kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 01.10.2019

Hoitolaukku ja sen sisältö. Muistinko kaiken?

Teksti
Karoliina Pentikäinen
29 kommenttia

// *-merkillä merkitty tuote saatu. Ei affilinkkejä tai linkkejä, joiden klikkaaminen tuottaa bloggaajalle etuuksia tai rahaa. //

Kun mä aloin etsiä meille sopivaa hoitolaukkua ja miettiä sinne sisältöä, mua vähän kummastutti kaksi asiaa.

Ensinnäkin: Miksi hoitolaukut on tehty lähtökohtaisesti todella feminiinisiksi? Mä en ole todellakaan mikään varsinainen hienostelukäsilaukkuihminen, joten en osannut ajatella itselleni mitään olalla kannettavaa ”naislaukkua”. Toisekseen kuinka vanhanaikaista on se ajatusmalli (mitä väistämättäkin hoitolaukkujen muoto- ja värikieli henki), että hoitolaukku on vain ÄIDIN juttu. Jotenkin en näe tuota miestäkään kanniskelemassa olallaan Luiskan laukuista kopioitua laukkumallia.

Toisekseen tunsin itseni aivan hölmöksi, kun en yhtään muistanut, mitä ihmettä sinne hoitolaukkuun pitäisi pakata. Sen vaan muistin, että kun piti lähteä ensikerran F:n kanssa ulos kotoa, olin aivan pihalla siitä, mitä pitäisi pakata. En halunnut, että nyt toistuisi samainen ongelma. Se tuntui silloin siinä muutenkin uudessa ja pelottavassa vauva-arjessa lisästressille.

Siksipä lähdin ratkomaan tätä vähintäänkin Mensan jäsenyyttä vaativaa pulmatilannetta vaihe vaiheelta.

Ensin se laukku. Ajattelin, että haluaisin kassin, jonka voisin kuvitella sekä minulle, että A:lle ihan muutenkin käyttöön. Onnekseni sain valita sellaisen Fjällräveniltä, joka on meille jo tuttu merkki vuosien ja vuosien takaa. Mulla itsellänihän Kånken toimi työlaukkuna vuosia ja F:llä päiväkotikassina koko päiväkotiuran ajan. Hoitolaukuksi valikoitiin kuitenkin normi-Kånkenia vähän suurempi läppärireppu, Kånken No.2 Laptop 15*. Tähän oli kaksi syytä. Ensinnäkin kampetta on meillä tuplasti, joten repunkin on oltava isompi. Toisekseen halusin jakaa hoitoalustan ja vaipat erilliseen osastoon jo pelkän penkomisen helppoudenkin vuoksi, joten repun takaosan läppärikolo on tähän loistava.

Repun lisäksi me saimme myös toilettipussin* ja  pehmeän kylmälaukun*. Toilettipussissa on kätevä kuljettaa rasvat, rintasuojat, mahdolliset lääkkeet ja kaikki sen tapaiset tuotteet. Ja kylmälaukku tulee sitten kuvioihin, kun mukana pitää kantaa myös maitoa ja ruokaa, joka menisi normiosastosta pilalle. Useinhan ”virallisissa” hoitolaukuissa kylmälaukkusivutaskut on integroituna, joten tuollainen erillinen kylmälaukku oli tietysti normaalin repun kanssa tarpeen. Mä itse asiassa kuitenkin pidän siitä, että kylmälaukkuosio on erillään. Silloin se ei ole tilaa viemässä, jos sellaista ei tarvita. Ja toisaalta kylmälaukkua voi kuljettaa myös erikseen vaikkapa vaunujen alaosassa.

Reppuhan pysyy kiinni nepparinsa avulla rattaiden työntöaisassa, mutta ajattelin teettää repun reunoihin silti suutarilla lenkit, joista sen saa roikkumaan vielä paremmin työntöaisaan. Näytän heti, millainen lopputuloksesta tuli, kun saan vietyä asiaa eteenpäin. Jos jollakin on kokemusta kyseisestä projektista – tai parempi idea – otan ilolla vastaan.

Se, mitä kaikkea hoitolaukuun pitääkään pakata, olikin sitten jo hankalampi nakki. Luin netistä useammankin listan, sain neuvolasta yhden listan ja tulin lopulta tämmöiseen tulokseen. Meidän laukusta löytyy ainakin alussa tällaisia asioita:

  • Ikeasta ostettu hoitoalusta. Pitäisiköhän vielä olla pakkaus kertakäyttöisiä alustoja, jos kakkavaara iskee kesken reissun ja pestävä alusta on jo likaantunut?
  • Ikean harsoja imetyssuojaksi ja sotkuille. Tarvitaanko imetykselle jokin erityinen suoja? Mietin, että jos tandem-imetys onnistuu, siinä on kyllä ihan kaikki sitten kerralla esillä.
  • Vaippoja, rintasuojia, kosteuspyyhkeitä.
  • Tutteja
  • Vaihtovaatteet (kyseiset ostettu kirpparilta). Pitäisikö olla kahdet vaihtovaatteet?
  • Käsidesiä ja vesipullo aikuiselle.
  • Ikean muovipusseja vaipolle, jos niitä ei voi suoraan heittää roskiin.
  • Mitä muuta?

 

Jännää, kun lokakuu alkoi. Tämä on ollut se meidän takarajakuukausi synnytykselle, joten nyt ollaan jo hyvin, hyvin lähellä loppuhuipennusta. Pitäisi se sairaalakassikin pakata pian loppuun. Sitäkin varten saa antaa vinkkinstä, eli mitä neuvolan ja netin ohjeet eivät muista sairaalakassista kertoa?

-Karoliina-

Kommentit (29)

Ei hoitolaukusta kannata tehdä suurta numeroa. Tarvittavat tavarat vain kassiin ja menoks! Vaipat, kosteuspyyhkeet ja vaihtovaatteet. Niiden määrä riippuu siitä, pyörittekö kotinurkilla (kahviloissa lattemammailemassa) vai oikeasti tien päällä (road tripille pitää varautua vähän paremmin). Toki siitäkin voi stressin itselleen hankkia, jos haluaa.

Sama koskee sairaalakassia. Monet pitää jäätävän mökän sen pakkaamisesta aivan suotta. Oma hammasharja, kosteusvoide ja deodorantti, niillä pääsee pitkälle. Tai eikai kukaan mieti parin päivän reissun kamojen pakkaamista kovin hartaasti? Sairaalassa on vielä vaatteet talon puolesta joten niitäkään ei tarvita.

Aiotteko käyttää vain kertakäyttövaippoja?

Pikkupyyhe pesun jälkeen vauvojen kuivaamiseen. Monessa paikassa on vain rullautuva uudeellen pestävä käsipyyhe automaatti ja sillä on hankalaa kuivata pientä vauvaa.

En usko että tarvitsee kertakäyttöisiä alustoja, koska ihan ekologiset syyt ja eipä se pieni kakkatahra haittaa mitään, jos vaippa pakko vaihtaa. Sen voi pestä myöhemmin. Ja kaiken lisäksi asutte keskustassa joten kotiin voi sit poiketa jos katastrofi iskee.
Kyllä tarvitset useammat vaihtovaatteet ihan pienten kansaa. Meillä välillä kolmet mukana ja silti loppuneet kesken.
Kylmälaukkua tai kylmäosiota en ole ikinä vielä tarvinnut tai kaivannut hoitolaukkuun.
Ota mieluummin hoitolaukkuun vaikka vanhoja leipä- tai hedelmä pusseja vaipoille ja pyykille, kuin noita ikean pusseja. Ihan vaan ekologista puolta ajatellen.
Välillä tuntui että myös itselle olisi hyvä ollut olla jotkut vaihtovaatteet.

Peppupyyhe ellei meinaa sitten vallan kosteuspyyhkeillä pärjätä

Meillä ei ole koskaan ollut hoitolaukkua. Siis mitään sellaista mitään varsinaista.
Lapselle on heitetty varavaippa siihen laukkuun, jonka kanssa nyt ollaan liikkeelle lähdetty. Samoin pullo sille vauvalle, joka pulloa on tarvinnut.
Varavaatekerta meillä on ollut isommillekin lapsille aina autossa, kun autolla ollaan pääasiassa aina liikuttu. Ehkä ihan pienen vaatekerta on voinut olla kassissakin. Ja pyyhe.

Pepun kuivaamiseen pyyhe (ikean pikkupeppupyyhkeet on best) ja kertakäyttöset pefletit ajaa vaippa-alustan virkaa (ja vie vähemmän tilaa). Vanulappuja silmien pyyhkimiseen ja itsellesi vara-paita 🙂

Pakko huomauttaa 🙈 Että reppua ei kannata välttämättä ripustaa vaunujen asiaan, koska yleensä eivät ole tehty kestämään sellaista painoa, tosin en tiedä onko teidän vaunu mallissa jotain erikoisjuttua, että kestääkin. Huomautus vain että yleensä ei.
Sen sijaan suosittelen hankkimaan vielä organizerin vaunujen asiaan(jos ei sellaista vielä ole). Niihin ei mahdu niin paljo tavaraa kun reppuun. Mutta pakolliset pari vaippaa, puhelin, lompakko ja ainakin yksi kerrasto vaihto vaatetta. Lyhyemmille kotoa poistumisille riittää se pelkästään ja vaikka lenkeille. Reppu sitten selkään tai vaunujen tavarakoriin kun on kauemman pois 🙂 Esim. Bugaboon organizer on oikein toimiva.

Itselle vähän tilaa vievä vaihtopaita. Se pelastaa inhalta ololta jos saa päälleen puklut tai niinku mä synnytyksen jälkeen hikoilin pari kuukautta kuin pieni porsas… Itselle vaihtoside. En ottanut koskaan mitään näkösuojaa imetystä ajatellen erikseen, kun sitä kamaa on muutenkin liikaa. Mutta jos menin ”vaivaannuttavaan” paikkaan oli helpointa pukea imetystoppi ja liehuva neuletakki jonka liepeen alle sai halutessaan vauvan tissille. Kahden kanssa imetystä et varmaan saa piilotettua (miksi pitäisikään) joten ei kun tissit tiskiin vaan. Ärsyttää ne viritykset vauvaakin jos on rätit naamalla jne.
Muakin ärsytti hoitolaukut ja ostin aikanaan Adidaksen olkalaukun juurikin yhteiskäyttöön. Kylmälaukkua en ole koskaan käyttänyt. (En tarvinnut lisämaitoa.) Koska jos otin ns. tuoreruuan matkaan ja oli laukussa yli 30min, niin otin pakasteesta jolloin just kivasti suli reissussa ja pysyi hyvänä. Inhoan kantaa siis mitään ylimääräisiä. Viiden tenavan kanssa sitä kertyy.
Pikkupyyhe mulla oli kans, vaikka kosteuspyyhkeillä pärjääkin. En mä mitään kertakäyttö-alustoja tuhlailisi kyl.

Äidille/isälle varapaita on ehdoton. Ja ainakin omat tuplat pulautteli paljon, joten harsoja ja vaihtovaatteita tarvitsi reilusti. Ja tämä nyt on turha kommentti tässä vaiheessa, kun teillä laukku jo ostettu, mutta selkäreppu oli ehdoton itsellä, lähtä kaukaloa yksin kääntäessä, olalla heiluva joskus raskaskin olkamallin laukku ois tehnyt muutenkin vaativasta himmasra extravaativaa. Ehkä te teetätte repun olkaimet siellä suutarilla? 😉

Kivaa lueskella täällä kuinka vauva-asiat olisi ”kuulunut” hoitaa😊Mulla oli aina kiire, en ehtinyt miettimään ja taisi olla ihan vain pieni vetskaripussukka käsilaukussa. Siinä pari vaippaa, kosteuspyyhkeitä, ohuet kertakäyttöhanskat (siihen kun on kakkaa niskassa asti) ja joku varabody. Minäkin inhoan kantaa mitään ylimääräistä😊kaupasta saa kaikkea matkalla ja kotiin voi aina hurauttaa.

No niin. Sen likaantuneen hoitoalustan voi putsata niillä kosteuspyyhkeillä, joten kertakäyttöalustoille ei tarvetta. Vaihtovaatteita riittää varmasti se 1 vaatekerta molemmille – tuskin molempia tarvitsee vaihtaa yhtä aikaa? Organizer ja mukiteline aisaan ihan must, se reppu sinne tavarakoriin. Itse en haluaisi läväyttää rintoja tiskiin (se ei minusta ole edes kohteliasta), joten suosin imetyspaitoja ja näkösuojia. Käsipyyhettä en ole vauvan kanssa tarvinnut, kun olen reissussa käyttänyt niitä kosteuspyyhkeitä.

Itselle evästä, isoja muovipusseja megakakkatilanteisiin, paras imetyssuoja on SÖPÖ-imetyssuoja, suosittelen! Organizer on ihan must.

Meidän vauvojen hoitolaukusta löytyi;
Hoitoalusta (meillä oli niitä 2kpl, pystyi kotona vaihtaa puhtaan, kun heitti likaiseksi menneen pyykkiin)
Harsoja (pukluihin, peppupesuun, suojaksi yms. Ne vie niin vähän tilaa, kuivaavat ja märkänä puhdistavat tosi hyvin. Lisäksi kestävät kuuman pesun koneessa, jolloin pöpöt kuolevat)
Kosteuspyyhkeitä
Vaippoja
Vaihtovaatetta useat (useimmiten pakkasin mukaan kokopukuja/haalareita jotka oli tarvittaessa helppo/nopea vaihtaa)
(Pullot ja lisämaidot. Kannattaa muuten tutustua Lansinoh momma pulloihin, ajaa saman asian kuin mamin anticolic pullot, mutta ei ole miljoonaa irtoavaa osaa ja saa tarv. myös lasisena nykyisin)
Itselle vaihtopaita, siteitä, liivinsuojia, vesipullo, pieni eväs)

Herkkäunisena otain sairaalaan aina korvatulpat. Kuulen niiden läpi vauvan itkut, mutta poistaa ylimääräset häiriötekijät ja saan nukuttua eli levättyä synnytyksestä. Ja mukavat kotiinlähtö vaatteet. Sellaset mihin mahtuu ja olo ei ole karmea vaan hyväksyvä itseä kohtaan. Kokenut senkin, ku lähtee liian pienissä vaatteissa kotiin ja epätoivo omasta kropasta. Ei sen kuulukaan vielä pari päivää synnytyksestä mahtua vanhoihin farkkuihin 😊

Kolmen lapsen kokemuksella –
sairaalakassiin:
-hammasharja
-kasvopesu
-kasvovoide (joku hyvä yleispätevä; ei siellä kaipaa boostereita, seerumeita, naamioita eikä yö- ja päiväversioita)
-deodorantti
-puhelin + laturi
-muutama pari sukkia (ne talon omat putkisukat on aika kauheita!)
-rengasliina
-nla-kortti
-mahdollinen synnytystoivelista kätilöille avuksi

Sairaalassa ei oikeesti tarvii muuta! Puoliso/ystävä/perhe voi tarvittaessa tuoda mukanaan karkkia ja herkkuja (itselle maistunut seuraavana päivänä urakan jälkeen!), ja kaiken muun tarjoaa sairaala. Kotiinlähtiessä olen ihan pakon sanelemanakin napannut vielä pöksyyn laitoksen jättisiteen, ja puoliso on tuonut hakiessaan (ennen synnytystä valmiiksi varaamani ja turvakaukaloon laittamani) kotiutumisvaatteet sekä itselle että vauvalle.

hoitolaukkuun:
-muutama harso (menee pieneen tilaan, ja niillä voi pelastaa melkein mitä vaan manaaja-pulautuksista pepunpesuun ja maitovuodoista aurinkosuojaksi)
-pari liivinsuojia (mikäli imetät)
-muutama side ja varapikkarit itselle (yksi sana: jälkivuoto)
-vaippoja
-babywipesit vesipisteen puutteeseen (näillä putsaa kaiken pepusta poskien kautta omiin kurakenkiin)
-taitettava hoitoalusta (itse en halua koskaan laskea vauvaa suoraan julkisissa oleville alustoille, tosin harso toimii tässäkin)
-muovipussi (niskakakkavaatteiden kotiinkiikuttamiseksi)
-varavaatekerta bebeille
-itselle varapaita (jos laukkuun mahtuu ja on ihan hc-varautuja)

Paljon muuta en hoitolaukkuun etukäteen pakkaisi.
Kaupungilla liikkuessa pankkikortilla saa tarvittavat, mikäli tilanne iskee päälle. Ääriään pursuilevasta kassista on tosi ärsyttävää kaivella tarvittavia pienissä vessoissa, ja yleensä sinne laukkuun kummasti kuitenkin haaliutuu kaikenlaista sälää muutenkin.

Ihanaa loppuodotusta ja hyvää vointia!

Sairaalakassiin tutti. Sitä ei sairaalasta anneta.

Joku olikin jo vinkannut söpön imetyssuojan, mikä on ollut itsellä todella hyvä! Siitä näkee vauvan koko ajan itse ylhäältä. Toki se on sitten jokaisen oma asia, että haluaako imetyshetkeä sen kummemmin suojata, mutta itselle julki-imetys ei ole vain tuntunut jotenkaan luontaiselta, vaikka se lähtökohtaisesti onkin vain vauvan syöttämistä.. 😊 toki sun tapauksessa voi imetystilanteen peittämisen tehdä vielä hankalammaksi kun murusia on rinnalla kaksi😍

Hyvä setti varmasti lähteä liikkelle, ja itselle sopiva varustus löytyy varmaan sitten ajan mittaan. 🙂 Pakko suositella hoitoalustaksi esim. Etolasta metritavarana saatavaa muovitettua froteeta (https://www.etola.net/Tuote/makuuhuone/muovitettu_frotee_150cm_alk_). Mulla oli sopivan kokoiseksi leikattuja palasia vauvan kanssa aina kaksi mukana, eikä muuta hoitoalustaa reissussa ollutkaan. Ei vie laukussa melkein yhtään tilaa ja alustoja voi olla kotona vaikka 10 kpl, eli (melkein) aina löytyy puhdas matkaan. Muistaa vaan erotella muovifroteen muusta vauvapyykistä niin ettei mene kuivuriin, vaikka ei siitä mitään katastrofia ole tullut vaikka vaihingossa olen pari kuivuroinutkin. Mahdollisimman mukavaa loppuodotusta ja ihanaa aikaa sitten uusien perheenjäsenten kanssa, huippua saada seurata teidän elämää sitten myös kahden pienen kanssa! <3

En ole tarvinnut hoitolaukkua. Omaan reppuun pari vaihtovaippaa je menoksi.

Sairaalakassista: itse taysissa kesällä synnyttäneenä olin yllättynyt, että verrattuna edelliseen kertaan (vuonna 2016) ei enää ollut äidille paitaa ja housuja saatavilla, vaan pohkeisiin ulottuva mekko. Siis synnyttäneiden osastolla synnytyksen jälkeen. Siinä lorahti jälkivuodot verkkopikkareiden ja vaipan sivusta useamman kerran sängystä noustessa lattialle, ja ruuan hakeminenkin aulasta tuntui itsestä ainakin inhottavalta ilman housuja, joten suosittelisin ottamaan omat pyjamahousut mukaan.

Itse kuljen minin kanssa hirveästi ilman autoa, niimpä hyvä hoitokassi on tärkeä. Itse suosin kertakäyttö alustoja, välillä vessat on vaan ruokottomassa kunnossa, mutta pakko mennä vaihtamaan. Varapaita itelle kandee olla. Mulla myös mukana itselle aina välipala patukka ja mehu. Sitten nuo perusjutut eli vauvoille/vauvalle varavaatteet, vaippoja, ruokaa, puklut, pikku pyyhe, kosteuspyyheet ym…Aina voi sattua kaikkea, kuten meillä…Neiti oli mun sylissä ja puklasi Lindexin kassajonossa edessä olevan selkään ja itsensä päälle. Myös äiti sai osumaa…

Mikäli pääse Taysissa olevaan potilashotelliin, niin siellä pitää olla omat vaatteet mukana. Mä olin ekan yön siinä sairaalan kaavussa, mutta muutoin omissa vaatteissa. Oli paljon freesimpi olo, kun sai olla omissa vaatteissa.

Ehdottomasti useammat vaihtovaatteet hoitolaukkuun :D! Niskakakat on ihan peruskauraa ekojen kuukausien aikana. Samoin meillä molemmat on pulautelleet tosi paljon.

Minä inhoan niitä sairaalavaatteita yli kaiken! Eli itsellä oli omat mukavaksi todetut vaatteet (äitiysleggareita ja trikoisia imetyspaitoja) joita käytin heti sektion seuraavasta päivästä. Minulla oli mukana myös omat pikkarit ja imetysliivit. Jotenkin kotoisampi olo olla omissa tutuissa vaatteissa. Ja sitten tämä, mikä varmasti herättää joissain tunteita… Mutta minusta oli kiva, että olin joten kuten huoliteltu, kun menin synnyttämään kun vieraita ramppasi vaikka kuinka ja miljoona kuvaa otettiin. Kävin kampaajalla pari viikkoa ennen, kulma- ja ripsivärjäyksessä ja sokeroinnissa. Tiedän, että voi kuulostaa turhamaiselta, mutta siinä kun on metrin pituinen vaippa itsellä housuissa, tissit turpoaa ja muutenkin hormonit menee ylös ja alas, niin oli jotenkin tärkeä pitää ns. ”minuudesta” kiinni, eikä olla vain imetyskone 😊 Sä nyt olet kroonisesti upea, joten siitä sulla ei varmaan huolta! Sitten minulla oli iPad ja kuulokkeet ja hyvä kirja peruskamppeiden lisäksi. Oli myös oma shampoo ja hoitoaine, pitkätukkaiselle ihan must, koska siellä oli vain yhtä pesuainetta kropalle ja hiuksille. Minulla oli ihan kiva 5 päivän synnärireissu ja huomasin merkittävän eron hoitohenkilökunnan käytöksessä edelliseen synnytykseen 11 vuotta sitten verrattuna. Synnyttäjä huomioidaan / kohdataan nykyään eri tavalla, selitetään mitä tehdään ja kaikkien kätilöiden käytös oli miellyttävää. Hieno muutos.

Vauvat sentään pitää hankkia itse niitäkun ei blogin kautta ilmaiseksi saa. Kaiken muun näemmä kylläkin.

Meillä oli kans aina kauppojen hedelmäpusseja muutama kassissa, ja niihin sai sujautettua kakkavaipat (inhotti jättä haisevia kakkavaippoja paljaana hoitohuoneisiin tai yleisiin vessoihin) tai likaantuneet vaatteet. Ei tartte erikseen ostaa mitään ikean pusseja. Ja imetyssuojana käy ihan hyvin harso harteille heitettynä ja siitä saa reunaa vähän vetää alaspäin rinnan päälle.

Tää on mun mielestä väritykseltään sopiva molemmille vanhemmille. Ja muutenkin uutta ajattelua hoitolaukkuihin erilaisella muotoilulla. Kannattaa tutustua. 🙂 https://mukana-withme.com/

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X