kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 30.10.2018

Remppa vai muutto?

Teksti
Karoliina Pentikäinen
28 kommenttia

Mä olin viikonloppuna mun ystävän perheen luona Hesassa. Heidän uudessa, täydellisen ihanassa kodissaan, jossa oli iso ruokapöytä, oma autotalli,sauna ja KODINHOITOHUONE (=mun unelma)!

Mä olen kertonut joskus täällä blogissa, että olen todellinen kerrostaloasuja. Ihminen, joka rakastaa asua tiiviisti naapureiden kanssa ja kävellä pihaan, jota ei tarvitse itse kolata. Mä en siis varsinaisesti kaipaa omaa pihaa, laajoja neliöitä tai omaa tonttia.

Mutta. Kaikesta tästä huolimatta. Viime aikoina olen alkanut pohtia, onko kerrostalo kuitenkaan se paikka, jossa haluan asua loppuelämäni. Tai vaikka rakastan asua keskustassa, on alkanut mietityttää, onko mitään järkeä maksaa näistä neliöistä tätä hintaa, jos jo muutaman kilsan päästä saisi samalla rahalla puolet enemmän asuintilaa ja kaikki ne koti-spat ja pesutornit, joista välillä unelmoin.

Kun sitten tulin lauantai-iltana kotiin ja aloin tuskailla sitä, miten ihanaa tällä alueella on asua, mutta kuinka kodissamme on kuitenkin monta toiminnallista ja visuaalista ongelmakohtaa, sain jonkinlaisen ahaa-elämyksen. Mitä jos listaisin asumiseemme liittyvät ongelmat ja yrittäisin ensin puuttua niihin oikein toden teolla ennen kuin alkaisin rullata oikotie.fi:ssä?

Jotenkin yksittäisten ongelmakohtien kirjaaminen ylös teki ”ongelmasta” pienemmän ja käsiteltävämmän kuin olin aikaisemmin edes ajatellut. Listaa katsoessa tajusin, että epäkohdat ovat kaiken lisäksi myös sellaisia, että niille voisi – ainakin osin – tehdä jotain. Niihin paneutuen aktiivisesti ei olisi vielä mikään kiire minnekään, koska asiat olisi hoidettavissa.

Mun ongelmakohtalista oli seuraava:

 • pyykkiteline asuinneliöissä pyörimässä
 • eteinen, jossa ei ole tarpeeksi tilaa tavaralle
 • osittain pursuilevat kaapit
 • liian pieni ruokapöytä vieraitten kestittämiseen
 • F:n huone, jossa ei ole kaikilta osin sopivia säilytysratkaisuja
 • makuuhuone, jonka sisustus on kesken
 • liian vähän värikontrastia sisustuksessa
 • liian vähän lokeroita keittiön kierrätyspisteessä
 • varsinkin makuuhuoneessa (kotimme isoin huone) seilaavat yksittäiset kalusteet, joista puolet turhia

 

Hyvää kodissa on puolestaan:

 • sijainti
 • valo, eli kolmeen suuntaan osoittavat ikkunat
 • ihanat ikkunalaudat
 • sopiva huonemäärä
 • hyvä pohja
 • kiinteiden kalusteiden tyyli ja väri
 • kauniit näkymät ikkunoista
 • korkea huonekorkeus
 • vanhan talon henki
 • iso ullakkokomero

 

Nyt on siis tarkoitus pureutua noihin ongelmiin kohta kohdalta. Ja toisaalta nauttia kaikesta siitä hyvästä, jota asunnossa jo on.

Ensimmäisenä tämä: Miten te olette ratkaisseet seilaavien pyykkitelineiden ongelman?

-Karoliina-

Kuva: Pixabay

Kommentit (28)

Erillinen kuivuri (pesukoneen päälle viritettynä)

Ostin Etolasta pyykinkuivaustelineen, joka on kapeampi ja korkeampi kuin se normi kuivausteline. Antoi lisätilaa meidän kylppäriin. 🙂

Tätä mä olen itsekin miettinyt! Onko Etolan telineessä alla pyörät?

Ei valitettavasti, mutta on helppo ja kevyt siirrellä. 🙂

Kuivaava pesukone <3 ei tarvitse tornia!
Kaikkia vaatteita ei toki uskalla kuivata koneessa, mutta eniten tilaa vievät, kuten pyyhkeet, lakanat yms.

Meillä taas pesutorni juuri siitä syystä, että ku puhtaan koneellisen saa kuivuriin, voi seuraavan likapyykkisatsin laittaa pesukoneeseen. Versus että se sama satsi pyörii siellä vielä pesun jälkeen.

Itsellä kahdesta kuivaavasta pesukoneesta kokemusta, ja eivät kyllä todellakaan aja samaa asiaa kuin kone + kuivausrumpu. Valitettavasti :/

Meillä on AEG:n kuivaava pesukone (heatpump) ja toimii todella hyvin. Pyykit on kuivia ja huonepölyn määrä on laskenut hurjasti, kun nukat kertyvät kerääjään. Ei voi tuomita kaikkia laitteita näistäkään.

Koko tähän ketjuun:

Meillä on myös ns. kuivaava pesukone, mutta musta se ei toimi ollenkaan. Saa huristaa kone kuumana 2,5h ja silti pyykki kosteaa (ja sairaan ryppyistä). Pitäisi varmasti investoida parempaan yksilöön! 

Ostamalla kaksi seinään kiinnitettävää pyykkitelinettä ja asettelemalla ne päällekäin sopivan syrjäiseen paikkaan. Tuovat riittävästi ripustustilaa, mutta eivät ole ikinä lattialla tiellä. Päällekäin aseteltuna eivät levittäydy edes kovin laajalle. Tyhjinä ne saa laskettua ”kiinni” siten, että eivät ole lainkaan tiellä (vievät yhtä paljon tilaa kuin seinälle ripustetut taulut). Olivat meidän kerrostalokämpän pyykkihuollon pelastus (sen mm. lakanapyykkiä kuivaavan kuivausrummun lisäksi).

Hyvä idea! Kiitos. 

Katosta roikkuva pyykkiteline, jonka saa laskettua ja nostettua.

Piti heti googlata 🙂 KIITTI! 

Piti heti googlata 🙂 KIITTI! 

Onko makuuhuone seilaavine kalusteineen suurimpana huoneena järkevin pitää makuuhuoneena? Tai saisiko siitä lohkistua osan tilavammaksi eteiseksi tai kodinhoitopisteeksi? Meillä ainakin yllättäen tuli lisätilaa, kun tajusimme, että isosta makkarista kannattaakin tehdä lastenhuone ja pikkuisemmasta huoneesta kodinhoitopiste ja nukkumapaikka. Rymsteerausta!

Valitettavasti kyllä ei 🙁 On niin rikkonaiset seinät ja kiinteitä kaappeja, että jako melkoinen mahdottomuus. Mutta toki huonekalujen järjestys ja karsiminen pitää tehdä. 

Pyykinpesu illalla ja kuivien pyykkien viikkaus aamulla.

Mutta sitten ne näkyvät illalla siinä oleskellessa. Voi kun olisi joku piilopaikka, jossa kuivailla kamat. 

Meillä pelastus on kuivauskaappi. Sielä voi kuivattaa ihan kaikki vaatteet, lakanat ym. Ja jos pyykkiä on vähän, niin pyykit kuivaa sielä hyvin ilman kaapin päälle laittamista. Eli jos on tilaa niin suosittelen ehdottomasti kuivauskaapin hankkimista! Meillä 2 aikuisen ja yhden lapsen perhe ja hyvin harvoin tarvii lisäksi laittaa kuivausteline lisäksi.

Voi jukra. Tää alkoi himottaa. Onko kauhea energiasyöppö? Ja voikohan esim sijoittaa jonkin kauniimman kaapin sisääm vai tarvitseeko paljon tilaa ympärilleen? 

Kuivaava pesukone haaveissa, että pääsisi eroon tuosta pyykkitelineen seilaamisesta.

Mä pelkään näissä sitä, että vaatteet kutistuu ja rypistyy. 

Meidän vintillä on pyykkinarut, joilla voi kuivattaa lakanoita yms. Edelliset asukkaat olivat hankkineet asuntoon pesutornin, joka tuli kaupassa mukana, mutta en tykkää käyttää kuivausrumpua ekologisista syistä. Ts. olisinkohan kerran käyttänyt kuivausrumpua kastuttuani ulkona likomäräksi sateessa. Nopeammin kuivuva pyykki pestään illalla ja laitetaan kaappiin aamulla.

Meilläkin on. Ullakolla ei vaan ole lämpöjä, joten enää tähän aikaan vuodesta pyykki ei juuri kuivu. 

En suosittele muuttamaan Tampereen keskustasta pois. Itse kaipaan sinne takaisin, koska keskusta on Tampereen kauneinta aluetta plus rannat. Täältä missä nyt asun ei edes näe auringonlaskua eikä pääse nopeasti rannalle kävelemään. Ja jos on jotain asiaa keskustaan kahdesti saman päivän aikana, pitää jaksaa ravata ees taas tai sitten jäädä hengaamaan keskustaan ilman, että pääsee välissä kotio. Spa’han voi mennä keskustassakin johonkin hoitolaan. 🙂

Meillä on järkevästi rakennetut saunanlauteet, joiden päälle saan 2 kuivaustelinettä pystyyn. Lattialämmitys takaa sen, että pyykki kuivaa nopeasti. Ekologisuudesta en tiedä, mutta ostan ainakin sitä ekologisempaa sähköä.
Kerrostalossa asuessa pesetin lakanapyykin pesulassa. 5€/kg oli pieni hinta mankeloiduista pyykeistä. Ekologisuudesta en osaa sanoa, mutta kannatettiin ainakin kivijalkaa. Kerrostalossa oli ylimääräinen makuuhuone, jossa oli aina ne saamarin telineet pystyssä.

Kuulostaa siltä, että teidän asunto kaipaa vähän perusteellisempaa remonttia kuin pyykkitelineet ;). Kannattaa palkata ammattilainen suunnittelemaan ja valvomaan remonttia. Siellä pitänee laittaa huonejärkestys kokonaan uusiksi, siirtää seiniä/huoneiden paikkoja jne. Ei muuta kuin remontoimaan, sillä sitä saa sellaisen kuin haluaa!

Ei valitettavasti onnistu. Meillä pesukone on keittiössä. 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X