kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 11.03.2018

Ilves vai Tappara? Siipiveikot vai Hook? Vuosi tamperelaisena.

Teksti
Karoliina Pentikäinen
22 kommenttia

Vuoden verran olen vastannut varmasti viikoittain kysymykseen siitä, millaista Tampereella on asua. Viihdynkö täällä? Onko tamperelaiset erilaisia kuin hesalaisia? Mitä kaipaan Helsingistä ja tuntuuko Tampere kodille?

Vaikka tottakai päätös perustaa koti juuri Tampereelle, oli meidän yhteinen, oli minulla aluksi pieniä käynnistymisvaikeuksia. Kyse ei ollut siitä, etten olisi pitänyt Tampereesta. Päinvastoin, olen rakastanut Tamperetta alusta asti. Mutta toki minut sai hämmentyneeksi niin moni sellainen asia, joka vaikka A:lle täällä oli aivan tuttua, mutta minulle ihan vierasta. Oli aluksi hirveän turhauttavaa, kun minun piti etsiä jokainen katu, bussi ja paikka Google Mapista. Ja kaipa sitä olisi halunnut heti löytää paikkansa niin, ettei tuntisi olevansa se uusi, joka on pihalla vähän kaikesta.

Kun kirjoitin viime syksynä Tampere-identiteetistäni, olin vielä paljon enemmän keskeneräisessä vaiheessa kuin nyt. En tiedä, mitä talven aikana on tapahtunut, mutta jollakin tavalla sellainen rimpuilu ja ulkopuolisuuden tunne on kadonnut. Tietysti edelleenkin opettelen uusia asioita tästä kaupungista päivittäin, mutta enää en koe itseäni täällä vierailijaksi.

Tampereesta olen tajunnut vuoden aikana ainakin seuraavia asioita:

 • Nakeilla ja makkaroilla on väliä. Se on joko Wigren, Tapola tai Lihajaloste. En muista, että muualla Suomessa olisin käynyt niin monta makkarakeskustelua yhteenä kuin täällä olen käynyt vuoden aikana.
 • Vaikka ydinkeskusta rautatieasemalta Hämeenpuistoon onkin niin lyhyt matka,  halkoo koski silti kaupungin täysin kahteen leiriin. Itsekään harvoin eksyn arjessa kosken ”väärälle” puolelle, koska siellä olevat paikat tuntuvat olevan muka niin kauhean kaukana.
 • Vaikka saunakulttuuri on herännyt toki muuallakin Suomessa, tuntuu, että tamperelaiset ramppaavat koko ajan yleisissä saunoissa. (Kysymys on tietysti myös siitä, mennäänkö Rauhaniemeen vai Kaupunojalle). Minä en ole vielä kertaakaan useista houkutteluista huolimatta uskaltautunut mukaan. Jotenkin se, että naapurin, tutun tai kaverin puolison kanssa istutaan uikkareissa hikisinä vierekkäin, tuntuu minusta jotenkin epäluontevalle.
 • Joku ihan oikeasti kutsuu bussia nysseksi. Luulin sen olevan kaupunkilegenda.
 • Ruuhkaa ei tarvitse pelätä. Yllätyn edelleen, joka ikinen päivä siitä, kuinka nopeasti henkilöautolla ja bussilla pääsee keskustan läpi.
 • Toisaalta tietöistä aiheutuvat ruuhkat ja erityisesti ratikkaprojekti on asia, josta saa keskustelun aikaiseksi koska tahansa, kenen kanssa tahansa, jos muuta juteltavaa ei ole.
 • Lopulta kaikki bussit vievät Keskustorille.
 • Jääkiekko näkyy joka paikassa. Aluksi oli oikeasti aikamoinen kulttuurishokki se, että joka ikinen kerta, kun menimme A:n kanssa ihan tavalliseen ruokakauppaankin, joku ihminen tuli puhumaan hälle jääkiekosta. Siitä huolimatta, ettei hän ollut pelannut vuosiin enää kummassakaan joukkueessa. Koko jääkiekkoskene ylipäätänsä oli minulle ihan vieras, ja minun oli vaikea ymmärtää, että ihan oikeasti Ilves- ja Tappara-huiveja ja -paitoja näkee kaupungilla joka ikinen kerta riippumatta siitä, onko kiekkokausi meneillään vai ei.
 • Vaikka en allekirjoita todellakaan sitä ylpeät hesalaiset -stereotypiaa, josta moni puhuu, olen huomannut, että Tampereella on silti niin paljon helpompi tutustua ihmisiin kuin vaikka Helsingissä. Vaikka olenkin saanut toki A:n kautta täällä paljon tuttuja, kavereita ja jopa ystäviä, olen vuodessa solminut jo niin paljon omia kontaktejani, etten missään aikuiselämässä tässä ajassa. Kun kävelen tässä meidän kotiympäristön lähellä, saa joka nurkalla jo jutella ja vaihtaa kuulumisia. Se tuntuu ihanalle!
 • Kaupunki on täynnä yrittäjiä. Minusta tuntuu, että kadut on täynnä pieniä, yksityisiä paikkoja, joissa ihmiset kaiken kukkuraksi vielä käyvät. Meillä on Kivat, Uhana Design, PURA, Sidoste, Aallon leipomo, Pirkanmaan paahtimo ja satoja muita.
 • Tampereella sovitaan kahvin sijaan tapaamisen usein siiville, eli siis kanansiiville, wingseille. Tässäkin pitää olla – taas kerran – brändiuskollinen. Siipiveikot tai Hook.
 • Aamukahvit torilla virittää samanlaisen kumpi on OIKEA -keskustelun kuin puhuttaessa jääkiekosta tai siivistä. Vääntö tulee siitä, mennäänkö Laukontorille vai Tammelantorille. (Oikea vastaus: Tammelantorille)
 • Kauppahalli on ihan eri tavalla kaupungin sydän kuin monissa muissa kaupungeissa. Rakastan sitä, kuinka ytimessä halli on, jolloin sinne on helppo poiketa ilman sen suurempia toimenpiteitä.

Mitä tästä kaikesta opimme? Tuntuu sille, että edellinen lista tiivistää tamperelaisuutta aika hyvin. Toisaalta tamperelaiset ovat niin merkkiuskollisia, että jos äidinmaidossa on tullut joku urheilujoukkue, ruoka, ruokapaikka tai asuinpaikan ilmansuunta, sitä harvoin aletaan vaihtamaan. Toisaalta silti näihin jengeihin on helppo päästä mukaan. Vaikka omaa väriä tunnustetaan, sisäänpäinlämpeämisestä ei ole negatiivisessa mielessä tietoakaan. Minulla ainakin on ollut niin tervetullut olo, että kohta jopa osaan vastata postauksen otsikkoon. Mutta vasta kohta. En ihan vielä!

-Karoliina-

Kuvat: Noora Näppilä

Asu: paita, PURA (kuvauslaina) // farkut, Zara // kengät, PURA (kuvauslaina) // laukku, PURA (kuvauslaina)

 

Kommentit (22)

Ilves -tietenkin
Hook -koska en tykkää wingseistä ja siellä on parempi valikoima muuta
Wigren -jos on pakko näistä valita, mutta meille ostetaan melkein aina Kivikylän nakkeja ja makkaroita sillon harvoin kun ostetaan
Kauppahalli -kiva paikka, mutta väärällä puolella siltaa

Niin ja
Tammelantori -tietenkin

Annas kun varhaistäti vähän spleinaa: kaikki nysset eivät kulje Keskustorin kautta, ainakaan suosikkilinjani 1, 40 ja 50. Pysyvät tiukasti itäpuolella koskea kurvaten etelästä itään Koskipuiston kohdalla. Tää on tärkeetä, sillä ne pysyvät aina oikealla puolella koskea. Ei vais, en ole mitenkään tosikko itäpuolen kanssa, mutta eipä tuonne länteen tule juurikaan eksyttyä. Kiakosta, makkaroista ja siivistä en juuri välitä, mutta kahvilaskenekin on itäpuolella enemmän mieleen. On Pyymäen Oma, Runo, Vohvelikahvila, Mimosa ja vaikka mitä muita. Itä!

Olen saanut väärää tietoa Tampere-oppaaltani 😉 Mutta toisaalta: Mäkään en ole mennyt ikinä noilla numeroilla, joten enpä olisi itsekään tiennyt.Kiitos 🙂 

Ole hyvä! Oli ilo jakaa Tampere-tietoa eteenpäin 🙂 nyt voit bondata vaivattomammin itään päin fiilistelevien kanssa kun tiedät että on olemassa vain itäpuolella kulkevia busseja.

Tää itä-länsi-homma o aika vahva Tampereella. Kosken länsipuoli o vähä epä-Tamperetta, itäpuolella on oikeempi meno. Siis joku Tesoma ja Lielahti, eihän ne oo mitään Tamperetta ollenkaan, toisin kun Messukylä ja Hervanta, siä on aito Tampere.

Olen asunut viimeiset 10 vuotta Helsingissä mutta sitä ennen kaikki vuodet Tampereella.
Mietin juuri vähän aikaa sitten tuota tamperelaisten kiihkeää suhtautumista asioihin kuunnellessani ystävieni (jotka ovat myös Tampereelta kotoisin ja nykyiset kotipaikat ovat ihan muualla) käyvän keskustelua jääkiekkojoukkueista ja siitä, miten mustamakkaraa kuuluu syödä ja tilata.
Tampere on ihana<3

Niin on <3 Ja tuollainen lempeämielinen kiihkoilu myös! 

Tampere on kyllä ihanan kaksijakoinen kaupunki! Kaikesta täytyy vääntää. Kohta kahdeksan vuotta oon asunut Helsingissä, mutta ei mene varmaan viikkoakaan etten pohtisi, että muutetaankohan me joskus vielä takaisin Tampereelle. Siellä oli ihmisen hyvä kasvaa ja jollain oudolla tavalla tuntuu että hartiat vähän rentoutuu ja mieli kevenee, kun pääsee Tampereelle.

Ja kannanottoni: Itä, aivan ehdottomasti (en aidosti, käsi sydämellä, edes tiedä missä ne kaikki länsipuolen kaupunginosat siellä on, koska ei ole ollut mitään syytä käydä!). Ilves, koska näin se vaan on – meidän koko suvulle. Saunoihin olen tutustunut vasta poismuutettuani, mutta Rauhaniemi oli ainakin mukava! Huonona tamperelaisena en niin välitä sen sotkuisen kanaruuan perään, mutta Hookiin menisin. Ja aamukahvittelu kesäisin tapahtuu siitä nurkan takana Laukontorilla. Ah, Tampere ️

Miten ihana Tampere-rakkaus sun tekstistä huokuu <3

Entisenä Tamperelaisena (ja ehkä tulevana) pisti silmään saunapaikat, Kaupinojaa varmaan tarkoitit. Ja Tappara-perheeseen synnyin ja edelleen leiriin kuulutaan 🙂

Just niin: Näppäilyvirhe paholainen 🙂

Reilun kolmentoista vuoden tamperelaisena täytyy sanoa, etten ole miettinyt moniakaan mainitsemiasi asioita. En ole kertaakaan käynyt siivillä. Olen asunut idässä ja lännessä. Kumpikin on hyvä. Kiekosta en ymmärrä mitään. Juu, joskus olen huomannut Tapparan kaulahuiveja kannattajiensa kaulassa, mutta vain siksi, että ne on…no…oransseja 🙂 Nakkeja en ole syönyt (ainakaan tietoisena siitä, mitä merkkiä mutustan). Kuljen aina mieluiten bussilla, joka ei mene Keskustorille. Saunakulttuuriinkaan en ole päässyt sisälle.

Mutta kaiken positiivisen allekirjoitan tamperelaisista. Suurin osa täällä asuvista on todella hyvätahtoista porukkaa. Huippu paikka elää!

On kyllä 🙂 Ihmisten lempeys ja ehkä sellainen intohimo elämään on jotenkin niin huomattavaa. 

Jesjesjes miten ihanaa päästä vääntämää Tamperelaisista asioista! 😉 Ensin ja ennen kaikkea – Siipiveikot. Joka muuta väittää, ei todellista siipikulttuuria tunne!
Ilves, ei lisättävää. Lihajaloste on paras nakeissa, wigrenin ohutlenkki sauna- ja grillimakkarana. Itse olen idän tyttöjä, mutta kauppahalli on todella mieluunen paikka. Itäaspektin myötä vastaan myös Tammelantori. Aivan ehdoton!
Listaan voisin vielä lisätä, että tuntuu, kuin tamperelaiset olisivat erityisen ylpeitä kotipaikkakunnastaan. Ja se vasta hienoa onkin!

Olet oikeassa! Sellainen positiivinen ylpeys on hieno juttu 🙂

Voi ihana tamperelaistunut ystäväni mun

Se o Tappara, Siipparit, länsi-TaNpere, Tammelantori ja Lihajalosteen nakit (myös Wigrenin menee). Nääs 😀

Ja mitä tulee noihin saunoihin…mennäänkö joskus hikoileen yhdessä? Ei ole ollut tähän asti munkaan juttu 🙂

No mennään 😀 (Apua, mitä lupasin!) 

Ihana, kun olette nyt munkin Tampere-jengiä <3

Kiitos ah löytyhän täältä kommentoijista yks oikeekin Tanperelainen tappara, siipparit, länsi, tammelantori ja lihajaloste, muuta ei tarvita joten näistä ei ees keskustella!

Ihanaa 🙂 Tätä juuri tarkoitan! Näillä valinnoilla on väliä. 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X