kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 25.04.2018

Elämäni ensimmäinen raakakakku!

Teksti
Karoliina Pentikäinen
3 kommenttia

Kaupallinen yhteistyö: GastroMax

Minä olen ollut joskus aikanani kova leipomaan, mutta viime vuosien aikana ruuanlaitto on syrjäyttänyt osin leipomista. Koska ruuanlaitto on melkein jokapäiväinen pakko, tulee sitä luonnollisesti siksi tehtyä varmasti enemmän. Toisaalta osittain olen rajoittanut leipomista siksi, että olen halunnut pitää kurissa osin meidän perheen arkiherkuttelun. Monesti kun leivonnan jälkeen tulee myös syötyä itse tuotokset…sen puolipeltiä mokkapalaa.  

Koska olen muutenkin kiinnostunut yhä enemmän näistä terveellisistä herkkuvaihtoehdoista, päätin leipoa elämäni ensimmäisen raakakakun. Olen toki syönyt raakakakkuja useammankin kerran, mutta koskaan en ole valmistanut sellaista itse.

Inspiraation ja viimeisen lisäpotkun leivontaan antoi yhteistyö keittiötuotteita valmistavan GastroMaxin kanssa. GastroMax valmistaa niin vuokia, mittoja kuin muutakin keittiössä tarvittavaa apuvälineistöä, ja yrityksellä onkin 100 vuoden kokemus keittiötuotteiden valmistuksesta. Suurin osa GastroMaxin tuotteista valmistetaan Suomessa ja Ruotsissa. Tuotteiden laadusta kertonee eniten ehkä se, että GastroMax on yhteistyössä Suomen kokkimaajoukkueen kanssa.

GastroMax lanseerasi tämän vuoden helmikuussa läkkipeltisen vuokasarjan, joka on ollut aikaisemmin jo supersuosittu peltisarja Ruotsissa. Nämä tinapeltiset kakkuvuoat ovat sellaisen perinteikkään old school -leipomisen aateliaa, koska niiden leivontaominaisuudet ovat niin hyvät. Teräs on kestävä materiaali, joka jakaa lämpöä tasaisesti.

Minä valitsin omaan leivontaani läkkipeltisen irtopohjavuoan, koska sen ominaisuudet sopivat mielestäni parhaiten kakkuun, jonka halusin leipoa. Sekoittelin netistä googlailemiani erilaisia raakakakkureseptejä toisiinsa (ovat muuten kaikki hyvin samanlaisia!), ja tällainen minun ensimmäisestä raakakakkukokeilustani tuli.

 

HELPPO RAAKAKAKKKU ENSIKERTALAISELLE

 • 3dl kaiken maailman pähkinöitä ja manteleita (mitä kaapista löytyy) murskattuna ja liotettuna
 • 6-8kpl tuoretaateleita
 • ihan hyppysellinen merisuolaa hienoksi jauhettuna
 • pieni loraus vettä

 

 

 • 3 dl cashewpähkinöitä
 • 2 dl kookosöljyä
 • 1 tlk kookosmaitoa
 • ½ dl hunajaa
 • kahden sitruunan puristettu mehu
 • mansikoita (pakastemansikat täytteeseen 1,5 pussia , tuoreet päälle)

 

Pohja:

 1. Liota pähkinä-manteliseos yön yli.
 2. Iske liotetut pähkinämantelit blenderiin, laita joukkoon taatelit (kivet pois) ja suristele mössöksi. Jos blenderi vaatii – kuten minulla vaatii – laita joukkoon tilkkanen vettä.
 3. Taputtele muruseos voipaperilla vuoratulle irtopohjavuoalle. Laita pohja pakastimeen.

 

Täyte:

 1. Laita blenderiin valutetut pähkinät, sitruunan puristettu mehu, sulatettu kookosöljy, hunaja ja kookosmaidon kova osa (ei siis sitä pohjalla olevaa ”vettä”).
 2. Surauta seos tasaiseksi.
 3. Kaada seos pakastimesta otetun pohjan päälle.
 4. Laita kakku pakastimeen ainakin viideksi tunniksi. Mielellään yön yli jähmettymään.

 

Sellainen eka kerta. Oli muuten onnistunut peltejä ja reseptiä myöden. Silti pohdin, voisiko tämän tehdä toisin, vaikka tällä tavalla:

 • Tulisiko pohjaan laittaa myös vähän kookosöljyä?  Minun taktiikallani pohja jäi ehkä vähän vetiseksi. Mietinkin, että korvaan ensi kerralla tilkan vettä parilla ruokalusikallisella sulaa kookosöljyä, joka auttaa pohjaa varmasti kovettumaan paremmin.
 • Pakastekakuissa on aina se ongelma, että niiden irrotusaika pitää katsoa optimaalisesti. Nyt kakku suli minulla varmasti vähän liian kauan huoneenlämmössä ennen tarjoilua, ja reunat lörähtivät rumasti. Mutta onneksi kaiken voi korjata mansikoilla. 

-Karoliina-

 

 

 

 

 

Kommentit (3)

Näyttää makoisalta! Kannattaa tutustua myös kookosmannaan. Itse tapaan korvata sillä osan öljystä tai lisätä reseptiin muuten vaan. Se sulatetaan vesihauteessa ja lisätään joukkoon. Antaa ihanan täyteläisen maun ja koostumuksen.

Taas ollaan aiheen vieressä, ja ehkä epäoleellisuuksien äärellä, mutta annan palautteen lukijana kuitenkin.
Minua nimittäin harmittaa tämä postauksien rakenne, jossa ensin on otsikko, sitten useampi kuva ja sen jälkeen tekstipötkö.
Pelkkä kuva ei kerra juuri mitään, ennen kuin on tekstin lukenut (esimerkiksi noissa polttaripostaukdissa), eikä tekstiä lukiessaan taas tunnu kovin ketterältä, jos saa aina olla hilaamalla ruutua ees taas.
Ongelmaahan ei ole silloin, kun tekstiä kuvittaa vain se yksi ”pakollinen” kuva. Mutta useamman kuvan jutuissa tämä on vähän hankalaa.

Raakakakut on kyllä sinänsä tietty ns. terveellisempiä kuin perusleivonnaiset, koska valkoista sokeria ei ole. On kuitenkin hyvä muistaa (sinä varmaan tiedätkin mutta tiedoksi muillekin 🙂 ) että raakakakuissa on yleensä kaloreita TODELLA paljon enemmän kuin peruskakuissa tai etenkin jossain pullassa. Eli laihduttajalle tosi huono vaihtoehto! Mutta tosiaa, sulla ei varmaan siitä olekaan kyse 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X