kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 18.10.2018

Kun bloggaamisesta tuli työ, katosiko ilo kirjoittaa?

Teksti
Karoliina Pentikäinen
7 kommenttia

Hassua, millainen paradoksi tämä elämä välillä on. Ensin teet töitä kauheasti sen eteen, että saat muutettua rakkaan harrastuksen ihan oikeasti ammatiksi, jolla voi elää. Sitten kun se tapahtuu, tajuat yhä useammin, että juuri sitä itse harrastusta – tässä tapauksessa kirjoittamista – saa lopulta tehdä ihan kauhean vähän. Kun on palaveria, tekniikkaa, laskutusta ja kaikkea muuta sälää, joka mahdollistaa sen, että saa silloin tällöin istua tällä tavalla alas. Iskeä valkoiseen Word-tiedostoon sanoja toisensa perään ja antaa vaan mennä.

Eilen oli takkuinen päivä. Pidin palaverin, sovin huomisen työkeikan juoksevia asioita, kirjoitin sähköposteja, neuvottelin rahasta, kirjasin ylös taulukkoon euroja, hain apurahaa, täytin kalenteria ja tyhjensin to do -listaa. Puoli kolmen aikaan iski kyllästyminen. Tuli sellainen tunne, että tämä kaikki on ihan paskaa. Että onpas kakka työ. Olenpas minä kakka, kun homma ei vaan luista.

Sitten iski ahaa-elämys. Perhana. Mitä jos tekisinkin jotain tosi kivaa? Ja yhtäkkiä se iski tajuntaan. Jos ei pussailua, ruokailua, rakastelua, palmun alla löhöilyä, nauramista ja hyviä keskusteluja lasketa, on kirjoittaminen – tämä juuri käsillä oleva vapaa tekstin tuottaminen – parasta, mitä tiedän. Mähän suorastaan elän ja hengitän sanoja, joita saa iskeä peräjälkeen. Rentoutan itseäni kirjoittamalla. Autan itseäni ymmärtämään itseäni ja muita sillä, että kirjoitan. Tämä kun on mun tapa olla ja elää. Kirjoittaminen on mun tapa myös ajatella. Monesti en osaa ilmaista itseäni selkeästi muuten kuin kirjoittamalla. Varsinkaan, jos kyseessä on vaikea asia.

Mä uskon, että elämässä aika todella usein saavuttaa asioita, jos ne vaan uskaltaa ensin sanoa ääneen. Mä sanonkin nyt siis ääneen (tai siis kirjoitan kaiken kansan nähtäväksi) sen, että tarvitsisin enemmän juuri tätä käsillä olevaa kirjoittamista ja vähän vähemmän hallintoa, juoksevia asioita ja busineksen pyörittämistä. Välillä nimittäin ihan hämärtyy se ajatus, että mitä tässä ollaan oikeasti tekemässä. Mikä on se fokus, miksi tätä tehdään. Ja mikä jotain muuta.

Mä olen jo pitkään harkinnut oman assarin palkkaamista, vaikka ajatus tuntuukin yhtä aikaa pelottavalle. Miten voi luottaa osan omasta työstään – siitä, jolle on antanut nimensä ja naamansa – jonkun toisen käsiin? Ja kuinka koko setti edes käytännössä toimisi?

Isken assariajatuksen harkintamyssyyn. Ja nautin tästä, että sain kirjoittaa. Ihan vaan ilokseni ilman sen suurempia reunaehtoja. Ihanaa ja virkistävää! Joten vastaus otsikkoon. Välillä ilo on kateissa. Mutta kun muistuttaa itseään aina välillä, MIKSI tätä tekee ja MIKSI oma työ on niin siistiä, tarkentuu aina myös fokus oikeaan. Eli siihen iloon. Toisaalta kaipa sekin on aika ok, että välillä työ – se itselle paraskin – tuntuu välillä työlle, eikä vaaleanpunaisella hattaralla tanssahtelulle. 

Mikä sulla on parasta sun töissä? Ja mikä pakollinen paha?

-Karoliina-

Kuva: Noora Näppilä

Kommentit (7)

Poikkesin pitkästä aikaa täällä ja edelleen on *kaupallista yhteistyötä toisen perään 🙁 Se on niin harmi, että tämä blogi on mennyt niin kovin kaupalliseksi. Ehkä siinä voisi muuten olla syy myös ongelmaasi? Kun joku sanelee, mitä ”pitää” kirjoittaa, niin johan se saattaa viedä ilon luovalta tekemiseltä.

Kunhan mietin. Hyvää loppusyksyä Karoliina ja muutenkin kaikkea hyvää!

Hei, se assari voisi ollakin hyvä idea! Sehän voisi esim. vastata kommentteihin, kun et itse enää sitä tee. Ja ehkä kirjoittaa muutaman kiinnostavan postauksenkin silloin tällöin?

Olisko sun ongelma se ettei tällä blogille oikein ole mitään tekemistä kirjoittamisen kanssa?

Tämä sama homma nousee tasasin väliajoin esiin täällä. Mikään ei ikinä kuitenkaan muutu, paitsi yhteistyöpostausten määrä.
Tänne kommentointi on nykyään turhaa, sillä et vastaa niihin mitään.
Sitä ollaan niin vaikuttajia, että pitää palkata assari.
Annetaan ymmärtää, että tälläisellä työllä tienaa niin huikeita summia, että voi työllistää jonkun.
Tämä blogi on jo pitkään ollut erittäin tylsä ja ristiriitainen. Ensin rummutetaan jotain mielipidettä, mutta pian yhteistyössä saatu tuote muuttaa mielipiteen toiseen suuntaan…

Parasta mun työssä on se, että pääsen joka päivä töistä klo 13. Välttämätön paha on taas se, että on herättävä aikaisin ja että sinne töihin on yleensäkin mentävä. Mun työ on vaan työtä, enkä nauti siitä kovinkaan paljon. Sen sijaan mä nautin siitä, että saan sillä leivän pöytään ja voin viettää paljon enemmän aikaa perheeni kanssa kuin moni tuttavapiirissäni. Ja lisäksi työni ei seuraa minua kotiin, eikä minun koskaan, siis ei koskaan, tarvitse miettiäkään työasioita kotona.

Tämäkin näkökulma on kiva nostaa esille, kun aina hoetaan tätä tee harrastuksestasi työ ja do what you love. Toinen hyvä vaihtoehto on hankkia helppo työ hyvillä työajoilla ja keskittyä nauttimaan siitä muusta elämästä työn ulkopuolella. 🙂

Kun kommenttikenttä vapautui rekisteröitymisestä, niin alkaa taas tuttu laulu 🙂

No josko tässä tutussa laulussa olisi jotain tottakin. Enkä minä syyllistä tai moiti Karoliinaa tästä, jokainen valitsee oman tiensä (minä valitsen olla lukematta, jälleen).

Olen ennen seurannut tätä blogia päivittäin ja tykännyt lukemastani todella! Mutta on myös lukijoiden aliarvioimista mainostaa jokaisessa postauksessa jotakin 🙁
Persoona katoaa tämän kaiken kaupallisuuden alle. Harmi sinänsä, koska kirjoittajalla on hyviä ajatuksia ihan omastakin takaa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X