kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 01.06.2018

Millaista on, kun ei ole enää opettajan pitkää kesälomaa?

Teksti
Karoliina Pentikäinen

 

 

 

 

Kun lopetin opettajan työn, en tajunnut, kuinka moneen asiaan elämässäni se vaikuttaisikaan. Yksi suurimmista yllättävistä mullistuksista on ollut se, että vuodenajat tuntuvat nykyään ihan erilaisille kuin ennen.

Se, missä koulutyö jaksotti entisessä elämässä vuotta todella selvästi, ei nykyisellä työmäärällä tai töiden luonteella ole juuri eroa, tehtiinpä ne sitten kesähelteillä vai talven pakkasilla. Ja tämä on sekä hyvä, että huono juttu.

Toisaalta esimerkiksi joulujuhlan puuttuminen on ollut kova pala minulle – joku tuollainen tuttu traditio kun aloittaa joulupyhät aina samalla, turvallisella tavalla. Toisaalta aikatauluttomuus tai se, että työnteko ei ole vuodenajoista kiinni, tuo myös iloa. Erityisesti tässä toukokuussa alkaneessa kesässä on ollut hyötyä siitä, ettei ole enää koulussa. Kun olin opettajana, kesä tuntui nimittäin alkavan vasta sitten, kun Suvivirsi oli laulettu. Vaikka toukokuu olisikin ollut upea ja aurinkoinen, en koskaan saanut oikein kesästä kiinni ennen kuin koulutyö oli saatu pakettiin.

Nyt tänä keväänä olen huomannut sen, että olen päässyt nauttimaan kesästä henkisesti ihan eri tavalla kuin aikaisemmin. Ei ole tarvinnut ikään kuin odotella lomaa, vaan kesällä on ollut ”lupa” tulla elämään heti, kun lämpö on lisääntynyt ja aurinko alkanut paistaa.

Olen myös ensimmäisen kerran elämässäni tajunnut myös sen, että kesällä työskentely on ihan erilaista kuin talvella. Vaikka itse työt ovat pääosin samoja, tuo valo, lämpö, shorteissa hiihtely ja auki olevat toimiston ovet oman säväyksensä. Voi kantaa toimiston eteen tuolin ja naputella siinä läppäriä. Voi käydä torilla vohvelilounaalla ja syödä mansikoita kesken palaverin. Ihan ihmeellistä. Ja taas jotenkin niin opettavaista siinä suhteessa, että elämästä – siitä arkisestakin – voi tehdä vähän juhlavampaa, kun vaan käyttää vähän kekseliäisyyttä ja viitseliäisyyttä.

Miten siellä on kesä alkanut? Vai onko edes vielä?

-Karoliina-

Kuvat: Noora Näppilä

Asu: takki, Makia* // farkut, NEUW* (INCH Store) // kengät, Vans

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X