kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 31.03.2018

Villaneuleen keväthuolto (jolla olen pilannut vain yhden neuleen)!

Teksti
Karoliina Pentikäinen
2 kommenttia

Minä olen todellinen villaneulefani. Ikuisena vilukissana perusvilla-mohair-cashmere-merinovilla ja kaikki noiden kaverit ovat parhaita ystäviäni. Aito villa kun on aivan erilämpöistä kuin mikään tekokuitu (jota toki sitäkin pitää hyvässä suhteessa joskus neuleessa kestävyyden vuoksi olla).

Villaneuleissa on sekin kätevä juttu, että niitä voi käyttää viikosta ja kuukaudesta toiseen pelkällä tuulettelulla.

Ainoa ongelma, joka villaneuleissa minusta onkin, on se, miten ne säilyttäisi oikein. Jos vaatteet ripustaa henkariin, tulee niihin olkapäille pussit. Jos ne puolestaan taittelee kaappiin, on vaatteissa – varsinkin jos ovat tiiviisti päällekkäin – pian rypyt. Tähän asti olen kuitenkin pienemmäksi pahaksi todennut tuon taittelun. Neule on tullut vietyä suihkun ajaksi sitten kylppäriin oikenemaan höyryn avulla. Ihan hyvä kikka muutenkin ”silittää” vaatteet.

Vaikka villaneuleiden huollossa usein puhutaankin pelkästä tuuletuksesta, täytyy ainakin osa neuleista myös joskus huoltaa vähän isommallakin kädellä. Moni on sitä mieltä, ettei villaneuletta saa vesipestä, mutta itse olen vähän eri mieltä. Tällä taktiikalla olen pilannut ainoastaan yhden neuleen koko villaneulehistoriassani. Joten vinkin saa ottaa vastaan, jos uskaltaa.

VILLANEULEEN (RISKIALTIS?) KEVÄTHUOLTO:

  1. Harjaa neule villaharjalla. Tähän mennessä paras harja on ollut Arelan puupäinen harja. Muovinen oli liian kevyt ja heikko ainakin omaan käsittelytapaani.
  2. Hiero neuleen tahrakohtiin villalle tarkoitettua pesuainetta. Tummiin hihahsuihin ja kauluksiin voi laittaa varovasti myös tahranpoistoainetta.
  3. Pese käsin tai laiskana (kuten minä) laita neule pesukoneen kylmävetiselle villanpesuohjelmalle. Iske linkous mahdollisimman pienelle kierrosmäärälle.
  4. Räpsäytä neule pesun jälkeen. Muotoile ja venyttele tarvittaessa.
  5. Ripusta laakeasti kuivumaan niin, ettei vaatteeseen tule venymisjälkiä.

-Karoliina-

Kommentit (2)

Kunnon kuminnen, muotoiltu neulehenkari pitää neuleille olla. Tavallisessa henkarissa venyy varmasti olkapäihin pussit.

Kaiken tämän lisäksi, vielä rullaisin neuleen puhtaan pyyheliinan sisälle ja painelisen rullaa saadakseni ylimääräiset vedet pois, jonka jälkeen laitan neuleen kuivaamaan kuivaustelineen päälle.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X