kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 02.02.2020

Kaksosraskaudesta palautuminen ja pari muuta kaksostenpäivän asiaa

Teksti
Karoliina Pentikäinen
14 kommenttia

Tänään vietetään kaksostenpäivää. Tuntuu erikoiselle ajatella, että vuosi sitten en ollut vielä edes raskaana, ja nyt –  2.2.2020 – vauvoja on kaksi. Taas kerran yksi todistusaineisto siitä, että elämä voi yllättää mitä ihmeellisimmin keinoin. (Kuvissa meikäläinen syksyllä, aikalailla tosiaan kaksosmaisella mahavarustuksella) 

Aloitin vähän aikaa sitten postaussarjan, jossa vastaan teidän esittämiin kysymyksiin koskien kaksosvauvaelämää. Tänään tuntuu luontevalle jatkaa sitä.

Mikä on vinkkisi koskien elämää kaksosten kanssa?

Tietenkään minulla ei ole kokemusta vasta kuin kahden vauvan kanssa, joten isommista lapsista en tiedä mitään. Mutta tärkein vinkki, joka me saatiin, ja jota ollaan noudatettu, on se, että lapset tulee laittaa samaan rytmiin. Saattaa kuulostaa julmalle, että heidät sullotaan samaan rytmiin, mutta se on oikeasti kaikkien kannalta paras ratkaisu. Meillä siis tytöt opetettiin heti sairaalasta lähtien nukkumaan ja syömään synkassa. Ja nyt heidän rytminsä menevät jo luonnollisesti aivan samaa tahtia. Kun toinen alkaa heräillä yöllä syötölle vaikkapa klo 1.48, voi olla varma, että toinenkin itkee nälkäänsä jo viiden minuutin päästä. Ja jos jonkin ihmeen kaupalla toinen ei herää luonnollisesti, herätetään hänet sitten ihan herättämällä syömään siskonsa kanssa samaan aikaan. Sama pätee uniin. Kun toinen herää, herätetään usein myös toinen. Joskus annan toisen nukkua, mutta sitten siitä seuraa lopulta vaan julmettu säätöä, kun seuraavat ja sitä seuraavat unet menevät eri tahtisesti. Saman tahtisuus onnistuu meillä varmasti siksi niin hyvin, että tytöt tarvitsevat vuorokaudessa unta liki samat tuntimäärät. Jos toinen tarvitsisi rutkasti enemmän, tämä systeemi ei tietenkään onnistuisi. En tiedä, onko luontainen saman tahtisuus identtisten ominaisuus, vai onko vaan sattumaa.

Toinen vinkki on se, että kaksosten kanssa asioissa on pakko soveltaa. Koko ajan ei voi olla täydellinen vanhempi, eikä tehdä asioita oppikirjojen mukaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että joskus on pakko roikottaa lasta vaikka ihan epäergonomisessa asennossa sylissä, kun toiseen kainaloon on mahduttava myös toinen lapsi. Tai juurikaan lapsentahtisuus ei onnistu aina (kuten rytmiasiasta huomaa), eikä kaikkiin vauvan itkuihin ole mahdollista reagoida. Kaksosvauvat oppivat väkisinkin odottamaan omaa vuoroaan. Se on raastavaa näin vanhemman näkökulmasta, mutta siihenkin on myös vanhemman itse opeteltava.

Kolmas vinkki on se, että omasta jaksamisesta on pidettävä huolta. Ja apua otettava vastaan. Jos saa mahdollisuuden nukkua, nuku. Jos kummit tarjoutuvat hoitoavuksi, ota apua vastaan. Kotipalvelu ja siivoaja eivät todellakaan ole häpeäpilkku.

 

Ajattelitko pukea lapset jatkossa esimerkiksi päiväkotiin samoihin vaatteisiin?

Kun odotin tyttöjä, ajattelin, etten pue heitä koskaan samoihin vaatteisiin. Mutta toisin kävi. Mulla ei kertakaikkisesti ole aikaa etsiä kaupasta aina kaksia erilaisia vaatteita, eli jos he tarvitsevat vaikkapa uudet jumpsuitit, eikä siinä rekissä ole juuri vierekkäin kahta kaunista, mutta erilaista jumppista, otan kyllä ihan samanlaiset. Se vähän ärsyttää mua, koska en halua lokeroida samaan kaksosmuottiin, mutta käytäntö usein pakottaa siihen. Mutta aina kun on tarjolla, ja saan valita, otan tytöille samanhenkisesti, mutta eri väriset vaatteet. Luulen, että niin kauan, kun saan itse päättää, toteutan tätä kaavaa tyttöjen kanssa. Mutta sitten kun he alkavat itse valita vaatteensa, saa nähdä, haluavatko samat vai erilaiset.

 

Saako isä enemmän lomaa kaksosten syntymän jälkeen?

Saa, mutta ainakaan vielä A ei ole käyttänyt ”koko pottia” lomista. Meidän arki rullaa tosi hyvin näin, enkä ole kokenut, ettenkö pärjäisi yksin tyttöjen kanssa päiviä. Tosin kysehän ei ole vain mun pärjäämisestä, vaan toki myös isän ja tyttöjen oikeudesta olla keskenään. Uskon, että ripotellaan isän lomia vielä tulevaisuuteen tarpeen niin vaatiessa. Jos meidän työt olisi yhtään samanlaiset, oltaisiin varmasti jaettu vanhempainvapaat. Tässä tilanteessa se ei kuitenkaan ole taloudellisesti järkevää, koska mun töitä voi tehdä muulloinkin kun virastoaikaan. 

 

Missä koet erityisesti onnistuneesi kaksosten kanssa?

Mä olen luontaisesti tosi järjestelmällinen luonne, joten koen, että siitä on apua kahden vauvan kanssa. On pitkälti varmasti minun ”vika”, että tytöillä on niin selkeä päivä- ja yörytmi, ja se helpottaa koko meidän viiden hengen elämää kauheasti. Totta kai toivon, että olen tytöille lämmin ja rakastava turva, mutta niin on myös A:kin. Mä toivon, että ollaan yhdessä saatu heille turvallinen ja lämmin koti. 

 

Miten saat pienet unille yhtä aikaa, jotta ehdit tehdä kotitöitä?

Valitettavasti vauvat ei nuku sisällä kuin aivan maksimissaan 30 minuuttia(eikä meillä ole partsia), joten kotityöt on tehtävä heidän valveillaoloaikanaan. Mutta yllättäen se ei ole ollut suuri ongelma. Me raivataan yhdessä koti aamulla ennen kun A lähtee kasin maissa töihin ja sitten kodinhoito on päivällä mulla sellaista ylläpitoa: tiskejä, pyykkejä, ruuan laittoa yms. Niitä voi tehdä, vaikka pienet valvovatkin.

 

Mikä oli aivan ensimmäinen ajatus, kun kuulit odottavasi kaksosia?

Olo oli tosi epäuskoinen. Innostunut, mutta aivan epäuskoinen. Mua ei kuitenkaan missään vaiheessa juuri pelottanut itse raskaus, eikä kaksosarki. Luotin, että kaikki menee lopulta hyvin ja työnsin tietoisesti pelot syrjään. Kirjoitin aiheesta tämän postauksen. 

 

Miten koet kaksosraskaudesta palautumisen? Palautuminen on ollut paljon hitaampaa kuin esikoisen jälkeen. Tosin kyllähän ikäkin vaikuttaa. Olin silloin 25, ja nyt täytän pian 35 vuotta. En silti voi väheksyä sitä kuormaa, mitä kaksi vauvaa kropalle tekee. Tai no. Omia vauvoja odottaessa ymmärsin sen, ettei kropan kuorma ole pelkästään ihmisten määrä vatsan sisällä, vaan kaksosodotus on myös monella muulla tapaa erilaista.  Kaksi vauvaa ja tuplahormonit kun vaikuttavat kaikkeen: hapenottokykyyn, ferritiineihin, verensokereihin jne jne.

Itse leikkauksesta toivuin todella nopeaa, mutta kyllä keskivartalo on vielä kateissa, kiloja tuli aivan hirveästi ja kunto oli aluksi aivan surkea. Se, että makasin raskauden 3-4 kuukautta vuodelevossa ja loppuraskaudesta jaksoin kävellä ehkä 100 metriä putkeen, teki tehtävänsä. Onneksi vaunulenkit ovat nostattaneet kuntoa kuitenkin kivasti. Sanotaanko näin, että tällä kertaa palautuminen ei todellakaan tule ilmaiseksi, vaan kaiken sen eteen on tehtävä töitä. Tai siis pitäisi tehdä. 

 

Sellaisia vastauksia tällä kertaa. Odottamassa on vielä vino pino lisäkysymyksiä. Palaan niihin taas joku päivä.

Ihanaa sunnuntaita ja kaksostenpäivää!

-Karoliina-

 

 

 

Kommentit (14)

Tuliko kaksosraskaus teille luomuna / onko jomman kumman suvussa kaksosia? Yleensähän kaksosraskaudet ovat yleisiä hedelmöityshoidoissa.

Kyllä mä ainakin kahden yksösen äitinä pystyn ymmärtämään, että sama rytmisyys on kaksosten kanssa keino pysyä järjissään. Yhdessäkin vauvassa on paljon hommaa ja kahdessa huomattavan paljon. Saman rytmisyydellä taataan edes jotenkin se, että vanhemmat saavat levättyä. Levänneenä sitä pystyy paremmin pitämään muista huolta, jolloin se kääntyy vauvojen eduksi.

Aikanaan, kun kuopus oli vauva, niin muokkasin varsin nopeasti hänen rytminsä sopimaan silloin 3 vuotiaan esikoisen rytmeihin, niin että arki ja touhut rullasivat mukavasti eteenpäin. Aina kun ulkoiltiin esikoisen kanssa, niin kuopus nukkui rattaissa päikkäreitä.

Saman rytmin tärkeys on sellainen juttu, etten edes oleta yksöslasten vanhempien ymmärtävän sen merkitystä. Meidän kaksoset (nyt 1v7kk) nukkuivat aina yöt niin huonosti, että olisin tullut hulluksi, jos en olisi edes päivisin saanut ”hengähtää” sitä hetkeä, kun molemmat nukkuivat. Toki vain liikkuvissa vaunuissa, mutta kuitenkin.
Tsemppiä ja ihania vauvahetkiä teille!

Moi!
Sinulla on ihana elämänmakuinen blogi 🙂
Omilla lapsillani on ikäeroa 1,5 v. Toinen lapsi oppi tosi nopeasti saman rytmin vanhemman lapsen kanssa ja se helpotti elämää valtavasti 🙂 Toki pienenä heräsi syömään yöllä ja aamulla jatkoi unia pidempään tms. Päiväunille nukutin lapset myös samaan aikaan alusta asti:) Olin itse melko tarkka rytmeistä (ja olen edelleen):D
Omasta jaksamisesta huolehtiminen on todella tärkeää. Hyvinvoivat vanhemmat ovat koko perheen etu 🙂 <3

Hei Karoliina, Kiitos blogistasi! ….suosikkini juuri rehellisyyden ja aidon elämänmakuisten kirjoitustesi vuoksi.😊
Olen kahdeksan viikkoisen yksösen äiti, mutta samoja kokemuksia jaan kanssasi. Kiinnostaisi tietää enemmän hormonien vaikutuksesta palautumisessasi, onko vaikuttanut esim. Yöuniisi heikentävästi, mielialaasi? Synnytin esikoiseni 27 v ja nyt ikää 37 ja hormonit on saanut mieleni myllertämään ihan eri malliin kuin nuorempana. Mm. Keho on ylivirittynyt ja yöuni levotonta vaikka vauva nukkuisi. Krr…
Paljonko sinulle kertyy unta päivässä?

Ilmeisesti tekstiäsi ei olla ymmärretty, koska et kyllä väittänyt, että kaikki hoitoalkuisista raskauksista syntyneet kaksoset ovat erimunaisia. On aiva totta, että jos kaksosuus JOHTUU hoidoista, ovat kaksoset erimunaisia, koska kohtuun on siirretty kaksi alkiota (ei munasolua, niinkuin joku kirjoitti). Myöskin hormonihoidoista johtuen on tavallisempaa, että munasoluja kypsyy ja irtoaa useampia kerralla verrattuna luomutilanteeseen, jolloin erimunaisten kaksosten mahdollisuus on suurempi. Mutta aivan niinkuin joku totesikin alkio voi kohdussa jakaantua miten tahansa alkaneessa raskaudessa, josta tuloksena identtiset kaksoset.

”Hedelmöityshoidoista johtuvat kaksoset ovat aina erimunaisia. ”
Ei. Kyllä hedelmöityshoidoista voi syntyä myös identtisiä kaksosia. Ihan yhtälailla se hedelmöittynyt munasolu voi siellä kohdussa jakautua kahdeksi, oli se sitten hedelmöittynyt luomusti kohdun sisäpuolella tai keinotekoisesti ulkopuolella.

Aivan niin. Identtisyys ei voi JOHTUA HEDELMÖITYSHOIDOISTA, mutta on yhtä mahdollista/ei-mahdollista kun muutenkin.

Hei!

Kiitos kiinnostavasta blogista ja uusimmasta postauksesta. Kaksospostaukset kiinnostaa tällä hetkellä erityisesti läheiseni kaksosraskauden takia. 🙂

Täytyy oikaista, että hedelmöityshoidoissa ei aina kaksoset ole erimunaisia, sillä tunnen läheltä tapauksen, jossa on tulossa samanmunaiset identtiset kaksoset, ja raskaus on saanut alkunsa hedelmöityshoitojen kautta.

Aiemmin hedelmöityshoidoissa oli yleistä, että kohtuun siirrettiin kaksi munasolua, mikä lisäsi erimunaisten kaksosraskauksien määrää verrattuna luomusti raskautuneisiin. Nyt siitä toimintatavasta on pääosin Suomessa luovuttu, ja kaksosraskaudet hedelmöityshoitojen seurauksena ovat vähentyneet. Mutta silti identtistä kaksosten saaminen hedelmöityshoidoilla on mahdollista, kuten tämän läheiseni tapaus osoittaa <3

Iloa alkukevääseen teijän tytteleille ja koko perheelle!

Oi ihanaa ❤️ Onnea ja voimia odotukseen ihan kauheasti!
Ja siis totta. Ihan oikeassa olet. Sä selitit sen vaan paljon selkeämmin kuin minä. Tottakai identtisiä voi/ei voi saada yhtä helposti/vaikeasti hedelmöityshoidolla kuin luomunakin. Mutta vaikka kyseessä olisi hoidoista tullut raskaus, itse identtistä kaksoaraskautta hoidoilla ei voi tehdä. Ts silloin kaksosmutaatio on tapahtunut yhtä sattumanvaraisesti kuin luomunakin. Ja juuri toisaalta tuosta sun mainitsemasta syystä erimunaisia kaksosia syntyy/syntyi(?) hoidoilla enemmän kuin luomuna tulisi.

” Saattaa kuulostaa julmalle, että heidät sullotaan samaan rytmiin, mutta se on oikeasti kaikkien kannalta paras ratkaisu. ”

Jäin miettimään. Onko tämä myös vauvojen (kun kirjoitat ”kaikkien”) kannalta paras ratkaisu? Vai vanhempien kannalta paras ratkaisu? Todella julmalta tuntuu, enkä oikeasti jaksa uskoa, että olisi oikeasti vauvojen kannalta paras. Toki varmastikin vanhempien kannalta.

Kun kirjoitan kaikkien, tarkoitan kaikkien. Siis meidän perheen kaikkien, muista perheistä en osaa sanoa. Koska kun vanhemmat saavat öisin nukkua edes vähän, uskon, että ovat parempia vanhempia lapsilleen, kun kuolemanväsyneinä. Näin ”vanhempien etu” kääntyy kaikkien eduksi.  Minusta lasten kannalta – vauvojen ja isomman lapsen – kannalta olisi enemmän julmaa loppuunpalaneet vanhemmat. Varsinkin, jos sen välttämiseksi on keinoja. Samanrytmisyys opetetaan sairaalassa kaksosvanhemmille ja se on minusta yksi loistavimpia eväitä, joita synnäriltä saa. Mun näkemys on myös se, että vauvat eivät tästä kärsi, jos sen on heille automaatio aivan pienestä asti. Tuleehan yksösvauvoillekin rytmi sen mukaan, tuleeko heitä esim herätellä pienikokoisuuden vuoksi yöllä syömään tai vaikkapa isompana lapsen päiväkotiin aamuisin.

Identtiset kaksoset eivät kulje suvussa toisin kuin erimunaiset kaksoset ja taipumus niihin kulkee. Mun pappa on ollut Kaksonen, mutta hänen kaksospuolikkaansa on kuollut synnytykseen.

Identtisiä kaksosia ei voi myöskään ”tehdä” millää hedelmöityshoidolla, koska identtisyys on eräänlainen mutaatio, jota ei voi lääketieteellisesti tehdä. Hedelmöityshoidoista johtuvat kaksoset ovat aina erimunaisia. Tosin tietysti erimunaisia voi tulla myös luomuna.

”Hedelmöityshoidoista johtuvat kaksoset ovat aina erimunaisia” paitsi tietenkin jos on siirretty yksi alkio, joka päättääkin jakautua kahdeksi. Meillä siirrettiin yksi alkio ICSI-hoidossa ja tuloksena oli (todellisena yllätyksenä!) identtiset kaksoset. Eli ei, kaksosia ei voi tehdä hedelmöityshoidoilla, mutta käsittääkseni (en nyt kyllä löytänyt mitään dokumenttia tämän ”faktan” taustalle”) myös identtisiä kaksosia syntyy suhteessa enemmän hedelmöityshoidoilla, koska yleensä valitaan se parhaiten jakautuva alkio, mikä voikin sitten jakautua vähän turhankin hyvin 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X