kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 04.07.2019

Kesäkeitto - täysin aliarvostettu herkkuruoka. Nappaa resepti!

Teksti
Karoliina Pentikäinen
4 kommenttia

Mä olen aina rakastanut kesäkeittoa. En sitä koulun rasvattomaan maitoon keitettyä pakastekasviskeittoa, vaan sellaista ihanaa herkkusoppaa, jota mun mummo aina kesäisin keitteli. Se, missä oli oikeita kasviksia ja punaista maitoa. Tarpeeksi suolaa. Tiedän, että tosi monilla mun ikäpolven (?) ihmisillä on jotkut kesäkeittotraumat, mutta ehdottaisin silti kokeilemaan tätä reseptiä. Voi olla, että mieli keiton suhteen muuttuu tätä maistettua.

Resepti ja keitto on tälläkin kertaa miehen käsialaa. Salaisena aseena torilta ostetut, hyvät raaka-aineet.

 

IHANA KESÄKEITTO (4-5 hengelle)

 • 5 porkkanaa kuorittuna ja pilkottuna
 • 1 pieni kukkakaali pilkottuna
 • 10-15 uusia perunoita pestynä, vaan ei kuorittuna
 • tuoreita herneitä
 • kevätsipulia
 • suolaa
 • kokonaisia mustapippureita
 • jauhettua valkopippuria
 • punaista maitoa 
 • tuoretta persiljaa
 • kasvisliemikuutio

 

 1. Keitä kasvikset kypsymisjärjestyksessä (porkkana, sipuli, peruna ja kaali) pienessä määrässä vettä. Lisää tässä vaiheessa jo suola ja kasvisliemikuutio. 
 2. Kun kasvikset ovat Al Dente, lisää joukkoon punaista (luomu)maitoa ja herneet. Älä keitä maitoa kiehuvaksi, lämmitys riittää. Lisää pippurit. 
 3. Mausta keitto tuoreella persiljalla. 
 4. Syö keitto hyvän leivän kanssa.

-Karoliina-

Kommentit (4)

Kesäkeitto on niin mun suosikki. Laitan vielä parsakaalta lisäksi. Tavoitteena yleensä tuhti keitto, jossa runsaasti kasviksia. En laita maitoa vaan Koskenlaskijaa tai maustettua ruokakermaa. Ja maku vaan paranee seuravana päivänä.

Näyttääpä hyvältä! Mieheni on niin kova lihansyöjä etten ole varma uppoaisiko tällainen kasviskeitto kotona. Olen sinua reilusti vanhempi mutta inhosin myös lapsena kaikkia maitopohjaisia keittoja, pahimpana pinaattikeitto! Minua ei pakotettu niitä kotona syömään koska suunnilleen oksensin ne saman tien. Sitten yhdellä lomareissulla suostuin jossain kirkonkylän baarissa maistamaan kesäkeittoa jonka liemi oli suurustettu ja siinä luultavasti käytetty punaista maitoa tai kermaa. Äidiltä loksahti suu auki kun vetäisin lautasen tyhjäksi ja kehuin keittoa! Sen jälkeenkin pinaattikeitto oli vielä pannassa mutta kun aikuisena jossain vaiheessa sitä maistoin, mietin miksi ihmeessä olen inhonnut tätä. Kouluruoka silloin 60-70-luvulla oli täynnä inhokkeja: harmaa ja limainen tilliliha, mauton kanaviillokki ja mitä niitä olikaan. Aikuisiällä olen ollut täysin kaikkiruokainen ja rakastan kokeilla ulkomailla paikallisia herkkuja ja vääntää niitä kotonakin.

Kiitos kivoista kesäkeittovinkeistä!! Täytyypä kokeilla kaikkia kolmea sorttia😄

Kesäkeitto on ihanaa! Viimeksi tein ilman maitoa eli ihan vettä+kasvisfondia, oli hyvää ja luulen että maistuu sellaisellekin joka ei tykkää maito/kermaliemisistä keitoista. Niinkuin Marja sanoi, parsakaali sopii myös mainiosti. Itse laitan myös pinaattia ja vihreitä papuja.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X