kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 02.09.2019

Syyt siihen, miksi emme ottaneet äitiyspakkausta!

Teksti
Karoliina Pentikäinen
17 kommenttia

Mä sain viime viikolla instassa kysymyksen, mitä tykkäsin tämän vuoden äitiyspakkauksesta ja mitkä tuotteet siellä olivat lemppareitani. Samalla havahduin siihen, että en olekaan tainnut edes mainita siitä, ettemme ottaneet pakkauksia lainkaan.

Kun perheeseen tulee kaksi vauvaa, Kela tarjoaa äitiysavustuksen joko kolmen pakkauksen muodossa tai sitten jokaista pakkausta kohden saa 170euron avustuksen. Näistä voi sitten itse valita, millaisen kombon haluaa. Ottaako pari pakkausta ja yhden avustusrahan. Vaiko esimerkiksi kaikki pelkkänä rahana, kuten me teimme.

Mä pidän äitiyspakkausta ihan loistavan yhteiskunnan kädenojennuksena ja suorastaan nerokkaana –arvoista kertovana ilmiönä – josta ei pitäisi ikinä luopua. Ja josta en ollenkaan ihmettele, että muu maailma on niin kovin kiinnostunut.

Silti pakkauksen ottaminen ei – kuten ei F:nkään syntymään aikaan – tuntunut omalle jutulle. F:n aikaan ajattelin lähinnä, että haluan pukea pienen tyttöni vain ja ainoastaan vaaleanpunaiseen, joten pakkauksen unisex-tyyli ei silloin houkutellut. Nyt taas ajatukseni olivat osin toisenlaisia, vaikka päädyimmekin samaan tulokseen.

Tällä kertaa ajattelin ensimmäisenä sitä, etten halua, että pakkauksen vaatteita jää meille tyhjän pantiksi pyörimään. Olen katsellut esimerkiksi pakkauksen talvihaalaria niin monella ystävälläni ja todennut, että luultavasti keskivertoa hieman pienempikokoiset kaksosemme hukkuvat oikean talven aikaan haalariin. Ja kun he kasvavat, alkavat säät jo lämmetä niin, että haalaria ei enää tarvita. Tuntuisi siis jotenkin tosi kurjalle pyöritellä täällä haalareita ilman, että niitä kukaan käyttäisi.

Toinen pakkauksen iso tuote on tietysti unipussi, joka sekin olisi luultavasti jäänyt ihan liian pienelle käytölle. Olen nimittäin säästänyt F:n vauva-ajoilta Marimekon vanupussia ja tämän lisäksi – suurena untuvafanina – vaunuihin on hankittu mitkäpä muutkaan kuin untuvaiset pussukat. Untuva, kuten olen ennenkin jo kertonut, kun sattuu olemaan sellainen materiaali, johon jää helposti koukkuun. Siksi haluan, että koska kaikki muutkin meidän perheessä nukkuvat untuvatäkkien alla, pitää pienilläkin olla siihen mahdollisuus.

kirjoittelin ennen kun olin alkanut hankkia pienille vaatteita, että haluaisin pukea heidät erilaisiin vaatteisiin, koska identtisinä heitä varmasti muutenkin sekoitetaan toisiinsa. Tämä oli myös yksi syy siihen, etten halunnut heille isoa pinoa samanlaisia äitiyspakkausvaatteita. Täytyy kuitenkin näin muutaman kuukauden lastenvaatehankintakokemuksella todeta, että kyseinen syy ei ole enää kovin relevantti. Olen nimittäin huomannut – jo nyt (!) – että on täysin mahdotonta hommata samanhenkisiä, mutta erivärisiä vaatteita joka ikisestä koltusta. Sellaisia ei ole usein edes uutena kaupoissa, saati second handina, tarjolla. Joko lapset on puettava aivan erilaisiin, tai sitten – kuten usein uutena ostettavissa vaatteissa itselleni iskee laiskuus –ihan samanlaisiin.  Siinä mielessä äitiyspakkauksen vaatteetkin olisivat kyllä menneet varsin hyvin, mutta tämä asia tuli päätettyä jo niin kauan aikaa sitten, ettei itselläni ollut tuolloin aiheesta parempaa tietoa!

Hassua muuten, miten varma olin tästä erilaisiin vaatteisiin pukemisesta vielä aivan hetki sitten. Ja kuinka olen kuitenkin huomannut, ettei käytäntö varsinaisesti tue ensiajatustani. Tai varmasti lapsille VOISI löytää ihan samanlaisia vaatteita, eri väreissä, jos ostaisi kaiken uutena ja jaksaisi pyöriä nettikaupoissa ja kivijalkaliikkeissä tuntitolkulla. Se ei kuitenkaan ole asia, johon haluan liiaksi käyttää aikaani.

Tästä puheenollen. Maailma on täynnä vauvojen vaatteita. Ja varsinkin ihan pienten vaatteet kuluvat niin vähän, että monia niitä saa hyvälaatuisina ja pilkkahintaan käytettyinä. Näin siis ajattelin etukäteen ja tässä aiheessa käytäntö on kyllä osoittanut ajatukseni ihan oikeiksi. Olen nimittäin ostanut vauvoille kirpparilta (lähinnä netin monikkokirpparilta) valtavat kasat vaatteita pelkästään jo yhden pakkauksen hinnalla. Plussana on ollut tässä se, että jonkun toisen perheen ostamille vaatteille on löytynyt uusi koti, olen voinut itse ainakin osin vaikuttaa niiden ulkonäköön ja rahaa on säästynyt.

Sellaisia ajatuksia pakkauksesta!

-Karoliina-

Alkuperäinen kuva: Kelan kuvapankki 

Kommentit (17)

Pakko kysyä, että miksi vauvoilla pitäisi olla samanlaisia vaatteita eri värisenä? Eikö voi vain olla oikeaa määrää tarvittavia vaatteita, ilman että lapset stemmaa toisiinsa? Jos ostaa kaiken käytettynä, tuntuu oudolta ajatukselta, että kaikki olisivat jotenkin samaa tyyliä tms.

Mulle tuli semmoinen tyhmä kysymys mieleen, että voiko identtiset kaksoset mennä vanhemmilta sekaisin syntymän jälkeen? 😀 tai jopa sen jälkeen kun on annettu nimet? 

Kyllä voi 🙂 jos ovat samankokoisia. Tähän on olemassa erilaisia ratkaisuja. Esimerkiksi rannekkeet, kynsilakalla merkitseminen jne jne.

Itse otin pakkauksen ja kaikki tuli käytettyä. Haalari tosin vasta seuraavana talvena, mutta onneksi ei ollut jäänyt pieneksi kesän aikana. Luca olikin niin pieni vauva ja edelleen hoikka poika. Ihana juttu tuo pakkaus, josta voidaan olla ylpeitä

Voidaan todellakin olla <3

Olisi kiva kuulla esimerkiksi kelan etuusneuvojalta mihin perustuu tuo äitiysavustuksen korotus. Toki rahana ottaessa ymmärrän, että rahaa kuluu väistämättä enemmän kuin yhden lapsen syntyessä, mutta miten on perusteltu se että yhden lapsen saaja saa avustusta vain yhden pakkauksen/170euron verran kun taas kaksosista toinen on oikeutettu tupla-avustuksiin saati jos perheeseen tulee kolmoset.

Niin. En kyllä yhtään tiedä, miksi näin. Tuli itsellekin yllärinä 🙂

Otin itse äitiyspakkauksen, mutta siinä olevista sisävaatteista suurin osa jäi käyttämättä. Vaatteet olivat väärän kokoisia meidän hoikalle tytölle. Olen silti tyytyväinen, että otin pakkauksen sillä siinä oli paljon sellaista tavaraa joita tarvitsin, peitto, makuupussi, lakanat, haalari jne. Haalari menee helmikuiselle tulevana talvena. Jos meille suodaan vielä toinen pieni, niin sitten en äitiyspakkausta ota. Vauvan vaatteita löytää tosi hyvin käytettynä, ostin vauvalle monen kuukauden vaatteet (sisä- ja ulkovaatteet ym.) alle 100 eurolla.

Se on totta, että lopputalven vauvalle haalari menee vielä seuraavankin talvena 🙂

Moi, kokeilen nyt vaan, että tuleeko kommenttini läpi, kun välillä herjaa vanhentunutta lomaketta toisella kertaa jokin palvelu on estänyt mut…

Perillä 🙂

Äitiyspakkaus on mahtava juttu ja siitä voidaan olla ylpeitä. Itse halusin perinteen vuoksi ottaa sen esikoiselle, tosin suurin osa vaatteista jäi juurikin käyttämättä. Kakkoselle en pakkausta enää ottanut. Tuntuu jotenkin hassulta, että joudut selittelemään ja puolustautumaan, miksi ette ota pakkauksia. Pakkauksen vaihto rahasummahan on kuitenkin se toinen vaihtoehto, jolla tuetaan uutta vauvaperhettä.

Mulla on identtinen kaksoissisko ja ollaan aina tyylillisesti oltu samanlaisia myös näin aikuisiällä. Lapsena muistan, kun äiti paljon itse ompeli meille vaatteita, että kateus toisen mekkoon oli suuri! Hän siis ompeli samantyylisiä, mutta erivärisiä😅 Lopulta saatiin aina samasta kankaasta mekot ja ai että oltiin tyytyväisiä! Jos siskollani on ihana vaate ostettuna, hankin sen myös varmasti itselleni 😊

Voi olla, että vaikka aamulla puet pienet mätsääviin asuihin niin päivän aikana ainakin toisen asu vaihtuu… Kyl sä tiedät nipat yms. 😀

Ootan kans kaksosia tässä naapurikunnassa ja mietin kans vaateasioita siitä näkökulmasta, että ostanko heille sit vaan jotain rytkyjä, jotka kestää tarvittavan hetken ja mennee roskiin sen jälkeen vai yritänkö haalia käytettynä jotain laadukkaampaa, jonka varmaan sit saa laitettua vielä eteenpäin. Lapsiluku on näiden kahden jälkeen täysi, eikä sukuunkaan varmaan tuu enää ketään pientä… Ja siis tiedän, tää on tosi pinnallista.

Pohdit aiemmin niitä välivaatteita jne, niin suosittelen Kivatin tehtaanmyymälää Tampereella. Paikallista on kiva suosia.

Itse otin esikoiselle äitiyspakkauksen, mutta vaatteet jäivät kyllä suurimmaksi osaksi käyttämättä. Oltiin paljon tekemisissä samanikäisten vauvojen kanssa ja alkoi tympäistä, kun jokaisella oli ne samat vaatteet päällä. Monet bodyt olivat meidän hoikalle lapselle liian isoja. Huomasin myös, ettei äp-vaatteista ollut kauhean helppo päästä eroon. Eihän niistä kukaan halua mitään maksaa. Veinkin suurimman osan ilmaiseksi Fidalle. Nyt meille on tulossa toinen lapsi, enkä ota pakkausta. Esikoiselta on paljon vaatetta vielä jemmassa ja kirpparilta olen tehnyt hyviä löytöjä.

Musta tuntuu hassulta, että itsekin koen tarpeelliseksi selittää, miksi en halua pakkausta ottaa. Kuitenkin mulle on tärkeää lasten pukeutuminen ja haluan ostaa sellaisia vaatteita, jotka on mun mielestä kivoja. Tosi kiva siis, että avustuksen voi valita myös rahana, eikä sen valitseminen ole kiittämättömyyttä.

Tottakai voisi, mutta mä haluaisin, että jos toisella on hempeää, niin myös toisella (vaikkei nyt samanlaista tai samanväristä). Mutta edes samanhenkistä. Ihana samalla tavalla mä ajattelen, että jos mennään vaikka juhliin, niin pariskunnan asun on jotenkin mätsättävä. Toisella ei voi olla vaikka rantasandaalit ja t-paita, jos toisella on pitkä paljettimekko ja korkokengät.

Ja kuten tossa kirjoitin, second handinä tilanne tosin vaikeutuu. Vaikkei ole mahdotonta juuri esim monikkokirppiksen ansioista 😊

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X