ennen ruokailua, myös silloin kun on ulkona syömässä.

Onko sinulla pneumokokkirokote? Rokote kuuluu nykyään pienillä lapsilla rokoteohjelmaan, mutta aikuisille sitä ei anneta rutiinisti. Sitä kuitenkin suositellaan mm. hankalaa astmaa sairastaville sekä potilaille, joilla on toistuvia poskiontelotulehduksia, koska pneumokokki on yksi tyypillisimpiä poskiontelotulehduksen aiheuttajia. Lapsilla pneumokokkirokote on vähentänyt korvatulehduksia useissa isoissa tutkimuksissa, aikuisilla yhtä laajoja tutkimuksia ei ole tehty. Rokotetta varten tarvitsee reseptin, mutta tämän saanee pyytämällä kun ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen.

Harvinaisempi syy toistuvien infektioiden taustalla saattaa olla lievä immuunipuutos, yleensä jonkun immunoglobuliinialaluokan vajaus. Tämän selvittely ei välttämättä tk:ssa tule ensimmäisenä mieleen, mutta erikoissairaanhoidossa tutkimuksia tehdään aika herkästi potilailta, joilla on toistuvia infektioita. Selvittelyksi riittää useimmiten verikoe, jossa määritetään immuniglobuliinien pitoisuudet.

Täällä toinen samasta ongelmasta kärsivä! Ennen en sairastellut kuin korkeintaan kerran vuodessa, nyt tuntuu että olen ollut vuoden sisään enemmän flunssassa kuin terveenä! Olisi kiva jos voisit tehdä jonkunlaisen koostepostauksen tähän postaukseen saamistasi vinkeistä meille muille sairastelijoille. Nimimerkki: Tälläkin hetkellä kuumeessa…

Jättäisin kaikki maitotuotteet pois, nykyään löytyy niin helposti korvaavia manteli/soija jne tuotteita. Suurimman osan ihmisistä suolisto ei kestä maitoa, eihän se ole meille tarkoitettu alunperinkään. Tästä löytyy paljon tieteellistä näyttöä, hyvä esimerkki China study.

Jos ei kokonaan halua luopua niin ainakin flunssien ajaksi. Monet ei tätä helpolla niele sillä Suomessa on niin vahva maito-,kalsium-,luusto propaganda. Suosittelen tutustumaan aiheeseen.

Jättäisin kaikki maitotuotteet pois, nykyään löytyy niin helposti korvaavia manteli/soija jne tuotteita. Suurimman osan ihmisistä suolisto ei kestä maitoa, eihän se ole meille tarkoitettu alunperinkään. Tästä löytyy paljon tieteellistä näyttöä, hyvä esimerkki China study.

Jos ei kokonaan halua luopua niin ainakin flunssien ajaksi. Monet ei tätä helpolla niele sillä Suomessa on niin vahva maito-,kalsium-,luusto propaganda. Suosittelen tutustumaan aiheeseen.

Hei! Tsemppiä toipumiseen! Tosi kurjaa olla jatkuvasti kipeä.
Mie tsekkaisin d-vitamiinitasot verikokeella. Sen mukaan sitten lisäisin d-vitamiinin saantia. Sinulla on käytössä monivitamiini, mutta niitäkin on olemassa eri laatuisia. Ja oletko varma että ottamasi monivitamiini imeytyy suolistostasi? Pelkkä satunnaisen pillerin ottaminen ei auta jos se ei ole laadukas/ hyvin imeytyvä.

Lisää likaa ja eläin taloon! Antibiootit äärimmäiseen pakkotilanteeseen, se tuhoaa vuosikausiksi puolustusjärjestelmän. Lue viimeisin Tiede-lehti, siinä on tietoa autoimmuunisairauksien synnystä, hoidosta, ehkäisystä, taustasta jne.

Tuo on varmasti niin turhauttava tilanne.. 🙁

En tosiaan mene sanomaan, että mikä sulla on tai ei ole, mutta yksi asia mikä vaikuttaa heti myös vastustuskykyyn on kaikenlainen stressi ja ahdistus? Voisiko olla kyse sellaisesta?
Tsemppiä <3

Komppaan jo mainittuja:

Ehdottomasti D vitamiini 100 käyttöön talvisin!!

Gefiluscon vähän yhtä tyhjän kanssa (no ehkä vähän tyhjää parempi )Vivomixx on huikee (kallis, netistä saa edullisemmin nettiapteekista) probiootti!! Moni on saanut siitä apua, itse myös. Käytän sitä 1/2 pussia päivittäin ja maha kiittää

Maito pois (paitsi täysrasva kreikka/turkkijugurtti), kauramaito tilalle.

Terveempää kevättä toivottaen ️

Hieman huurmorilla heitän tämän vinkin, mutta ehdotan koiran hankintaa. Meillä mies sairasti ennen jatkuvasti (ainakin kerran kuussa), vaikka me eletään ihan terveellistä elämää ruuan ja liikunnan suhteen. Koira on ollut talossa vuoden ja miehen sairastelut ovat vähentyneet huomattavasti (viimeisen puolen vuoden aikana vain yksi lyhyt flunssa). No koiraa ei tietenkään voi hankkia vain tämän vuoksi, mutta jos aihe on joskus muutenkin mietinnässä, niin myös vastustuskyky sen myötä voi kasvaa. Ja koira sopii myös astmaatikolle. Itsekkin olen allerginen koirille, mutta siedätyin nopeasti omalle koiralle (meillä rotu, josta ei lähde karvaa ollenkaan).
Mitä tulee pakkasessa juoksemiseen, niin kyllä -10 astetta on ainakin itselleni ehdoton raja. Minulla on ns. infektioastmataipumusta ja kovemmilla pakkasilla juostessa tulee kyllä huono olla. Juoksen silloin juoksumatolla salilla. Onneksi yleensä kelit mahdollistavat ulkojuoksun. Toinen ongelma aika on katupöly aika. Sekin on taas jo tuloillaan :(. Tsemppiä paranemiseen!

Mun runsas sairastelu suunnilleen puolittui, kun aloin oikeasti pitämään visusti huolta sekä omasta että – ja tää oli nyt se kriittinen tekijä – puolison käsien pesusta. Siis kädet pestään kunnolla lämpimällä vedellä ja saippualla aina heti kun tullaan kotiin, vessassa käynnin jälkeen, ja aina ennen kuin kosketaan ruokaan tai juomaan tai limakalvoille millään lailla. Auttaa yllättävän paljon.

Sitten teitenkin täällä jo mainitut asiat, kuten maito- ja viljatuotteet kokonaan pois, D-vitamiinia ainakin se 50 mikrogrammaa päivässä ja kalaöljy. Myös yllättävän tehokasta on lepo; uni on tärkeää, mutta niin on myös ainakin pari iltaa viikossa silkkaa tyhjäntoimittamista. Tämä on vaikea oppia, jos on tottunut touhottamaan koko ajan jossain, mutta toisaalta, jos touhotat koko ajan jossain, se on ehkä se syy jatkuvaan sairasteluun.

Hei!

Hieno juttu, että joku jo mainitsikin tämän käsien pesuun liittyvän huolellisuuden! Myös jos kulkee kaupoissa, bussissa, ym. koskettelee pintoja, niin kasvojen koskettelua kannattaa välttää. On muuten aluksi yllättävän vaikeaa, varsinkin tietokoneella istuessa tulee helposti kosketeltua kasvoja, nojattua käteen jne…

Hei, minulla oli yhteen vaiheeseen jatkuvasti toistuva poskiontelotulehdus. Lopulta aloitettiin ympärivuotinen jokapäiväinen mieto kortisonisuihke lääkitys (Avamys) jolla kierre lopulta katkesi ja sitä myötä myös jatkuvat antibiootit. Nyt en olekaan enää antibiootteihin koskenut vuosiin. Muuten suosittelen samaa kuin muutkin yllä, eli tehokkaampia probiootteja, minkä lisäksi pitää myös muistaa huomata prebiootit. Lisäksi näin talvella extra-annos D:tä ja sinkkiä. Monivitamineissa mainitut määräthän kun ei kerro mitään vitamiinien imeytymisestä. Ja minulla myös maitotuotteet vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiin, eli niinkuin tuolla joku muukin ehdotti, kokeilisin kuukautta ilman. Viimeinen suositus täältä vielä Aloe Veralle, joka vahvistaa nimenomaan suolistoa. Itse olen käyttänyt juotavaa Aloeta nyt kolme vuotta ja ollut todella tyytyväinen. 🙂

Onko palautumisaika liikunnan jälkeen riittävä?

Voisi varmaan ottaa puheeksi PT:n kanssa.

Täällä myös astmaatikko ! Astmani oli viimeisimpään flunssaan asti oireeton ollut jo vuosia, mutta pakkaset ja stressi tekivät tepposet. Oli lähellä etten joutunut hengenahdistuksen takia osastolle. Omat vinkkini terveenä pysymiseen ovat stressaamisen vähentäminen (jokaiselle omat keinot miten toteuttaa, vaikea neuvoa), monivitamiinin vaihto täsmävalmisteisiin d, c ja sinkki tärkeimmät! (D-vitamiinia vetelen 50mg/vrk, koska terveyshyödyt mm rintasyövän estoon tutkittu) ja vastustuskyvyn kasvattaminen! Liiallinen käsienpeseminen ja pöpökammo voivat heikentää ihmisen normaalia vastustuskykyä. Kannattaa välillä syödä tarkoituksella pesemättömillä käsillä, niin kauhealta kuin se kuulostaakin. Mun mies tuo työn mukana sairaalasta kaikenmaailman bakteerit kotiin. Aluksi sairastuin tämän tästä, nykyään flunssia kerran vuoteen. Nekin flunssat ovat kuumeettomia ja helppoja

Heippa! Onko sinulla joku vakkarilääkäri vai käytkö useilla eri lääkäreillä? Jos ns omalääkäriä ei vielä ole, suosittelen sellaisen hankkimaan niin lääkäri pystyy tutustumaan sinuun ja taustoihisin paremmin. Mietin myös tuota henkistä puolta. Sanoit, että stressi on helpottanut oireiden alettua. Voisitko käydä näin aluksi muutaman kerran psykologin juttusilla, siitäkin voisi olla apua.

Mun vinkit:
-Kuurina Precosa/Biulardii JA tehokas maitohappobakteeri (meillä vuorotellaan LactoSeven, Probiootti plus ja comb sekä Vivomixx)
-Edes sairastelun ajaksi kokonaan maitotuotteet pois, luomutkin
-Käsienpesu. Tämä ei todella ole niin itsestäänselvyys ihmisille kun luulisi. Maailman helpoin ja halvin tapa välttää pöpöjen pääsy elimistöön, miksi se on monille niin hankalaa? Kädet pitää myös pestä aina kunnolla, tarpeeksi pitkään, saippualla ja kuivata huolellisesti.
-Inkiväärishotit, mun talvinen tehoaseeni. Raastan inkivääriä pari cm shottilasiin, puristan luomu sitruunaa päälle, loput vettä ja ääntä kohti. Meillä tehokkaaksi todettu luonnon antibiootti <3

Kaikista noista löytää lisätietoja ja lähteitä jos googlaa 🙂 mä tulin nyt vaan äkkiä naputtelemaan meidän kulmakivet. Ei oo näkynyt influenssoja, vatsatauteja eikä muitakaan ja perus nuhat paranee nopeasti.

Jätä flunssan ajaksi maitotuotteet pois, itselläni astma ja keliakia. Suolistoni on herkkä ja maitotuotteet pitää ainakin minulla tulehdusta yllä. Itsellä oli aiemmin edellisessä työpaikassa ja asunnossa hengitystie ongelmia ja vaihdoin asuntoa ja työpaikkaa ja ajattelin että nyt ongelmat poistuvat. Uusi työpaikka oli puhdas, mutta homekoira paljasti asunnon ongelmat. Homekoira haistaa ongelmat myös syvemmällä rakenteissa, suosittelen tätä koska itse pidin selvänä että sairauskierre ei voi johtua enää asunnoista ja niinpä vain kävi. Nyt vihdoin terve 🙂

Moi! Luin vasta mielenkiintoisen artikkelin, että itseasiassa ei ole samantekevää, mitä maitohappobakteereja käyttää. Probiootit on suoliston hyvinvoinnille tärkeimmät, joten sitä kannattaisi syödä suoraa purkista mielellään nielaistavana kapselina (pureskeltavissa on makeutusaineita, jotka ei myöskään ole hyväksi, jos on herkkä suoli). Mulla ei oo astmaa, mutta siskollani on paha astma ja hän ei kyllä pysty pakkasella ulkoilemaan ilman astmapiippua, kovalla pakkasella ei ollenkaan. Joten suosittelisin jättämään sen pakkasessa juoksemisen 🙂

Voi kun kurjaa, että terveysongelmat vaan jatkuvat! 🙁

Kommentoin jo aikaa sitten vastaavaan postaukseesi stressin äääärettömän isosta vaikutuksesta kehomme somaattisiin sairauksiin. Niin kuin itsekin tuossa mainitsit, että siitä se varmaan sinulla aikanaan lähti.

Eräs stressin mekanismeihin perehtynyt psykiatri kertoi, miten tosi moniin unettomuusongelmiin liittyy vahva psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kierre, joka alkaa ajatuksesta ”taaskaan en nuku, miksen nuku, ihmisen on pakko nukkua…”. Ja kierre voi alkaa.

Mietin, että onko kohdallasi puhuttu tästä puolesta tarpeeksi? Oletko esim. saanut puhua psykiatrin tai psykologin kanssa sairastelustasi ja sen vaikutuksista ihan arkielämääsi. Tuossa listassasi on meinaan jo aika monta elämää, jollei nyt rajottavaa, niin ainakin muuttavaa tekijää. Jollei mitään täysin fyysistä syytä tosiaan sairasteluusi löydy niin ehkä myös stressin psyykkinen puoli voisi olla hyvä tarkastelun kohde? Alan ammattilaisilla on näistä varmastikin kokemusta, josta saattaisi olla apua.

Nii ja jostain on jäänyt mieleen (heh,tosi perusteltu vinkki siis!), että nuo gefilus merkkiset maitohappobakteeri, eivät ole välttämättä niin tehokkaita, että niistä bakteereista minimaalinen osa pääsee sinne suolistoon vaikuttamaan (koska määrällisesri niitä on kai aika vähän tuotteessa?). Luontaistuote kaupoissa ainakin myydään biolatte nimistä valmistetta jota itse annan omille lapsille. jossain vaiheessa sitä jotkut lastensosastot käyttivät vastasyntyneillä ab-kuurin yhteydessä. Et vinkkivitosena, mhb:n vaihtaminen toiseen?

Toinen astmaatikko täällä kans. Mun on ollut myös pakkaskaudella pakko käyttää jatkuvaa hoitavaa kortisonia. Astman hoitotasapaino vaikuttaa terveyteen tosi paljon. Ja tarvittaessa lääke vaihtoon jos vanha ei pelaa enää…
Lisäksi syön Dtä 100 mg päivässä koko talven.

Mä kokeilisin jättää maitotuotteet pois ensin vaikka vaan muutaman kuukauden koejakson ajaksi. En tosin tiedä kuinka paljon maitotuotteita käytät.

Maidon vaikutuksia terveyteen on tutkittu paljon, käsittääkseni mitään ei olla aukottomasti todistettu, mutta viitteitä maidon haitallisista vaikutuksista on paljon. Ehdottomasti ainakin sen verran, että kannattaa kokeilla miten maidottomuus omassa kropassa vaikuttaa. Maidottomuus on nykyään lisäksi superiisiä, kun vaikka jo pelkillä kauratuotteilla voi korvata ihan kaiken.

Mulla käväisi myös tämä mielessä. Tosin en tiedä voiko se olla tälläiseen syynä, mutta itse olin täysin maidottomalla jonkun aikaa, niin sellainen nuhaisuus hävisi täysin.

Voi olla että olet jo tähän teokseen tutustunut, mutta vinkkaan kumminkin; Giulia Enders- Suoliston salaisuus. Tosi hyvin ja tieteeseen ja tutkimuksiin perustuen kerrottu suoliston merkityksestä kehoon ja eritoten vastuskykyyn ja ns.”kansankielellä”, että maallikkokin ymmärtää. 🙂

Moi! Hyvä neuvoja yläpuolella, taidan itse ainakin tsempata D-vitamiinin ja probioottien ym. kanssa.

Tunnen, että oma fyysinen hyvinvointini teki käännöksen, kun jätin maitotuotteet pois. Ihmisen ei vain ole tarkoitus juoda/syödä toisen lajin jälkeläisille tarkoitettua maitoa. Mikä sopii vasikalle, ei (yleensä) sovi ihmiselle. Emmehän juo esim. sian-, koiran- tai kissankaan maitoa. Kuulostaa inhottavalta, mutta on sama asia loppupeleissä. Ihminen ei ole lehmä. En ole sairastellut pitkään aikaan, iho voi paremmin kuin koskaan, nivelkivut ja -kolotukset ovat tiessään ja olo on… hyvä. Tähän on vaikuttanut varmasti moni muukin asia, mutta uskon, että maidolla on ollut suuri vaikutus. Maitoteollisuudessa liikkuu niin isot rahat, että sitä kannattaa ihmisille markkinoida, heidän terveytensä kustannuksella ja uskotella, että se vahvistaa luita tms (joka on todistetusti puppua). Kuten joku jo sanoikin, kaikki maitotuotteet on helppo nykyään korvata muilla tuotteilla. Kannattaa kokeilla ainakin.

Noh, en halua paasata (vaikka vähän haluankin), mutta näin itse olen kokenut. Toivottavasti löydät tasapainoa oloosi.

Oletko käynyt funktionaalisen lääkärin pakeilla? Jos et, niin suosittelen! Funkkarit ymmärtävät ravinto-, ravinneaine- ja vastustuskykyasioiden päälle ihan eri tavoin kuin normaalia koululääketiedettä edustavat lääkärit. Itse olen saanut hoidettua itseäni paljon parempaan kuntoon funktionaalisen lääketieteen opein sen jälkeen kun normilääkärit enemmän tai vähemmän luovuttivat mun suhteeni.

Funktionaalinen lääketiede ei ole lääketiedettä ollenkaan, eikä täytä minkäänlaisia tieteen määritelmiä. Kyse on yksinkertaisesti uskomushoidoista.

Ihan kaikkiin tämän viestiketjun kommentteihin:

Kiitos valtavasti kaikista neuvoista ja vinkeistä. Tämä on ollut omalta kannaltani yksi kaikkein tärkeimpiä postauksia sen osalta, miten käyttökelpoisia neuvoja olen saanut omaan tilanteeseeni. Joten kiitos! Teidän neuvojenne pohjalta kävin keuhkolääkärissä heti jo perjantaina ja nyt on ihan uusi setti astmalääkkeitä ja vitamiineja. Niin ja pyysin monia noista kokeista, joita ehdotitte. 

Palaan asiaan heti, kun saadaan joku selvyys tähän sairasteluun ja testituloksia käteen. 

Kiitos <3

 

Itselläni auttoi sokerin, maitojen ja viljojen poisto ruokavaliosta. Tuoreinkivääriä, sitruunaa ja hunajaa päivittäin vihannesten ja kasvisten kanssa. Myös japanilainen matcha-tee on toiminut erinomaisesti, koska se laskee stressiä (saatavilla esim Stockalta).

Toivottavasti paranet pian! Kaikkea hyvää teidän kevääseen.

Hei,

Ikävä kuulla, että sairastelukierteesi on jatkunut jo pitkään. Oletkin postaukseesi saanut jo paljon vastauksia, mutta toisin kuin blogi-tekstissäsi pyysit, perustelut ovat useammilla kommentoijilla jääneet vähiin.

Suurin osa kommentoijista kehottaa lopettamaan maidon käytön. Maitoa on tällä hetkellä trendikästä syyttää kaikesta ja perustelut ovat valitettavan usein tasoa ”googlettamalla löytyy tietoa” tai ”ihmisen ei ole tarkoitettu juoda maitoa!!!!1”. On totta, että erityisesti nestemäinen maito ei sovi kaikille ja moni _kokee_ saavansa maitotuotteista oireita. Tutkimusnäyttö ei kuitenkaan puolla maitotuotteiden käytön lopettamista edes astmaatikoilla eikä maito lisää elimistön matala-asteista tulehdusta verrattuna esimerkiksi soijajuomaan (Australian kansallinen astmaliitto: https://www.nationalasthma.org.au/news/2016/asthma-milk-myth ja tieteen puolesta puhuja TtM ,laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen: http://www.pronutritionist.net/2013/10/maito-muka-pilattu/ erityisesti kappale ”maitotuotteet, tulehdus ja liman eritys”). Enkä hae tällä nyt sitä, etteikö ruokavalio voisi olla erinomainenkin ilman maitotuotteita (todellakin voi), vaan ennemminkin, että maidon vastustajien väitteille ei vain oikein tahdo löytyä vahvoja perusteita.

D-vitamiini kyllä vaikuttaa vastustuskykyyn, mutta veriarvojen ollessa 75 nmol/L tuntumassa (saanti noin 30 ug/vrk), ei D-vitamiinin ylimäärästä ole hyötyä. On hyvä huomioida, että yksityisellä puolella D-vitamiinin mittaamiseen käytetään analysointimenetelmää, joka antaa 10-15 % pienemmän arvon kuin julkisella puolella käytettävä analysointimenetelmä. Tehtäessä testit yksityisellä, tulkitaan useampi henkilö D-vitamiinin puutoksesta kärsiväksi, vaikka kyseessä on ennemminkin tuloksen tulkintavirhe. Luotettava (TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti) paketti D-vitamiinipitoisuuksista, vastustuskyvystä ja mittausmenetelmistä oheisesta linkistä: https://ravitsemustalo.fi/2018/02/19/d-vitamiini-ja-urheilu-mika-on-urhe….

Probioottien merkitys vastustuskyvylle lienee ristiriitainen, sillä valmisteissa ei saada esittää terveysväittämiä vastustuskyvyn lisäämisestä, sillä tieteellinen näyttö ei riitä tähän (https://blogs.helsinki.fi/ekk224-2012/2012/11/27/probiootit-terveysvaiku…) . Käyttämäsi Gefilus-valmiste on kuitenkin tutkittu ja luotettava valmiste, joka säännöllisesti käytettynä tasapainottanee suolistosi toimintaa, erityisesti kun kärsit IBS:stä. Pelkkään pilleriin ei kannata kuitenkaan luottaa, vaan kannattaa huolehtia siitä, että ruokavaliossa on luontaisesti prebiootteja ja probiootteja (täysjyväviljoja, kasviksia, hapatettuja maitovalmisteita, maitohappokäymisellä valmistettuja elintarvikkeita kuten hapankaalia ym.). Nämä sinulla kuitenkin ovat ymmärtääkseni hyvällä tolalla.

Sait useita hyviä kommentteja liittyen stressiin ja psyyken vaikutukseen sairastamiseen. Mahdollinen käynti psykologilla tai asian pohtiminen itseksesi on mitä todennäköisimmin hyödyllistä. Tämän lisäksi minulle tuli henkilökohtaisesti mieleen, että koska noudatat rajoitettua ruokavaliota IBS:n vuoksi ja olet selkeästi pyrkinyt syömään hyvin terveellisesti esimerkiksi sokerin(ja mahdollisesti hiilihydraattienkin?) käyttöä rajoittaen ja luomutuotteita suosien, että saatko ruokavaliostasi varmasti riittävästi energiaa? Riittävä energiansaanti on ehdottoman tärkeää jaksamisen ja kehon vastustuskyvyn kannalta! Hyvin terveellinen ruokavalio on usein ravintotiheä, mutta energiansaanti on vaarassa jäädä liian alhaiseksi. En tiedä paivittäisiä ruokailutottumuksiasi, enkä voi väittää, että asia olisi sinun kohdallasi näin, mutta kannustaisin rehellisesti pohtimaan tämän vaihtoehdon mahdollisuutta omalla kohdallasi. Liian vähäisen energiansaannin vaikutukset vastustuskykyyn näkyvät konkreettisesti paljon liikkuvilla ja sitten sairaalassa ikääntyneiden potilaiden sairastelukierteiden kohdalla, mutta on todellisuudessa yleistä myös ”tavan tallaajilla”. Tämä saattaa kuulostaa liian yksinkertaiselta toimiakseen, mutta on niin helppo toteuttaa esimerkiksi ruokapäiväkirjaa (mm. Fineli.fi), että en jättäisi itse tätä korttia katsomatta.

Pian valmistuvana terveydenhuollon yliopistokoulutettuna asiantuntijana toivon sinulle kaikkea hyvää ja toivottavasti sairastelukierteesi lähtee helpottamaan mahdollisimman pian! 🙂

P.S Viitteeni ovat helposti luettavia, erilaisiin blogautuksiin perustuvia juttuja, mutta ne ovat luotettavilta tahoilta ja perustuvat tutkimusnäyttöön. Alkuperäisten julkaisujen penkomiseen minulla ei valitettavasti ollut aikaa.

Muutama kommentoikin stressistä ja minullakin se tuli ensimmäisenä mieleen. Stressi on mun kokemuksen mukaan katala siitä että sitä ei välttämättä siinä tilanteen ollessa päällä itse huomaa. Mitä sille sitten voi tehdä on tietysti hankalampi kysymys, ja meneehän siinä aikaa että kaikki tasaantuu isojen myllerrysten jälkeen.

Duodecimin eli kohtalaisen luotettavan tahon sivuilla on artikkeli stressistä ja sen oireista, löytyy aika lailla nuo kaikki sinun oireet. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00976

Moi! Komppaan monia yllä olevia kommentoijia d-vitskujen, pre-ja probioottien sekä boulardiin osalta. Käytä mahdollisimman hyvälaatuisia (usein valitettavasti vähän kalliimpia) lisäravinteita. Kannattaa myös tsekkaa missä vaiheessa päivää ottaa mitäkin, esim. mhb:t tyhjään vatsaan. Käy mös tsekkaamassa ferritiini ja d-vitamiini arvot. Viimeisenä vinkkinä liity facessa Freetoxaajat ryhmään. Sieltä saa tosi kivasti vinkkeja erilaisiin juttuihin ja on ihanan positiivinen ryhmä. Siellä moni kysynyt neuvoja juuri samantyyppisiin ongelmiin. Tämä talvi on kyllä lisäksi ollut jotenkin erityisen haasteellinen monelle. Taudit jyllää! 🙁 Tsemppiä kovasti! 🙂

Älä nyt vaan mitään maitotuotteita myönnä käyttäväsi, nehän ovat suorastaan myrkkyä massan mielestä 😀 Oikeastaan saisi syödä vain parsakaalia, tosin sekään ei ehkä IBS:stä kärsivälle ole paras vaihtoehto… 😉

Meidän perheellä on käytössä maitohappobakteerit päivittäin. Lisäksi flunssan iskiessä otan kuurina 1000mg c-vitamiini + sinkki -poretabletteja. Jos eivät oikeasti toimi, niin ainakin lumevaikutus on hyvä 🙂

Minulla keliakia ja IBS. Ruokavalio auttaa paljon. Suosittelen kokeilemaan gluteenitonta ja laktoositonta ruokavalioa ja jättämään FODMAP-hiilarit pois (esim. kaikki ”terveysjogurtit” on lisäksi saatanasta tai siis sisältää näitä yleensä). Ja olemaan todella tarkka syömisistä kokeilujakson ajan. Jos kaurasta pitää, niin vain gluteenitonta kauraa. Voin parhaiten, mikäli lisäksi vältän alkoholia, hiilihapollisia juomia, voimakkaita mausteita (nyyh!), runsassuolaisia herkkuja, ulkona syömistä sekä tiettyjä kasviksia ja hedelmiä. Satunnaisesti voin poiketa kaikesta muusta paitsi gluteenittomasta, jossa olen todella tarkka. Oma vointi on tullut tosi tärkeäksi ja mietin usein, onko jonkin syöminen sen arvoista, että maksan siitä hintaa voinnillani myöhemmin. Harvoin on.

Samoilla ajatuksilla Meri-Suvin kanssa. Jos et ole aiemmin törmannyt, niin IBS-oireisiin suosittelen paneutumaan Leena Putkosen Superhyvää suolistolle-kirjaan, joka on näpsäkkä kirjanen täynnä asiaa. Hänellä on itsellään IBSstä vuosien ”kokemus” aiheeseen erikoistuneen ravitsemusterapeutti taustan lisäksi ja kirjassa on näppärästi koottuna selkeät suositukset mitä ruoka-aineita kannattaa ainakin aluksi rajoittaa ja mitä ruoka-aineita kannattaa suosia (vältetään runsasta FODMAP-hiilarien nauttimista ja haetaan vähitellen itselle sopivaa päiväkuormaa niistä). Kunkin elimistöhän on omanlaisensa – toiset voivat vähitellen lisätä rajoitettuja runsaammin ruokavalioon, kun suolisto voi paremmin, toisilla rajoitukset joutuu pitämään tiukempina, jos haluaa voida ainakin suuremman osan aikaa hyvin.

Toinen kommentoija suositteli jättämään maitotuotteet ja käyttämään soija- tai mantelimaitotuotteita sen sijaan, mutta kannattaa pitää mielessä, että ne eivät välttämättä ole taas sopivia IBS:lle, ainakaan runsaasti käytettynä. Riisipohjaiset tai kaurapohjaiset saattavat olla sopivampia.

En jaksanut lukea kaikkia kommentteja eli joku muutkin ehkä sanonut mutta ehdottomasti maitotuotteet pois! Ainakin kokeiluna? Ja monivitamiineista olen kuullut (lääkäriltä) että niissä on hyvin vähän aina yhtä vitamiinia ja kannttaisikin ottaa täsmänä tiettyjä vitamiineja, ainakin D:tä. Itse otan 100.

Itse suosittelisin monivitamiinin vaihtoa pelkkään d-vitamiiniin. Jos syöt monipuolisesti kalaa, eläinkunnantuotteita, kasviksia, hedelmiä, marjoja ja kalsiumin lähdettä monivitamiinia ei tarvitse. Sinkistä on ollut paljon puhetta vastustuskyvylle, mutta siitä harvoin on kuitenkaan puutetta ihmisillä. Lyhyet kuurit on ok, mutta jatkuvaa päivittäistä käyttöä harva tarvitsee. Maitohappobakteereista ollaan montaa mieltä, jos suoliston kanssa on ongelmia ne on yleensä suositeltavia. Itse suosittelisin kokeilemaan alflorex-valmistetta, mitä gastroenterologit suosittelevat paljon ärtyvästä suolistosta kärsiville. Tsemppiä:) itse olen apteekissa töissä, joten päivittäin tekemisissä tällaisten asioiden kanssa.

Hei, kannattaa tarkistaa astman lääkitys. Mulla astma myös, puhallettavat lääkkeet ja lisäksi tabletti montelukast -jos tätä ei oo kysy lääkäriltä !
Tsemppiä!

Terveydenhuollon ammattilaisena vinkkaisin jo yllämainituista:
– Flunssan iskiessä runsaalla annostuksella c-vitamiinia ja sinkkiä (sitraatti)
– Säännöllisesti d-vitamiinia
– Stressin välttäminen eikä juoksua pakkasessa. Kunnolla rentoutumista kunnes olet terve.
– Nyt laadukasta maitohappobakteeria kuurina.

Lisäksi suosittelisin tutustumaan/ottamaan influenssarokotteen koko perheelle. Tälle influenssakaudelle ei välttämättä enää kannata, kun kausi jyllää parhaillaan, mutta ensi vuodeksi kannattaa harkita olisiko siitä teidän perheelle apua. Paranemista!

Sinkistä vielä: Sitraattina yleisesti. Flunssan hoitoon toimii parhaiten asetaattina, löytyy apteekista mm. pureskeltavana versiona.

Söin sinkki+C-vitamiinia poretablettina yhden tabletin päivässä aina kun tuntui olo flunssaiselta noin 3-4 päivän ajan eli en edes jatkuvasti. Tätä jatkoin noin 6-7kk:tta. Flunssaa ei tullut, mutta maksani vaurioitui ja silloin kuulin lääkäriltä, että maksan siirtoja joudutaan tekemään liiallisen sinkin takia.

Suosittelisin vivomix probiootti kuuria tai jatkuvaan käyttöön, hintava, mutta aivan paras! Lisäksi jättäisin maitotuotteet kokonaam pois ja käyttäisin vain kaurapohjaisia tuotteita, ei edes soijaa. Itselläni on myös ibs ja en pysty käyttämään gluteiinittomia tuotteita, koska niissä on usein maissijauhoa, joka on todella paha omalle vatsalle. Käytän vain riisi/kaurapohjaisia tuotteita ja vatsa on kuin unelma.. tällä hetkellä 🙂 Myös maitotuotteiden poisjättäminen on auttanut räkäisyyteen ja limaisuuteen 🙂

Tsemppiä! Toivottavasti sairastelut alkavat pian helpottaa <3

Mun vinkit on maitohappobakteeri aamulla tyhjään mahaan (jotta imeytyy parhaiten).

Päivittäin sinkki + c-vitamiini.

Maitotuotteiden käyttömäärästäsi en tiedä, mutta suosittelen myös niiden vähentämistä, jos käytät paljon. Jos juot maitoa, jättäisin sen pois.

Käsien pesu!

Sulla on ihanan terveelliset elämäntavat, jatka samaan malliin! 🙂 🙂 

En ymmärrä mitä gluteenittomuus vaikuttaa flunssaan? Jos haluaa välttää vehnää niin monissa gluteenittomissa tuotteissa on pääasiassa vehnätärkkelyst eli sitä valkosta mömmöä. Gluteenittomat tuottee ovat muutenkin monesti vähäkuituisa – sekä huonompia ravintoarvoilta kuin esim tavallinen leipä. Itselläni keliakia ja vain siksi olen syönyt koko elämäni gluteenitonta.

D-vitamiinikommenteista minulle tuli mieleen Ylen torstainen juttu liiallisesta D-vitamiinin käytöstä: https://yle.fi/uutiset/3-10106281

En ole mikään aiheen asiantuntija, enkä edes perehtynyt julkaisuihin uutisen takana, mutta ajattelin vain ottaa asian esille. Jos D-vitamiinitasot ovat tutkittu ja kunnossa, ylimäärästä tuskin on enää mitään lisähyötyä.

Toivottavasti saat terveyshuolesi ratkaistua!

En tiedä millainen monivitamiini käytössäsi on, mutta yksi ehdotus voisi olla tsekata se puoli. Itsellä flunssat vähentyivät kun vaihdoin markettitableteista nestemäisiin vitamiineihin. Suihkeisiin ja poretablettijuomaan.
Tableteissa on usein aika vähän vitamiinia eikä ne välttämättä imeydy kovin hyvin – varsinkaan jos on suolisto-ongelmia. Suomessa on lisäksi melko alhaiset vitamiinisuositukset. Etenkin jos liikkuu, olisi hyvä syödä vitamiineja enemmän.

Ruohonjuuresta saa mm. nordic healthin monivitamiinia + d-vitamiinia suihkeina. Apteekeista c-poretabletteja (1000 vahvuus).

Lisäksi Sinkkiä kalsiumia magnesiumia.

Pistänpä oman lusikkani soppaan. Tuli mieleen että saatko varmasti ruokavaliollasi tarpeeksi energiaa? Vajaaravitsemus nimittäin heikentää immuniteettiä. Muutenkin suosittelisin kääntymään ruokavalioasioissa esimerkiksi laillistetun ravitsemusterapeutin puoleen, jos et sitä ole jo tehnyt. He osaavat arvioida ruokavaliosi tutkitun tiedon pohjalta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X