kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 17.01.2019

Mittatilaushuonekalut lapsen huoneeseen!

Teksti
Karoliina Pentikäinen

Kaupallinen yhteistyö: Inaria

F:n huone on ollut meille pienimuotoinen murheenkryyni siitä lähtien, kun me muutimme Tampereelle. Ehkä eniten siksi, että aluksi hyvälle vaikuttaneet ratkaisut – ja periaatteessa paperilla hyvät ratkaisut – eivät sitten toimineetkaan käytännössä. Lue: Lapsen ei-niin-järjestelmällisen elon vuoksi.

Me laitoimme aluksi F:n huoneeseen Ikean sängyn, jatkoimme yhdellä moduulilla jo Hesassa ollutta Elfan työpöytäratkaisu ja läväytimme vanhan Ikean tv-tason leluja varten. Varsinkin Elfa oli varmasti toiminut vähän isommassa huoneessa – kuten meillä Helsingissä oli – mutta aivan minikokoisessa huoneessa tuli heti ongelmia tällaisen avonaisen säilytysratkaisun kanssa.

F:n huoneessa oli siis seuraavat ongelmakohdat:

 • sängyn alle ajatui läjäpäin tavaraa jo siksi, että itse leikkipinta-ala huoneessa oli aivan minimaalinen. Uuden leikin edetessä vanhat vaan tuupattiin syrjään. Totta puhuen pinta-ala lattiassa oli niin pieni, että joskus yksi iso leikki ei edes mahtunut huoneen sisään. Tiedättehän ne LPS-talot ja -autot, jotka ovat jättimäisiä? Sitten kun tavaraa joutui sängyn alle, oli niitä todella vaikea saada sieltä pois, koska A)sänky oli todella matala ja B) sängyn edessä olevan pöydän jalka ja runko estivät osin pääsyn sängyn alle.
 • leikkipinta-alaa oli huoneessa todella vähän. Heti kun lattialle laittoi tavaraa, näytti huone viisi kertaa sotkuisemmalle kuin se oikeasti oli.
 • tällainen nopeasti ”täyttyvä” lattia aiheutti sitten sen, ettei huoneessa ollut kiva leikkiä lattialla lainkaan ja leikit siirtyivät olohuoneeseen.  
 • huone ei myöskään varsinaisesti kannustanut juuri siivoamiseen tai siistinä pitämiseen. Täytyi itsekin todeta, että kurkatessa huoneeseen ei innostanut juuri itsekään siivota, koska se näytti aina niin kaoottiselle, että aloittaminen tuntui mahdottomalle.
 • avonainen Elfa ja koko sen sisältö ikään kuin hyökkäsi päälle aina, kun astui huoneeseen. Tila vaatetangon ja vastaisen seinän (ja oven) välillä kun oli niin pieni.

 

Mietimme kauan, mitä F:n huoneelle voisi tehdä, kunnes mieleeni tuli Inarian kalusteet, joista mulla on ollut aikaisemminkin hyvät kokemukset. Minulla oli jonkinlainen etiäinen siitä, miten Inaria voisi pelastaa meidän pulman, mutta homma selkeni konkreettisesti vasta, kun aloimme suunnitella kokonaan uudenlaista huonetta Tampereen Inarian Jaanan kanssa. Ensin Jaana tuli meille kotiin. Hän otti mittoja ja kuunteli toiveitamme (ja ongelmakohtiamme). Niin osasi tietysti ottaa huomion monen monta sellaista asiaa, jota itse emme olisi edes tajunneet ottaa huomioon noin isoja kalusteita suunnitellessa.

Sen jälkeen me puolestaan vierailimme Tampereen Inaria Studiolla katsomassa livenä kaikkia ovi- ja laatikkoratkaisuja ja näimme, kuinka näytölle alkoi hahmottua F:n huoneen kalusteet. Tämä toimenpide oli todella tärkeä, koska ilman konkreettista näkemistä materiaalivalintoja olisi voinut olla vaikea tehdä. Sen lisäksi oli kiva muokata kaappeja Jaanan avulla tietokoneruudulla niin, että pystyi testaamaan erilaisia vaihtoehtoja. 

Se, missä Inaria mielletään usein ”vain” vaatekaappiratkaisuksi, osoitti suunnittelu sen, että Inarian järjestelmät ja rungot muuntuvat moneen.

Me päädyimme kahteen kalusteeseen:

 • Korkeaan, peililasiseen vaatekaappiin, jonka sisään saa kaikki vaatteet (jotka ovat siis alun perin olleet eteisessä erillisessä kaapissa, koska ne eivät ole mahtuneet F:n huoneeseen), paljon leluja ja kaiken lisäksi myös F:n ”työpöydän” niin, että yksi kaapin hyllyistä toimittaa pöydän virkaa.
 • Toinen kaluste on periaatteessa matala säilytyslaatikosto vetolaatikoilla, mutta sen päälle rakennetaan F:lle sänky. F:n huone on siinä mielessä haastava, että sänky on oikeastaan tilallisesti pakko laittaa huoneen päähän poikittain. Mutta valmista sänkyä sinne on vaikea saada, koska mitta ei ole standardi. Lastensängyt liian lyhyitä ja aikuisten liian pitkiä, koska mitta on sellaiset 175cm. Sängyn alle tehtiin neljä syvää vetolaatikkoa. Tämän lisäksi patteriseinälle avonainen kolo, koska A) siitä ei vaatekaapin vuoksi edes saisi laatikoita auki ja B) koska halutaan, että patterista kiertää ilma ja lämpö huoneeseen ilman tukkeita.

Sellaisilla suunnitelmilla ja aatoksilla suunnitellaan Lastenhuone 2.0!

Tavoite on, että Inarioiden avulla:

 • huoneesta tulee selkeämpi ja helpommin siistinä pidettävä
 • enemmän lattiapinta-alaa
 • vaatteet saa mahtumaan eteisestä F:n omaan huoneeseen
 • huoneen korkeus otetaan käyttöön. Huoneessa ei ole paljon pinta-alaa, mutta korkeutta kuitenkin peräti melkein 3,5 metriä.

-Karoliina-

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X