kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 27.08.2019

Reaaliaikaisia kuulumisia juuri tältä päivältä

Teksti
Karoliina Pentikäinen
31 kommenttia

Piti kirjoitella tänään toisesta aiheesta, mutta sitten arki vyöryi päälle, joten kerrotaan nyt sitten tästä arjesta juuri tänään.

F tuli flunssaan ja pieneen lämpöön sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, joten ollaan nyt oltu kahdestaan päivät kotosalla. Hän on saanut rajatonta nettiaikaa, jotta pysyisi aloillaan. Hassua, miten tämä elämä oikein aina meneekin näin: Olin pitkästä aikaa, varmasti kuukausiin katsonut, että minulla on sellaiset rauhaisat työpäivät eilinen ja tämä päivä, että saan vaan tehdä kirjoitushommia ja paperihommia ilman keskeytyksiä tai palavereita. Mutta niinhän siinä kävi, että suunnitelmat muuttuivat. Niin se vaan on, että perheellisenä asiat harvoin menevät by the book. Lääkärissä sitten selvisi iltapäivällä, että F:llä on korvatulehdus. 

Mä heräsin myös tänä aamuna myös ihmeellisen voimattomaan oloon. Särki vähän joka paikkaa ja oli yksinkertaisesti vaan jotenkin paha olo. Tajusin mitata kuumeen tuossa puolenpäivän aikaan, ja kappas vaan: Niinhän sitä lämpöä mullakin oli! Olen muuten ekan kerran edes hitusen kipeänä raskauden aikana, joten aika hyvin tähän asti on pärjätty. Voi kun ei vaan iskisi mikään suurempi tauti, koska mullahan on tapana sairastella olan takaa sitten, kun joku pöpö iskee.

Toisaalta veikkaan, että osasyy kurjaan oloon on tämä kuumuus. Koska fiilis on sama, kun heinäkuun helleviikolla. 

Mä inventoin eilen pienten vaatekasoja, ja tajusin, että multa puuttuu vielä koon 50 vaatteita (ostin sitten heti eilen samoin tein nettikirpparilta) ja asusteita. Huomasin myös, että tyypeillä ei ole juuri mitään pipoja, tumppuja tai tossuja. Samalla tajusin harmikseni, että ostamani fleecehaalarit (ikään kuin ekoiksi ulkohaalareiksi) olivatkin ihan erikokoiset ja -tuntuiset, vaikka olivatkin samaa kokoa, merkkiä ja mallia. Toinen oli kuitenkin ihan uusi tänä keväänä kaupasta ostettuna ja toinen kirpparilta ostettu. Nyt mietin, pitäisikö laittaa molemmat haalarit kiertoon ja ostaa tuolla rahalla tenaville vaikka samanlaiset haalarit joltain toiselta merkiltä. Jotenkin säälittäisi pukea toinen tuliterään, pehmoiseen haalariin. Ja toinen selvästi käytetympään ja kovempaan.

Jotenkin ihan hassua, kuinka pihalla olen vauvojen tamineista. En oikeasti yhtään osaa arvioida, tarvitseeko vauvat ennen untuvahaalarikelejä jonkin softshellin vai juuri fleecen, vai riittäisikö esimerkiksi sellainen teddyhaalari. Toisekseen piti tänään kysellä siskolta, miten vauvan kaula suojataan välikausikeleillä, jos kuitenkaan ei vielä käytetä kypärämyssyä. Mua on aina ennen naurattanut, kun ihmiset kyselevät vaikkapa netissä ihan normaaleja pukeutumisvinkkejä ulkosalle, mutta näköjään olen itse ihan samanlainen juuri nyt.

Huomenna meille tulee – onneksi – sekä siivoaja, että Inarian kaappien asentaja. Olen todella intona, koska kaappien asennus potkaisee viimein käyntiin sen, että meillä on edes MAHDOLLISUUS saada pienten kamat ja kaikki seilaavat muut romut oikeille paikoilleen lähiviikkojen aikana. Mulla on alkanut jo kiristää tämä keskeneräisyydessä ja seilaavien tavaroiden keskellä asuminen. Tuntuisi henkisesti paremmalle, kun koti olisi pian vauvavalmis.

Että sellaista täällä. Hyvin arkista. 

-Karoliina-

Kommentit (31)

Hei. Herjaa vanhentunutta lomaketta. Mut yritän lyhyesti uudelleen. Eli onko aiemmin paljon sairastellessasi saamasi vastustuskyvyn vajaus tms. otettu huomioon neuvolassa näin raskausaikana? Aiheuttaako mitään erityispiirteitä?

Minä käytin pojalla välikautena hyvin ohutta trikoista kypärämyssya ja sitten päälle välikauden pipo. Voi, että kun tulee ikävä sitä vauvavuotta! Oma täytti just vuoden ja 10 kuukautta, apua kun aika rientää 😊

Kiitti vinkeistä 🙂

Eipä niitä kauloja juuri näy kun ovat pieniä 😂 haalarin kaulus ja tavis myssy riittää!🙂

No näin mäkin muistelen. Tosin itse palelen aina kaulasta, joten tuntuisi kauhealle olla laittamatta lapsille jotain kaulan suojaksi. Tosin eipä tuo isokaan ole koskaan tykännyt mistään kaulureista tai vastaavista. 

Tulikohan mun kommentti kun herjas jotain vanhentunutta lomaketta…

Täällä sairastetaan myös. 🙁 Keskimmäisella kova kuume ja kuopus oli yöunille mennessä lämpöinen. Niin raastavaa kun lapset sairastaa! Huolettaa tuo 2v keskimmäinen kun lähes 40 astetta kuumetta lääkkeistä huolimatta ja ei suostu laittaa suuhun mitään syötävää! Voi olla että huomenna on lääkärikeikka.. muuten se on monilapsisessa perheessä haastavinta, että on monta, jotka tauti kiertää ja yhtä tautia sairastetaan viikkotolkulla..

Voi ei 🙁 Kuulostaa rankalle! Tsemppiä <3

Ruskovillan silkkiset kypärämyssyt ovat aivan ehdottomat! Ja kylmemmille säille samasta paikasta merinovillamyssyt. Omat lapset käyttivät noita vauvasta kouluikään – ikinä en hankkisi enää puuvillaisia. Ruskovillalla on myös aivan ihanat lapaset, jotka käyvät vähän isompana alulapasiksi kintaiden sisään. Ovat lämpimät, ja niissä on hyvä resori.

Kiitos vinkistä 🙂 F:llähän oli tosiaan varmasti 4 eri kokoa Ruskovillan haalareita aikanaan. Ehdin jo unohtaa koko merkin. Kiitos!

Suosittelen tutustumaan Ruskovillan ihanaan valikoimaan. Vie mennessään!
Kypärämyssy on parasta suojaa pienelle myös välikautena. Silkkinen tai villainen myssy menee ihan sellaisenaan, vaikkei vielä paksumpaa pipoa päälle tarvittaisikaan.
Samoin kylmältä pääsee piiloon villaisiin, kotimaisiin vaatteisiin muovisten fleesejen sijaan.
Meillä on lapset käyttäneet pienestä pitäen ja niin vaan vielä teini-ikäisinäkin haluavat jokapäiväiseen käyttöön syys-talvi-kaudelle omat Ruskovillat. Eikä siinä, ymmärrän toki. On minulla ne käytössä itsellänikin.

Mä olen myös luonnonmateriaalifani, mutta fleecelle on musta paikkansa myös! Menen tsekkaamaan Ruskovillan valikoiman 🙂

Nykyisin tunnutaan asustavan vauvoja juuri niillä ihanan näköisillä pipoilla. Kuitenkin juuri tuo kaulan lämpö huomioiden kypärämyssy on vauvalle paljon sopivampi. Kelistä riippuen ohuempi tai villaisempi kypärämyssy ja haalarin huppu, pipoa et tarvitse vielä pitkään aikaan.

Niinpä! Harmi vaan, ettei kypärämyssyt ole yhtään niin kauniita lähtökohtaisesti. 

Oletko miettinyt Fleecen sijasta villaisia haalareita? Fleece on kovin hiostava materiaali, kun villa taas lämmin ja hengittävä. Esim. Name it:llä on aika kivoja villahaalareita. Ja en tiedä mitä ajatuksia talvikamppeista, mutta meillä talvivauvalla oli untuva lämpöpussi puuvillavuorella vaunuissa ja kaukalossa eikä haalaria tarvittu ollenkaan. Varmasti kätevää myös kaksosten kanssa 🙂 esim. Nordlys ja ödervalden babynest dauni on tällaisia.
Vinkkinä siis vain 🙂

Mummo on kutonut pienille jo ihanat villahaalrit. Tuntuu silti sille, että haluan jonkin haalarin villahaalin ja ihan untsikan välikaudeksi. Onneksi nup nykyfleecet ovat ominaisuuksiltaan parempia, kuin silloin joskus omassa lapsuudessa sentään 🙂

Tuo pussiasia — ja se, ettei vauvoja itsejään puetan pussien ansioista niin moneen kerrokseen — on uusi trendi verrattuna vuoteen 2010. Ja joo: Pussitkin jo hankittu <3

Moni suosittelikin merinovillaisia myssyjä, meillä käytettiin popin. Ja omasta kokemuksesta voin sanoa, että tuollaisille windfleecehaalareille ei juuri ollut käyttöä, kun eihän vauvat oikeastaan altistu tuulelle? Kauppareisuilla ja vaunuissakin paras oli pehmoinen, itse neulottu villahaalari tai ihan tavis pehmoinen fleece. Eikä maksakaan niin paljoa. Kaukalon päälle on helppo tarvittaessa heittää vielä lisäpeitettä jos on oikein kylmä. Samoin vaunuissa makuupussi.  

Merinovilla on yksi parhaista materiaaleista ikinä <3

Siivooja, ei siivoaja 🙂 

Mummi teki meidän tammivauvalle kaulurin, joka oli sen verran reilun kokoinen, että lämmitti kivasti rintakehääkin 😀 Sama kauluri menee tulevana talvena. Kaulurissa on napit, joten sitä ei tarvitse vetää pään yli. Voittaa kypärämyssyt siis ihan 100-0. 

Eikö kauluri nouse naamalle, kun vauva pyörii? Nappillinen muuten nerokas idea. 

Täälläkin liputetaan Ruskovillan kypärämyssyjen puolesta! Välikausina silkkinen on ihan ehdoton ja talvella silkkivillainen. Fleeceä tai softshelliä en vauvalle pukisi, vaan ihan villahaalarin tai vaikka jonkun teddyhaalarin/ paksumman villegehaalarin villaisen kaveriksi ennen toppapukukautta. Fleece ja softshell ovat tosi hiostavia ja vauvat ovat kuitenkin ulkona ollessaan aina joko turvakaukalon tai vaunukopan suojissa tuulelta ja viimalta.

Mä en ainakaan F:n kanssa kokenut fleecen hiostavan, mutta katsotaan, miten nyt käy. Silkkivilla kuulostaa ihanalle. 

Pakko vinkata, että KIVATilla on myös noita silkkivillaisia kypärämyssyjä. Tai on ainakin ollut valikoimissa. Pikaista paranemista teille!

Niin oli 🙂 Ja myssyjä ja tumppuja. Näytti tosi söpöille ja varmasti laadukkaita 🙂

Mulla on kokemus et vauvoille ostetaan ja neulotaan sukkia, töppösiä ja tumppuja lahjaksi niin paljon että niitä ei kannata kovin paljon ostella etukäteen.
Tsemppiä odotukseen!

Tämä voi tulla nyt 2 kertaa, koska lomake vanhentunut: Itse käytin vauvoilla pientä nepparikiinnitteistä kaulahuivia, koska kypärämyssyjä en ole oikein osannut käyttää. Esim. Joha-merkiltä olen löytänyt ohuita, pehmoisia ja konepesun kestäviä kaulahuiveja, jotka ovat joko kokonaan merinovillaa tai sitten villa on puuvillakerrosten välissä. Ja villahaalaria suosittelen minäkin (meillä hyviä olleet jo mainitut Ruskovilla ja Name it sekä lisäksi mm. Ciraf).

Kiitos kaulahuivivinkistä 🙂 

Ruskovillan villafleece oli tullut nyt uutuutena vauvoillekin!
Sellainen haalari olisi varmaan ihan paras!

Uuh. Pitää käydä katsomassa!

Ajattelin itse kokeilla popin windfleeceä kantorepun kanssa ennen kuin tulee kovin kylmät kelit 🙂

Ei kyllä mitään. Tuo lektiinite on niin uusi juttu ylipäätään lääketieteessä, ettei sitä juuri noteerata. Eikä sille voi mitään edes tehdä. 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X