kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 17.09.2018

Syksyn ihanimmat nahkakengät + ohjeet nahkakenkien huoltoon!

Teksti
Karoliina Pentikäinen

// Kaupallinen yhteistyö: Vamos//

Jassoo. Yksi etappi syksyn kulussa taas ylitetty. Tänään kaivettiin esille ensikerran lapsosen vedenpitävät välikausikengät ja jätettiin lenkkarit kouluaamuna hyllyyn. Itse vedin ensimmäistä kertaa päälleni pitkän villakangassekoitetakin ja ne-mun-paremmat-kumisaappaat*, joilla kehtasin mennä tänään jopa työpalaveriin. Jotenkin nautin hirveästi tästä kerrospukeutumisajasta, mutta ei vielä kuitenkaan talven ”kerrospukeudu tai kuole -ajasta”. On ihana leuhottaa takki auki, mutta kuitenkin muhkea villatakki päällä. Just parasta näin asuelämän kannalta tämä syksy.

Vaikka tänään vedeltiin vettä pitävissä kengissä, on tuonne kaappiin – meille aikuisille – varattu jo ne syksyn nahkakengätkin. Ne, jotka tulevat tennareiden ja loafereiden jälkeläisinä, kun keli alkaa viilentyä (ingooraan tässä vaiheessa sen, että tälle viikolle on luvattu vielä miltei 20 asteen lämpöjä, yök).

Mä valitsin Vamoksen mallistosta itselleni biker-henkiset vetoketjulliset PS Poelman nahkanilkkurit. Kengät näyttivät ekalla vilkaisulla juuri niille minun kengilleni, enkä ne nähtyäni osannut katsoa enää edes mitään muita kenkiä. Mähän olin koko nuoruuteni sellainen mustiin pukeutuva rokkigootti(!?), ja edelleenkin mussa taitaa asua aina pieni palanen sitä rokkiasennetta, vaikka olenkin jo tällainen +30 perheenäiti ilman mustia kajaaleja ja bändipaitoja. Jotenkin mua edelleenkin puhuttelee sellaiset asut, jossa on hitunen rokkia. Vaikka sitten vaan pitsi- tai kukkamekkoon yhdistettynä. Romanttisen ja tyttömäisen liitto laitettuna jonkin rouheamman elementin vieressä kun toimii musta aina.

A valitsi puolestaan kaksi paria sellaisia vuorenvarmoja työkenkiä. Rentoja, mutta samalla siistejä. Molemmat mokkanahkaa. Kengissä näkyykin mun mielestä hirveän hyvin se, millaisia pukeutujia me ollaan. Mä rakastan mustaa ja niittiä, A taas ei pukeudu juuri ikinä mustaan. Sen tyyli on usein sellainen sporttinen ja sininen.

Vamos on muuten liike, johon tutustuin vasta Tampereelle muutettuani. Niiden kivijalkamyymähän on tuossa Hämeenkadulla, lähellä Kauppahallia ja Sokosta. Toki olin kuullut Vamoksen nimen aikaisemmin, mutta jostain syystä olin ajattelut, että Vamoksen kengät ovat vain keinonahkaa. Mutta onneksi astelin viime talvena liikkeeseen sisään. Olin iloisesti yllättynyt, miten paljon nahkakenkiä siellä olikaan.

Mä olen nahkakenkäfani siitä syystä, että niitä voi huoltaa. Ne kestävät oikein hoidettuina vuosia ja nahka ylipäätään on materiaalina vaan ylivertainen. Mikään ei nimittäin niin ärsyttävää kuin se, että löytää ihanat kengät ja sitten niiden käyttöikä loppuu siihen, kun kenkiä ei voi käytön jälkeen huoltaa uudelle vuodelle käyttökuntoon. Tässä lyhyet vinkit siihen, kuinka nahkakengät saa kestämään paremmin.

PINTANAHKA:

 • Nahka tarvitsee tasaisin väliajoin suojaa ja kosteutusta.
 • Paras hoito pehmeälle pintanahalle on kevyt ja väritön mehiläisvaha tai muu kenkävaha tai -rasva.
 • Vahaksi kannattaa valita kengän oma väri tai sitten väritön.
 • Vaha tulee levittää aina puhdistetulle pinnalle. Pinnan voi puolestaan puhdistaa tarkoitetulla rasvalla. Monille nahoille sopii myös kevyt puhdistus hieman kostealla liinalla.
 • Hoitovaha levitetään kengän pintaan pehmeällä liinalla ja annetaan kuivua. Monet vahat sisältävät jo itsessään kosteussuojan eikä suihketta näin ollen tarvita.
 • Suojasuihke on tarkoitettu viimeistelyyn ja kosteussuojaksi. 
 • Kenkiä tulee hoitaa oman käytön mukaan. Myös nahan nopea harjaus tekee jo paljon, eli joka kerta ei välttämättä tarvitse lähteä perinpohjaiseen hoitoon.

 

MOKKANAHKA: 

 • Mokkanahka on huomattavasti herkempi materiaali ja huokoisen pintansa takia se vaatii hieman enemmän hoitoa kuin pintanahka.
 • Mokkanahkaa kannattaa harjailla usein ja monesti harjalla saa pinnan hyvin puhtaaksi. 
 • Suojasuihke on mokkanahan paras ystävä ja sitä kannattaa käyttää reilulla kädeöö’. Suojasuihke tulee levittää ainoastaan puhtaalle pinnalle ja suihketta kannattaa levittää parikin kerrosta niin, että levistyskertojen välissä pitää pienen tauon.
 • Suihke tulee levittää pinnalle aina ulkotiloissa ja suihkeen kannattaa antaa kuivua kunnolla.
 • Mokkanahan huokoiselle pinnalle ei missään nimessä saa levittää samoja rasvoja ja vahoja kuin pintanahalle, sillä mokkanahan pinnalla tuotteet eivät levity tai imeydy pintaan. 

 

Näillä askelmerkeillä kohti syksyä!

-Karoliina-

Kuva 1: Noora Näppilä 

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X