kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 17.08.2018

5 x kasvisruokasuosikkiresepetit meidän perheessä

Teksti
Karoliina Pentikäinen
8 kommenttia

A teki tässä yksi iltana ruokaa, kun astelin keittiöön.

Minä: ”Ai onks meillä kasvisruokapäivä?”

A: ”Ei.”

Minä: ”Punajuuri-homejuustosalaatti ja espanjalainen munakas. Kyllä tää musta kasvisruualle näyttää.”

A: ”Ai no niin onkin. En ajatellut sitä niin. ”

Tilanne kertoo aika hyvin siitä, millä asenteella meillä usein ruokaa tehdään. Vaikka ruuan raaka-aineet onkin meistä molemmista olennainen osa kokkaamista, ei sillä, onko ruoka kasvis-, liha- vai kalaruokaa, ole niin väliä. Pääasia, että se on hyvää ja siitä tulee hyvä olo.

Koska multa kysytään varsinkin instassa todella usein meidän ruokareseptejä, tässä koottuna

5 meidän perheen lempikasvisruokaa ja linkit resepteihin:

 1. Espanjalainen munakas – Ihan ehdoton kananmunaruokasuosikkini. Helppoa ja varmasti hyvin. Vaatii tosin malttia. Meidän munakas täällä ja resepti vähän muunneltuna täältä Valion sivuilta. Tosin pari ruokalusikallista voita on korvattu isolla lorauksella oliiviöljyä. 
 2. Paahdettu bataattikeitto – koko perheen suosikkiruoka, jota erityisesti minä voisin syödä ihan joka viikko. Ihana, että alkoi syksy, ja keittoja on taas kiva keitellä kylmiin iltoihin.
 3. Perunanachot – nämä ovat siitä kätevä ruoka, että perunoiden lisukkeeksi voi laittaa miltei mitä tahansa. Kasvisversio toimii erityisen hyvin tomaattisen nyhtökauran kanssa.
 4. Itämainen nuudelisalaatti – Varsinaisen postauksen otsikko sen jo kertoo. Paras salaatti, jota olen koskaan syönyt. Olen alkanut tykätä parsakaalista todella paljon näin salaatissa ilman kypsennystä.
 5. Itse tehty pesto. Tässä on vaan se ansa, että kun tekee peston kerran itse, ei halua enää koskaan syödä valmispestoa.
 • 1 ruukullinen tuoretta basilikaa
 • 2dl oliiviöljyä
 • puolikkaan sitruunan/limen mehu
 • kourallinen paahdettuja pinjansiemeniä
 • pari kourallista raastettua parmesaania
 • 1 valkosipulin kynsi pilkottuna
 • mustapippuria myllystä
 • suolaa
 1. Surauta blenderissä.
 2. Herkuttele pastan kanssa. Sekaan sopii pienet mozzarellapallot ja uunissa paahdetut pikkutomaatit.

 

Jaa omat kasvisruokavinkkisi ja -linkkisi! Ei mitään megasivustoa, vaan mielummin yksittäiset täsmäreseptit, joita kannattaa koettaa.

Nauratti lasten tietoisuus nykypäivänä näistä ruoka-asioista. Söimme viime viikolla ystäväpariskuntamme luona, jossa toinen osapuoli ei syö punaista lihaa, eikä kanaa. F veteli pihviä naamaan ja totesi ruokailun seasta: ”Me ollaan sekasyöjiä meidän perhe.”

-Karoliina-

Kommentit (8)

Chocochilin tofupyörykät, nopeaa, hyvää ja uppoaa myös rakennenirsolle sekaanille. Niin ikään Chocochilin munakoiso-härkiscouscous on hyvää (paitsi sille rakennenirsolle, koska couscous). Yleisesti ottaen Chocochili on reseptipankki, mikä ei petä. Koska kaikki reseptit ovat vegaanisia, niiden makuun on oikeasti panostettu, kun taas sekaaniresepteissä tuntuu, että eläinproteiini on vaan korvattu kasvisvaihtoehdolla ja kasvisten maustetarpeet on sivuutettu.

Munakkaan tykkään korvata kikherneletulla. Käytetään vielä munaakin jonkin verran, mutta enää se ei mene kasvisruoasta, koska no, onhan se eläintä eikä kasvis.

Nammm, ihanan kuulosia ruokia. Erityisesti toi salaatti ja paahdettu kasviskeitto menee omalle listalle! Kiitos 🙂

Kanafondi, homejuusto, mozzarella, jogurtti ja kananmuna eivät ole kasviksia. Maitotuotteet ovat erottamaton osa lihantuotantoa, täytyyhän lehmän synnyttää joka vuosi, jotta maidontuotanto jatkuu. Vasikat päätyvät lihaksi tai uusiksi lypsylehmiksi sukupuolesta riippuen. Jos kasvisruokailu kiinnostaa ympäristöasioiden takia, kannattaa ottaa huomioon, että juuston ilmastovaikutus on lähes sama (13 CO2/kg) kuin naudanlihan (15 CO2/kg). Kananmunat tulevat kanoista, joita ennen on kasvatettu kaksi sukupolvea lintuja. Ensimmäiset jalostusyhtiöissä ja toiset hautomoissa, joissa täysin turhat kukonpojat eli puolet linnuista tapetaan turkisteollisuuden rehuksi. Vasta kolmannen sukupolven kanat munivat kananmunat, joita ostamme kaupasta. Luomukanojen alkuperä on sama. Kun munantuotannon tahti hiipuu, kanat lopetetaan ja tilalle otetaan uudet.

Itsekin pidin pitkään maitotuotteita ja kananmunia lähes kasvisruokana, mutta otettuani asioista selvää, on ilmiselvää ettei näin ole.

Just näin. 

Tähän voisi lisätä loppukaneetin: tieto lisää tuskaa. Oma kiinnostus ja pyrkimys kohti vegaaniutta sai kimmokkeen juuri tästä ketjusta ja ylipäätään ekologisuudesta. Minuun ei tehonnut kehon hyvinvointi (mikä toki on ollut kiva lisä), eikä edes eläinten kärsimys riittänyt kuin aina hetkellisiin yrityksiin vähentää eläintuotteita. Mutta kun oivalsin tuon ekologisen kuorman ja prosessin monitahoisuuden, on löytynyt motivaatio ja vahva tahtotila. Matka on pitkä ja vielä kesken, mutta pikkuhiljaa. Vähän off topicina, olkaa hyvä.

Maidosta ja munasta ei kyllä saa kasvisruokaa tekemälläkään…

Mitä tuohon herkullisen näköiseen punajuuri-homejuusto salaattiin tulee? 

Espanjalaisesta munakkaasta saa vieläkin parempaa, kun sen tekee ”oikeaoppisesti” keittämättömistä perunoista Kantsii kokeilla! Öljyä, jossa perunat kypsennetään (ei saa ruskistua) tähän kyllä tosin kuluu aika paljon enemmän, joten se kannattaa siivilöidä ja ottaa talteen sekä käyttää uudelleen vaikka samaan tarkoitukseen.

Meidän lempparikasvisruokaa on Halparuokakirjan detox-wokki

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X