kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 05.04.2018

Kun mikään (länsimainen lääketiede) ei riitä

Teksti
Karoliina Pentikäinen
28 kommenttia

Avaudun tässä vähän terveysasioista. Ymmärrän, jos alkaa tulla jo korvista ulos koko aihe. Niin tulee kuule minullakin. Pakko silti purkaa ajatuksia – myös näitä ankeita – tänne näppikselle, koska niin päällimmäisenä nämä astma-ahdistusolotilat vielä edelleenkin on.

Tällä viikolla tätä astman pahenemisvaihetta on kestänyt sellaiset viisi viikkoa. Aika pitkä aika ja pitkät tunnit niin, ettei henki kulje kunnolla. Että painaa rinnasta ja monta kertaa päivässä laskee tunteja ja minuutteja siihen, koska saisi ottaa uuden satsin lääkettä.

Kuten kerroin viime viikolla, lääkitystä edelleen haetaan. Taas tiistaina vaihdettiin uudet lääkkeet (ja osin vanhat takaisin) ja nyt yritetään mennä näillä. Välillä voi olla tunti ja kaksi ihan normioloa, mutta sitten ahdistus iskee päälle taas yllättäen. Suihkussa, istuessa, nukkuessa. Missä vaan.

Kaikkia meitä asian kanssa painivia jännittää jo vähän kevät ja katupöly ja siitepöly. Vaikkei asioita kannata murehtia etukäteen, on aika todennäköistä, ettei kevät ainakaan paranna astmaatikkoallergikon oloa. Onneksi keuhkolääkärini oli niin fiksu, että iski pikalähetteen allergiapolille. Jos sieltä saisi avun allergia-asiaan. Tällä hetkellä käytössä on allergialääke suun kautta, sekä allergianenäsumute.

Vaikka toki juuri oikean astma- ja allergialääkityksen löytäminen on kaiken a ja o, olen alkanut pohtia myös vaihtoehtohoitoja. En mielestäni hirveän hanakasti hurahda ei-lääketieteellisiin juttuihin, mutta nyt tuntuu, että jokainen asia, josta voisi edes kuvitella olevan apua tähän olotilaan, olisi tervetullut.

Tästä asiasta suivaantuneena olen käynyt elämäni ensimmäisessä suolahuonehoidossa tiistaina ja uusintakeikat ovat edessä huomenna ja ensi viikolla. Ensimmäinen kerta oli miellyttävä kokemus, vaikkakaan mitään radikaalia muutosta astman suhteen en huomannut. Mutta jatkan sinnikkäästi hoitoja ja toivon saavani niistä lisäapua.

Toinen asia, mitä olen pohtinut, on tuo maito. Monihan kokee, että maidon poisjättäminen ruokavaliosta on vähentänyt flunssakierrettä ja auttanut myös astmaan ja allergioihin. Minä pidän maidosta ja kermapastoista. Mutta voisin silti kuvitella testaavani niiden poisjättöä. Juustoista ja voista luopuminen tuntuu kuitenkin jo astetta pahemmalle. Nyt kuitenkin harkitsen vakavasti, jos moisen peliliikkeen tekisin.

Tähän hommaan tarvitsisin kuitenkin teidän apuanne, jotka kyseistä ruokavaliota noudatatte! Onko siis niin, että juuri lehmänmaito pitää jättää pois? Saako siis syödä esimerkiksi vuohenjuustoa (slurps)? Tai onko jokin (muu) juusto sallittujen listalla? (Huomaatte ehkä, että juustoaspekti on se aika olennainen).

Näemmä raakasuklaata saa syödä, vai kuinka?

Niin ja: Onko maidottomuudesta ollut oikeasti sinulle apua astman suhteen? Ja jos: Kuinka nopeasti maidottomuuden tulokset alkoivat tuntua?

Näillä aatoksilla kohti iltaa!

-Karoliina-

Kuva: Laura Ikonen

Kommentit (28)

Olen ollut allerginen astmaatikko koko ikäni.
Koen, että hoitotasapainon löytäminen ja ylläpitäminen on yhtä nuoralla tanssimista. Toisinaan on hyvin vaikeaa hahmottaa, mikä milloinkin johtuu mistäkin.
Esimerkiksi iho-oireista kärsin ympäri vuoden. Välillä ne ovat ihan ok, välillä ihan hurjay.
Stressi vaikuttaa, samoin ruokavalio, mutta mitään selkeää jakoa hyviin tai huonoihin ruokiin en ole tehnyt.
Maitoa esimerkiksi käytän kahvissa, vaikken sitä ruokajuomana käytäkään. Mustavalkoisten ruokavalintojen tekeminen on mielestäni turhaa, sillä useimmilla ihmisillä allergiat eivät ole joko tai. Anafylaktikoilla toki näinkin on, mutta ei meillä muilla.
Osa astman hoitoani on ollut myös asian hyväksyminen. Minä en esimerkiksi keväällä voi ajaa polkupyörällä. Se vaan on niin.

Suoranaisesti ei astmaan liityviä vinkkejä ole, mutta kylmä ja kuiva pakkasilma (samaten kuin keskuslämmitetty kuiva sisäilma) on myrkkyä limakalvoille. Tänä talvena sitä on ollut poikkeuksellisen paljon, toivottavasti tulevat kosteat ilmat helpottavat oloasi!
Itselläni on ollut käytössä kosteusvoiteet, kosteuttavat silmätipat, nenäkannu, nenää kosteuttavat tipat yms. Keuhkojen kosteuttamiseen ei taida olla oikein konsteja, suihku, sauna, höyryhengittäminen. Meillä on sängyn vieressä talvisin myös ilmankostutin.

Entäs ne höyhenet? Itselleni pahin mahdollinen allergisoija. Ei puhettakaan, että pystyisin edes yhtä yötä nukkumaan höyhentyynyllä tai -peitolla esim. hotellissa. Kannattaa myös tätä pohtia ja testata.

Tässä lääketieteellisen aikakauskirjan Duodecimin tutkimusyhteenvedosta osa.
”Höyhentuotteista saadut oireet ovat harvoin höyhenallergiaa, todennäköisemmin kyseessä on pölypunkkiallergia tai epäspesifinen pölyn aiheuttama limakalvoärsytys. Vuosikymmeniä vanhat höyhentyynyt ja -peitot kannattaa hävittää niiden sisältämän suuren pölymäärän ja mahdollisen pölypunkkikontaminaation vuoksi. Höyhentuotteiden laatu on parantunut viimeisten kymmenen vuoden aikana höyhentäytteen tarkan puhdistuksen ja tiiviimpien päällyskankaiden ansiosta. Uusien, puhdistettujen höyhentuotteiden aiheuttamista allergiaoireista ei ole toistaiseksi tehty tutkimuksia, mutta riski vaikuttaa vähäiseltä. ”
Jokaisen toki kannattaa testata käytännössä, mille reagoi.

Pölypunkkeja on varmasti joka kodissa ja hotellissa aina, vuodevaatteiden laadusta riippumatta. Itselleni nämä oireet tulevat, sekä uusista että vanhoista untuvatuotteista. Untuvatakkia tai -liiviä pystyn pitämään ulkona, mutta en sisällä. Samoin oireet tulevat untuvatäytteisistä sohvista/sohvatyynyistä. Suosittelen tosiaan testaamaan, on tuo hengenahdistus sen verran ikävä juttu.

Untuva-aiheeseen:

Ihmiset yleensä kuvittelevat olevansa allergisia untuvalle/höyhenille, mutta todellisuudessa allergian aiheuttaa untuvan epäpuhtaudet (hilse, pöly, yms). Ja toki tällaisia tuotteita liikkuu markkinoilla ja siitä mielikuva johtuu.

Joutsen on kuitenkin maailman ainoa untuvatuotemerkki, joka on saanut Suomen allergia- ja astmaliiton Allergiatunnuksen. Se kertonee aika paljon 🙂

Joutsenen tuotteissa untuva pestään kolme kertaa. Siksi sen voidaan sanoa olevan maailman puhtainta!

 

Täällä astmaatikko terve! Itselläni astman hoitotasapaino romahti, kun aloin opiskelemaan ammattikorkeakoulussa, jossa oli vakavia sisäilmaongelmia. Lääkkeitä lisättiin ja lisättiin mutta tilanne oli koko ajan kehno. Koulun lopettamisen jälkeen 2/3osaa lääkityksestä päästiin purkamaan. Itse jätin maidon juonnin pois sen jälkeen ja vähäisinkin ”limaisuus” henkitorvessa hävisi siihen. Kahvimaitoa ja juustoa käytän maltillisesti. Suosittelen kokeilemaan, mikäli käytät runsaasti maitotuotteita

En tiedä astmasta mitään, mutta olen myös ymmärtänyt, että lehmänmaito voi lisätä limaisuutta.

Mutta maidottomuudesta mulla on jotain asiaa, koska vaikka itsekin tykkään monista lehmis-jutuista, yritän korvata mahdollisimman monta tuotetta kasvipohjaisella lähinnä eettisistä ja ekologisista syistä, mutta viime aikoina on myös mietityttänyt onko se niin hyväksi keholle kuitenkaan. Mutta siis asiaan! Kaurakermat korvaa lehmis-kerman ruoassa mun mielestä ihan tosi yhteen. En ole enää aikoihin käyttänyt ruoanlaitossa muuta kermaa. Nyt mulla muisti pätkii, mitä sanoitkaan voista, mutta ainakin Keijulla on maidoton margariini. Tässä tulee tosin taas se eteen, että aina kun jotain ”otetaan pois”, tulee jotain tilalle. Ruoassa usein makeutusaineet, sokeri, voi ja palmuöljy pelaavat keskenään peliä, jossa kuluttaja saa tosissaan miettiä mitä haluaa eniten vältellä. Ylipäätään vegaanien olot on viime vuosina mukavustuneet merkittävästi, kauppojen hyllyiltä löytyy vaikka ja mitä eläimetöntä vaihtoehtoa. Eikä ne tietenkään maistu sellaisenaan ihan samalta, mutta se lienee tottumiskysymys. Myös ”juustoa” on vegaanisena, en tosin ole kokeillut. Ja mitä kaikkia ihania levitteitä on ja voi itse tehdä, ei siinä paljon voita enää kaipaa! Ja puuron päälle kookosöljyä ja kanelia, ei paljon parempaa voi olla. Paitsi jos iskee Fazerin sinisen sinne puuron keskelle, mutta sehän nyt olisi ihan…krhm..hullua 😀 eikä edes maidotonta! 😀 ja vaikka sormiruokailu ei ole teille ajankohtaista, niin simppeli sormiruokakeittiö-bloggaja Marjut testailee instassaan maidottomia tuotteita.

Apua tai ei terveysasioihin, mä aina suosittelen lämpimästi maitotuotteiden vähentämistä.

P.S. Vegaaniset jäätelöt… mmm… pala taivasta!

Minulla on taipumus saada flunssan jälkitautina yleensä aina poskiontelontulehdus, joka ei lähde ilman antibioottikuuria (tai useampaa). Nykyään käytössäni on nenäkannu ja Nekalan suolahuoneella ole myös käynyt.

Astmaa minulla ei ole, mutta esim.pölyallergia.

Maitoa en juo, mutta muuten käytän maitotuotteita. Niiden poisjättämistä olen myös miettinyt tautikierteessä ollessani, joten mielenkiinnolla seuraan kommentointia.

Minulla on taipumus saada flunssan jälkitautina yleensä aina poskiontelontulehdus, joka ei lähde ilman antibioottikuuria (tai useampaa). Nykyään käytössäni on nenäkannu ja Nekalan suolahuoneella ole myös käynyt.

Astmaa minulla ei ole, mutta esim.pölyallergia.

Maitoa en juo, mutta muuten käytän maitotuotteita. Niiden poisjättämistä olen myös miettinyt tautikierteessä ollessani, joten mielenkiinnolla seuraan kommentointia.

Satuin löytämään Australian astmaliiton tutkimuksen asiasta. Sen mukaan maitotuotteet eivät tutkitusti pahenna astmaa, eivätkä lisää liman eritystä. Päinvastoin, maidon jättäminen pois ruokavaliosta saattaa johtaa toisenlaisiin puutostiloihin ja potilaan vointi voi kärsiä tästä enemmän. Tämä lienee hyvä uutinen sinulle, Karoliina, ainakaan kaikkea maitoa ei tämän perusteella kannattaisi karsia. Tässä vielä linkki sivustoon, josta tiedon löysin:
https://www.nationalasthma.org.au/living-with-asthma/resources/patients-

Heips Karoliina!

Olen itse noudattanut vegaanista ruokavaliota neljän vuoden ajan ja voin suositella lämpimästi maidon pois jättämistä. Nykyään varsinkin Suomessa on superhelppo korvata maitotuotteet kasviperäisillä tuotteilla. Itselläni maidon pois jättäminen ruokavaliosta aikanaan paransi krooniset terveysongelmani kuin taikaiskusta (kärsin jatkuvasti virtsatientulehduksista, hiivatulehduksista yms…), sekä poisti ylimääräisen turvotuksen kehosta. Maidoton elämä on ihanaa ja kehosi lisäksi myös eläimet kiittävät (maitoteollisuus on vähintään yhtä julma, kuin lihateollisuus – miltä sinusta tuntuisi jos synnytyksen jälkeen sinun lapsesi vietäisi pois ja sinusta imettäisiin maitoa, joka on tarkoitettu sinun lapsellesi?). Toivottavasti rohkenet kokeilemaan, helppo tapa parantaa terveyttä 🙂

Mukavaa kevään jatkoa!

Millaisessa asunnossa asut? Entäs työpaikka? Itse en pysty enään asumaan/olemaan vanhoissa rakennuksissa. Sisäilman puhtaudella on erittäin tärkeä rooli omassa astmani tasapainossa.

Sokeri aiheuttaa kans tukkoisuutta, helpottiko sulla yhtään tilanne sinä aikana kun jätit valkoisen sokerin ruokavaliosta pois? Saattaisi auttaa. Mulla ei astmaa ole diagnosoitu, mutta lääkärin mukaan se kaikilla atoopikoilla on, eli vissiin sitten mullakin. Allerginen /krooninen nuha kyllä on diagnosoitu. Kannattaa pyytää lääkäriä kirjoittamaan nenäsumutetta, josta ei tule riippuvuutta, jollei sinulla jo sellaista ole määrättynä. Itse käytän vain pahimpina päivinä. Pieneen tukkoisuuteen on ikävä kyllä jo tottunut…

Ai siis kaikilla atoopikoilla on astma? Vai mitä?

Heippa!

Tässä omia kokemuksiani sairastelukierteestä ja ”vaihtoehtohoidoista”:

Muutama vuosi takaperin sairastin to-del-la paljon. Kaikki alkoi (yllätys, yllätys) työpaikan sisäilmaongelmista, joita ei tietenkään otettu vakavasti. Sairastin parin vuoden sisään kaiken mahdollisen, pahimpina kaksi keuhkokuumetta joista ensimmäinen oli kuumeeton ja toinen kuumeellinen. Kuumeettoman keuhkokuumeen yhteydessä minulla epäiltiin myös astmaa, oli pef-mittaukset jne. Ja kävi ilmi, että olin herkistynyt myös siitepölyille sen homealtistumisen myötä. Silloin kärsin mm. aivan karmeasta yskästä, joka kesti 10 viikkoa ja johon mikään ei tuntunut auttavan. Ehkä aika lopulta auttoi..

Puoli vuotta sen kuumeettoman taudin jälkeen se kuumeellinen keuhkokuume vei sitten kuntoni aivan nollaan (pirun antibiootit, kun vie vastustuskyvyn!). Kun olin maannut neljä viikkoa X-asennossa kotona, ei työhön paluusta meinannut tulla mitään, sillä edes maitopurkki ei pysynyt kädessä. Kaiken kukkuraksi sain ihan järkyttävän allergisen reaktion antibiootista (tietämättäni kehoni ei ilmeisesti sitä sietänyt), ja ihoni oireili kutisevin läikkien kera päästä varpaisiin. Se oli jotain aivan he*vetillistä, sanonpahan vain. No, sitten ”normipuolen” lääkäri halusi tupata mut täyteen vielä uusilla lääkkeillä (!), mutta ääni sisälläni sanoi että on oltava joku lempeämpi ja luonnonmukaisempi keino kehon parantumiseen. Olin jo hieman neuvoton, mutta onneksi löysin tieni juurikin suolahuoneelle. Kävin siellä useita kertoja, ehkä 10 kerran ”sarjan”, ja välillä jopa 2-3 kertaa viikossa. Kuin ihmeen kautta olo alkoi voimistua päivä päivältä, ja mikä helpottavinta, se helkutinmoinen kutina-allergia kadota. Alkuun toki oireet hieman ”pahenivat”, mikä kuuluu suolahuonehoidossa asiaan, mutta sitten se kehon puhdistumisen seuraaminen oli kyllä jotain aika huikeaa. Voin siis suositella suolahuonetta lämpimästi ainakin näin oman kokemukseni pohjalta. 🙂 Tiedän itseni lisäksi myös lukuisia muita, jotka ovat suolahuoneen avulla parantuneet erinäisistä oireista. Kaiken lisäksi suolahuonekäynnit olivat itselleni muutenkin rentouttavia, ja muistan nukkuneeni aina niiden jälkeen erityisen levollisesti. Olen käynyt myös osteopatiassa ja vyöhyketerapiassa, joista minulla on myös vain positiivista sanottavaa.

Tuo vuosi oli kyllä yksi rankimmista elämässäni, ja luulen, että pystyn edes pikkuisen samaistumaan sinun olotilaasi. Vaikka se kuulostaakin vielä monin verroin rajummalta! Toivottavasti saat apua suolahuoneesta, ja muutenkin! Että lääkitykset jne. asettuvat kohdilleen mahdollisimman pian. Parempaa kevättä! <3

Tosi harmillisen kuuloinen ja kaikkeen vaikuttava tämä sinun astmatilanteesi! :/
Postauksen ostikko kieli vähän siihen suuntaan että uskallan tämän kommentin nyt jättää ja ehdottaa sinulle jotain todella extremeä. Tai ei se minulle ole extremeä mutta monille suomalaisille kyllä vielä on..!
Eli: runeberginkadulla sijaitsee sellainen kiinalainen aivan ihana akupunktiolääkäri joka on minulta hoitanut jo vaikka mitä. Itse käännyn nykyään aina ensin hänen puoleensa ennen kuin menen lääkäriin. Kerrottakoon että lääkäriin ei ole vielä toistaiseksi tarvinnut mennä niin kauan kun olen tuolla käynyt…
Alkuun kävin hoidattamassa siellä hormonaalista epätasapainoa joka korjaantui kahden käynnin jälkeen, sitten olen hoidattanut alhaista hemoglobiinia, päänsärkyä, iskiaskipua, vatsaongelmia, ja nyt atooppista ihottumaa. En tiedä miten tämän edes sanoisi ettei kuulostaisi täysin epäuskottavalta maksetulta mainokselta mutta sanon nyt silti vaan että kaikkiin vaivoihini olen saanut avun 1-2 käynnin jälkeen.. olen siis itse hurahtanut tähän täysin ja pelkään jo miten minun käy jos tämä ihmenainen jää joskus eläkkeelle 😀 Toivon että saat apua joko tästä tai mistä vaan muusta! <3

Suomalaisessa terveydenhuoltojärjestelmässä on se vika, että kun tulehdussairaus (kuten astma) pahenee, pitäisi HETI ampua tykillä eikä antaa aikaa jonnekin päivien päähän. Kun huomaan ettei hengitettävät lääkitykset mene enää perille, niin menen spiraan välittömästi, ei ole koskaan päivystyksestä käsketty ulos. Minulla pef-arvot tippuu monesti viiveellä, mutta keuhkoissa voi silti olla todella paha rohina ja vinkuna ja kova yskä, yskimiskohtausten aikana on vaikea saada hengitettyä ollenkaan. Ja jos pef-arvot kahtena päivänä putkeen pudonnut 30% tai yli on ihan fiksua aloittaa se kortisonitablettikuuri, ettei tilanne pääse enää entisestään pitkittymään.

Ensimmäisenä kartottaisin onko töissä tai kotona sisäilmaongelmaa, hometta tms. Seuraavaksi kannattaa tutkia poskiontelot, niissä voi olla esimerkiksi polyyppeja. Onhan kortisoninenäsuihke käytössä? Itselleni nenäkannutusta tehokkaampi on kosteuttava nenäsuihke tuon kortisonin lisäksi. Kannattaa ottaa myös maitohappobakteerivalmiste (sellainen jossa monia bakteerikantoja) päivittäiseen käyttöön. Onko d-vitamiinitasot tutkittu? Käytätkö pep-puolloa? Vaikka siihen puhaltelu onkin raskasta, niin se on yllättävän tehokas keino liman irroittamiseen. Itse otan useimmiten ensin avaavaa, sitten suihkuun höyryä hengittelemään ja sen jälkeen puhalluksia pep-pulloon.

Jos haluat saada joltakulta asiaan perehtyneeltä vastauksen, miksi et kysy tältä keuhkolääkäriltäsi? Hänen hoitamiensa astmapotilaiden n-määrä on kuitenkin selkeästi isompi kuin se määrä, minkä tänne saat kommentteja ja lisäksi hänen vastauksensa perustuu kuitenkin tutkittuun tietoon. Ymmärtääkseni esimerkiksi suolahuonehoidoista on ihan tutkittuakin näyttöä joihinkin tiloihin.

terveisin kandi

Heips!

Kauhistuneena ja huolestuneena seurannut tilannettasi. Itse sairastan ei-allergista keskivaikeaa astmaa. Rajoittaa elämää ja urheilemista, mutta lääkityksen lisäksi hoidan sairauttani pitkälti liikunnalla. Ruokavaliokokeiluja en ole tehnyt. Maidon ongelma on sen aiheuttamat tulehdustilat elimistöön, vaikuttaa myös terveisiin ihmisiin. Astmaatikolle maidossa ongelmana on limaisuus. Itse en voi juoda maitoa ennen liikuntasuoritusta. Maito on hyvä palautusjuoma, mutta eipä sitä voi lenkin jälkeenkään heti juoda jos vähänkään on yskäinen. Lehmänmaito näistä pahin, kasvimaidot on hyviä korvikkeita. Tsemppiä Karoliina!

Moikka.
Tulin tänään blogiisi etsimään vanhaa postausta jossa oli pef-arvoista yms, koska eilen ensiavussa istuessani muistin yhtäkkiä että en ole yksin näiden kanssa, Sinähän näistä juuri kirjoitit!
Sairastin jouluna influenssan (rokotteesta huolimatta), sitten nielutulehdus, sitten keuhkoja kuumotti, oli vaikea hengittää yms. Etsivät ensin keuhkoveritulppaa, mutta lopulta määräsivät astmalääkkeet. Helpotti, hetkeksi. Taas flunssa, taas helpotti. Kunnes reilu kuukausi sitten alkoi flunssa, joka ei vieläkään ole parantunut. Viimeksi tosiaan eilen hakeuduin ensiapuun, kun en saa henkeä kunnolla. Kävely vessaan ja takaisin aiheuttaa kunnon kohtauksen, tiedät varmasti. Eilen flixodinen määrää nostettiin, erillinen suun kautta otettava kortisoni-kuuri ja sairaalalla maskin kautta lääkettä. No, vielä ei helpotusta ole näkynyt. Kuume pysyy reilussa 37 koko ajan.
Itkettää ja olo on epätoivoinen.

Maidottomana olen ollut pitkään, muista syistä tosin. Joten ainakaan allekirjoittaneelle siitä ei apua ole.

Lähinnä halusin kommentoida, jotta voin vain sanoa että tää on sieltä ja syvältä, ja että I feel you.
Mitään neuvoja ei ole, ajattelin täältä tulla katsomaan niitä että oletko jostain saanut helpotusta…

Tsemppiä ja iloa kevääseen kaikesta huolimatta 🙂

Oletko varma, että et sekoita astman pahenemisvaihetta refluksiin, josta moni astmaatikko kärsii myös? Minulla oli kuukausitolkulla samankaltaisia oireita. Luovuin ylettömästä kahvin litkimisestä, vaihdoin maitotuotteet vegaaniversioihin ja lisäsin vähän refluksilääkitystä. Parissa viikossa oireet helittivät. Refluksi ärsyttää ruokatorvea ja tuntuu tosiaan ihan samalta kuin astman paheneminen.

Moi! Kerron aina joskus tuulahduksia blogistasi siipalleni. Tänään juttelimme astmasta ja siitä, että hänelle sitä ei ole diagnosoitu, mutta hän saa oireita imuroinnista, siitepölystä ja kaikesta hyvin hienojakoisesta pölystä. Tavallinen kotipöly ei ole hänelle niin paha kuin hienojakoiset jutut. Hän muistikin, että hän oli ollut aikoinaan työasioihin liittyen vierailulla Joutsenella. Yhdessä kohtaa kierrosta, lähestyttäessä tuotantotiloja, hän koki ettei saa henkeä ja joutui pidättämään hengitystä, kunnes edettiin seuraavaan tilaan. Kyseinen ongelmainen kohta ei tosiaan ollut varsinaisia tuotantotiloja. Tuli mieleen vain huikkasta tämä siippani kokemus. Voihan olla, että Joutsenella on ilmanvaihto muuttunut vuosien varrella ja siippani olisi nykyään ihan oireeton siellä käydessään. Ja siis en tiedä, että liittyykö sun oireet mitenkään Joutsenen tiloihin. Uskon, että sulla on hyvät lääkärit ja oma tuntumasi myös kertoo, että mikä pahentaa ja mikä lieventää oireita. Jaksamista hurjasti tilanteen kanssa! Toivon, että olosi kohenee entiselleen! Kaiken keskellä nauttimista myös keväästä ja auringosta! T. Jankkuliini

Moikka!

Mulla ei ole astmaa, mutta kaikennäköistä hengitystie-, korvatorvi- ja limakalvo-oiretta pään alueella on riittänyt. Kaikki nämä tyssäsivät siihen, kun jätin KAIKKI maitotuotteet puoleksi vuodeksi pois ruokavaliosta ja aloitin vahvan maitohappokuurin. Nykyään pystyn kuluttamaan ihan pieniä määriä maitoa (esim. pieni loraus kahviin, pieni pala juustokakkua tms.), ilman että tilanne eskaloituu, mutta jos sorrun vähänkään isompiin määrin, myös kortisonisuihketta joudun lisäämään samassa suhteessa heti! Mulla toisin sanoen vaikutus on suuri, vaikka se varmasti on yksilöllistä.

Et varmaan menetä mitään jos kokeilet? (:

Itse en ole astmaatikko joten sen kanssa en osaa auttaa. Meillä kuitenkin noudatetaan maidotonta ruokavaliota lapsen allergian ja omien vatsaongelmien takia. Meillä on maidon tilalla kaura. Kauramaitoa ja muut kauratuotteet. Soijatuotteita ihan satunnaisesti. Suosittelen kokeilemaan kyllä. Itse syön kyllä tavallista juustoa vaikka vegeversiot on kokeiltu ja hyviä nekin. Mutta itselle juusto on sopinut. Myös pieni määrä suklaata menee silloin tällöin. Mutta kaurasta, soijasta ja kookoksesta löytyy kyllä maidolle korvaavia tuotteita tosi hyvin. Kahviinkin menee kauramaito ja se on paljon parempaa kuin lehmänmaito.

Ootko varma, ettei sun nykyisessä kodissa tai työympäristössä ole hometta? Äiti sairastui työpaikalla vain pari vuotta vanhassa rakennuksessa ja sai todella pahan astman. Naapuri sairastui samoin pahaan astmaan ja alle 5 vuotta sitten rakennettu uusi kerrostalo meni remonttiin = hometta.

Maidottomuus jeesaa, mutta ei todellakaan tee ihmeitä. Nimenomaan käsitelty lehmänmaito pois, se on se pahin. Mutta siitä ei saa kuin hyvin pienen avun :/

Moi!
Astmasta tms. minulla ei oo kokemusta, mutta maidon tai maidottomuuden vaikutuksesta ihon ja suoliston kuntoon on. Sanoisin näin: on ehkä fiksua koittaa olla muutama kuukausi kokonaan ilman mitään maitotuotteita, jotta näet, onko sillä vaikutusta sun terveyteen. Itselläni kolmen kuukauden täyden maidottomuuden aikana selän akneiho parani melkolailla kokonaan ja vatsan kipuilu helpotti. Sen jälkeen, jos maitotuotteita haluat ruokavalioon palauttaa, niin etsi mahdollisimman vähän prosessoituja versioita. Laadukkaat juustot sopii minulle satunnaisesti (ja valitsen mieluummin hyvän juuston kuin teollisesti tuotetun kasviskorvikkeen), niillä ei ole merkittävää vaikutusta mihinkään, mutta esim. ruokakermaan tehdyn ruuan kanssa vointi huononee nopeasti. Samoin oikeaa luomulaatuista voita voin käyttää huoletta, ja margariineja väistelenkin taas sen niiden taustalla olevan teollisen valmistusprosessin takia.
Raakasuklaassa ei oo maitoa, joten sitä voi kyllä maidotonkin syödä. 🙂

Kannattaa tutustua WellO2:seen, suomalainen keksintö, missä yhdistyvät luonnolliset limanpoisto- ja hengitysteidenavaus tekniikat.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X