kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 08.04.2018

50 + 50 kysymystä ja vastausta!

Teksti
Karoliina Pentikäinen

Kirjoittelin vähän aikaa sitten vastauksia esittämiinne kysymyksiin. Ja nyt olisi jatkon paikka. Kysymyksiä oli se vajaat kolmesataa, joten tovi menee, ennen kuin jokaiseen ehdin vastata. Mutta yritän vastata kuitenkin jokaiseen ja yhdistelen noita kysymyksiä niin, ettei tule toistoa.

 

Kaipaatko opettajan työhön liittyviä lomia esim ihanan pitkää kesälomaa?

En kaipaa. En enää vuosiin varsinaisesti viettänyt noita lomia, koska tein niin monta vuotta kahta työtä päällekkäin. Opetyö on niin rankkaa, että heistä jokainen kyllä ansaitsee kaikki mahdolliset lomat, jotka töihin kuuluu. Harva jaksaisi tuota työtä ilman noita lomia.

 

Mitkä asiat tekevät sinut onnelliseksi?

F, A, perhe ja ystävät. Terveys. Arjen ja loman sopiva vaihtelu.Mielenkiintoiset työt. Hyvä ruoka, hyvät yöunet, mielenkiintoiset keskustelut, kauneus ympärillä (vaatteissa,kodissa,luonnossa..) ja tuleva kesä. 

 

Mikä on lempivuodenaikasi ja miksi?

Kesä! Silloin on lämmintä ja valoa. Saa käyttää vähemmän vaatteita ja ennen kaikkea saa kulkea kevyissä kengissä. Kesällä ihmiset ovat usein rennompia ja kesäyöt ovat ihmeellisiä.

 

Mikä kotimaisista vaatemerkeistä/brändeistä on tällä hetkellä oma suosikkisi ja miksi?

Merkkejä on monia, mutta jos yksi pitäisi valita, olisi se Ivana Helsinki. Syy on se, että tuo merkki varminten – sesongista toiseen – edustaa minulle ominaista tyyliä. Ivanan vaatteet kun näyttävät poikkeuksetta sille, että ne kuuluvat vaatekaappiini. Muita suosikkejani ovat mm. Nanso, Aarrekid ja Uhana Design.

 

Mitkä ovat teidän top 5 parhaimmat arkiruuat?

Bataattikeitto, salaatti & possunlehtipihvi, lohipasta, risotto ja pekonipasta. Meillä aika harvoin tehdään samoja ruokia, vaan yritämme vaihdella ruokia ja niiden reseptejä. Siksi kysymys oli aika hankala.

 

Millaisia työpäiväsi ovat yleensä ja kuinka päädyit nykyiseen työpaikkaasi?

Sellaista tavallista työpäivää enää oikeastaan harvoin on. Joskus olen koko päivän toimistolla ja kirjoitan sähköposteja ja postauksia. Toisinaan ramppaan kokouksissa, kuvauksissa tai suunnittelen muuten yhteistyökuvioita. Joskus taas käyn Riihimäellä Joutsen-töissä. Ihaninta ja samalla kauheinta nykyisissä töissäni on se, että yksikään päivä ei ole samanlainen. Se on samalla suuri mahdollisuus, mutta välillä erilaistan päivien organisointi on stressaavaa.

Nykyisiin töihin bloggaajaksi päädyin harrastusten kautta. H23:lle puolestaan niin, että kysyin vaan, pääseekö remmiin. Joutsenelle minua puolestaan pyydettiin. Nykyinen sillisalaattityöni onkin varmasti heittäytymiskyvyn, pitkäjänteisen työn, hyvien sattumien ja töiden kautta luotujen suhteiden yhteissumma.

 

Mitä sanoisit nyt 20-vuotiaalle itsellesi?

Varmasti sanoisin, että nauti elämästä juuri niin kuin nyt nautitkin. Ehkä kehottaisin olemaan vähemmän musta-valkoinen, mutta toisaalta uskon siihen, että elämän onkin tarkoitus opettaa. Ei vielä 20-vuotiaana ole tarkoituskaan olla valmis.

 

10 salaisuutta sinusta, kertojina 10 ystävää/perheenjäsentä/työkaveria.

Ihana ehdotus! Mä toteutan tästä ihan oman postauksensa 🙂

 

Teijän hääsuunnitelmista ois mukava kuulla ja saaha tietää kuinka tää Kolmistaa blogi alunperi sai alkunsa.

Hääsuunnitelmista kirjoitin täällä. Kolmistaan-blogi sai alkunsa, kun halusin Kolmistaan-nimiselle kolumnilleni (joka ilmestyi Kaksplus-lehdessä 2010-2013) ”kevyen pikkusiskon”. Aloin blogata keväällä 2011 Kaksplussan nettisivuilla ja blogini oli Kaksplussan ensimmäinen blogi. Aluksi sopimuksessani luki, että minun tulee postata kerran viikkoon. Kuukaudessa tuli siis ulos noin neljä postausta.

 

Pidätkö eläimistä, haaveiletko jostain lemmikistä?

En ole mikään supereläinrakas, johtuen ehkä siitä, että olen aina ollut allerginen eläimille. Pahimmat allergiset reaktiot saan hevosista. Kissa tai joku ihana noutaja tai lapinkoira olisivat suosikkejani. Tähän elämäntilanteeseen ja kotiin ei kuitenkaan eläin mahdu.

 

Kerro sun ihonhoito rutiinit,aamulla ja illalla?

Aamulla pesen kasvot vedellä ja laitan jotain ekana käteen sattuvaa päivävoidetta.

Iltaisin pesen kasvot Favoran puhdistusvaahdolla ja sitten käytän – jos muistan – kasvovettä. Yöksi laitan joskus ihoöljyä, joskus paksua yövoidetta tai yönaamion.

Mitä tv ohjelmia seuraat?

Temppareita, Bachelor Suomea ja Uutta päivää.

 

Kaipaatko takaisin Helsinkiin?

En.

 

Kysymys kuuluu, että kuinka paljon teet töitä päivässä tunteina?

Jos työt ripotellaan seitsemälle päivälle, ehkä sellaiset 7h päivässä.

 

Millaiseksi koet lapsiperheiden palvelut?

Hmm. Vaikea kysymys, koska palveluiksi voi käsittää niin monet asiat. Rahalla saa vaikka mitä ja kuinka nopeasti, mutta jos mietin asiaa entisen opettajan näkökulmasta, monissa kunnallisissa palveluissa myös lapsilla ja nuorilla on aivan liian pitkät jonot. Esimerkiksi mielenterveyspalveluissa.

 

Oletko miettinyt videoiden tekemistä YouTuben puolelle?
Olen miettinyt ja minua on pyydetty usein ryhtymään tubettajaksi. Mutta ainakaan vielä tubettaminen ei tunnu omalle jutulle. Ehkä sitten joskus.

Kaipaatko opettamista? Onko suunnitelmissasi palata joskus opettajan työhön? Miksi/miksi ei?

En oikeastaan kaipaa varsinaisesti opettamista. Joskus kaipaan työkavereita ja oppilaita. Mutta kuten sanottu, uskon, että joskus vielä palaan kouluun. Nyt ei vaan ole se hetki. Tähän elämänvaiheeseen sopii se, että voin päättää esimerkiksi itse omat työaikani.

 

Mikä blogin kirjoittamisessa on parasta?

Kirjoittaminen. Se, että saa yksin naputella koneelle ajatuksia ja jäsennellä tekstejä.

 

Minkä käsityötaidon haluaisit oppia?

Haluaisin olla hyvä ja varma pintaremontin tekijä.

 

Mistä teet parhaat aikuistenvaate hankinnat kierrätettynä?
Hmm. En varmaan mistään. Olen huono ostelemaan kirpparilta vaatteita itselleni.

 

Missä päin maailmaa olet matkustellut?

Vain Euroopassa.

 

Miltä uusi kotikaupunki tuntuu nyt kun aikaa muutosta on jo kulunut pidemmän aikaa?

Kodilta.

 

Minkä lapsuuden harrastuksen haluaisit aloittaa uudestaan?

Judon.

 

Mitä ajattelet kotitöiden ulkoistamisesta? 

Kannatan palveluiden ostamista, jos se vaan on mahdollista. Esimerkiksi siivous-, pyykki- tai kauppakassipalveluiden käyttö on tuttua. Ulkoistamalla ne (ainakin osin), voi ”ostaa” vapaa-aikaa.  

 

Mitä hyvä elämä mielestäsi on?
Minulle hyvä elämä on onnellista ja tervettä elämää perheen keskellä. Hyvä elämä on varmasti omannäköinen tapa elää.

 

3 parasta treffipaikkaa Hkissä, Treelle ja Keski-Suomessa.

Tampereella ainakin Pyynikin näkötorni tai Pispala. Helsingissä Suomenlinna tai Vallisaari. Keski-Suomesta en kyllä yhtään tiedä 🙂

 

Miksi kirjoitat usein ”lienee on” tms. esim. ”lienee löytyvät”? Onko tämä jotain murretta vai ainoastaan potentiaalin väärinkäyttöä (pitäisi olla ”lienee” tai ”löytynevät”)? En nyt muista, oletko tätä ilmaisua viime aikoina käyttänyt, mutta yhteen aikaan sitä oli teksteissäsi paljon. Tuskin oli nyt edes sellainen kysymys, johon haluat postauksessa vastata, mutta tämä on asia, joka itseäni on jäänyt vaivaamaan, koska tiedän, että olet(/olit) äidinkielen opettaja ja varmasti hallitset kieliopin, kun olet sitä opettanutkin.

Ihan vaan kirjoitusvirhe.

 

Haluaisin tietää jatkosuunnitelmistasi töiden suhteen – jatkuuko elämä h23:ssa blogin ja mahdollisen kolmannen kirjan parissa, vai viekö tie takaisin opettajaksi?

Tällä hetkellä ei ole tarkoitus palata opettajaksi ja virastakin sanouduin irti. Joten toivotaan, että kaikki mahdolliset kirjoitus- ja some-työt elättävät ainakin muutaman seuraavan vuoden.

Tarkoittaako lupauksesi/tavoitteesi, että ostamistasi tuotteista 80 % ovat suomalaisia tuotteita, tuotteita kappalemääräisesti, rahamääräisesti vai jotenkin muuten esimerkiksi tuotteen valmistuksesta 80 % on Suomessa tehtyä työtä?
80% tuotemäärästä.

 

Mistä viikonpäivästä pidät eniten? Miksi?

Perjantaista. Silloin viikonloppu on edessä, eikä yhtään vielä takana. Perjantaina on usein hilpeä olo.

Miuta kiinnostaisi tietää, että miten siun mielestäs pitäisi reagoida suomalaisten nuorten huononevaan kielitaitoon? Onko siulla tähän jottain ammatillista näkemystä tai ’paloa’ siihen että mitä pitäis tapahtua tän asian suhteen?

Minä en ole sitä mieltä, että kielitaito huononee/on huonontunut. Kielenkäyttötavat vaan muuttuvat ajan saatossa. Toki kirjoitustaitoa on hyvä treenata ja esimerkiksi tekstarit laiskistuttavat osin kielenkäyttöä. Mutta: Sen tilalle on tullut nuorison loistavat verbaaliset kyvyt puheessa, medialukutaito ja paljon muuta. Minulla on luultavasti palo ennen kaikkea siihen, että nähdään nuorison voimavarat ongelmien sijaan.

 

Mitä vinkkejä antaisit ihmiselle, jolla on haaveena kirjoittaa joskus oma kirja?

Just do it!

 

 

 Mitkä ovat Tampereen hyvät puolet verrattuna pääkaupunkiseutuun? Mitä kaipaat Helsingistä? (Haaveilen muutosta Tampereelle)

Rennompi ilmapiiri, vähempi pinnallisuus, ei ruuhkia, halvemmat asunnot ja kompaktimpi keskusta. Luonto lähellä keskusta-asumista ja se, että otetaan heti ”jengiin” mukaan.

 

Mitkä ovat arkimeikkiisi kuuluvat tuotteet?

Meikkivoide, kulmaväri, kulmageeli ja aurinkopuuteri. Niin ja BB Lashissä laitetut ripsipidennykset. 

 

Mitkä ovat Tampereen sunnalla parhaat design liikkeet?

En juuri käy sisustusliikkeissä, mutta DomDom on ihana.

 

Kuinka pian äikänopeksi valmistumisesi jälkeen pääsit oman alan töihin?

Jo opiskeluaikana. Helsingissä on hyvä työtilanne verrattuna esimerkiksi Keski-Suomeen.

 

Mitä haluaisit tehdä, mutta et ole vielä uskaltanut?

Kirjoittaa yhden tärkeän kirjan, luopua ½ vaatekaapin sisällöstä ja maalata seinät.

 

Onko sinulta tulossa lisää kirjoja?

Toivottavasti! Huhtikuussa nyt ainakin yksi lisää.
 

Mikä sai sinut lähtemään opettajakouluun (oliko se lapsuuden unelma-ammatti?) ja miksi lopetit ne hommat? 🙂

Oli yksi unelma-ammateistani, vaikkakin päädyin opiskelemaan vähän vahingossa, kun pääsykoe meni yllättäen hyvin. Lopetin opehommat ajanpuutteen vuoksi. Piti priorisoida ja nyt kirjoitustyöt vetivät voiton.

 

Miten olet tutustunut uusiin ihmisiin uuden kaupungin myötä?

Yllättävän hyvin ja nopeasti. Olen saanut ystäviä tietysti A:n kautta, mutta myös omien töiden myötä, F:n koulukavereiden vanhemmista ja ihan vaan tuosta leikkipuiston reunalta.

 

Mistä olet erityisen kiitollinen juuri nyt?

A:sta ja F:stä.

 

Mitkä ominaisuutesi ovat vahvistuneet tai ehkäpä muuttuneet niin opettajan ammatin kuin kirjoittajankin ammatin myötä?

Toki vahvistuneet ovat ihan ne perustaidot: kirjoittaminen ja toisaalta opetöissä esimerkiksi tiedot ja taidot opetussuunnitelman toteuttamiseen. Ja ylipäätään opettajan olossa ja oppilaiden kohtaamisessa kokemuksella on merkitystä.

Kirjoittamisessa olen tajunnut sen, että muutenkin rakennan elämääni ja ajatuksiani tekstin avulla. Olen ymmärtänyt sen, että jos minulla on jotain painavaa sanottavaa, kannattaa minun ennemmin kirjoittaa asia ystävälleni/puolisolleni/perheenjäsenelleni, kuin sanoa se ääneen. Kirjoittaessa osaan kertoa todelliset tunteeni parhaiten.

Opetöissä taas olen ymmärtänyt yhteiskunnan ja elämän kirjon. En ole enää niin ehdoton ja mustavalkoinen kuin joskus ennen.

 

Pidätkö koirista?

Jep. Mutta enemmän lähtökohtaisesti kissoista. 

 

Mistä saat rohkeutta tehdä asioita omalla tyylilläsi?

Rohkeus tulee varmasti perusluonteesta ja kasvatuksesta. Ja ennen kaikkea siitä, että elämä on opettanut, että ne omat ratkaisut – vaikka ne olisivatkin aluksi kohdanneet vastustusta muualta – ovat lopulta olleet niitä elämän parhaita valintoja. Sellainen oman sydämensä kuuntelu on palkinnut minua elämässä. Siitä tulee luotto toimia niin jatkossakin.

 

Olisi mukavaa kuulla esim. mikä on lempipaikkasi kotonasi? Miksi? Ja tietenkin nähdä kuvia tästä kyseisestä paikasta/ sisustuksesta.

Mä rakastan meidän kotia, joten yhtä lempipaikkaa ei ole. Sohvannurkka on aika kiva, koska siinä olen käynyt parhaat keskustelut ja kivimmat hetket. Tosin itse sohva on minusta jäätävän ruma, mutta se on sivuseikka.

 

Miten oma sisustusmakusi on muuttunut vuosien varrelta?

Oli musta-valkoinen industrial -vaihe, mummolatyylivaihe ja nyt haluaisin sekoitella kotona klassista, jopa romanttista tyyliä, bohoa ja modernia. Olen alkanut pitää myös väreistä, mutta en tiedä, miten niitä käyttäisi oikein.

 

Onko sinulla matkasuunnitelmia tai mikä on unelmiesi matka?

On muutama matka varattuna kesäksi. Unelma matka on sellainen, jossa on rakkaita ihmisiä, hyvää ruokaa ja leppoisaa tunnelmaa. Niin ja aurinko ja lämmintä.

 

Mikä on Tampereella parasta?

Perhe, ystävät, H23 ja koti.

 

Millaisesta paketista yliopisto-opiskelusi koostui? Oletko tyytyväinen kokonaisuuteen vai olisitko jälkikäteen ajateltuna lisännyt tai jättänyt jotain osioita?

Apua. Muistanko enää? Pääaine oli kotimainen kirjallisuus, sivuaineet suomi ja aineenopettajaopinnot. Ehdottomasti ottaisin nyt media- ja markkinointikursseja.

 

Mikä sua inspiroi ja mistä saat ammennat energiaa?

Jos ollaan rehellisiä, minä en ole koskaan miettinyt tätä asiaa. Jotenkin lähtökohtaisesti olen aina ollut sellainen innostuja, joka nauttii arjesta ja ammentaa sieltä voimaa. Toki mua inspiroi eniten ympäröivä maailma, sen keskustelut ja ihmiset. Energiaa saan perheestä, työstä, hyvistä ihmissuhteista ja putkeen menneistä töistä. 

 

Millaisena näet itsesi äitinä? Onko jotain elämän ohjetta jonka haluat lapsellesi opettaa?

Miten te keksitte näin vaikeita kysymyksiä? Äitiys on elämän varmasti henkilökohtaisin osanen mulla, joten on vaikea arvioida siinä itseään. Pyrin ainakin olemaan rento, hauska ja lämmin, mutta samalla aikuinen isolla a:lla. Se tarkoittaa sitä, että vaikka meillä toki neuvotellaankin lapsen kanssa monista jutuista, F tietää, että lopullisesti päätösvalta on A:lla ja/tai minulla. Voi siis kai sanoa, että olen kasvattajana osin myös aika tiukka. Toisaalta pussailen ja halailen F:ää joka päivä, kehun ja kerron, kuinka ihana hän on. Äitinä minulla on tärkeää myös se, että F tietää, että kotona saa puhua ihan mistä vaan. Että aikuinen ei mene rikki, vaan lapsi saa kertoa asiat juuri niin kuin kokee ne. 

 

Huh! 50 kysymystä ja vastausta (jos oikein laskin)! Hauskaa iltaa!

-Karoliina-

Kuvat: Noora Näppilä

Asu: neule, Uhana Design (kotimainen tekstiili)  // paita, Nanso (kotimainen tekstiili) // housut, Dr.Denimi

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X