kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 13.03.2020

Ajatuksia koronasta

Teksti
Karoliina Pentikäinen
41 kommenttia

Vielä torstaiaamuun asti mä olin ajatellut, että mun en tarvitse juuri huolia koronasta. Totta kai meillä oli tehostettu käsipesut ja mä olin jättänyt jo omat cheerleading-treenit jo väliin, mutta vasta  hallituksen ohjeistuksen jälkeen iski jonkinlainen ahdistus. Tämä tosiaan on todellista. Se voi koskea myös meitä. Se koskee lähesiä. Suomea.

Jotenkin koko homma iski tajuntaan ihan hetkessä. Aloin synkissä aatoksissani tehdä Prisman Kauppakassi tilausta (kallein satsi meidän historiassa) , perua meidän perheen menoja ja harrastuksia, siirtää palaverit skypeen.

Mua mietityttää tämä asia toki perheen ja lasten vuoksi, mutta myös oma tila pelottaa. Mullahan on lektiinitien puutos. Immuunikato lektiinitiessä, joka nimenomaa ilmenee keuhkoinfektioiden parissa. Ts. olen riskisryhmää isolla R:llä.

Mä olen sitä mieltä, että koulut ja päikkärit pitäisi sulkea HETI. Musta on munatonta menoa, kun niin ei tehty jo nyt. Kaikki tietävät, että lapset ei muista aina hygienihommia. Ja jos yli 500 henkeä ei saa kokoonuta missään muuallakaan, miksi sitten kouluissa tämä on ok? Pelottaa myös riskiryhmälasten puolesta. He voivat kyllä välttää harrastuksia, mutta koulua ei noin vaan voi välttääkään, jos niitä ei pistetä valtion toimesta kiinni.

Sitten vielä vähän ajatuksia somesta. Mä rakastan mustaa huumoria, mutta minusta ei ole nyt sen aika. Ja ehkä vielä ymmärtäisin, jos joku tartunnan saanut vitsailisi omasta tilastaan, mutta kun aletaan heittää läppää toisten kustannuksella (koskaan ei tiedä, miten tämä epidemia etenee tai kuka some-seuraaja on jo tragedian keskellä), en vaan lämpene. Musta mautonta.

Okkei. Eli meidän perhe on varautunut safkalla ja vaipoilla. Ei luuhata kauppakeskuksissa, hoplopeissa, eikä matkusteta julkisilla. Ainakin suurin osa harrastuksista on peruttu, ehkä jopa kaikki. Vielä nähdään sukulaisia kotioloissa ja tämä viikonloppukin ollaan maalla mökillä, mutta saa nähdä, miten käy jatkossa. Toivon, että ainakin lapset voivat leikkiä vielä keskenään pihoilla, ettei homma mene liian raffiksi sisätiloissa 9v:n kanssa.

Joka tapauksessa. Hyvää viikonloppua!
Miten teillä homma on otettu ja pelottaako?

-Karoliina-

Kuva: Noora Näppilä

 

Kommentit (41)

Kuka hoitaa lapset jos päiväkodit suljetaan? Vanhemmathan eivät saa rahaa paitsi jos lapsi on altistunut ja karanteenissa. Kuka hoitaa sairastuneet jos päiväkodit suljetaan ja hoitaja-äiti jää kotiin hoitamaan lastaan.. niinpä. Tässäpä pulmaan viisaammille.

Elämme nyt tilanteessa, jossa todellinen johtajuus punnitaan. Ei saa yli- eikä alireagoida. Sympatiani ovat riskiryhmään lukeutuvien luona. Samanaikaisesti sympatiani ovat myös perusterveiden parissa, joihin tämä virustilanne tulee iskemään taloudellisesti. Älköön kukaan lukija nyt sitten ymmärtäkö väärin, että arvotan rahan terveyden edelle. Tässä maailmassa kuitenkin kaikki vaikuttaa kaikkeen ja kokonaisuudet ovat isoja sekä mutkikkaita. Itse en määrääni enempää ole tilannetta seurannut, mutta onko mediassa esimerkiksi käsitelty tautiin menehtyneiden elämäntilannetta? Paljonko joukossa on kodittomia ja huonossa ravitsemustilassa jo lähtökohtaisesti olleita? Huonosta hygieniatasosta puhumattakaan. Tarkoitan sitä, että taloudellinen hyvinvointi on täysin sidoksissa terveydelliseen ja henkiseen hyvinvointiin.

Yllä oli hienosti kirjoitettu teksti peruspalveluiden turvaamisen tärkeydestä. Komppaan kirjoittajaa täysin! Itse käyn töissä niin pitkään, kun töitä riittää. Lomautetuksi joudun mitä suurimmalla todennäköisyydellä. Toivottavasti irtisanomisiin ei tarvitse lähteä. Koen omalla työpanoksellani sekä maksamillani veroilla tukevani hoidon tarpeessa olevia. Toivonkin nyt päättäjiltä tervettä maalaisjärkeä! Oman näkemykseni mukaan ei palvele ketään, jos tämä yhteiskunta pysäytetään vallan. Karoliinankaan on siinä vaiheessa turha laatia yhteistyöpostauksia, jos tavarat ja palvelut eivät liiku. Hyvää vointia kuitenkin kaikille!

Moikka kaikki, yhteisvastaus!

Mä ymmärrän hyvin, että ei ole yksinkertaista sulkea kouluja ja päiväkoteja juuri vanhempien työn – yhteiskunnan kannalta merkittävän – vuoksi. En ole asiantuntija, mutta olen ymmärtänyt, että korona olisi katastrofi silloin, jos liian moni vaatisi tehohoitoa. Ja miten tätä voi välttää? Tietysti sillä, että mahdollisimman harva sairastuisi. Toisin sanoen pysyisi kotona ja välttäisi kontakteja isoissa joukoissa. Tästä syystä koulujen sulkeminen musta olisi todella hyvä (koululaiset lähtökohtaisesti selviää ilman aikuista päivän) ja pk:n kanssa voisi esim soveltaa asiaa. Ainakin ”virikelapset” pois, mitä monet on jo tehnyt.

Moni on toivonut mun kirjoittavan ajatuksia tästä aiheesta juuri vauvoihin ja lektiinitien vuoksi . Ja musta olisi tököä jättää asia käsittelemättä. Myös valehtelu ”hilipaihippan, ei tunnu missään”, ei ole mun juttu. Ei silläkään uhalla, ettei postaus vastannut nyt sitä, mitä jotkut siitä halusivat lukea. Blogeja taidetaan muutenkin lukea niiden henkilökohtaisuuden vuoksi. Jos haluaa asiatekstiä aiheesta, voi mennä THL:n sivuille.

Viitteet ”sitten et voi kirjoittaa blogiisi yhteistyöpostausta ” on tarpeeton. Jokainen aikuinen kyllä tajuaa, että tällä on suuret seuraukset myös taloudellisella tasolla. Aivan meille kaikille.

Voimia kaikille tämän keskellä 💕 pidetään huolta toisistamme!

Harmittaa että kirjoittaja tekee tässä juuri sitä, mitä on pyydetty että ei tehtäisi. Jakaa omaa pelkoaan lukijoilleen ja esittää toimia kuten koulujen ja päiväkotien sulkeminen esittämättä TUTKITTUUN tietoon pohjautuvia faktoja asioista. Kuten monet on edellä huomauttaneet; jos vaadit erityisesti päiväkotien kiinni laittamista niin pohditko myös että kuka ne hoitajien/lääkärien/laitoshuolto/ruokahuollon lapset hoitaa että hoitajat/lääkärit/laitoshuolto/ruokahuolto pääsevät tekemään työnsä ja saadaan sairaalat pidettyä tilassa jossa kaikki saa hoitoa. Varsinkin tilanteessa jossa on jo valmiiksi hoitaja- ja lääkäripula jonka takia ainakin pk-seudulla on pitänyt leikkaussaleja ja terveyskeskuksia sulkea ja toimintaa rajoittaa. Tottakai koulujen yms sulkeminen on yksi vaihtoehto joka tulevan epidemian tässä vaiheessa voisi auttaa mutta harvoin mikään asia on mustavalkoinen. THL:n asiantuntijathan ovat arvioineet että joka tapauksessa noin 35% suomalaisista tulee taudin saamaan. Kyse on vain siitä että kaikki tartunnat eivät tulisi kerralla kuten Italiassa ja aiheuttaisi kohtuutonta painetta sairaaloihin vaan ne saataisiin jaettua tasaisemmin jolloin sairaalat kestäisivät ja kaikki jotka sairaalahoitoa tarvitsevat, sitä myös saisivat. Italiassahan tilanne on se että sairaaalavat eivät pysty hoitamaan kaikkia

Mä olen huolissani isästäni, joka on riskiryhmää. Omasta puolestani ja perheestäni en niinkään.

Minä ja mieheni pystymme tekemään etänä työmme. Mutta jos koulut suljetaan ja pitäisi samalla tehdä työnsä ja opettaa lapsia samalla, niin ongelmissa ollaan. Meillä esikoinen on tuen tarpeessa ja ei kovinkaan itse ohjautuva. Kuopus tokalla ja myös neuvojen ja avun tarpeessa.

Ainahan voit ottaa lapsesi pois koulusta, jos virus pelottaa. Teidän sairastamisen perusteella kannataa muutenkin liikkua rajatummin, jotta pienet pysyisivät terveenä.

Kaikissa sairaanhoitopiireisssä ei koko virusta ole vielä edes tavattu. Olisi siis melkoista yliammuntaa sulkea koulut ja päiväkodit kaikkialta vain siksi, että jotain oltaisiin tehty.

Kuinka pitkäksi aikaa voisimme sulkea kaiken?
Kun koulut taas avattaisiin, lähtisi virus niissä uudelleen leviämään.

On arvioitu, että joka kolmas sairastuu. Nyt tavoitteena on käsittääkseni vain hidastaa prosessia niin, etteivät kaikki sairastuisi yhtä aikaa ja näin kuormittaisi kerralla koko sairaanhoitojärjestelmää.

Sympatiani riskiryhmän potilaille sekä heille, jolta tämän vuoksi perutaan nyt ei kiireellisiä, mutta ehkä pitkään odotettuja, muita toimenpiteitä.

Ei pelota, mutta valmistauduttu on. Vältämme kylästelyä ja julkisilla paikoilla liikkumista. Molemmissa mummoloissa on riskiryhmään kuuluvia,joten sielläkään emme nyt vieraile. Oman vanhemman terveys huolettaa,koska jos hän siihen sairastuisi,en ole varma selviäisikö 🙁 onni on asua maalla ja harvaan asutulla alueella,voimme hiihtää metsissä ja leikkiä omalla pihalla,vaikka ihan varmasti tämä eristäytyminen alkaa ahdistamaan jossain vaiheessa. Toivoisin myös,että koulut ja päiväkodit laitetaan kiinni. Mies pystyisi meillä osaksi tekemään etätöitä,mutta minä en hoitajana pysty. Hieman hirvittää jo sairaaloiden tilanne,kuinka tämä tullaan hoitamaan. Päivä kerrallaan mennään nyt eteenpäin.

Mä kans toivon, että tästä opitaan ottamaan influenssa tosissaan, johon kuolee maailmanlaajuisesti kymmeniä tuhansia joka vuosi. Ja jos koulut suljetaan, niin nuoret takuulla hakeutuu kuitenkin yhteen ja päikkyjen sulkemisesta aiheutuu juurikin ne haitat, joita toiset jo mainitsi. Tanskalla käy joko tosi hyvin tai sitten hyvin heikosti jos korona leviää silti ja tärkeät työntekijät ovat lasten kanssa kotona.

Kuinkahan meidän perheen kaksi sairaanhoitajaa hoitaisivat sairastuneita, jos kukaan ei hoida meidän lapsia? Vai onko ok, että mekin jäämme kotiin suorittamaan kaiken etätyönä?
Kuvitteleeko ihmiset, että virus häviää sillä aikaa kun lapset ovat kotona jos koulut ja päiväkodit suljetaan? Aika pitkä aika pitäisi perheiden olla neljän seinän sisällä, että maailma olisi taas korona-vapaa. Tästä tulisi aiheutumaan paljon muita ongelmia. On mm. paljon lapsia joiden terveyden hyvinvoinnin kannalta on tärkeää olla välillä vaikka koulussa tai päiväkodissa.
Tietty määrä ihmisiä todennäköisesti sairastuu väistämättä kaikista karanteeneista ja toimenpiteistä huolimatta.

Voi, mä niin toivoisin että tässä kaikkia koskevassa ja monia ahdistavassa tilanteessa ei sorruttaisi turhaan syyttelyyn. Korona leviää, sille ei voi mitään. Miten se leviää on olennaisempaa. Olennaisinta turvata terveydenhuollon kantokyky. Voi hyvin olla että kouluja suljetaan, mutta sille on syynsä miksi näin ei ole vielä tehty. Tässä HS:n jutussa esimerkiksi hyvää asiaa:
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006438904.html

Terveiset Roomasta karanteenista, jo neljättä päivää, ulos saa mennä joko töihin, ruokaostoksille tai terveydellistä syistä. Kahden lapsen kanssa kotona, koulua online ja mamma täysin työllistettynä; 629kotiopena. Italian, yksi maailman parhaimmista, terveydenhuolloista, on romahtamaisillaan. Ainut tapa saada tartunnat vähenemään on eristäytyä. Ja se tehdään. Ja tästä selvitään. Kun vaan kaikki tajuavat asian vakavuuden ja yhteenpuhaltamisen tärkeyden. Tsemppiä!

Ajattelisin niin,että ainakin kaikki koulut pitäisi laittaa kiinni nopealla aikataululla,koska suuret massat (helposti 600-800 ihmistä) liikkuvat siellä,päiväkodeissa yksiköt ovat huomattavasti kouluja pienempiä ja lapset kauttaaltaan sitä ikäluokkaa,joka ei pärjää ilman vanhempaa/hoitajaa kotona. Se,minkä tekisin päivähoidon osalta,olisi määräys ns.virikelasten ym.hoidosta poisottamisesta ja päivähoidon käyttäminen vain tilanteessa,jossa molemmat vanhemmat ovat töissä yhtäaikaa.

Eikä ongelma ole vain terveydenhuoltoalan lasten hoitaminen, vaan muidenkin ammattilaisten. Mitä todennäköisesti tilanne jatkuu kuitenkin vielä pidempään kuin pari viikkoa ja koko ajan me tarvitaan ruokaa, lääkkeitä, jätehuoltoa, turvaa, energiaa… (eli lääkäreiden hoitajien lisäksi tämä koskee aika monia: ruokatuotannossa työskentelevät, kuljetusala ihmiset, varastohenkilöt, kaupan työntekijät, farmaseutit ja proviisorit, jätehuollon ihmiset, poliisit ja järjestyksenvalvojat, energiantuotannossa työskentelevät ja kaikki nämä ihmiset pitää saada myös töihin eli julkinen liikenne, sitten töissä ruoka-, väline- ja vaatehuolto jne. Eli sanoisin, että todella äärimmäinen keino olisi laittaa ne päiväkodit ja koulut kiinni. Sen sijaan toki voisi tehdä suosituksen, että lapsia otettaisiin mahdollisuuksien mukaan kotihoitoon ja niissä töissä, jossa nyt hiljenee, työantaja antaisi tällaiseen mahdollisuuden.

Niinpä, miten terveydenhuolto saadaan turvattua jos päiväkodit ja koulut suljetaan, miten hoitohenkilökunnan äidit ja isät pääsee töihin. Itse siis työkseni hoidan vanhuksia, mutta en pääse heitä hoitamaan jos lastani ei hoida kukaan.

Vaikeita päätöksiä. Kyllä mäkin sairaanhoitajana mietin, että kuka hoitaa ne potilaat sairaalassa jos hoitajat jää kotiin hoitamaan päiväkoti-ikäisiä. Nyt ei voi niitä isovanhempiakaan nyt vaivata.

Ei pelota omasta puolesta. Eniten pelottaa äitini puolesta, jolla on astma. Tällainen lapseton perhe pärjää aina.

Uskoisin, ettei päiväkotien ja koulujen auki pitäminen ole munatonta, vaan asiaa tulisi tutkailla hieman laaja-alaisemmin. Nyt tarvitsemme erityisen paljon terveysalan ammattilaisia, minne heidän (lääkärien, sairaanhoitajien etc) tulisi lykätä lapset, jos kaikki pk:t ja koulut on suljettuna?

Ja vieläkö ihmiset muistaisi nämä jutut myös rsviruksen, kausi-influenssan ja noron yms. kuumetautien kohdalla ettei ravattais päivä toipumisen jälkeen ostareissa jne.. Minusta on myös vähän jeesustelua ahdistua pelkästään koronasta, kun muuten ei sitten niin välitetä ja vältellä julkisia paikkoja muiden tautien kohdalla. Tämä korona on tauti siinä missä muutkin, peskää käsiä ja yskikää hihaan, ja toistakaan sitä 12 kk päivittäin vuodesta toiseen niin moni immuunipuutospotilas saisi pitää henkensä tai välttyisi sairaalahoidolta. Jos jotain hyötyä tästä koronahässäkästä on niin se, että ihmiset säikähtää edes tätä kun nämä pikkuflunssat ja niskutukset ei näytä tehoavan toimimaan arjessa oikein.

Moikka! Olen opettaja, kolmen lapsen äiti ja isoa leikkausta odottavan astmaatikon vaimo. Minusta on aivan järkyttävää, ettei kouluja ja päiväkoteja laiteta kiinni! Ihailen esimerkiksi Tanskaa, jossa on otettu rohkeat toimet koronan suitsimiseksi. Parempi katsoa kuin katua! Paljon voimia ja jaksamista sinne <3

Tosiaan aivan mahdoton asia monelle jäädä kotiin hoitamaan lastaan ilman palkkaa..! Aivan mahdoton. Itselläni ovat lapset jo 9 ja 12v. Ja mieheni on myös opettaja ja jos koulut suljetaan on hänkin vapaalla mutta monilla muilla tulee todella vaikeaa selvitä jos mm. Päiväkodit suljetaan. Yhteiskunnan pitäisi siinä tapauksessa huolehtia että vanhemmille turvattaisiin toimeentulo. En myöskään usko että n. 30 v. vuotiailla astmaatikoilla olisi lähelläkään niin suurta riskiä selviytyä sairastuessaan koronaan; vanhukset ja monisairaat ovat eri juttu.

Itse olen sitä mieltä, että normaali elämä jatkukoon sen aikaa, kun terveenä ollaan. Minusta ei ole järkeä sulkea kaikkia oireettomia kotiin. Kauanko siellä oltaisiin ja iskisikö tauti kuitenkin sitten, kun kaikki rytinällä palaavat töihin ja kouluun? Riskiryhmien onkin syytä olla varuillaan ja pysyä kotona, jos siltä tuntuu, mutta tosiasiahan taitaa olla, että suurin osa sairastaa tämän taudin samanlaisena kuin perusflunssa. Sen vuoksi meillä jatkuu normaali elämä, koulu ja harrastukset niiltä osin kuin niitä järjestetään. Huolehditaan käsihygieniasta entistä tarkemmin ja jos jotain oireita tulee, niin sitten tietysti jäädään kotiin. Tai jos viranomaisten ohjeistukset muuttuvat.

Hei,
Uskon että tilanne on uusi ja yllättävä, vähän järkyttäväkin meille kaikille. Itseänikin tavallaan ihmetyttää ja ärsyttää lukuisat meemit ja loputon vitsailu aiheen ympärillä, mutta olen tullut ajattelemaan että joillekin huumori, välillä hyvin mustakin, saattaa olla väylä purkaa ahdistusta ja käsitellä uutta ja tuntematonta asiaa. Tosi vaikea on toisen ihmisen pään sisään nähdä, ja ymmärtää niitä vaikuttimia mitä kullakin vitsailun taustalla on. Ei siis kivitetä näitä humoristejakaan! Peace and love! 🙏❤️

Koululaiset lähtökohtaisesti pärjäävät päivän kotona?!?
Oma erityislapsi ei kyllä pärjää, vaikka on nelosella. Enkä jättäisi ekaluokkalaistakaan yksin hänen kanssaan. Outoja kommentteja sinulta.

Kaikki eivät voi kirjoitella kotisoffalta sukista ja vaipoista, vaan osa pitää tätä yhteiskuntaa ihan oikeasti pystyssä hoitamalla ihmisiä, tuottamalla ruokaa ja sammuttamalla tulipaloja.

Hei, millä paikkakunnalla rehtori antoi luvan jäädä kotiopetukseen? Kun itse aion ottaa nyt lapseni kotiopetukseen, mutta jännittää rehtorin reaktio. Suomessa pitäisi tehdä kuten Norjassa, kriittisissä ammateissa työskentelevät voisivat viedä lapsensa kouluun ja päiväkotiin mutta muut jäädä kotiin.

Moikka! Oletko pohtinut miten teidän perheessä lasten kävisi, jos sinulle tapahtuisi jotain? Lähinnä F mietityttää. Menisikö hän isälleen, jolloin hän joutuisi eroon siskoistaan ja A:sta, vai jäisikö hän A:lle?

Jouduimme omassa uusperheessäni pohtimaan tätä sairastuttuani vakavasti. Tein ”testamentin” että lapsia ei erotettaisi toisistaan ja nykyinen aviomieheni olisi heidän kaikkien huoltaja.

Ota ihmeessä F kotiin, kun teillä oikeasti on perusteita vältellä koronaa: sinä kuulut riskiryhmään ja lisäksi on pienet paljon sairastumiset vauvatkin taloudessa. Opettajana osaat kyllä F:ä oppimisessa auttaa. Jaksamisia teille, ja toivotaan parasta!

Meillä koulusta tuli viesti, että jos perheenjäsenissä on riskiryhmään kuuluvia niin voi hakea opettajalta tai rehtorilta poissaololupaa ilman mitään sen kummempia perusteluja. Meillä tätä on meinattu käyttää. Sen lisäksi koulusta jo varauduttiin koulujen sulkemiseen ja lapset tuli perjantaina kaikkien koulutavaroiden kanssa kotiin.

Onnea on pieni maalaiskoulu ja maalaiskylä!

Se jäi tekstistäsi epäselväksi, miksi teit isot ruokaostokset ja ”hamstrasit” ruokaa? Tämä on itselleni jäänyt vähän mysteeriksi, eteenkin heidän kohdallaan, jotka käyttävät tai joilla on mahdollisuus käyttää ruuan kotiin kuljetusta.
Ymmärrän ne yhden aikuisen taloudet, jotka asuvat kuljetuspalveluihin ulkopuolella. Silloin hätävara pidetään kotona muutenkin sen verran, että pärjää muutaman päivän, vaikka tulisi se vatsatauti tms.

Kyllähän sen koti kuljetuspalvelun kauttakin tulevan ruuan joku ihminen kerää, kuljettaa jne. Mitä harvemmin myös näitä kontakteja, sen parempi. Toisaalta esim vauvojen ruuan kanssa haluan varmistaa, että saavat tuotteita, joihin pieni maha on tottunut. Siksi ostin niitä enemmän kuin ylensä, jos tulee toimitusvaikeuksia.

Monissa muissa maissa saadaan järjestettyä hoitopaikat korona-sulkemisten ajaksi niiden lapsille, joiden on pakko töihin mennä. Ei Suomessa. Miksi? Nyt tuli tieto, että Tampereella yläkoululaiset jäävät etäopetukseen. Hieno juttu se, mutta aika monella yläkoululaisellakin on se pikkusisarus, kuten meillä esim. joka jatkaa yli 500 hengen (jos juuri tuolla luvulla mitään väliä on) koulussa viruksen mahdollista levittämistä tai noutamista kotiin.

Selvästikään niiden vanhempien, joilla itsellään tai lapsillaan ei ole riskiryhmäsairautta, on vaikea ymmärtää niiden tuskaa ja pelkoa joilla on.

Terveiset Lähi-Idästä. Kaikki on kiinni täällä Qatarissa. Kuntosalit, leikkipaikat, puistot. Koulut, kirjastot ja osa ostareista. Metro seisoo. Veikkaan että mennään vieläkin tiukempaan meininkiin, mutta silti moskeijat ovat pysyneet auki paria lukuunottamatta. Uusia tapauksia kokoajan vähemmän, onneksi.

Ymmärrettävästi korona pelottaa ja ihan syystä. Maltti olisi kuitenkin valttia nytkin. Kuten monet ovat kirjoittaneet, päiväkotien ja koulujen sulkemisesta koituisi suurella todennäköisyydellä enemmän ongelmia kuin ratkaisuja. Yhteiskunnan tärkeiden työntekijöiden on päästävä töihin, jotta korona-potilaat jne pystytään hoitamaan. Ja sen vuoksi päiväkotien olisi pysyttävä auki.

Monilla on jäänyt saamatta tärkeä tieto, epidemiaa ei pysty estämään mutta sen huippua pystytään toimenpiteillä loiventamaan. Aamulla oli televisiossa hyvin havainnollistava kaavio aiheesta (lähteenä Lancet): yhteiskunnan laajamittaisella sulkemisella vain siirretäisiin epidemiahuippua, koska virus alkaisi leviämään uudelleen sulkujen loputtua. Nykyisillä ”kevyemmällä” toimilla (turhien kontaktien välttäminen, yleisötilaisuuksien peruminen, HYVÄSTÄ KÄSIHYGIENIASTA HUOLEHTIMINEN) epidemian huippu saavutetaan nopeammin, mutta loivempana kuin ilman toimenpiteitä, kaikki ei siis sairastu kerralla ja terveydenhuollon kapasiteetti riittää toivottavasti paremmin

Aivan varmasti kuitenkin on hyödyllistä, jos osa lapsista pystyisi vanhempien mahdollisuuksien mukaan olemaan kotona päiväkodin sijaan. Samoin Suomessa on oppivelvollisuus, ei koulupakkoa. Lastaan saa halutessaan opettaa myös kotona, kunhan lapsi saa ikänsä mukaista opetusta.

” Tästä syystä koulujen sulkeminen musta olisi todella hyvä (koululaiset lähtökohtaisesti selviää ilman aikuista päivän) ja pk:n kanssa voisi esim soveltaa asiaa. ”

Öh. Tekstissäsi vaadit että kaikki koulut ja pk:t kiinni HETI. Tämä vaatisi siis Suomessa valmiustilaa, joka on todella poikkeuksellinen ja radikaali toimi. Nyt sitten sanotkin, että päiväkotien osalta voisi soveltaa. Kumpi on nyt kantasi asiaan? Kaikki kiinni heti vai soveltaminen?

Edelleen kannatan kaiken laittamista kiinni. Mutta koska luin tässä hyboä näkökulmia kiinni laittamisen ongelmasta, aloin kallistua myös pk:n puolikiinnilaittamiseen. En tiedä, miten itse ajattelet, mutta minun maailmassani asioita voi oppia joka päivä. Ja kun saa lisää tietoa, omaa kantaakin voi tarkentaa. Niin myös minä tein tässä tapauksessa.

Minusta on vähän hassua vihaisena tentata mielipidettä, kun se ei kuitenkaan ole minun mielipiteeatäni kiinni. Toivon TODELLAKIN olevani väärässä kaiken tämän suhteen ja koulujen auki pitäminen ei villitse koronan leviämistä. Tosin Tampere siirsi juuri yläkoulut ja lukiot etäopetukseen. Saa nähdä, miten käy.

Anteeksi Karoliina, ei ollut tarkoituksenani kirjoittaa alentuvasti liittyen yhteistyöpostauksiin! Paljon on ajatuksia ja mielipiteitä aiheen ympärillä. Ja maailmassa ei ole yhden ainoaa asiantuntijaa, jolla olisi vastaus kaikkiin ongelmiin.

Fakta on se, että nyt viimeistään tämä tilanne osoittaa ihmiskunnalle meidän olevan yhtä. Jokainen meistä on pieni osa isompaa kokonaisuutta. Minusta tuntuu, että virustilanne on saanut kohtuuttomat mittasuhteet. Onko tämä joiltain osin jopa elitismiä? Paljonko ihmisiä kuolee vuosittain nälkään ja puhtaan veden puutteeseen? Miksi nämä asiat eivät saa huomiota/tekoja samassa suhteessa? Ihmishenget kuitenkin siinäkin kyseessä. Varmaan siksi, että ne eivät kosketa meitä. Pelko ja lamaantuminen ei kuitenkaan auta ketään minkään ongelman suhteen. Ja tähän sisältyy myös tehohoidon paikkojen riittävyys. Kaikki sairastuvat eivät sitä tarvitse. Ja on myös hyvä muistaa, että vuositasolla tehohoitoa rasittaa eniten alkoholin käyttöön liittyvät tekijät. Tästäkään en muista nähneeni mainintaa. Riskiryhmäläisille suotakoon turvaa ja mahdollisuus eristäytyä tarvittavaksi ajaksi. Ja meille työssäkäyville mahdollisuus käydä töissä ilman syyllistämistä. Samassa veneessä tässä ollaan. ❤️

Täällä Norjassa koulut ja päiväkodit ovat nyt kiinni. Jos molemmat vanhemmat ovat ns. yhteiskuntakriittiisissä töissä, lapsen voi edelleen viedä päiväkotiin ja kouluun. Eli näille lapsille järjestetään hoitoa, mutta tartuntavaara pienenee kun lapsia on vain vähän. Taloudellistakin tukea on hallitus luvannut, eli ns. hoitorahaa 14pv niille jotka sitä tarvitsevat. Kyllä Suomessakin voidaan näin tehdä, jos halutaan. Suomi on kai n. viikon Norjaa jäljessä tartunnoissa, joten varmaan ensiviikolla nähdään nämä toimenpiteet.

Tämä! Sama on täällä Genevessä ja monessa muussa paikassa Euroopassa eli jos vanhemmat ovat yhteiskuntakriittisissä töissä niin päiväkotihoito on edelleen olemassa. Tämähän nimenomaan suojaa myös näitä yhteiskunnalle kriittisiä työntekijöitä sairastumasta, kun heidän lapsensa ei tuo päiväkodista pöpöjä kotiin, kun päiväkodissa ei ole koko muuta lapsiryhmää niitä sinne tuomassa. Minusta koulujen ja päiväkotien sulkeminen olisi Suomessakin oikea ratkaisu.

Moni sanoo, että ei huoleta, kun ei kuulun riskiryhmään ja pystyy tekemään työt etänä. Vaan kohta voi olla tilanne, että sitä työpaikkaa ei ole. Viime päivien aikana on uutisoitu monista lomautuksista, jotka näyttävät nimenomaanj johtuvan koronasta ( asiakaskato jne). Tahti varmaan vaan kiihtyy. Esim jos Suomessa ajaudutaan samaan, mikä tilanne on nyt Italiassa, niin kyllä siinä työpaikkojakin tippuu 🙁 

Täysin samaa mieltä! Olen myöskin astmaatikkona riskiryhmää ja todellakin pelottaa kun ei suljeta kouluja ym ja heti järeillä keinoilla pyritä pysäyttämään tätä. Vielä ei todellakaan ole vitsailun aika! Tai ivailla niille jotka ottavat tilanteen tosissaan. Ei myöskään kiinnosta laittaa peukkuja niille, jotka kehottavat hyggeilemaan ja lukemaan ja katsomaan sarjoja. Vaikka olen onnellisesti toimistotyössä pienessä kaupungissa syrjemmällä, jossa ei ole älyttömästi asiakaspalvelua. En voi jäädä kotiin hyggeilemään jos ei työnantaja niin päätä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X