kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 16.10.2018

Kun poika tanssii balettia, voi se edelleenkin olla tabu!

Teksti
Karoliina Pentikäinen

//Kaupallinen yhteistyö: Tampereen Työväen Teatteri// 

 

Tampereen Työväen Teatterin eli Työviksen pitkä odotus palkitaan torstaina (18.10.2018) kun ensi-iltansa saa kauan odotettu, alun perin Englannissa 12 vuotta sitten ensi-iltansa saanut, Billy Elliot -musikaali. Elton Johnin musiikin siivittämä tarina kertoo 1980-luvusta, hiilikaivostyöläisten lakosta ja nuoren pojan, Billy Elliotin, tarinan näiden historian tapahtumien keskellä. Hänen leskeksi jäänyt isänsä kun ei ymmärrä, miksi nuori poika haluaa tanssia ennemmin balettia kuin nyrkkeillä.

Haastattelin musikaalin ohjaajaa Samuel Harjannetta ja koreografi Jari Saarelaista pari viikkoa sitten. He kertoivat, että työ Billy Elliotin parissa aloitetiin heidän osaltaan jo joulukuussa 2016. Treenit Billy Elliot -koulussa aloitettiin  puolestaan vuoden 2017 alussa, samoin pienoismallit lavasta rakennettiin samana kesänä. Billy-kouluun, eli musikaalia varten perustettuun tanssikouluun, valittiin alun perin 16 poikaa, jotka treenasivat ja hioutuivat yhteen prosessin aikana. Lopulta näistä pojista valittiin kolme nuorta miesta – Osku Perkiö,Jiri Rajala ja Simo Riihelä – jotka vuorottelevat nyt esityksissä Billyn roolissa. ”Tosin uusia poikia koulutetaan edelleen. Esitysten olisi tarkoitus jatkua vuoden 2019 loppuun. Tässä ajassa ehtii alkaa äänenmurros jos toinenkin.”

Mutta onko Billyn tarinalla enää mitään annettavaa tähän aikaan? Ja erityisesti Tampereelle? Harjanne ja Saarelainen nyökyttelevät päätään. ”Tampereella on vanhat työläiskaupunkijuuret, joten se on hyvin selkeä yhtymäkohta myös Billyn maailmaan. Samoin Tampere on perinteinen maskuliininen urheilukaupunki, jossa esimerkiksi lätkällä on iso rooli. Siksi on varmasti helppo ymmärtää Billyn maailman nyrkkeilykeskeistä ja erinteisiin miesarvoihin perustuvaa ajattelua.”

Olen musikaalitiimin kanssa saa mieltä. Vaikka nykyinen sukupuolineutraalikasvatus nostaakin päätään ja vaikka tytöiltä ja pojilta hyväksytäänkin nykyisin paljon laajempi kirjo harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita kuin ennen, ei maailma ole vielä valmis. Perinteisistä rooleista olla ja elää poikkeavat lapset ja nuoret joutuvat usein edelleen silmätikuiksi, eikä meidän aikuistenkaan maailma ole tältä osin vielä valmis. Siksi tämä musikaali on ajankohtainen ja tärkeä tässäkin ajassa, juuri nyt.

Billy Elliot saa ensi-iltansa tämän viikon torstaina, 18.10.2018. Olen nähnyt pätkän Billy Elliotin harjoituksista ja se lupaa paljon. Odotan huikeita laulu- ja tanssikohtauksia, nuorten poikien ja tyttöjen intoa olla lavalla ja erityisesti Petra Karjalaisen roolia Mrs.Wilkinsonina. Se kun sykähdytti jo pelkästään treenien perusteella. Liput musikaaliin löytyvät täältä. 

-Karoliina-

Kuvat: Tampereen Työväen Teatteri, TTT

 

Kommentit (1)

Plääh… Tulin pitkän tauon jälkeen vilkaisemaan blogiasi ja tämä jäi kyllä nyt viimeiseksi kerraksi. Kiitos vanhoista blogikirjoituksista, mutta tätä uutta yhteistyö-*saatu-yhteistyö-*saatu-mainostekstiä en jaksa enkä halua enää lukea. Tack och adjö!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X