kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 19.11.2018

Pettymysten joulukalenteri!

Teksti
Karoliina Pentikäinen
32 kommenttia

Minua on ahdistanut oikeasti F:n toisesta (ekana jouluna oli vasta kolmiviikkoinen) asti se, kuinka paljon roinaa joulukuu meille tuokaan. Kun lapsella on synttärit joulukuussa, tuntuu sille, kun tavaraa tulisi ovista ja ikkunoista.

Vuosien saatossa tavaramäärää on toki yritetty rajoittaa mm. sillä, että usein F on saanut lahjaksi jotain aineetonta. Esimerkiksi teatteri-illan kummitädin kanssa, lehden vuosikerran, leffalippuja jne. Olemme myös itse rajoittaneet lahjojen ostoa ainakin näin vanhempien toimesta niin, että se, missä ennen saatoin ostaa F:lle vaikkapa 5 joulupakettia, ostan nykyisin yhden tai kaksi. Hän saa kuitenkin lahjoja niin monesta tahosta. Kummeilta, isovanhemmilta ja monilta muilta.

Tänäkin jouluna tuo lapsi saa viettää peräti kolme joulu”aattoa”, koska uusperhekuviot tuovat tähän oman pikantin mausteensa.

Aloinkin taas etukäteen ahdistua siitä, että synttäreiden ja joulujen (näin kai voi hänen tapauksessaan sanoa?) lisäksi olisi edessä vielä joulukalenteriin roinan ostaminen. Meillähän on ollut vuosia jo mun äidin ompelema kalenteri, jota olen täyttänyt parhaan taitoni mukaan. Tänä vuonna F toivoi myös LPS-kalenteria.

Kalenteritouhussa sekin pisti miettimään, että pitääkö tosiaan joka päivälle luukussa olla mitään. Tarkoitan tällä sitä, että jo viime vuonna jätimme kalenterista pois ne päivät, kun F ei ollut aamulla luukkua kotona aukomassa. Aikaisempina vuosina tuntui järjettömällä, että hän saapui reissusta kotiin, ja veteli monta luukkua peräjälkeen auki. Nytkin nimittäin hän on esimerkiksi kokonaisen viikon mummolassa ennen joulua.

Kun F oli viime viikolla mennyt joku ilta nukkumaan, käytiin meillä tällainen keskustelu. Minä aloitin:

 

Mitä jos annettaisiin hälle tänä vuonna aineeton joulukalenteri? Sellainen jossa ei olisi yhtään tavaraa.

”Hyvä idea. Kerättäisiin sinne enemmän sellaisia pieniä asioita, joista jää muisto.”

Vaikka jalkahieronta, Koiramäen joulu …

”Piparien teko, joulukonsertti..”

Huutohan tästä tulee.

No niin tulee! Aivan varmasti.

 

Tällä aikuisten päättäväisyydellä me sitten kerroimme lapselle aamulla päätöksen. Ensin oltiin 5 minuuttia ”maailman surkeimmat vanhemmat”, mutta jo illalla hän kertoi ylpeänä vieraille, kuinka saa ELÄMYSkalenterin. Antoi jopa itse ehdotuksia luukun sisällöistä. Aika monessa oli liipattu jollain tavalla sokeria. 

Nyt sitten vaan elämyksiä – isoja ja pieniä (eritoten pieni) – keräämään. Ideoita otetaan vastaan!
 

-Karoliina-

Kommentit (32)

Huomasitko, että Ipanaisella oli sellainen tulostettava koko perheen joulukalenteri? Logiikka siinä on vähän toinen, mutta sieltä löytyy sellaisia luukkuja kuin tehdään pipareita yhdessä, jouluselfie, luetaan yhdessä joulusatu, lapsi päättää -päivä jne..

Meillä oli viime vuonna poikien yllätysjoulukalenterista pienten hyödyllisten yllätysten (kynien, viivottimen, leimasinten, purkan…) ja karkkien lisäksi ”tontun viestejä”, joissa oli aina joku yhteinen jouluinen piuha koko perheelle. Joulukuun aikaan mm. katsottiin Joulutarina, leivottiin pipareita, luettiin tonttukirjaa, juotiin glögiä, kirjoitettiin kirje joulupukille ja pelattiin lautapelejä. Krääsää kertyi minimaalisesti ja pojat olivat tyytyväisiä.

Kuulostaa hyvälle! Otan näistä kopin 🙂 

Voisiko kalenterissa olla esim. tarinan/runon/muiston kirjoittaminen johonkin kirjaseen ja kuvitus vielä hyvänä lisänä. Sitä voisi täydentää sitten tulevinakin vuosina. Vuosien kuluttua sitä on ihana lukea ja muistella miten ikä on vaikuttanut ajatusmaailmaan. Kirjan kannet voisi myös tuunata ja sekin voi olla myös yksi luukuista. Ja miksei kalenterissa voisi olla hyvätekoluukku (miten ilahdutat toista ihmistä/eläintä jotenkin 🙂

Ihana idea <3

Entäs ne kalenterit, mistä avataan luukku ja siellä on vaan joku kuva? Liian tylsä? Onko adventtikalenteri liian uskonnollinen? Partiolaisten adventtikalenteri on täällä ainakin ihan must! Ollut jo monen monta vuotta. Siitä on kiva arvuutella miten ”kuva muuttuu luukun takana”. Samalla tulee tukeneeksi partiotoimintaa. Onko suklaakalenteri huono, koska sokeri? Nykyään on varmaan olemassa sokerittomia joulukalentereita. Elämysjoulukalenteri on kyllä todella hyvä idea. Siihen saa varmasti sisällytettyä vaikka mitä. 🙂 Uskoisin kyllä, että pikaisella googlettelulla löytyy elämyskalenteriin hyviä vinkkejä.

Meillä on itse asiassa se, koska partiolaiset kävi oven takana 🙂 

Ootteko käyneet Tampereella pupukahvilassa? Se on tosi symppis paikka! Pupuhuoneeseen pääsee 2,5 euron ostoksella per tyyppi, ja ainaki mun 8-vuotias kummityttö tykkäsi paikasta tosi paljon 🙂 (ja uppos kyllä aikuisellekin)

Joo ollaan. Ja kissakahvilassa. Ihania paikkoja! 

Tein tänä vuonna viisivuotiaalle joulukalenterin itse eli täytin ystävältä saatuun tyhjään kosmetiikkakalenteriin askartelutarvikkeita,jouluisia koristeita,muutamia pikkuautoja,pieniä pelejä ym ja joka sunnuntaille pienen karkin.Muksu odottaa kalenterin avaamista jo kovasti. Tavaraton kalenteri olisi kyllä hyvä mutta ainakin muksulle on vielä tärkeää että luukuista tulee ihan konkreettinen tavara. Ainakin oon saanut itse vaikuttaa luukkujen sisältöön ettei niistä tule aivan sitä muovisinta tavaraa. Kalenteriin juttujen hankkiminen on ollut itselle mieluisaa,ensi vuonna ajattelin hankkia jutut jo hyvissä ajoin,nyt meinasi tulla kiire. Luulen että käytetään kalenteria pitkään,varmasti lapsen kasvaessa sisältö muuttuu sitten enemmän elämysjutuiksi.

Ihan totta tuo: Jos tavarat hankkii hyvissä ajoin, ei tarvitse turhautua krääsään. 

Piparien leivonta
Pulkkamäki
Glögi+lautapeli
Niko lentäjän poika-leffan katselu
Joulutarina-leffan katselu
Kirkossa kauneimmat joululaulut
Viedään haudalle kynttilä (muualle haudattujen muistomerkille)
Käydään uimahallissa
Koiramäen joulu
Joulutorille
Leivotaan joulutorttuja
Koristellaan joulukuusi
Käydään ostamassa isille ja isäpuolelle joululahjat
Käydään vohvelikahvilassa
Mennään luistelemaan
Luetaan jouluinen kirja
Käydään kirjastossa
Pikkujoulut
Kaveri tulee yökylään
Tehdään/ostetaan joulukortit

Kiiiiiiiiiiitos! 

Meillä oli jossain vaiheessa muistakseeni sellainen pussi mihin äiti laittoi joka päivä jotain kivaa pientä. Usein oli joku karkki esim suklaapatukka, laku, tikkari… mutta tässä voisi olla myös kiiltokuvia/tarjjoa/kyniä/kumeja/vihkoja tms hyödyllistä.

Kuitenkin elämyskalenteriin pari ideaa:

Joulukuusen koristeen tekeminen (eiköhän netsitä löydy vaikka mitä ohjeita tähän)
Joulukoristeiden tekeminen (tulee mieleen popkorninauha ja sellainen rinkukala nauha: tehty kiiltävästä eräänlaisesta paperista)
Paperi lumihiutaleiden tekeminen
Joulukorttien askartelu (mä näin just youtubessa 5 min craftissa ohjevideon selaiseen taitoksesta tulevaan pop up joulukortin tekoon)
Lahjojen teko (toffeeta tai itse tehtyä suklaata tms voisi tehdä lahjaksi jollekin)

Kiitos vinkeistä  🙂 !

Tunnelmallinen saunareissu (oma, taloyhtiön, yleinen), tyttöjen hemmotteluulta (kynsienlakkausta tms), luistelemaan, luontoretki (eväät ja nuotio), munkit näkötornilla., peli-ilta, kirjoitetaan joulupukille, Lucian päivä jotain siihen teemaan, etc.
Eikö seuraavan päivän elämyksen pysty laittamaan kalenteriin vasta edellisenäpäivänä? Hyviä juttuja varastoon ja sitten valitsee sopivimman tai kehittää lennossa ihan uuden. Ehkä kaikkia elämyksiä ei tarvitsisi toteuttaa juuri sinä päivänä? Voisi saada esim pääsylipun jonnekin, mutta sen voisi myös säästää ja käyttää myöhemmin? Näin ette ole ihan loppu kaikesta tekemisestä kun joulu vihdoin saapuu.. ehkä myös kunmit ja mummit voisi valjastaa tähän mukaan?

Hyvä pointti 🙂 Eihän elämyksen tosiaan tarvitse olla pikana paikalla. Varsinkin joulukuussa syntyneelle lapselle ripotellut elämykset voisi olla kiva juttu!

Upea idea! Tuossa kalenterissa voisi vaihdella pienemmät ja isommat elämykset eli jonain päivänä olisi juuri joku pieni juttu, vaikka että ”juodaan yhdessä glögiä ja syödään pipareita” ja jonain toisena päivänä jotain isompia juttuja.

Juuri näin! Mä uskon, että tosi arkinen juttukin voi toimia, kunhan se on ”naamioitu! jouluiseksi. 

Tuli mieleen että jos kovasti haluaa esim. tuota LPS kalenteria, niin voisiko sopia että se kalenteri voisi olla se syntymäpäivälahja, tai ennakkoon saatu yksi joululahjoista?

Mulla on synttärit joulun aikaan ja EI. Synttärilahja on synttärilahja ja sitä ei sekoiteta joululahjaan. Sanotttaisiinko noin jos syndet olisi heinäkuussa? Nimimerkillä Kuulin tuon muutaman kerran pienenä ja tuo lause ärsyttää edelleen

Tämä! Lapsena sain usein lahjan sillä puheella että ” tässä on joululahja ja synttärilahja samassa” tai sitten sain synttärilahjaksi jotain joulukrääsää kuten tonttupatsaita ja joulukoristeita. Ei ollut kivaa. Nimim. Joulun alla syntynyt

Heh, aivan samat traumat täälläkin! Usein synttärilahjan sanottiin olevan myös joululahja, ja sitten se tosiaan saattoi olla samalla jotain jouluaiheista koristetta tms.jota oli mielekästä käyttää tai laittaa esille just sen joulun, mutta seuraavan 11 kuukauden ajan se oli ihan hyödytön esine. Siskolla on synttärit keväällä ja ne osuu toisinaan pääsiäisen läheisyyteen. Hän muistelee myös saaneensa (turhia) pääsiäisaiheisia lahjoja aina kun sattui sellainen vuosi, ei siis tykännyt siitä. Eli ei myöskään mielellään mitään kausiaiheisia synttärilahjoja 😀

Hyvä pointti. Tosin noita leluja on jo niin paljon entuudestaan, että jotenkin en haluaisi, että ainakaan tänä vuonna kalenterista niitä tulee lisää. 

Noiden aiempien lisäksi
Satuhieronta
Käsikorun tekeminen
Päivän hyvä työ

Ihanat <3 Kiitos. 

Ollaanko me ainuita joilla tommoiset leipomiset, askartelut, kirjastokäynnit on perusarkea..ymmärrän ettei meillä ainakaan ilahduttaisi semmoisesti. Mä ostaisin sen Pets kalenterin synttärilahjaksi tytölle. Sukulaisilta/kummeilta meillä toivotaan juurikin elämyksiä..leffalippuja/Leos/Superpark/Särkänniemi/uimahalli yms lippuja..itse ostan jouluksi sen yhden pakko saada lahjan tai meillä ainakin on aina se yksi ylitse muidenMyös joulukuu on hyvä aika miettiä onko lapsilla jotain millä ei leikitä niin kootaan ne oottamaan kirpparia

Hei ”Elämykset”!
Meilläkin tuo leipominen, kirjasto jne. on todellakin sitä tavallista touhua.
Mutta kyllä väitän että silti näin kalenteriksi muotoiluna se on jännempää.
Koululaisille normaalisti kerrotaan etukäteen esim. jo alkuviikosta että mennään sit perjantaina mummulaan saunomaan. Mut joulukuussa illan tapahtuman saa kuulla vasta joulukalenterista. Ja lisäksi jännitystä tuo lahjan etsintä. Meidän kalenteri on askarreltu tulitikkurasioista eli on pikkulokero. Siellä on paperilappu jossa tekstinä yleensä illan ohjelma ja (Jos ohjelma on kategoriaa ”perussettiä” on myös vihje missä joku juttu. Vaikka ”kuumassa huoneessa” ja sit saunan lauteilta löytyy uudet hammasharjat.
Kiva juttu ja silti NIIN tavallista.

Kahteen edelliseen: Juuri samaa ajattelin kuin Äitipuolitoista. Olen huomannut, että markkinointitapa, yllärin kertomishetki ja kalenterin/muun järjestelyn tuoma jännitys tekevät melko arkisestakin asiasta jännää. Esim kirjastokäynti –> jouluinen kirjastokäynti, jossa etsitään jouluista lukemista. 

Jouluihmisenä on mukava antaa lapselle jouluista mieltä.
Oma lapsi sai valita haluamansa kalenterin, taisi valita jonkun karkkikalenterin (suklaa tms), mutta hän (7-vuotiaana) muistelee lämmöllä, kuinka askartelimme pipareista joulukuusenkoristeita, tonttu oli jättänyt joulusukkaan kirjeen, koristelimme sisäänkäynnin jne. Toki hän pitää myös nameista, mutta näistä em asioista hän puhui.
Minä jouluihmisenä puhun tonttusaunasta, tonttupiparitalkoista, tonttusiitätästäjatuosta. Toistaiseksi lapsi on vielä jaksanut innostua mun jouluintoilusta. Sydän.

Kuulostaa tosi kivalle <3

Kiitos vinkistä 🙂 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X