kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 15.12.2019

Saako kaksoset vakuutuksen raskausaikana?

Teksti
Karoliina Pentikäinen
11 kommenttia

Kaupallinen yhteistyö: Pohjola Vakuutus

Kun odotin esikoistani 2010, ei minulla ollut montaa asiaa, jotka koin, että minun on ehdottomasti tehtävä ennen lapsen syntymään. Mutta yksi oli: Halusin ottaa F:lle vakuutuksen hyvissä ajoin. Ja hyvä niin, koska vakuutukselle on ollut rutkasti käyttöä aivan alusta asti. 

Ramppasimme F:n vauvavuonna lääkärissä alvariinsa F:n refluksin vuoksi, ja myöhemmin lääkärikäyntejä on tullut mm. keuhkokuumeen, allergioiden ja nielu- ja kitarisaleikkauksen etukäteis- ja jälkimainingeista johtuen. Vakuutuksesta on ollut konkreettista hyötyä erityisesti silloin, kun lääkäriin on ollut hoppu päästä ja silloin maksullinen yksityinen lääkäripalvelu on ollut helpoin ja nopeinvaihtoehto. Esimerkiksi keuhkokuume alkoi F:llä todella nopsasti, kuume nousi tunnissa monta astetta ja lapsi meni aivan lötköksi. Silloin oli helpottavaa, että pystyi antamaan yksityisen lääkäriaseman lääkärille vapaat kädet verikokeiden ja keuhkokuvien ottoon ilman, että täytyi miettiä hintaa. Kunnallinen terveyskeskus kun oli mennyt jo ajat sitten kiinni, huoli oli suuri ja ainoa vauhtiehto olisi ollut mennä jonottamaan puolen kaupungin kanssa samaan päivystykseen ties kuinka pitkäksi aikaa. Tietysti sekin olisi ollut vaihtoehto, ja varmasti olisimme saaneet myös sillä tavoin hoitoa, mutta nopeus antoi äidin laukkaavalle mielikuvitukselle rauhaa.

Tästä ja monista muista kokemuksista johtuen oli aivan selvä, että haemme myös vauvoille vakuutusta heti, kun sen vain pystyi tekemään. Tosin aivan itsestään selväähän vakuutusten saanti ei vauvoille ole, kuten ei tietenkään vakuutuksen saanti ylipäätäänkään.

Tämä valkeni itselleni oikeastaan vasta siinä vaiheessa, kun tutustuin raskausaikana muihin monikkovanhempiin ja sain kuulla, etteivät kaikki heistä olleetkaan saaneet vauvoilleen vakuutusta. Kaksosraskaus – oikein hyvinkin sujuva –  kun sattuu olemaan kaikesta huolimatta aina myös riskiraskaus. Tästä syystä minua vähän jännitti etukäteen, saammeko tytöille vakuutuksen.  Lopulta kaikki meni kuitenkin hyvin – Pohjola Vakuutus myönsi tytöille vakuutuksen. Siitäkin huolimatta, että minulla oli vaikeuksia verensokereiden kanssa ja tytöille kaiken lisäksi yhteinen istukka (suurempi riski raskaudenkulkuun kuin ei-identtisillä, eri-istukkaisilla kaksosilla). Pohjola Vakuutuksesta kerrottiinkin, ettei kaksosraskaus, ainakaan heidän yhtiössään, ole kategorisesti vakuutusta estävä elementti. Jokainen tapaus ja hakemus käsitellään yksilöllisesti, aivan kuten yksösraskauksienkin kohdalla.

Vakuutusta vauvalle voi hakea Pohjola Vakuutukselta heti sen jälkeen, kun rakenneultra on tehty. Aina synnytyksen alkamiseen asti*. Tällainen syntyvän lapsen vakuutus korvaa odotusaikana yllättäviä, normaaliin raskauteen kuulumattomia, mutta vauvan hyvinvoinnin kannalta välttämättömiä, kuluja. Lapsen synnyttyä vakuutus jatkaa voimassaoloaan Terveysvakuutus-nimen alla aina 100-vuotiaaksi saakka. Toisin sanoen, vaikka itsekin puhun arkikielessä aina ”lapsivakuutuksesta”, halutessa kyse on koko elämän mittaisesta vakuutuksesta. Mikä voisikaan olla parempi ensimmäinen lahja vanhemmilta lapsen tulevaisuutta ajatellen?

Vakuutusta on muuten fiksuin hakea nimenomaa heti rakenneultran jälkeen, koska odotusaikana, synnytyksessä tai heti lapsen synnyttyä voi käydä ilmi esimerkiksi jokin synnynnäinen vika, jonka perusteella vakuutusta ei välttämättä myönnetä ollenkaan tai myönnetään rajoitetuin ehdoin. Ennen syntymää otetun vakuutuksen saa lapselle siis usein parhain mahdollisin ehdoin. Esimerkiksi kun olen joskus kilpailuttanut F:n vakuutusta, en ole saanut enää mistään niin hyviä ehtoja, mitä hänen vakuutukseen sain ennen tytön syntymää. Nuo keuhkokuumeet ja muu sairastelu kun ovat tehneet moniin sairasteluihin F:n kohdalla ”sulun”. Ts. uutena otettava vakuutus ei korvaisi hänen kohdallaan, tuolla sairasteluhistorialla, esimerkiksi keuhkoihin tulevaa sairautta. Voi siis sanoa, että mahdollisimman aikaisin otettu vakuutus kattaa yleensä kaikkein parhaiten ja tuo eniten mielenrauhaa läpi elämän. Näin ei tarvitse miettiä, onko iän myötä ehtinyt jo jotain tapahtua ja myönnetäänkö vakuutus parhain mahdollisin ehdoin. .

Vaikka mä olen ottanut kaikille lapsille vakuutusten ennen kaikkea nopean hoitoon pääsyn vuoksi, joka yleensä tarkoittaa yksityisiä hoitopalveluita, on vakuutuksesta toki hyötyä myös kunnallisten lääkäripalveluiden osalta. (Tässä kohtaa kannattaa muistaa, että kunnallisten palveluiden jonot ja palvelut vaihtelevat rutkasti eri puolilla Suomea! Kannattaa siis punnita asioita laajalti: Tullaanko esimerkiksi lapsen lapsuusaikana muuttamaan toiselle paikkakunnalle.)Nimittäin myös julkiselta puolelta voi hyvin nopeasti kertyä vakuutuksen vuosihintaa vastaava lasku esimerkiksi poliklinikka- ja hoitopäivämaksuista. Niin ja totta kai lääkekulut tulevat maksuun aivan samalla tavalla, olipa resepti määrätty mistä lääkäristä hyvänsä. Vakuutus korvaa siis myös lääkärin määräämät reseptilääkkeet siltä osalta, mitä Kela ei korvaa.

Pohjola Vakuutuksen Terveysvakuutuksella on aidosti lapsiperhe-eloa helpottavia elementtejä. Sen avulla on mahdollista saada lääkäri tai sairaanhoitaja kotiin, eli kipeän lapsen kanssa ei ole välttämätöntä lähteä hoitolaitokseen. Vakuutus korvaa tarvittaessa myös tietyissä tapauksissa lastenhoitajan kuluja, kun alle kouluikäinen lapsi sairastaa. Näin aikuinen voi jatkaa työssä käymistä. Terveysvakuutus kattaa myös joidenkin lasten myöhemmissä elämänvaiheissa tarvitsemia terapioita (esimerkiksi puhe- tai toimintaterapiaa).

Yksi erityislaatuinen juttu on Pohjola Sairaalan Terveysmestari-palvelu, joka on maksuton palvelu niille, jotka ovat Pohjola Vakuutuksen kautta itsensä vakuuttaneet. Terveysmestari-palvelusta saa apua puhelimessa maanantaista sunnuntaihin klo 7-23. Terveysmestarit ovat koulutukseltaan terveydenhuollon ammattilaisia. Heiltä saa ammattimaisen hoidontarpeen arvioinnin, avun ja tarvittaessa hoitoonohjauksen lähes kellonajasta riippumatta. Jos sairaus tai vaiva vaatii hoitoa paikan päällä, Terveysmestarin kautta pääsee helposti ja nopeasti oikeanlaatuiseen hoitoon. Samalla tehdään myös vahinkoilmoitus ja korvauspäätös.

Me itse asiassa käytimme joulukuun alussa Terveysmestaria ensimmäisen kerran, kun vauvat sairastuivat flunssaan. Soitimme Terveysmestari-palveluun, juttelin sitä kautta hetken terveydenhoitajan kanssa ja päätimme, että tytöt tulisi viedä lääkäriin. Hän sitten varasi tuon saman puhelinsoiton aikana tytöille lastenlääkärin Pihlajalinnaan ja samalla tuli hoidettua vahinkoilmoitus, joten jouduimme maksamaan ainoastaan omavastuun (koska kyseessä oli vakuutuskauden ensimmäinen lääkärikäynti). Tuohon samaan vakuutukseen menevät myös TAYSissa vietetyt osastohoitoyöt, joten meidän kohdalta vakuutuksesta on ikään kuin kuitattu iso osa jo tässä vaiheessa, vaikka tytöt ovat vasta parin kuukauden ikäisiä. 

Lue Terveysmestarista ja Pohjola Vakuutuksen vakuutuksista lisää täältä ! Ihanaa kolmatta adventtia! 

 

-Karoliina-

*Äidin tulee olla laskettuna aikana alle 46-vuotias ja osallistunut kaikkiin tarjottuihin raskaudenaikaisiin tutkimuksiin ja seulontoihin.

Kuvat: Noora Näppila 

 

Kommentit (11)

Meillä on kanssa vauvalla sama vakuutus ja erityisen tyytyväinen olin Terveysmestari-palveluun ja tietysti siihen, että lääkäriin pääsi nopeasti ja korvausasiat hoituivat vaivattomasti. Meillä vauva sairastui pari viikkoa sitten ja oli helpottavaa saada asiantuntevaa ohjeistusta sairaan lapsen hoitoon puhelimitse.

Hei Karoliina, kiitos vastauksestasi.
En puhunut lasten itsemäärämisoikeudesta sosiaalista mediaa ajatellen, vaan lähinnä omia terveystietojaan koskien sekä yleisesti päätöksissä tukemisessa. On totta, että lapsi varmasti voisi antaakin luvan kuvien julkaisuun, ja vanhempien tehtävä onkin rajata tätä. Koska lapsi ei kykene itse suojelemaan itseään vaan vanhempien on se tehtävä. Lapsi ei pysty välttämättä näkemään kauas katsoisesti seurauksia vielä tässä vaiheessa, mutta mitäs kun vanhemmat mielivaltaisesti jakavat itse tietoa lapsestaan. Lapsi on yksilö eikä julkinen, jos vanhempien työ on julkista tulisi suojella pientä lasta siltä. Lapsi ei kykene ajattelemaan omaa parastaan ja vanhempien tehtävä on häntä tukea ja suojella. Mitä jos lapsesi aikuisena kun ymmärtävät tekosi alkavatkin syyllistää sinua siitä, että olet kertonut heistä julkisesti erilaisia asioita? Asia voi olla vaikka kuinka pieni minkä jakaa, mutta lapsi voi ottaa sen itseensä esimerkiksi murrosiän kynnyksellä. Tiedän nuoren tytön, joka käy meillä terapiassa sen takia kun kärsii siitä, että äiti on hänestä syntymästään lähtien jakanut erilaista tietoa. Tällä tytöllä on nyt vakava masennus ja ollut jopa itsetuhoisia ajatuksia. En itse vaan ymmärrä sitä näin ammattilaisena, että lapsesta täytyy jakaa henkilökohtaista tietoa somessa, kun siitä voi oikeasti olla myöhemmin vakavia seurauksia. Itse myös koen, että keuhkokuume sekä nielurisaleikkaus ovat yksityinen asia ja se rikkoo jokaisen yksityisyyttä, että niistä kerrotaan. Siitä voi joutua jopa rikosoikeudelliseen vastuuseen jos kertoo muiden tietoja julkisuuteen. Lapsen oikeus on se mitä tässä ajan takaa ja meidän täytyisi suojella lapsia iän ja kehitystason mukaisesti. Some on vaarallinen paikka nykyään ja haluan vain, että ajattelet, että mikä vaikuttaa nyt hyvältä niin ei välttämättä olekaan sitä itse lapsen mielestä myöhemmin, somessa kaikki säilyy aina. On myös pahoja ihmisiä, jotka voivat käyttää lapsesta jakamiasi tietoja hyväkseen.

Meillä vakuutus maksoi ensimmäiseltä vuodelta noin 500 euroa.

Hei Karoliina.
Pidän blogistasi ja seuraan blogiasi aktiivisesti. Arvostan sitä, että et näytä lastesi kuvia julkisesti. Siispä ihmettelen, että kerrot kuitenkin avoimesti esimerkiksi F:n sairaushistoriasta. Onko F antanut siihen luvan? Lapsen yksityisyys on niin tärkeä asia ja kun sitä rikotaan niin lapsi voi kärsiä siitä loppuelämän. Ei minusta ainakaan olisi kivaa, että muu maailma tietää lapseni sairaushistoriasta ja esimerkiksi mahdollisista leikkauksista. Ne ovat herkkiä ja jokaisen omia asioita, eikä kenelläkään muulla (edes äitillä) ole niitä lupaa levitellä. Itse työskentelen sosiaali- ja terveysalalla ja Siellä korostuu lapsen itsemääräämis oikeuden toteutuminen. Jo 7 vuotiaalta lapselta (jopa nuoremmiltakin) täytyisi kysyä aina ensin omaa mielipidettä ja sitten vasta tulee huoltajan suostumus. Jopa yli 10 vuotias voi päättää, että vanhemmat eivät pääse lukemaan omakannasta omia terveystietojaan. Lapsen itsemäärämisoikeus on se mitä pitää kunniottaa aina parhaimmalla tavalla ja toivon, että muistat sen jatkossa. Nyt vaikuttaa viattomalta kertoa ”pienistä” asioista mutta myöhemmin lapsi voi kärsiä siitä, että hänen arkaluontoisia asioita on levitetty julkisuudessa. Mukavaa joulun aikaa sinne teidän perheelle ja muistetaan, että lapset ovat lapsia vain kerran ja meidän täytyy heitä suojella kaikin mahdollisin tavoin!

Mä olen sun kanssa suojelemisesta täysin samaa mieltä. Ja siksi mä kerron tosi rajatusti (vuosi vuodelta vähemmän) lapsistani. En ole koskaan kokenut luontevaksi kertoa vaikka F:n kehitysvaiheista, pottailuista, lukemaan oppimisen ajankohdasta jne. Koen kuitenkin, että keuhkokuume ja nielurisaleikkaus ovat kuitenkin niin perussettiä, ei mitenkään leimaavaa, että voin sellaisista kirjoittaa.

Itse en tosin ole samaa mieltä lasten itsemääräämisoikeudesta kaikin puolin liittyen someen. Jos lapsilta kysyttäisiin, moni heistä antaisi naamansa näkyä varmasti somessa. Myös rajoittaminen on asia, jota aikuisten kuuluu tehdä, vaikka lapsi ajattelisikin, että kuvia ja asioita voi jakaa somessa.. Itse koen tällä elämänkokemuksella ja ammatilla, että olen kykenevämpi tekemään nämä päätökset kuin 9-vuotias. Emmehän me lapselta kysy kouluvalintoja, nukkumaanmenoaikoja tai muutakaan.

Vakuutuksethan on silkkaa matematiikkaa, joten ei ne yhtiöt tappiolle jää. Siksi mua kiinnostaisikin tietää missä hinnoissa tällaiset vakuutukset liikkuu?
Omilla lapsilla ei siis ole, koska ovat syntyneet ulkomailla ja ollaan vaihdettu maata muutaman kerran tässä vuosikymmenen aikana eikä vakuutuksia saa yleensä siirrettyä. Ei oo kyllä ollut tarvettakaan, lapset on onneksi olleet terveitä.

Me ollaan myös molemmille lapsille otettu Pohjola-vakuutus heti rakenneultran jälkeen. Esikoisen kohdalla oli sama homma, ravattiin lääkärissä jatkuvasti kunnes 8-kk iässä todettiin refluksi. Myöhemmin on tehty isompiakin leikkauksia/toimenpiteitä esikoiselle. Eli vakuutus on kyllä maksanut itsensä moninkertaisesti takaisin ja lääkäriin on päässyt silloin kun todellinen tarve on ollut. Kuopuksen kohdalla olen jälkeenpäin miettinyt mitä hyötyä/turvaa vakuutuksesta oli kun otettiin se raskausaikana. Kuopus oli saanut sikiöaikana aivoinfarktin, se diagnosoitiin alle 1-vuotiaana kun etsittiin syytä toispuoleisuudelle ja magneettikuvissa löytyi tuo syy. Vakuutuksesta vastattiin kuitenkin, ettei mitään korvauksia makseta koska ei ole synnytyksessä tapahtunut haitta ja aivoinfarktin ajankohtaa ei voi varmuudella todentaa. Kuitenkin lausunnoissa on että infarkti on ollut sikiöaikainen eli raskausaikana tapahtunut, normaaliin odotusaikaan kuulumaton asia.Vakuutus kuitenkin otettiin turvaamaan sikiötä ja syntyvää vauvaa. Itselle jäi tästä vähän petetty olo tämän asian vuoksi, että todellisuudessa vakuutuksesta ei ollut näin vakavassa asiassa meille mitään turvaa 🙁 Onneksi asutaan myös treellä ja on ylipistollinen sairaala jonka turvin kaikki liikuntavammaan liittyvät asiat rullaavat. Toki nämä sairaalakäynnit vakuutus korvaa ja muutoin ollaan oltu tyytyväisiä Pohjola-vakuutukseen. Mutta jos joku osaisi sanoa että minkälaisia asioita ne korvaa raskausaikana tapahtuvista odottamista asioista, jos ei sikiön aivoinfarktiaan sisälletytetä siihen ?

Keuhkokuumerokotteesta:
Rokote on olemassa joitain taudinaiheuttajia vastaan, mutta ei likikään kaikkia. Eli se ajatus että voisi rokotteella suojautua kokonaan keuhkokuumeelta, on virheellinen.

Mä oon miettinyt sitä, että nämä vakuutusyhtiöthän ei ole mitään hyväntekeväisyyslaitoksia, niin miten ne pysyy plussalla, kun useimmat ihmiset kuitenkin sairastelevat tai muuten vain hakevat ”vakuutusrahoilleen vastinetta”.

Keuhkokuumetta vastaan muuten on olemassa rokote. Se on voimassa elinikäisesti ja on ollut olemassa jo pitkää sillä meillä on paitsi lapset myös meidät vanhemmat sillä rokotettu eikä olla kukaan sairastettu keuhkokuumetta. 

Toivottavasti tämä ei lueta mainokseksi, mutta Pohjantähdessä saa syntymättämän lapsen vakuutuksen jopa kolmosille. Syntymättömän vakuutus myönnetään tai ei myönnetä äidin terveysselvityksen perusteella. Lapsen vakuutus on sidottu kotivakuutukseen eli sitä ei saa erillisenä. Lapsen vanhemmat saa valita hoitopaikan. Ja myös se on hyvä, että perusvoiteet (atopia) ja äidinmaitovastikkeet korvataan, jos niistä saa Kela-korvauksen. Perusvoiteet on järkyttävän kalliita.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X