kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 19.01.2020

Kuinka paljon lastenvaatteita on riittävästi?

Teksti
Karoliina Pentikäinen
8 kommenttia

Kun odotin meidän vauvoja, mun oli todella vaikea pohtia, kuinka paljon me mitäkin lastenvaatteita tultaisiin tarvitsemaan. Jotenkin KAKSI vauvaa tuntui niin isolle yhdistelmälle, että ajattelin, ettei mikään vauvanvaatemäärä riittäisi. Niinpä hamstrasin pikkiriikkisiä bodyjä ja pöksyjä niin vauvanvaatealeista kun kirppikseltäkin. Mukaan tarttui myös monta ”eihän tämä nyt mikään lempparivaate ole, mutta menee varavaatteena -tyyppistä” vaatetta.

Näin vauva-arkea eläessä voin sanoa, että ihan-kivojen vaatteiden ja ennen kaikkea vaatekasojen haaliminen oli virhe. Varsinkin, kun ollaan aika intohimoisia pyykinpesijöitä ja -kuivaajia, jolloin vaatteet ei ehdi – edes tällä ihmismäärällä – kauan pyykkikopassa majailla. Olen myös sen verran visualisti, että en ole suoraan sanottuna laittanut kertaakaan tytöille päälle niitä varavaatteiksi tarkoitettuja vaatteita, vaan päälle on kaiveltu vaan lempparit. Ne, joita on ihana katsella vauvojen yllä. (Kuten vaikkapa nuo kuvan haalarit) 

Nyt meinaankin jatkossa hankkia tytöille vain muutamia kivoja sisävaatteita. Satsata niihin vähän enemmän, ja jättää ihan-kivat hankkimatta. Laatu kun todella näyttää tässä tapauksessa korvaavan määrän. Olen laskenut, että me kierrätämme käytännössä viittä sisävaateparia ja kolme yöpukuparia läpi viikkojen. Toisin sanoen jos molemmilla tytöillä olisi esimerkiksi kymmenen vaatekertaa, pärjäisimme varmasti enemmän kuin hyvin. Siinä olisi jopa oksennustauti- ja pesukoneenhajoamisvarakin mukana. 

Myös vaatteiden toimivuus on saanut ihan uuden merkityksen vauvojen kanssa, jotka puklaavat koko ajan ylleen, joten yhden päivän aikana menee vähintään kahdesta kolmeen vaatekertaa. Siksi kaiken maailman ihanat – mutta epäkäytännölliset paidat, tsiljoonan nepparin bodyt ja mekot – jäävät arkipäivinä kaappiin. Juhlat tietysti erikseen! Ja päälle valikoituu tavallisina päivinä helposti puettavat vetoketjulliset jumpsuitit, muutaman nepparin bodyt tai yöpuvut, joissa saa vaihdettua vaipat ilman, että pitää riisua koko asua.

Ja vielä yksi havainto: Ulkotamineet tulee olla erityisen hyvät. Oli kyse sitten villahaalarista, untuvahaalarista tai kypärämyssystä, ulkovaatteiden laatua, lämpöä, puettavuutta ja ulkonäköä ei voi liikaa korostaa. Niitä kun tulee käytettyä aivan joka päivä, katseltua tunnista toiseen joka päivä, on tärkeää, että niiden kanssa homma toimii.

Millainen suhde teillä on lastenvaatteisiin? Ja mikä määrä vaatteita on sopivasti? 

-Karoliina-

P.S. Esikoisella on ollut vuosia jo aivan selvä oma maku, jossa minulla ei ole juuri sanavaltaa. Mutta sama pätee myös hänen vaatteisiinsa: Kaappiin on turha edes äidin toiveista ostaa mitään sellaista, mistä F itse ei pidä. Kun kaapissa on riittävästi mustia leggareita ja hälle sopivia paitoja, ei muuta juuri tarvita. 

*velour-haalari kuvassa saatu NOSHilta

 

Kommentit (8)

Enemmän on vähemmän. Mitä isompi lapsi, sitä vähemmän vaatetta tarvitaan.
Ja tosiaan vain sitä ostetaan, mikä on ”niin ihanaa, ettei ilman voi elää”. Ei siis yhtään ”ihan kivaa”.
Pieneksi jääneet heti kiertoon.
Uutena ei kannata ostaa, jos käytettynä on tarjolla.
Rikki menneet korjataan, ei heitetä pois. ”Toivottomista” ommellaan vaikka nuken vaatteita tai kodin ”kesto-tuotteita”.
Materiaalina muovi on kaikkein epämukavin. Siksi pukeudumme luonnonkuituihin.

Meillä hoikka lapsonen käytti bodeja vielä pitkään niin että ompelin ne paidoiksi, hyvin toimi 👍🏼

Molemmilla lapsillani on aina ollut vain ihan muutamat lempi housut (farkkuja tai verkkareita lapsesta riippuen), ~ 5- 7 kpl lemppari yläosaa (paita/huppari) + alusvaatteet, urheiluvaatteet ja 1-2 juhla-asua sekä kesäksi jotain shortsia/t-paitaa. Vanhempi lapsi jo 13 ja aina on löytynyt kaapista mieluista päälle pantavaa. Yksittäinen vaate saa maksaa enemmän, koska niitä hankitaan uusia vain kerran-pari vuodessa. Liian pienet tai kuluneet heti pois kaapista. Itsellä ja miehellä sama tilanne vaatevarastojen suhteen.

En esim ymmärrä mihin sinä tarvitse niin monta takkia tai mekkoa mitä sinulla on? Itseä ahdistaisi sellainen vaatemäärä kotona.

Käytännöllisyys edellä, laadukkuus ja kaunis ulkonäkö hyvinä kakkosina. ”Ihan kivat” vaatteet ei eksy koskaan päälle ja harmittaa, jos niihin on käyttänyt rahaa. Pyykinpesukone ja kuivuri laulaa meillä melkein päivittäin, niin harvemmin tarvitsee varavaatteisiin turvautua ja lopulta jäävät sitten käyttämättä..

Pohdin blogissani viime viikolla käytännöllisimpiä vauvanvaatteita. Sisähaalarit olisi voinut lisätä listaan, niitä ei vain ihan näin pienellä (1kk) ole vielä käytössä. Muutama ihanuus odottelee kaapissa, kunhan Baby vaan kasvaa.

” Meillä pian 8kk täyttävä neiti. Juuri ollaan tekemässä siirtymää 68 koosta 74 kokoon joita saatiin mm. joululahjaksi tosi paljon. Äsken viikkailin sopivia vaatteita kaappiin ja oikeasti ahdistuin siitä, kuinka ehdin käyttää kaikkia noita ihania, pehmeitä, täydellisiä bodeja! 😳 Sanoisinko, että kun tuollainen asia ahdistaa niin vaatteita taitaa olla liikaa… Siinä mielessä onnellisessa asemassa kuitenkin, ettei itsellä ole tarvinut 74 kokoa ostaa ainuttakaan! 🤣”

Ja meillä ainakin (neiti 1 v, koko 80-86) koon 74 vaatteet meni tosi pitkään. Osa on edelleen käytössä vaikka neiti ei enää ”virallisesti” niihin mahdukaan. Hyvin menee vielä useat 74 bodyt ja paidat. Kasvu hidastuu niin paljon isolla vauva vs vauvan ekat kuukaudet, jolloin koko vaihtui aivan jatkuvasti.

Meillä pian 8kk täyttävä neiti. Juuri ollaan tekemässä siirtymää 68 koosta 74 kokoon joita saatiin mm. joululahjaksi tosi paljon. Äsken viikkailin sopivia vaatteita kaappiin ja oikeasti ahdistuin siitä, kuinka ehdin käyttää kaikkia noita ihania, pehmeitä, täydellisiä bodeja! 😳 Sanoisinko, että kun tuollainen asia ahdistaa niin vaatteita taitaa olla liikaa… Siinä mielessä onnellisessa asemassa kuitenkin, ettei itsellä ole tarvinut 74 kokoa ostaa ainuttakaan! 🤣

Omat lapset jo 8 ja 4-vuotiaat, mutta kummankin kohdalla juuri arjen vaatteet on ostettu enemmän vähemmän ajatuksella. Laadukasta ja ekologista sekä mahdollisimman paljon kierrätettyä. Eli hankinnat tehdään harkiten ja pyykkiä pestään tarpeen mukaan. Vaatteet sellaisia joista lapset pitävät eli tulevat tasaisesti käytettyä.

Samaa mieltä, vähemmän on todellakin enemmän. Säästyy tilaa, hermoja ja rahaa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X