kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 21.04.2019

Siskon sateenkarikakku

Teksti
Karoliina Pentikäinen

Me tultiin eilen Hankasalmelle pääsiäisen viettoon. Kerron meidän pääsiäisen kulusta lisää huomenna, mutta koska ruoka ja herkut kuuluvat tiivistii meidän perheen (arkeen ja) juhlaan, jaan tähän meidän pääsiäisen herkkukakun ohjeen.

Resepti on mun Hipu-siskon, joka haluaa kiitää kakun inspiraatioista Baking of Maria -blogin Mariaa. Vaikka meillä tämä kakku oli tänä vuonna pääsiäisen väreissä, voi kakun tietysti ”värittää” juhlan teeman mukaan joksikin muuksikin. Voisin kuvitella, että sopisi ihanasti vappukakuksi tai kevään valmistujaisjuhliin.

Mutta siis. Tässä ohje, jonka sisko ystävällisesti kirjoitti, eikä minun tarvinnut edes referoida.

Kokin huomioita:
irtopohjavuoka pitää olla halkaisijaltaan kohtuullisen pieni, että kerrokset erottuvat.
Kerroksia voi tehdä minkä värisiä haluaa, mutta maitosuklaakerroksesta tulee toki aina ruskea ja vadelmakerroksesta vaaleanpunainen.
Värjäämiseen käy geelivärit, pastavärit tai jauhemaiset karamellivärit, mutta ei vesipohjainen, että se ei löysennä liikaa seosta.

Pääsiäisen sateenkaarikakku (gluteeniton)

Pohja:

 • 200g gluteenittomia keksejä, esim. Semperin  Kolakeksit
 • 70g voita

Täytteet:

 • 600 g tuorejuustoa
 • 6 dl Flora vispiä
 • 1,5 dl sokeria
 • 3 tls vaniljasokeria

 

 • 120 g maitosuklaata
 • 360 g valkosuklaata
 • 3 liivatelehteä
 • 150 g kotimaisia vadelmia
 • 1 rkl sitruunamehua

 

 • Violettia, sinistä ja keltaista pasta-, geeli- tai jauhemaista karamelliväriä, esim. Dr. Oetker-geeliväriä

Suklaaganache ja koristelut:

 • 130g maitosuklaata
 • ¾ kuohukermaa
 • nokare voita
 • Karkkeja tms. koristeluun

 

 1. Vuoraa halkaisijaltaan pienehkö (22cm) kakkuvuoka leivinpaperilla. Murskaa keksit (esimerkiksi pussissa lihanuijaa käyttäen, tehosekoittimessa tms.) ja sekoita keksimuruun sula voi. Painele keksi-voiseos kakkuvuuan pohjalle ja laita vuoka jääkaappiin odottamaan.
 2. Vatkaa kaikki kakkuun tuleva tuorejuusto ja sokerit sähkövatkaimella kuohkeaksi. Jaa tuorejuustoseos viiteen kulhoon tasaisesti. Värjää kolme kulhoa karamelliväreillä (violetti, sininen ja keltainen). Lisää keltaiseen seokseen sitruunan mehu. Viisi tuorejuustokulhoa voi laittaa kylmään tässä välissä.
 3. Vaahdota Flora vispi ja laita kylmään. Paloittele valkosuklaa omaan kulhoonsa ja maitosuklaa omaansa, ja sulata ne haluamallasi tavalla (mikrossa pienissä erissä tai turvallisemmin mutta hitaammin vesihauteessa). Ota työstöön neljä tuorejuustokulhoa (yksi värjäämätön, yksi violetti, yksi sininen ja yksi keltainen). Sekoita värjäämättömään tuorejuustoon maitosuklaa, jaa valkosuklaa värjättyihin kulhoihin ja sekoita. Pidä suklaa-tuorejuustoseokset huoneenlämmössä tästä eteenpäin.
 4. Jaa vatkattu Flora vispi viiteen osaan, ja annostele yksi osa maitosuklaaseokseen, yksi violettiin, yksi siniseen ja yksi keltaiseen seokseen (jätä 1/5 viimeiseen, tulevaan vadelmakerrokseen!). Nostele varoen Floravaahto sekaisin täytteiden kanssa. Pidä edelleen nämä huoneenlämmössä.
 5. Ota kakkupohja jääkaapista ja levitä maitosuklaatäyte tasaisesti vuokaan. Siisti vuoan reunat. Laita kakku noin 10 minuutiksi jääkaappiin (tai nopeuttaaksesi prosessia, hetkeksi pakkaseen) ja kun pinta on vähän jähmettynyt, voit varovaisesti levittää päälle violetin kerroksen. On tärkeää malttaa jähmettää kakkua sen verran, että kerrokset eivät mene sekaisin, mutta toimia kohtuu nopeasti, että tuorejuusto-vispi-suklaaseokset eivät seiso pöydällä turhaan. Levitä suklaakerroksen päälle violetti kerros, siisti reunat ja jähmetä pakkasessa tai jääkaapissa. Toista sama prosessi myös sinisellä ja keltaisella kerroksella ja jätä jääkaappiin odottamaan viimeistä kerrosta.
 6. Laita kolme liivatelehteä kylmään veteen. Ota viimeinen tuorejuustokulho jääkaapista ja yhdistä siihen kotimaiset vadelmat murskaillen vadelmia, että seoksesta tulee vaaleanpunaista. Voit myös lisätä halutessasi pinkkiä karamelliväriä. Sulata liivatelehdet pieneen lähes kiehuvaan vesimäärään, ja kaada ohuena nauhana samalla voimakkaasti sekoittaen tuorejuusto-vadelmaseokseen. Nostele nopeasti jäljellä oleva Flora-vaahto mukaan ja levitä viimeiseksi kerrokseksi kakkuun.
 7. Anna kakun hyytyä mielellään yön yli.
 8. Valmista suklaaganache. Sulata maitosuklaa vaikkapa mikrossa, ja lämmitä kermamäärä kattilassa varoen, että se lämpiää selkeästi kättä lämpimämmäksi, mutta ei kiehahda. Sekoita sula suklaa kermaan, siirrä pois liedeltä ja sekoita rauhallisesti niin kauan että suklaasta ja kermasta tulee tasainen seos. Älä vispaa ja vatkaa voimakkaasti että seokseen ei turhaan tule kuplia. Mikäli suklaa ei meinaa sulaa, voit käyttää kattilaa vähän lämpimällä liedellä samalla sekoittaen. Kun seos on valmista, lisää siihen vielä nokare voita ja sekoita, jotta suklaasta tulee kiiltävää.
 9. Kun seos jäähtyy, ota kakku pois jääkaapista ja irrota varovasti irtopohjavuuan reuna. Leikkaa ylimääräinen paperi pois ja siirrä kakku tarjoiluvadille. Valuta varoen suklaaganachea kakun päälle ja reunoille. Koristele haluamallasi tavalla ja anna suklaan vielä jähmettyä kaapissa ennen tarjoiluja.

Ihanaa pääsiäisen jatkoa! Meillä on aamulla vielä perinteinen pääsiäisbrunssi, jota äiti ja sisko ovat valmistelleet jo monta viikkoa.

-Karoliina-

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X