kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 24.09.2019

Laskiko ruokakustannukset, kun loma vaihtui arkeen? Meidän ruokamenot. Yhteispostaus: Julia Thurenin kanssa

Teksti
Karoliina Pentikäinen
46 kommenttia

 

Toteutettiin lukijan toiveesta Julian kanssa kesäloma-aikaan postaus, jossa kerrottiin, paljon meillä meni viikon aikana rahaa ruokaan. Meidän perheen kesäloma-ajan ruokamenot voi lukea tästä.

Lupasimme, että pidämme kirjaa ruokamenoista lomaviikon lisäksi arkiviikolla. Ja nyt on aika esitellä meidän molempien arkiviikon ruokamenot männäviikoilta.

 

Maanantai

 • Unohdan tilata kauppakassin ajoissa ja jääkaappi ammottaa maanantaina tyhjyyttään. Aamupala kaivellaan kaapista. Syödään smoothieta, leipää, munia ja kahvia. Mun lounas kotona kökkiessä on leipää, lapsi ja mies syövät koulussa/töissä.
 • Mies käy pikakaupassa, jotta saadaan iltaruokaa (eli kanapasta-aineita, jogua jne).
 • Päivän ruokamenot: Lidl 21,80e + miehen lounas 5,60e

Tiistai

 • Ruokakassi tulee. Mies syö lounaan töissä ja lapsi koulussa. Mulla keräilyerälounas jääkaapista.
 • Illalla minä ja F menemme Ikeaan ja syömme siellä kaksi kertaa.
 • Päivän ruokamenot: Kauppakassi 158,60e + miehen lounas 10,20e + Ikeassa lihapullat ja kana 13.60e + jäde&hodari 1,5e

Keskiviikko

 • Kotona syödään aamupala yhdessä ja iltapalayhdessä. Iltaruoka tehdään kauppakassin aineksista. Minä ostan kaupungiltä smoothien ja karjalanpiirakan hallista. Mies syö lounaan ulkona ja ostaa take away-kahvin.
 • Päivän ruokamenot: Smoothie 1e + karjalanpiirakka 1,30e + A:n lounas 10,50e + kahvi 1,70e

Torstai

 • Kotona syödään kauppakassin ruokia. Minä käyn kaverin kanssa aamupalalla Amurin helmessä. A syö ulkona lounaan, juo kahvin ja golfin jälkeen oluen.
 • Päivän ruokamenot: aamupala 7,50e + miehen ruuat ja juomat 19,50e

Perjantai

 • Juhlapäivä suvussa. Syötiin ja juotiin Ravintola Heinätorissa, mutta ei maksettu itse illallista. Ainoa ruokakulu miehen lounas.
 • Päivän ruokamenot: A:n lounas 10.70e

Lauantai

 • Brunssintapainen Pyynikintorin lihassa ja kahvissa aamulla. Lounaaksi syötiin Kuumassa hamppareita ja limua. Illalla A kokkasi perunanachoja ja lehtipihviä, joiden ainekset piti hakea kaupasta (plus lisäystä aamu- ja iltapalatarpeiksi). Minä hain lisäksi vielä suklaalevyn ja tiskikinkkua Sokokselta.
 • Päivän ruokamenot: aamupala 17.60e + Kuuma 45e + kauppareissu 37,30e + suklaa&kinkku 5,80e.

Sunnuntai

 • Aamupala oli niin iso, ettei kahta lämmintä ruokaa tarvittu. Aamupalaksi munia, smoothieta, leipää, puuroa jne. Ruoaksi kokattiin pitsaa kaikesta siitä, mitä kaapista löytyi. Mm. edellisviikon jauhelihakastikkeesta ja juustojen käntyistä.
 • Päivän ruokamenot: 0e

 

Viikon ruokamenot yhteensä 369,20e (eli 217,60e vähemmän kuin kesällä)

 

Kiristettävää vielä toki olisi (mahtavaa olisi esimerkiksi pyrkiä siihen, että ruokamenot olisivat 300e/vko), mutta toisaalta tuollaiset viikonlopun ulkona syömiset on elämän suola. Niin ja samoin se, että kutsutaan ystäviä syömään! Tälläkin tarkkailuviikolla meillä söi oman sakin lisäksi kolme kertaa myös muita kuin meidän oman perheen jäseniä.

 

-Karoliina-

Kommentit (46)

Kesän hillittömän rahanmenon jälkeen päätin alkaa tilaamaan K-kaupasta himaan safkat. Ja se on kannattanut! a) ei tarvitse pyöriä iltapäivällä kaupassa nälkäisenä tunteiden vallassa (lue: ostaa kaikkia mahdollisia pullia ja houkutuksia). Heräteostosten mahdollisuus on pieni ja lasku lyhenee! b) viikon ruokalista tulee suunniteltua vähän niinkuin vahingossa. c) kun ruokatilauksesta on kulunut viikko ja kaappi alkaa olla tyhjä, saa kuivakaapin ja pakastimen löydöistä yllättäen tehtyä vielä päivän safkat (tai parin!) ennekuin seuraavan viikon safkat tulee. Viimein olen alkanut tyhjentämään iänikuisia ”jemmasafkoja”. Long live ruokatilaukset! Elämänlaatuni on parantunut, hermot ja rahat säästyy <3

Kaupastahan saa roskapusseja rullissa, joissa yhden pussin kappalehinnaksi jää muutamia senttejä sen kauppakassin hinnan sijaan, mitä 20-30snt se nykyään on? Myös biohajoavia löytyy.

Kiitos vinkistä! En kuitenkaan näe tarpeelliseksi ostaa, jos tulevat ruokaostosten mukana automaattisesti. Prisman muovipussit on Ylen mukaan ympäristöystävällisin valinta. Toki vaikka ei olisi, ottaisin varmasti ruuat noin pakattuna. Kotiinkuljetus on ehdoton juttu meille. Veikkaan sitä paitsi, että sillä, että itse ajettaisiin keskustan ulkopuolelle automarkettiin kestokasseinemme, tuhottaisiin luontoa enemmän kuin näin. Samalla autolla kun tuodaan meidän naapurustoon ruoka tosi isolle joukolle perheitä.

Tuohon roskapussikysymykseen, me käytetään kaupassa myytäviä roskapusseiksi tarkoitettuja muovipusseja. Ne tehdään ohuemmasta muovista kuin kauppakassit, koska niiden ei tarvitse kestää ostosten painoa. Näin ne on myös luonnolle parempia, ainakin näin mulle on mainostettu 😀 ainakin tulee halvemmaksi, kun monen pussin rulla maksaa muutaman kauppakassin verran!

Hienoa! Musta itsestäni vaan tuntuisi täysin järjettömälle ostaa pusseja erikseen, kun niitä kuitenkin tarvitaan arjessa monessa asiassa. En oikein osaa nähdä, että 90% kierrätysmatskusta tehdyt ruokakauppamuovipussit olisivat suurin ympäristörike.

Kiinnitin huomiota siihen, että syötte tosi lihapitoisesti. Oletteko pohtineet kasvisruoan lisäämistä ruokavalioon?

Ollaan pidetty yksi täysin kasvislämminruokapäivä viikossa. Ja tehdään tosi usein salaatteja normisti, tosin nyt en juuri voi syödä niitä enää, kun kaikki kypsentämättömät kasvikset närästää. Ei me juuri olla puhuttu itse lihan vähentämisestä, mutta kasvikset/marjat/hedelmät kulkee mukana varmasti joka ruualla niin, ettei niiden lisäämiseen ole tarvetta. Yleensä noista ruokakasseista 1-2 on pelkkää kasvista, marjaa ja hedelmää.
Tiedän, että lihan vähentäminen on päivän sana, mutta jos olen rehellinen, me syödään sitä, mitä ajatellaan olevan meille hyväksi kaikin tavoin. En ehkä edes ajattele, että tämä pinaattilettu/härkis/boltsi/Kasvistortilla on ekoteko. Vaan niitä tehdään, koska ovat samalla viivalla kun lihapullat tai kanapastakin. Ruokaa siinä, missä kaikki muukin hyvä ruoka.

Meillä on 6 henkinen perhe. Tehdään 1 iso kauppareissu lidliin viikossa ja yksi pienempi reissu. Rahaa menee viikossa ruokaan enintään 150e. Onneks asutaan maalla niin ei tule käytyä ulkona syömässä.

Tuo on varmasti syy siihen, miksi itse rakastan syödä ulkona. Kun asui 19 vuotta maalla, ei siihen ollut usein mahdollisuuksia 🙂 

En halua mitenkään loukata, mutta ihan törkee summa kyllä teillä menee ruokaan. Silmiinpistävää on myös tuo, että ruokakassit tuodaan muovikasseissa, -kun nyt tuutin täydeltä toitotetaan, että muovi on pahasta! Ja vaikka kuinka ostaa luomua, niin jätettä syntyy kyllä melkoinen määrä, kun mehut, smoothiet ostetaan kaupasta valmiina, sen sijaan, että ne tehtäisiin kotona itse. Mites juurekset, perunat, porkkanat, salaatit, tomaatit? En tiedä, mikä tälläisen postauksen tarkoitus sitten on? Toiset perheet syö lähestulkoon tuolla teidän viikkosummalla koko kuukauden ja silti he syövät ihan perusterveellistä, jopa terveellisempää ruokaa. Että edelliselle kommentoijalle sanoisin, että vähällä rahalla juurikin saa monesti sen terveellisemmän ruuan pöytään, koska se tehdään alusta loppuun itse:)

Älä ihmeessä pyydä anteeksi. Ei se minua loukkaa 🙂 Ajattelen, että meidän perheen ruokamenot on meidän valinta ja tiedän, ettei kaikki ajattele/toimi samalla tavalla. 

Kyselin jo yllä, mitä käytätte roskapusseina, jos ei kaupan muovipusseja?

Mistä sait käsityksen, että ostamme smoothiet kaupasta ja kauppakassissa ei ole vihanneksia? Vaikken jokaista tuotetta luetellut tai kuvannut, ei tarkoita, että 150e kassissa olisi vain muutaman lämpimän ruuan aineet. Me itse asiassa rakastetaan smoothieta ja tehdään niitä itse joka päivä joko aamu- tai iltapalaksi. Juurikin hedelmistä, mutta myös parsasta, yrteistä, pinaatista jne. 

Musta tällainen postaus on ainakin tosi kiva, koska on hauska miettiä konkretiaa katsoessa, missä voisi tehdä toisin ja mihin taas on tyytyväinen. Ja kuten sanottu, tätä toivottiin Julialta ja minulta lukijan pyynnöstä. 

Mä en kyllä allekirjoita kaikissa tapauksissa sitä, että itse tehty olisi halvempaa. Meidän perheen ainoa eines on kalapuikot, ja tehdään jokainen muu ruoka alusta asti itse. Jos vertaa vaikkapa pinaattilettujen, lihapullien, falafelien, lasagnen jne jne hintaa, on eines useita kertoja halvempi valinta kuin itse tehty. Ja sille on syynsä: Hyvät raaka-aineet maksaa. Tosin itse tekemälläkin saa edullista, mutta mikään nyrkkisääntö se ei ole 🙂 

Kuvien muovipussien määrä hirvittää…Eikö palvelussa voi käyttää kestokasseja?

Käyttää välillä. Tosin silloin hirvittää minua, koska silloin meillä ei ole roskapusseja, joita käyttää. Nuohan ovat biohajoavia. Mitä käytette roskapusseina, jos ette kaupan pussukoita? Tätä mä aina itse kummastelen, kun pusseja parjataan. 

Vitsi, teidän ruokamenot on vieläkin 1/3 suuremmat kuin meidän perheen käytettävissä olevat tulot. Mutta jos rahaa on niin miksi ihmeessä sitä ei käyttäisi ruokaan 🙂

Se onkin hassua, että musta tuntuu, että ruokaan on mennyt suhteessa aina saman verran rahaa, olenpa ollut sitten opiskelija, äitiyslomalainen tai kaksissa duuneissa. Ja aina on elossa selvinnyt ja herkutellutkin 🙂 Saa nähdä, miten elämänmuutokset muuttaa tätä pakettia. 

Ai hitto, pitääköhän alkaa itekin tilaamaan kauppahallista tai ruokakaupasta safkat. Jäis kyllä paljon heräteostoksia tekemättä! Ja säästyis fyrkkaa.
Tää juttusarja oli mielenkiintoinen lukea. Kiitos 🙂

Suosittelen kyllä, olipa palvelu mikä tahansa. Inhoan kaupassa pyörimistä, ja tämä säästää aikaa ja rahaa. Kehittyy myös aika hyväksi hävikkiruokamestariksi. 

Jatkakaa näitä, varsinkin sitten pitkin vauvavuotta kun nälkäisiä suita tulee lisää! Meillä ruuasta ei myöskään tingitä mutta maksimissaan korvikkeet mukaan lukien ei ylitä 100€ kuukaudessa. Syödään harvemmin ulkona ja harrastetaan ilta aleja ja tehtaanmyymälöitä aktiivisesti niin ne pienentävät meidän kustannuksia. Myös tarkkaan mietityt viikon ruokalistat ollut apuna varsinkin kotihoidontuen aikana

Hyvä idea! Olisi kiva tsekata tilanne esim vuoden päästä meidän osalta. 

Mä just rakastan siksi tuota kauppakassia, kun ruoka on pakko suunnitella etukäteen ennen tilaista. Ja silloin tulee myös katsottua kuivakaapit yms realistisesti, mitä on ja mitä ei ole kaapissa. 

Miten ihmeessä riittää teillä 100€ kuukaudessa ruokaan?? Vautsi!!

Tarvitsisi joskus laskea itsekin, että kuinka paljon ruokaan kuluu viikossa rahaa. Me käydään kerran viikossa kaupassa isommin, mutta yleensä perjantaina ja lauantaina haetaan erikseen aamupalat viikonlopuksi sekä yleensä viikonloppuna syödään lounaat ulkona tai take awayna. Plus päälle omat ja miehen lounaat. Vaikka oon muuten tosi suunnitelmallinen, niin viikonloppuna mennään tosi fiilispohjalta ja syödään eritavalla kuin arkena.

No ihan sama, kun meillä siis 🙂 Tämmöinen laskeminen ja katsominen on tosi mielenkiintoista. Suosittelen!

Mites tuoreet kasvikset, hedelmät, leipä?

Nyt en valitettavasti ymmärtänyt kysymystä. Tarkentaisitko? 😊

A syö paljon ulkona, enemmän kuin sinä. Muistahan korjata tämä 😉 Voit myös joskus ottaa ne A:n juomat oluet takaisin ;D

Sellaistahan se avioliitto parhaimmillaan on, että koko ajan tasataan tilejä ja haalitaan itselle lisää, eikö vaan? Tämä menee musta samaan kategoriaan kuin se, että että avioliitossa olevat ihmiset tasaavat kuiteilla, kumpi on ostanut enemmän tai maksavat vain omat laskunsa ravintolassa. Se ei kuulu mun käsitykseen rakkaudesta.

”Eli siis menet Kauppakassi-autolle talosi ulkopuolelle ja poimit sieltä sitten laatikoista ostot omiin kestokasseihisi ja kannat niissä ruuat sisälle? Vai ymmärsinkö oikein?”
Hups, luin huonosti tekstisi, teillä onkin kotiinkuljetus.
Haen siis itse valmiiksi pakatut kassit sieltä Kauppakassipalvelusta, ei tule kotiin.
Siellä olisi mahdollisuus, et työnnän kamat laatikoissa ulos ja ladon autossani odottaviin kesto-tai mihin vaan kasseihin ne valmiiksi kerätyt ruoat.
Mutta koska olen laiska nostan kamat valmiiksi pakattuina muovipusseissa peräluukkuun ja ajan kotiin.

Halusin vain sanoa, että olen kanssasi ihan samaa mieltä muovipusseista.

Meillä kierrätetään tehokkaasti, joten sekajätteeseen menee keskimäärin yksi roskapussi viikossa.
Biojäte kuljetetaan kompostoriin ihan omasta ämpäristään kipaten.
Pahvit ja lehdet kulkevat kierrätykseen joko omassa keräysastiassaan tai kaupan paperikassissa.
Muovit kerätään kannelliseen astiaan, jossa on sisällä jätesäkki. Jätesäkkeineen kaikkineen sitten kierrätyksen.
Muovipusseja ei siis oikein tarvita mihinkään, joten en niitä kaupasta osta. Aina jostain joku löytää tiensä kaappiin kuitenkin, että sen yhden roskapussin viikossa saa käyttöönsä.

Meillä kaupan palvelu tuo ruuat kotiin pahvilaatikoista ja vie niin haluttaessa käytetyt laatikot takaisin kaupalle. Kaupalta asiakas taas voi ottaa sellaisen kerran käytetyn laatikon pakkaukseksi omille ostoksilleen.

Meillä kierrätetään myös kaikki em. Muovit ja kuivajäte viedään ulos juuri muovipusseissa.

Laatikot olisi aivan mun painajainen. Näissä neliössä olisi karmeaa säilöä viikko lukuisia pahvilootia. En ottaisi, vaikka se olisi vaihtoehtona. Taitettavat kestokassit sitten jo toinen asia.

Käytämme joka vko Kauppakassia. Jos pyytää laittavat kamat kaupan laatikoihin, joista itse voi latoa omiim kestokasseihin autolla. Tai pakkaavat pahvilaatikoihin pyydettäessä.
Meitä 2aik.+5v ja 8v, kulut n.150eur/vko. Sis. mun lounaat, jotka itsetehtyjä salaatteja/keittoja sekä.mahd.paperit/pesuaineet. Jos haetaan lisää niin se on vain maito+leipä. Mies syö lounaat ulkona, en tiedä mitä lounareiden kanssa on.

Eli siis menet Kauppakassi-autolle talosi ulkopuolelle ja poimit sieltä sitten laatikoista ostot omiin kestokasseihisi ja kannat niissä ruuat sisälle? Vai ymmärsinkö oikein? Jos, niin täytyy ihailla. Itse en kyllä noista vaivaa olisi valmis tekemään, kerran kotiinkuljetuksesta ja poiminnasta olen maksanut.

Iloitsen siitä, että jokainen pussukka kannetaan 6.kerrokseen ovesta sisään suoraan eteiseen.

Eikö teistä muovikassikauhistelijoista ole vähän tyhmää ostaa pusseja vain roskiin laitettavaksi? Kauppakassilla on ollut funktio jo ennen kuin siitä tulee roskapussi. Prisman muovikasseissa on 90% kierrätysmuovia, kun taas ohuissa roskapusseissa kierrätysmuovin määrä ei ole yhtä suuri.

Entä mihin pakkaatte tavarat vedenpitävästi jos ette muovikasseihin? Vaikka pyyhkeen ja uikkarit uinnin jälkeen, kastelemaan kassia ja muita tavaroita? Tai likaiset kengät, meneekö nekin suoraan kassiin? Eikö muovikassi olisi siihenkin aika kätevä?

Mä en kyllä itsekään näe pussukoita aivan näin pahana juttuna, mutta totta on, että aina voisi tehdä ympäristön kannalta parempia ratkaisuja toki ❤️

Kiitos kirjoituksista, kaikesta en ole samaa mieltä bloggaajan kanssa (kuka on…) enkä tapaa yleensä kommentoida, mutta nyt on pakko sanoa noista pussi/laatikko -jutuista muiden kommenttien vuoksi.

Itse ajattelin vaihtaa Prisman kuljetukseen nähtyäni tuossa kuvassa, että ostokset tuodaan nimenomaan pusseissa. Ärsyttää ne Cittarin pahvilaatikot, ei ole tilaa laittaa viikoksi pois silmistä, joten roskiin ne meillä menevät! Vievät myös paljon enemmän tilaa roskana kuin muovipussit roskapusseina. Ei ole erillistä pahvinkierrätystä täällä, enkä todellakaan ala kiikuttamaan niitä huitsin nevadaan. Ja veisivät ne silti enemmän tilaa, ilman hyötyä kuin pussien KIERRÄTTÄMISESTÄ roskapusseiksi. 

Älytöntä niiden kantaminenkin täysinä on, molemmat kädet kiinni painavassa laatikossa – ja jos vielä pinossa monta, ei kovin turvallista esim. liukkaalla kelillä ja rapuissa. Ajattelen tässä lähinnä ruokakuskeja, mutta joku taisi mainita niiden käytön kaupasta otettuna myös.

Koska meitä on moneen junaan, parasta palvelua olisi, että asiakas saisi itse valita ottaako laatikot vai pussit.

Se on totta. Ihana jos saisi valita! Ja mä en myöskään ottaisi laatikoita. Niitä ei olisi tilaa säilöä, mutta pusseille sen sijaa olisin tila ja funktio. Olisivat sitten muovipusseja tai kestokasseja.

Olen itsekin kauhistellut muovikassien määrää Prisman kauppakassi-palvelua käyttäessäni, koska pussit eivät ole täysiä. Kestokassit käytössä kun käyn itse kaupassa. Mutta tosiaan roskapusseina tuhlaan pois! Ja niistähän ei tarvitse maksaa täyttä hintaa kauppakassi-palvelussa. Tämä siis niiden hintaa kauhisteleville. Keräilymaksu toki on. Mielenkiintoinen postaus, kiitos taas!

Ole hyvä 🙏

Minustakin näitä on kiva lukea, vaikka meidän perheen ruokamenot on ihan erilaiset. Ei tässä kai ideana ollutkaan arvottaa sitä, onko hyvä vai huono käyttää ruokaan x euromäärä viikossa 🙂 Jokainen kuluttaa oman taloutensa mukaan.

Roskapusseista moni jo kommentoikin, että ne rullassa myytävät on ohuempaa muovia ja osa niistä on kierrätysmuovista valmistettuja. Joka tapauksessa niissä on siis vähemmän materiaalia kuin kaupan henkselikasseissa.

Kiva kuulla, että postaus oli mieleen 🙂

Biohajoava roskapussi toimii kaiketi bioroskiksena, mutta polttokelpoisen jätteen mukana se hyöty jää saavuttamatta. Tällä kommentilla ei ole tarkoitus parjata bloggaajaa vaan lähinnä ihmetellä biohajoavien tuotteiden hyötyä, kun ne kuitenkin lopulta päätyvätkin polttokelpoiseen jätteeseen. Olemmeko mainonnan uhreja?

Ja itse asiassa biojätepussit eivät myös hajoa biojätteen tahtiin, vaan ne noukitaan erikseen biojätteen seasta. Sekin on aikamoista!

Mä allekirjoitan kaiken tuon! Kauppakassi pelastaa niin rahapussin kun hermotkin. Meillä syödään vaan aika paljon 🙊 ja jääkaappi on vaan ns. puolikas. Saa pelata tetristä, että kaikki mahtuu. Ja silti pitää viikonloppulämpimätruuat täydentää. Olisi ihanaa, jos olisi joku vanhan ajan kylmäkaappi/kellari, jonne saisi kaikki perunat, porkkanat yms. Ne pussikat vie kauheasti tilaa kaapista.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X