kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 01.06.2019

Suvivirrestä alkaa opettajien uusi aika

Teksti
Karoliina Pentikäinen
14 kommenttia

Tänään on se päivä, mistä opeuran aikana vaihtui ajanjakso. Oli lukuvuosi takan. Pitkä ja ansaittu  kesäloma edessä. Olo oli aina yhtä aikaa sekava, maaginen, hilpeä ja haikea.

Vaikeinta oli luopua oppilaista. Koska opettajana ollessa en koskaan halunnut näistäkään asioita kirjoittaa, sanonpahan sen nyt: Kun on opettanut jotain ryhmää kolmen vuoden ajan, 6 tuntia viikossa, kiintyy nuoriin niin, että Suvivirren aikaan on yleensä todella haikea olo. Kaikki se vääntö, hermojen kiristely, tiukat sanailut ja muu saa kultareunuksen yhden yön aikana. Ja mitä parasta: Usein vielä molemmin puolin.

Olen nähnyt joskus vanhoja oppilaitani kaupan kassalla myyjänä, hilpeissä tunnelmissa baarin edustalla, lastenrattaiden kanssa bussipysäkillä ja somessa, jossa nuo viisaiksi nuoriksi aikuisiksi kasvaneet entiset teinit laittavat pitkiä inboxiviestejä ja kertovat opinnoistaan. Silloin olo on hetken aikaan ylpeä ja ikivanha: Olen saanut olla tuon ihmisen matkassa mukana. Ja – Miten helkkarissa aika menee näin nopeasti.

Opettaja työ on raadollista ja rankkaa. Arki on välillä tosi väsyttävää ja työnkuva joustamaton. Mutta niitä hienoja hetkiä, yhteisiä onnistumisia ja peruskoulu-uran viimeisiä ylpeitä hetkiä ei voita mikään.

Loistavaa kesälomaa opettajat. Te, jotka lähdette maanantaina kortistoon ihan epäreilusti. Ja te, jotka saatte iloksenne myös palkan kesältä. Tänään saa juhlia. Ottakaa iisisti ja kerätkää voimia! Se o kesä ny.

-Karoliina-

Kommentit (14)

Kiitos, että tuot ilmi tuon sijaisopettajia koskevan epäkohdan, jota hyssytellään aivan liikaa.

Ottaisin niin mielelläni opettajana palkan vain koulukuukausilta,kuten ennen oli,ja olisin kesän keskeytyksellä,palkatta.Ja ilman kateellisten kommentteja kesän lorvimisesta.Joku taho keksi,että jaetaan palkka koko vuodelle,ettei rahaa täytynyt jemmata kesäksi.Palattaisko vanhaan malliin – se olisi reilua myös sijaisille.

En puhunut pätkätöistä vaan esim. myös päivähoidon puolella ei-vakituiset jäävät kesän ajaksi usealla paikkakunnalla työttömäksi. En näe, että heidän tilanne eroaisi yhtään mitenkään opettajien töistä.

Ja tuohon hoitovapaalta kesäksi töihin, niin edelleen se on vääryys jotta opettajat saavat kyseiseltä ajalta täyden palkan tekemättä yhtään mitään työtä rahan eteen. Missään muulla alalla ei nosteta täyttä palkkaa sillein kivasti kotona lomailemalla. Ja naurettava syy, että täytyy itse nostaa palkka tekemättä mitään, kun ei sitä sijainen kuitenkaan saa. Että systeemin vika joopa joo.

Hmm..Olisitko itse nostamatta palkkaa kesältä, jos sitä ei myöskään sijaiselle maksettaisi..? Kunnan kassaan kilahtaisi vaan sitten se raha..Eihän tämä epäkohta itse sen opettajan vika ole, vaan ihan ylemmältä taholta lakiin hakattu.

Terveisin:Yks ope, joka on kokenut sekä palkattoman että palkallisen kesän riemut

Jos perhevapaalla oleva ope ei palaa virkaansa kesäksi, ei työnantaja silti maksa palkkaa sijaiselle. Tiedustelin asiaa aikanaan ja näin minulle vastattiin. Opet eivät myöskään voi siirtää pitämättömiä lomia myöhemmäksi toisin kuin muilla aloilla. Senon tietysti väärin, ettei sijainen saa koko vuoden palkkaa, mutta tämä ei ole kiinni yksittäisen open ratkaisuista.

Juuri näin!

Yhdestoista lukuvuosi opetusalalla takana ja yhdeksäs kerta, kun jään Suvivirren jälkeisenä sunnuntaina työttömäksi. Olen yrittänyt asennoitua, että tämä on minullekin loma, mutta näin aktiivimallin aikaan se on välillä aika vaikeaa… Onneksi sentään työt jatkuvat elokuussa samassa koulussa sen jälkeen, kun viranhaltija on ensin työskennellyt tämän kesän.

Äh! Ihan liian pitkä aika. Tsemppiä ❤️

Ja se mikä on epäkohta, kieroilua ja väärin, on se miten hoitovapaalla olevat opettajat menevät KESÄAJAKSI töihin ja hups, koulun alkaessa jäädään uudestaan hoitovapaalla. Väitänpä ettei heitä koululla näy niitä töitä tekemässä!

Mä olisin antanut omasta lomapalkastani puolet sijaiselle (itse palasin ”oikeasti” töihin heti kesän jälkeen elokuussa), mutta mulle sanottiin, että jos en itse ota palkkaa, ei sitä saa muutkaan. Kyse on siis systeemin epäkohdasta, ei yksittäisten opejen valinnoista.

Hei, alkuun haluan sanoa, että arvostan opettajia ja heidän arvokasta työtä. Esikoisen ekaluokka takana ja sitä kautta nyt äitinä kokemusta koulumaailmasta.

Mutta mikä epäkohta? Juu, ymmärrän kyllä mutta minusta se on ihan yhtä oikein tai väärin kuin kaikilla toisillakin, joiden työsuhde katkaistaan kesän ajaksi. Mutta se mikä minusta on oikea epäkohta niin opettajien pitkät kesälomat! Kuormittavaa, rankkaa työtä tehdään toisaallakin mutta isommalla viikkotuntimäärällä, vähemmillä lomilla ja kyllä töitä jää myös kotona tehtäväksi! Ja nyt kun teen lyhennettyä niin palkkaa vielä vähemmän, työmäärä pysyy silti samana eikä lisäänny lomat. Opettajilla ei ole murheita miten järjestää koululaisten kesät! Toisin kuin meidän perheessä jossa myös isovanhemmat ovat vielä mukana työelämässä.

Mutta ihanaa kesää kaikille! Ja ihanaa kaksosten odotusta. Itsekin olen kaksosten äiti.

Opettajillahan ei virallisesti ole kesälomaa, vaan kyseessä on koulutyön kesäkeskeytys (ks. esim. https://yle.fi/uutiset/3-7975757). Ainakin osan tästä ajasta työnantaja voi määrätä töihin. Käytännössä siis varsinainen ”loma” on yhtä pitkä kuin muillakin aloilla.

Opettajilla viikkotunteja on myös yhtä paljon kuin kaikilla muillakin aloilla, OPETUSTUNTEJA ja sidottua työaikaa on vähemmän, mutta ihan täyttä viikkoa opettajatkin tekevät. Työhön kuuluu paljon muutakin, kuin opettamista ja luokan edessä olemista. 24-26:n opetustunnin päälle tulee YS-aika, tiimityöskentely, tuntien suunnittelu ja valmistelu, materiaalien valmistelu, oppilaspalaverit, oppilashuollon asiat, asiakirjojen laatiminen, kodin ja koulun välinen yhteydenpito ja monta muuta asiaa. Myös opettajilla jää helposti tehtäviä hoidettavaksi kotona. Erona on se, että opettaja saa palkkaa ainoastaan opetustuntien mukaan, ei toteutuneiden työtuntien mukaan, vaikka työhön tosiaan kuuluu paljon muutakin kuin opettamista. Harmillista, että niin monella on puutteellinen ja aika vääristynyt käsitys opettajien tuntimäärästä.

Tähän ja Eepun viestiin: On ihan totta, että opehommissa on monia etuja. Mm. se, että saa lomailla lapsen kanssa yhtä aikaa. Opetöiden kesän työttömyys on kuitenkin monimutkaisempi asia kuin monissa muissa töissä pätkätyöläisyys. Kesä on pitkä ja kortisto täynnä opettajia.

Se on kyllä tosi suuri epäkohta!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X