kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 22.09.2019

Kuinka välttää päällekkäisvakuutukset ja vakuutusten pimeät kulmat?

Teksti
Karoliina Pentikäinen
22 kommenttia

Kaupallinen yhteistyö: Pohjola Vakuutus

Mä olen viime vuosien aikana – monien ystävieni ja somen rahakeskusteluiden innoittamana – alkanut tarkemmin katsoa, minne meidän rahat menee, missä asioissa voidaan säästää ja ylipäätään kuinka meidän perheen terveys, hyvinvointi ja talous on turvattu niissä tilanteissa, jos jotain yllättävää elämässä sattuisi.

Aloin jutella viime talvena taas kerran ystäväni kanssa meidän perheen vakuutuksista ja häpeäkseni mun täytyi todeta hänelle, etten oikeasti todellisuudessa tiedä, mitä kaikkea meidän sakin vakuutukset kattaa ja kuinka paljon niissä on päällekkäisyyksiä. Toisin sanoen myös päällekkäismaksuja! 

Toisaalta samalla hetkellä persuuksiini alkoi hiippailla pelko siitä, voiko jossakin kohtaa meidän vakuutuksissa olla myös kammottava aukko. Sellainen vakuuttamisen sokea kulma, joka kostautuisi jossain elämänvaiheessa sitten surullisella tavalla.

Aihe alkoi kiinnostaa minua niin paljon, että otin yhteyttä Pohjola Vakuutukseen  (ja lukuisiin muihin vakuutusyhtiöihin, joissa meillä kussakin oli yksittäisiä, irrallisia vakuutuksia) ja aloin selvittää, mikä meidän vakuutusten laita ihan oikeasti on. Mitä on vakuutettu ja mitä ei?

Mä en ole koskaan ollut mikään erityisen vakuutusorientoitunut henkilö. Mulla ei ole ikinä ollut itselläni henki- tai sairausvakuutusta, ja oikeasti olen omistanut vain ne kaikkein pakollisimmat vakuutukset, kuten kotivakuutuksen. Oikeastaan F:lle otettu lapsivakuutus 2010 olikin ensimmäinen extravakuutus, jonka olen koskaan ottanut.

Kun aloin tutustua oman Pohjola Vakuutuksen vakuutusasiantuntijan kanssa erilaisiin vakuutusmuotoihin,  aloin ensi kerran hahmottaa sitä, millaisia vakuutuksia oikeasti meidän perheen elämää varten olisi tarjolla. Ei siis ole vain yhtä ja samaa kaavaa jokaiselle ihmiselle, vaan vakuutuksia ottaessa pitää aidosti miettiä sitä, mitä itse tarvitsee tai millaista elämänlaatua haluaa. Mä esimerkiksi halusin, ettei omat lapset joudu odottelemaan pitkiä aikoja lääkäriin pääsyä, ja otettiin siksi myös näille syntymättömille tenaville vakuutukset ,jotta päästään nopeasti tarpeen vaatiessa hoitoon. Se oli siis sellainen meille tärkeä asia, josta haluttiin maksaa ekstraa.

Se, millaisia vakuutuksia kukin tarvitsee, onkin tietysti jokaisen perheen ja yksilön omassa harkinnassa. Kurjasti sanottuna mä ajattelen niin, että nämä jutut on mietittävä katastrofitilanteiden kautta. Esimerkiksi jos työkyvyttömyys iskisi omalle kohdalle, olisiko valmis luopumaan vaikkapa tietystä elintasosta, kodista, matkustelusta tai lasten harrastuksista. Jos ajatus tuntuu mahdottomalle, silloin vakuutus olisi varmasti poikaa. Ja jos taas sellainen uhraus ei tuntuisi liian suurelle, ei välttämättä tarvitsisi työkyvyttömyysvakuutusta. Mulle vaikkapa yrittäjänä tämä työhön liittyvä kohta on sellainen, jota en palkkatöissä tullut miettineeksi, mutta nyt se on hyvin ajankohtainen aihe. Näin oman leipänsä tekijänä, jonka selustaa ei turvaa kukaan muu kuin minä itse, en uskaltaisi olla edes ilman vakuutusta. Ennen koko aihe tuntui täysin turhalle.

Joskus mä olen kyllä rehellisesti sanottuna miettinyt, että koska ei asuta missään Jenkeissä, ja Suomessa on kunnallinen terveydenhoito, ei koko sairaus- ja tapaturmavakuutusta – eli lyhyemminsanottuna terveysvakuutusta – edes tarvitsisi. Toisaalta vakuutusneuvojan kanssa puhuessa tajusin myös sen, että eihän kunnallinen terveydenhuolto sulje vakuutusta pois. Jotenkin pöhkösti en ole tajunnut, että vakuutuksella voi kattaa myös julkisen puolen kuluja! Niin ja kyllähän näissä aikuisten vakuutuksissa pätee sama, kun lasten vakuutustenkin kanssa: Kannattaa punnita, onko valmis akuutissa tilanteessa, esimerkiksi urheiluvamman tai keuhkoputkentulehduksen yllättäessä, menemään terveyskeskuksen päivystysjonoon odottamaan. Vai haluaisiko mennä vakuutuksen turvin hoitoon saman tien. Pohjola Vakuutuksella on esimerkiksi kätevä Terveysmestari-palvelu, jossa terveydenhuollon asiantuntijat vastaavat ja auttavat nopeasti oikeanlaiseen hoitoon. Sen lisäksi vakuutuksen asiakkaiden ei edes tarvitse maksaa kuin mahdollinen omavastuuosuus.

Mun suurin keskittämishimo vakuutusten suhteen tuli siitä, että halusin päästä paremmin kartalle meidän vakuutuksista. Ja kuten uumoilin etukäteenkin, on vakuutuksia tietysti paljon helpompi hallita, kun kaikki ovat samassa paikassa: Päällekkäisyydet vältetään (meillä tällaista oli esimerkiksi matkavakuutuksissa), mutta toisaalta aukkokohdat nähdään (näistä myöhemmissä postauksissa).

Valehtelisin, jos väittäisin, ettei raha vaikuta myös näihin asioihin. Koska olemme myös osuuspankin omistaja-asiakkaita, bonuksia – joilla voi maksaa vakuutuksia – kertyy myös vielä erikseen siitä, että meillä on lainaa ja tilejä OP:ssä. Se siis käytännössä tarkoittaa sitä, että jos perheellä on esimerkiksi asuntolainaa 200 000 euroa, saa OP-bonuksia täysimääräisenä 500 euroa vuodessa. Sillä makselee jo aika kivasti vakuutuksia!

Sellaisia vakuutusjuttuja tänään. Koska meillä on tämä lapsiasia nyt niin sanotusti erityisessä keskiössä, ensi kerralla kerron meidän perheen lapsivakuutuksista tarkemmin. Ja mm. sellaisista kiemuroista, joita identtiset ja samaistukkaiset kaksoset voivat aiheuttaa raskaudenaikaisen lapsivakuutuksen hakuun.

Iskekää ihmeessä tänne (tai instaan) kaikki ne kysymykset, jotka haluatte selvitettävän koskien vakuutuksia, niin mä pyrin ottamaan asioista mahdollisimman hyvin selvää. Nyt on lupa kysellä! Lisää Pohjola Vakuutuksesta voit lukea täältä.  Suosittelen kilpailuttamaan vakuutukset. Me säästimme pelkällä keskittämisellä ja kaikkien vakuutusten siirrolla Pohjola Vakuutuksen yli 600 euroa vuodessa.

-Karoliina-

Kuvat: Noora Näppilä

 

Kommentit (22)

Tuohon työkyvyttömyyteen on kyllä kommentoitava:
En tietysti tiedä, minkälaista työkyvyttömyyttä ajattelit tekstiä kirjoittaessasi, mutta omasta kokemuksestani jakaisin siihen mielelläni yhden kulman.
Eikä se kulma ole raha.
Kun työkyvyttömyys johtuu vammasta tai sairaudesta, joka estää työn tekemisen, se estää usein jo itsestään myös monen muun, vapaa-ajan, tekemisen. Kun en ole kykenevä tekemään töitä, en todellakaan ole myöskään itse siinä kunnossa, että voisin esimerkiksimatkustaa!

Myyntimiehen on hyvä luvata, että vakuutus kyllä hoitaa. Valitettavasti vaan terveys on sellainen asia, ettei sitä vakuutuksella takaisin saada. Ja kun terveys menee, ei elämä ole enää samanlaista. Siksi myyntilause on sairastuneen korviin niin kovin korni:
Vaikka minulla olisi millainen vakuutus tahansa, olisin sairas joka tapauksessa. En voisi mennä enää ruokaostoksille Prismaan, en kuntosalille, en elokuviin, en teatteriin. En lasten kanssa risteilylle saati lentokoneeseen ja ulkomaille. Mikään vakuutus ei saisi minua liikkumaan ilman apuvälineitä, mikään vakuutus ei voisi tehdä minusta kivutonta.
Hyvällä onnella vakuutus maksaisi sinulle jonkun summan kuukaudessa. Rahaa. Mutta sitä se ei voi sinulle taata, että työkyvyttömyyden sattuessa elämä voisi muuten jatkua normaalisti.

Mä pidän sairasvakuutusta yleisesti kalliina (niin lapselle kuin aikuiselle) ja mahdollisesti turhana, etenkin jos on työterveyshuolto (ja tarpeeksi tuloja, että pystyy yllättäviin kuluihin varautumaan). Yksityislääkäriä kun saa käyttää omallakin rahalla.

Mulla itsellä oli siis lapsuudesta asti Ifin vakuutus (jonka IF irtisanoi tossa reilut 3 vuotta sitten, eli en yhtään luota vakuutusyhtiöiden lupauksiin että ota vakuutus syntymättömälle lapselle niin se on voimassa vanhuuteen asti…). Oon siitä lähtien pitänyt kirjaa kuluista jotka ois mennyt vakuutukseen (mulla on muutama perussairaus joiden takia käyn tutuilla yksityislääkäreillä seurannassa ja sitten lääkekulut, plus tietty työterveys josta ei kuluja). Kolmen vuoden korvattavat kulut on olleet noin 1000 euroa, samaan aikaan vakuutukseen ois mennyt 2800 euroa (omavastuu+vakuutusmaksu). Eli vakuutuksen tuomasta mielenrauhasta oisin maksanut melkein triplaten.

Lapselle ei otettu sit sairaskuluvakuutusta ja nyt 7-vuotiaalle likalla (perusflunssia, niihin liittyviä labrakokeita, korvatulehduksia, allergiaselvittelyitä, allergialääkärin visiittejä) olisi ollut ainoastaan se vuosi kun kun oli kolme korvatulehdusta plus allergiaselvittelyt, jolloin vakuutus olisi korvannut enemmän kuin olisi jouduttu maksamaan. Toki tätä on vaikea ennustaa ennen lapsen syntymää. Me todettiin että otetaan riski, koska taloudellinen tilanteemme salli sen (tyyliin että ei olisi ollut ongelma maksaa korvien putkitusta tms yksityisellä), ja sitten taustalla oli tieto, että jos jotain menee isosti pieleen, niin julkisella puolella hoidetaan (tutun perheen keskosvauvan hoito esim. tuli maksamaan perheelle sen vuosittaisen maksukaton verran, eli noin 700 euroa tms). 

Tapaturmavakuutus on taas hinta-korvaussuhteeltaan jotain muuta. Lapsen ja aikuisen tapaturmavakuutus maksaa kymppejä vuodessa (kun sairaskuluvakuutus satasia) ja pienenkin tapaturman kulut voivat olla satasia. Esim. lapsen nyrjähtänyt nilkka, lääkäri + röntgen 180 euroa, vakuutus korvasi ilman omavastuuta. 

Mutta pakko kehua Karoliina, että tosi kivasti nostit esiin että kannattaa miettiä omia vakuutustarpeita! Se on musta erittäin olennaista. 

No näinhän se juuri on, että sama vakuutus ei käy kaikille yksilöille/perheille. Mä taas olen katsonut ympäriltä pari tapausta, jossa lapsivakuutus olisi ollut kultaakin kalliimpi (hyvästä kunnallisesti hoidosta huolimatta), joten en missään nimessä olisi uskaltanut olla ottamatta. Toive tietysti aina on, että kaikki vakuutukset olisivat ikään kuin turhia. Ettei kellekään sattuisi mitään. Mutta aika usei niitä valitettavasti myös tarvitaan 😢

Olisipa kätevää, jos jostakin saisi tietää kootusti, mitä kaikkia vakuutuksia on päällä. Meinaan, kun jos kuuluu johonkin liittoon, usein jäsenetuihin kuuluu jotkut vakuutukset, vaikka niitä maksaisikin erikseen jossakin muualla. 

Jos olisikin tollainen tilanne, että haluaisi ottaa vakuutuksia jostakin, ja sitten huomaa, että ikäänkuin sivutuotteena onkin vaikka jonkun liiton kautta jokin osuus (vaikka matkavakuutus) olemassa, kuinkahan yksilöllisesti vakuutusyhtiöt voivat räätälöidä vakuutuspaketteja, vai onkohan ns. pakko ottaa jotakin? Ja tietenkin tinkiä hinnasta samalla, jos ei tarvitse jotakin osuutta vakuutuspaketissa.

Hyvä pointti. Tästä lisää myöhemmin mun postauksissa, mutta meillä tosiaan oli niin, että olin tottunut tiettyihin ammattiliiton vakuutuksiin, joita ei sitten ollutkaan, kun opettajan töistä lähdin. Ja toisaalta miehen liitto korvaa hälle ja perheelle taas tiettyjä osasia. Tästä tuli katvetta ja päällekkäisyyttä.

Meille ainakin voitiin räätälöidä oma vakuutuskattaus hyvin, vaikka mies ei esim tarvinnut matkavakuutusta jne.

Suosittelen siis kilpailuttamaan 💞

Moi, kiitos blogista. Vajuutukset on tärkeä juttu, meillä myös lasten terveysvakuutukset jne. myös kaksosilla.

haluan kuitenkin antaa soraäänen siitä, että kaupallisia blogipostauksia on makuuni liikaa…. Eli luon blogiasi säänöllisesti, mutta toivon, että joka toisesta teillä ostoslistalla olevasta hankinnasta ei tule jatkossa kaupallista blogikirjoitusta, se puuduttaa lukijan.

Mutta muutoin kiitos kirjoituksista ja hyvää jatkoa!

Mä olen samaa mieltä, että vakuutukset tuo mielenrauhaa ja on tärkeä osa elämisen turvaa.

Mä olen tehnyt tässä kuussa nyt 20 postausta, joista 4 on ollut kaupallisia. Kesällä taisi olla kuukausia, ettei niitä ollut lainkaan. Itse pidän niistä (ihana tutustua sellaisiin asioihin, joista ei muuten ehkä tietäisi ja TOISAALTA olla äänitorvi itselle tärkeissä jutuissa) ja ne ovat myös ammatillisesti julkaisujen blogien elinehto. Niin kauan, kun lukijat eivät maksa jokaisesta postauksesta erikseen (kuten esimerkiksi lehdistä maksetaan), kaupallisuus on se, jolla blogien ja portaalien ylläpito kustannetaan. Ts.mahdollistetaan se, että voin kirjoittaa ja vastata täällä joka päivä ja silti maksaa laskuni. Samoin tv:ssä, radiossa, netissä yleensä ja lehdissä mainostuloilla katetaan kaikki sisältö.

Ihanaa syksyä ❤️

Tämä on kyllä hyvä jokaisen miettiä henkilökohtaisesti. Meillä on 3 lasta ja ainoastaan esikoisen kohdalla otettiin vauvavakuutus, joka tosin irtisanottiin jossain vaiheessa (en muista milloin, mutta koskaan sille ei tullut käyttöä). Täytyy ehkä koputtaa puuta, mutta meidän perheen sairastelut ovat olleet niin vähäisiä, että nyt voin sanoa että onneksi ei olla maksettu, pitkä penni ollaan säästetty. Ne muutamat kerrat vuodessa kun on täytynyt lääkärissä käydä, ollaan päästy nopeasti julkiselle puolelle ja tutkimuksiin, ja ollaan kyllä yksityiselläkin käyty ihan omasta pussista. Ja tuonne julkisen puolelle kuului keskimmäisen lapsen leikkaus (kaulapatti) ja siihen kuuluvat tutkimukset, hyvin sujuivat kaikki muutamalla poliklinikkamaksulla. Mutta toki mielenrauhaa se tuo, ja kun koskaan ei tiedä. Mutta kannattaa laskea kuinka monta kertaa vakuutusmaksujen summalla pääsee yksityiselle.

Ihana kuulla, että teillä on mennyt noin hyvin 🌟 Itse pidän lasten vakuutusta todella kohtuullisena. Meillä summa on puolestaan tullut täyteen joka vuosi moninkertaisesti, vaikka F ei edes sairastele minusta juurikaan. Viime vuonna kulut kattoi 1 käynti Espanjassa lääkärissä (ei mitään verikokeita yms) ja toinen kerta yksityisellä, jossa otettiin muutaman verikoe.

Suomessa on hyvä ja toimiva julkinen terveydenhuolto. On maksukatto niin sairaalamaksuissa kuin lääkekuluissakin.
Vakuutuksen käyttö nostaa lääkärien hintoja.

Onneksi vakuutus ei tarkoita sitä, etteikö voisi käydä julkisella ja kattaa sen kuluja myös vakuutuksella. Itselläni mennyt kahtena vuonna nyt lääkekatto yli ja minusta sen saavuttamiseen on pitänyt maksaa ennen sitä todella pitkä penni. Jos perheessä on vaikka 5 jäsentä ja jokainen odottaa sekä lääke- ja hoitokaton täyttymistä, en edes halusi laskea tuota summaa. Mutta ihanaa, että Suomessa on tuollaiset katot 💓 (vaikkakin raja nousi tänä vuonna).

Itse en allekirjoitan lääkärien hintojen nousua.

Meillä on perheessä 6-vuotias liikuntavammainen tyttö, jonka sairaus huomattiin jo ultrassa. Luonnollisesti emme saaneet mitään vakuutuksia tytöllemme. Suomessa on aivan valtavan hyvä terveydenhoito lapsille. Ne kohtaamiset ja se hoito, mitä olemme vuosien mittaan saaneet vetää minut hiljaiseksi. On totta että olemme istuneet myös tunteja päivystyksessä mutta täytyy sanoa ettei se tunnu missään laadukkaan hoidon rinnalla. Silloin kun hätä on ollut kova, ei odotusaikakaan ole ollut pitkä. Toiselle lapselle otimme vakuutuksen jo raskausaikana ja emme ole käyttäneet sitä kuin kerran ja joulun vuoksi päädyimme hoitoon yksityiselle emmekä julkiselle. Emme menneet julkiseen päivystykseen koska halusimme tällä kertaa oikaista, sillä päivystyksessä on tullut oltua suht paljon. Usein parjataan julkista terveydenhoitoa paljon, mutta täytyy sanoa että meille, jotka käytämme sitä paljon, se ei näyttäydy sellaisena.

Mä olen asunut F:n ollessa maailmassa 3 eri kaupungissa. Ja pakko sanoa, että julkisen puolen palveluissa on järkyttävän suuret erot. Toisaalla pääsee hoitoon heti, ja jossakin saa jonotella useita viikkoja ja kuukausia. Ihmiset ovat musta tosi epätasa-arvoisessa asemassa sen suhteen, millä alueella asuvat. Ja siksi myös yksityisen puolen käytössä on varmasti suuria eroja sen suhteen, kuinka tarpeellista se on.

Myös maaseudun ja kaupunkien erot ovat valtavat.

Minun mielestä on hieno asia että asia otetaan puheeksi. Itse olen kokenut lapsivakuutuksen erittäin tarpeelliseksi kaikille neljälle lapselleni.
Minua kiinnostaa että minkälaiset vakuutukset teidän perheellä nyt on?

Aurinkoista loppuodotusta ☀️

-minski

Mulla on tosi sama kokemus kuin sulla, vaikkei tässä (vielä) suurperheellisiä ollakaan. Mä kerron meidän vakuutuksista seuraavissa postauksissa. Kannattaa pysyä kuulolla ❤️ Kivaa syksyä teidän perheelle!

Mä saan vauvan loppuvuodesta, ja laskeskelin jossain vaiheessa, että otanko vauvavakuutuksen vai en, ja tulin siihen tulokseen, että en. Ne on musta tosi kalliita – monissa vuosimaksu oli tyyliin 800 euron luokkaa, useita satasia joka tapauksessa ja omavastuut siihen päälle. En tiedä, meneekö mulla jotain ohi, mutta en oikein voi ymmärtää, että millaisessa tilanteessa vakuutus ”maksaisi itsensä takaisin”? Halutessaan tuolla summalla käy jo useamman kerran julkisella, ja vaikea uskoa, että lapsen lääkekorvauksista kertyisi kauhean suurta summaa maksettavaksi (lääkekattokin on sen reilut 500e). Ja vakavimmat jutut hoidetaan joka tapauksessa julkisella puolella. Tapaturma- ja urheiluvakuutukset on sit toinen juttu, ne on ihan tosi halpoja, eikä urheiluvammojen hoito ole julkisella puolella kovin sutjakkaa.

Voi apua. Jos sulle on sanottu jossain 800e, kannattaa oikeasti kysyä tarjousta ehdottomasti vaikka Pohjola Vakuutukselta, jos sellaisen kokisit hyväksi.

Sillä tavalla vakuutus on maksanut itsensä takaisin, että joka ikinen vuosi (8) on lääke- ja lääkärikustannuksiin (yksityinen ja kunnallinen) mennyt lapsen osalta moninkertaisesti tuo summa. Ja hän ei (kop, kop) edes sairastele paljon.

Esimerkiksi yhtenä viikonloppuyönä hetkessä noussut 40 asteen kuume (lopulta keuhkokuume) maksoi 670euroa, kun mikään muu paikka ei ottanut niin nopeasti vastaan kuin yksityinen. Siellä yölisät, verikokeet, keuhkokuvat ja lopulta lastensairaalan kulut ja lääkkeet rysäyttivät kerralla tosi ison potin.

Samoin F:llä vauvana ollut refkuksi vei lääkäriin ja erilaisiin lääkekokeiluihin lyhyessä ajassa todella ison summan.

Mä koen, että kolmesta lapsesta lääkekatto (3x500e) on aika paljon siihen nähden, mitä lapsivakuutus kattaa. Toisaalta: Aivan superihanaa, että niin moni lapsi on terve, eikä koskaan näitä asioita tarvitse miettiä 💓 Se on tähtäin, johon jokainen vanhempi varmasti haluaisi päästä! Joten en missään nimessä hakua maalailla piruja seinälle 😊

Ihanaa loppuodotusta!

Joo totta kai, jos haluaa käyttää yksityistä, sitten vakuutus kannattaa ottaa 🙂 Toisaalta esim tuo keuhkokuume-episodi olisi hoitunut julkisellakin ja hintalappu olisi ollut aika paljon pienempi, joten siinä mielessä ei voi suoraan ajatella, että vakuutus olisi maksanut itsensä takaisin. Oon kans ymmärtänyt, että lääkekatto on ns huoltajakohtainen?

Meillä on -16 ja -18 syntyneillä lapsilla molemmilla terveysvakuutukset ”maksaneet itsensä takaisin” moninkertaisesti. Toisella oli korvakierre putkituksineen ja toisella refluksi- ja allergiaongelmaa. Molemmat olisivat varmasti hoituneet julkisellakin puolella, mutta siinä hädässä ja huolen keskellä kun lapsi on kipeä, oli helpottavaa kun lääkäriin pääsi justiinsa heti ja jonottamatta, ja ongelmia voi selvitellä laajemmin. Julkisella rattaat pyörivät ainakin täällä pk-seudulla hitaasti ja kankeasti, ja tällaiset pikkulapsiajan ikävät ja kivuliaat ongelmat ovat pahimmassa tapauksessa jo ohi sitten kun apua olisi tarjolla. Ne oikeasti hengenvaaralliset ja vakavat sairaudet toki hoidetaan joka tapauksessa siellä julkisella puolella. Vakuutus siis tarjosi helppoutta ja mielenrauhaa raskaisiin vauvavuosiin.

Sairaalamaksujen maksukatto on (oli ainakin muutama vuosi sitten?) yhteinen huoltajalla ja hänen alaikäisillä lapsillaan. Eli jokaisesta perheenjäsenestä ei kerätä omaa summaa, vaan yhteistä.

Meillä myös otettu vakuutukset molemmille lapsille ja korvatulehduskierteiden vuoksi ovat osoittautuneet tarpeellisiksi. Kipeän lapsen kanssa on päästy lääkäriin heti ja korvien putkitus on hoidettu sujuvasti. Toista lastamme on hoidettu astmaoireiden vuoksi myös julkisella puolella. Julkisen puolen hoitoon päästiin, kun pahat hengitysvaikeudet uusivat useasti. Hoito on julkisellakin ollut erinomaista, mutts koen, että isommassa kaupungissa vaivan täytyy olla vakava, jotta hoitoon pääsee nopeasti

Ihan totta, että terveyttä ei voi rahalla ostaa. Ja joskus työkyvyttömyys tarkoittaa myös muita rajoitteita elämään.

Tosin onneksi ei aina. Jos vaikka olisi liikunta-alalla, ei voi ehkä tapaturman sattuessa vetää jumppia työkseen, mutta muu elämä voi olla hyvinkin täyttää ja touhukasta. Tai jos pianisti menettää sormen, on se uran loppu, muttei matkustelun, perhe-elämän jne.

Valoisaa ja parempaa syksyä 💓

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X