kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 01.04.2020

Sillä, mistä ja mitä ostetaan, on väliä

Teksti
Karoliina Pentikäinen
29 kommenttia

Mun mielestä ihmisen mitta on usein se, kuinka hän toimii silloin, kun on munannut. Juokseeko karkuun vai ottaako vastuun tekemisistään ja yrittää seuraavalla kerralla parantaa.

Vaikka korona ei ole (ainakaan virallisen tarinan mukaan, itsehän uskon salaliittoteoriaan tässäkin) kenenkään ihmisen aikaansaannosta tai möhlintää, on nämä ajat saanut väkisinkin pohtimaan sitä, mitä me ihmiset ja ihmiskunta ollaan tehty väärin. En usko, että meitä rankaistaan nyt mistään. Ajattelen ennemminkin niin, että nyt meillä on korkea aika miettiä tosissaan niitä arvoja, joiden mukaan elää. Ja väkisinkin ainakin omalla kohdallani moni aatos koskee ilmanstonmuutosta ja sen pysäyttämistä.

Vaikka moni vastuullisuuteen liittyvä asia on ollut lähellä mun sydäntä jo kauan, on tämä maailman aika saanut pohtimaan, mitä asioita meidän perhe voisi tehdä jatkossa vieläkin paremmin. Puhuttiin itse asiassa A:n kanssa eilen siitä, ettei voida antaa itsellemme anteeksi sitä, jos meidän lapset joutuu uudelleen vastaavanlaiseen (tai pahempaan) tilanteeseen, missä ollaan nyt,  siitä syystä, että me ei olla tehty asioita tässä hetkessä oikein.

Nyt onkin mun mielestä ihan aikuisten oikeasti se hetki, jolloin jokaisen on mentävä itseensä ja mietittävä, missä on parannettavaa. Jokainen meistä ei voi luopua autosta, alkaa omavaraiseksi jne, mutta jokainen voi tehdä monta parempaa valintaa elämässään joka päivä. Ja kyllä. Tässä vaiheessa todettakoon, että itse olen ajatellut ympäristökatastrofien olevan jossain tuhansien vuosien päässä, jos sielläkään. Nyt ajatukset ovat toiset. Perusluottamus jatkuvuuteen horjuu. 

Mun lista ei ole nyt mikään täydellinen lista, mutta nämä ovat mulle parannusta entiseen tai muistutusta jo hyvin meillä sujuvista jutuista, joten tällainen on oma parannuslista. Parannusta siihen, että tuetaan yrittäjiä ylämäessä. Ja parannusta siihen, ettei tulisi turhaan ja hölmöyttään tuhottua luontoa. 

 • Lisätään vielä enemmän lähituottajilta ostamista ja kauppahallissa käyntiä. Mietin, tulisiko Prisma-kauppakassi vaihtaa K-ketjun tilaukseksi. Käsittääkseni K-kauppiaat ovat yksityisyrittäjiä.
 • Varmistetaan aina, että pyykkikone on täynnä, kun sillä alkaa pestä. Joskus pesuhimoissani voisin odottaa päivän tai kaksi, että kone tulee aivan täyteen. Tosin onneksi ei nytkään mitään yhtä sukkaa pestä. 
 • Käydään suihkussa ilman, että sinne jäädään lotraamaan turhaan pesun jälkeen. Suihku on monesti arjessa se ”hetki omaa aikaa”: Siksi sinne tulee jäätyä tarpeettoman pitkäksi aikaa. 
 • Ostetaan kotimaisilta ja lähellä olevilta merkeiltä/yrittäjiltä. Ja kun kotoa päästään joku hetki pois, ostetaan palveluita! Jos jokainen kerran vuodessa kampaajalla käyvä ihminen pättäisikin jatkossa käydä kampaajalla kahdesti vuodessa, olisi se kampaamoyrittäjälle mieletön kädenojennus. 
 • Toisaalta:  Jos ostetaan ison globaalin yrityksen tuotteita, esim Adidakasen lenkkarit tai  Stokken syöttötuolin, ostetaan ne pienestä, yksityisessä omistuksessa olevasta erikoisliikkeestä, Mielellään läheltä kotia. Myös verkkokaupoilla on koti! 
 • Jos ostetaan ketjuliikkeestä tai suurelta toimijalta, ei osteta paskaa, vaan laatua. On eri asia ostaa Lindexin polyesterineule kun Lindexin merinoneule, koska luultavasti merinoneuleen käyttöikä on viisinkertainen keinokuituun nähden. (Tämä siis kokemus omasta vaatteidenkäyttömaailmastani). Joskus mulle ketjuliikeostos on ollut se kaikkein ekologisin, jos tuote itsessään on ollut laadukas (=kulutusta kestävä) ja olen käyttänyt sitä kauan. Esim mun yhdet lempihousuista on joskus opiskeluaikanani Lindexistä ostamani viskoosihousut. Edelleen käytössä, viikottain! 
 • Itselle tarpeettomien tuotteiden luopuminen vastuullisesti. Eli ei roskiin, vaan kiertoon.
 • Vaatteiden ja kenkien huoltaminen. Täytyy opetella vieläkin paremmaksi, koska sellainen lisää tuotteiden käyttöikää.
 • Kierrätykseen panostaminen. Me ollaan tuurikierrättäjiä. Toki kierrätetään kaikki ”pakollinen”, mutta vieläkin paremmin voisimme jätteet lajitella. 
 • Vaihtokulttuuri. Mua on alkanut kiinnostaa esimerkiksi vaatelainaamot vieläkin enemmän kuin ennen. En tiedä, milloin on se hetki, kun sellaiseen ostan itselleni jäsenyyden. Ehkä sitten, kun palaan töihin, ja täytyy näyttää taas ihmiselle. 
 • Matkustelu. Vaikka en pidä itseäni kovana matkaajana, tokihan hiilijalanjälki syntyy liian isoksi ihan muutamastakin lentomatkasta vuodessa. Tällä hetkellä ulkomaille lentäminen tuntuu aivan absurdille, mutta tokihan sekin vielä joskus taas on mahdollista. Mutta jollakin tapaa tuntuu, että matkusteluinto on kadonnut multa pitkäksi aikaa. Tässäkin symppaan kotimaan matkailuyrittäjiä. Ehkä me lisätään Suomessa matkailua jatkossa. (Tosin esikoinen täyttää jouluna 10 vuotta, ja hänen kymppivuotismatkaansa on suunniteltu jo vuosia. Saa nähdä, toteutuuko.)

Onko korona saanut sinut mietteliääksi myös ilmastoasioiden suhteen? Mitä pieniä, isoja, tekoja laittaisit parannuslistaan ja miten itse toimit niin, että ympäristö, mutta toisaalta lähellä olevat yrittäjät ja heidän liiketoimintansa voisi hyvin?

-Karoliina- 

Kuvat: Noora Näppilä

 

VastaaLähetä edelleen

Kommentit (29)

Ostamisesta puheenollen, mistä tämä joutsenneule on? Ja 12.3 postauksen kelta/harmaa tunika?
Toivon että tämä tilanne saa ihmiset jatkossa vähentämään turhaa lentämistä, niin työn kuin vapaa-ajan takia.

Hei! Totta turiset, että meiän jokaisen on hyvä pohtia omia valintoja tällaisena aikana.
Voin todella lämpimästi suositella k-ryhmän asiakkaaksi siirtymistä. Meidän 8-henkinen perhe siirryttiin vuosia sitten pelkästään k-kaupasta tekemään ruokaostokset. Se oli periaatepäätös. Kapinoitiin vaan s-ryhmän ”valta-asemaa” vastaan. Jos on yksi selvästi muita suurempi toimija, se voi aika vapaasti määritellä tuottajille maksettavista hinnoista ja tallata hinnat itselleen edulliseksi.
Ensin mietin, että liekkö k-kaupan valikoima on kattava ja hintataso on korkea. En epäröi enää. Kannattaa ladata k-sovellus ja tsekata se aina kauppaan lähtiessä. Sinne kertyy sitä parempia etuja, mitä enemmän ostat. Parhaan etuna saa jopa ilmaisia tuotteita toisinaan.
K-ryhmän myyjät ovat yrittäjiä ja heillä on paljon joustavampi systeemi ostaa kauppaan sisään oman paikkakunnan lähituotteita. Esim pirkka-lehdestä voit lukea ympäristö-asioista, miten suuresti ne myös huomioidaan.
Suurimpana asiana pidän silti sydämellistä asiakaspalvelua, jota kaupassa saan.<3
Tulipa mainospuhe, mutta ihan vaan on itsellä niin hyväksi päätökseksi osoittautunut tää.😊

Hyvää listausta. 

Itse olen käyttänyt k-kauppoja yleensäkin juuri siksi, että tuon yrittäjää. Nyt olen vaihtanut Citymarketin enemmän K-kauppaan, joka on meidän lähellä ja on pieni yrittäjä. Entistä enemmän kiinnitän huomiota tuotteen kotimaisuuteen. Yritän nyt myös kuluttaa vaikka kotona pääosin vain olenkin. 

http://www.kotonajakaupungilla.fi 

Otsikkoon voisi suoraan vastata, että sillä, mitä jätät ostamatta, on suurin merkitys. Vastuullisesti tai lähellä tuotettu ei vielä riitä, jos ei hankita tarpeeseen. Siis oikeaan tarpeeseen.

Ei ole paikkaa nimeltä pois.
Jonkun laittaminen roskiin, pois omista nurkista ja silmistä, ei vielä tarkoita sitä, että asia olisi tältä pallolta mihinkään poistunut.
Sama juttu on ” kiertoon” laittamisella. Kulutusta ei voi perustella myöskään sillä, että sen voi laittaa ”kiertoon”. Näin vaihdamme vain ongelman osoitetta, mutta itse ongelma jää: me tuotamme ja kulutamme aivan liikaa.

Vaippajätettä syntyy yhdestä vauvasta yli tuhat kiloa vuodessa. Te kannatte siis roska-astiaan yhden vuoden aikana yli kaksi tonni pelkkää vaippajätettä!
Siinä ympäristökuorma, mihin todella voitte konkreettisesti vaikuttaa.
Sillä on merkitystä, millaisia vaippoja käyttää, missä ke on tehty ja kuinka kaukaa kuljetettu. Kestovaippaa ei päivittäin rahdata kauppaan eikä kanneta kotiin, eikä sieltä taas roksikseen ja kaatopaikalle kuljetettavaksi.
Mutta myös kertakäyttövaipoissa on, mistä valita.

Itse pyöritän pienituloisena yhden vanhemman taloutta. Koen pääseväni näistä nykymaailman vastuullisen kuluttamisen paineista helpolla. Kun rahaa on äärimmäisen vähän, karsiutuu jo sillä moni vaihtoehto, kuten matkustaminen, kokonaan pois vaihtoehdoista. Lihan syönti tai vaatteiden ostaminen on todella vähäistä, kun ei siihen ole edes varaa. Lapsille ostan, kun tarvitsevat vaikka suurempaa kokoa, mutta hankinnat tehdään hyvin maltilla. Ensisijaisesti pyrin saamaan kaiken hankittua käytettynä, mutta aina se ei tietenkään ole mahdollista.

Minun ympäristötekoni on se, että kasvatan tulevan sukupolven tietoisemmaksi ja ympärostötaitavammaksi. Meillä jätteet lajitellaan kahdeksaan kategoriaan. Lapset ovat käyttäneet pieninä tietenkin kestovaippoja, perheen menopeli oli pitkään auton sijasta laatikkopyörä. En käytä itsekään esimerkiksi kertakäyttöisiä kuukautissuojia, joten on luontevaa opettaa myös tyttäreni kestositeiden ja kuukuppien käyttäjiksi. Shamppoosta, hoitoaineesta ja muusta viemäristä alas huuhdeltavasta mikromuovista luovuin jo aikaa sitten.
Ruokavalinnoissa suosimme esimerkiksi Itämeren silakkaa ihan tietoisena ympäristötekona.
Omistamme vähemmän, mutta nautimme toistemme seurasta enemmän. Ehkä siksikin tämä koronakaranteeni on meidän perheelle ollut hyvin lähellä ihan normi arkea.

Kaikki tähänastiset epidemiat (covid19, sars, mers, lintu- ja sikainfluenssa, hullun lehmän tauti, HIV…) ovat lähtöisin eläinten syömisestä. Eläinperäinen ruokavalio on yksi suurimmista ilmastonmuutoksen aiheuttajista. Puhumattakaan kaikesta kärsimyksestä, mitä eläimille tästä aiheutuu. Suurin ja merkittävin teko lastemme eteen on vaihtaa 100 % kasviperäiseen ruokavalioon. Suosittelen tilaamaan esim. vegaanihaasteen uutiskirjeen, josta saa apua aloitukseen. Hyviä dokumentteja aiheeseen liittyen: Cowspiracy, What the health, the game changers, dominion.

Itse olen alkanut enemmän tämän koronan aikana miettimään tuotantoa. Oon kokenut jo pitkään (lasten syntymästä saakka) huonoa omaatuntoa Kiinassa/Bangladeshissa jne tuotetuista vaatteista. Olen siirtynyt nyt ostamaan mahdollisuuksien mukaan vaan Euroopassa tuotettua vaatetta. Toivoisin, että tuotanto siirtyisi enemmän lähemmäs. Itse en myös haluaisi ostaa enää ketjuilta, joissa suurin osa tuotantoa on kyseenalaista, vaikka sitten jokin yksittäinen neule olisi vastuullisesti tuotettu. Vaatteita vielä on suhteellisen helppo löytää, mutta ulkovaatteissa se onkin jo vaikeampaa. Esimerkiksi lapsille yritin etsiä vk-vaatteita pari päivää sitten. Reimat, PoP:t yms oli tuotettu siellä missä en haluaisi tai sitten mainintaa oli erittäin vaikea löytää. Gugguu oli tuotettu Virossa, mutta vk-housuja ei ollut ja takeistakin melkein kaikki loppu. Jos näistä olisi vinkkiä niin olisi kyllä superhienoa.

Oletko koskaan perehtynyt Osuuskaupan toimintaan tarkemmin? Suosittelen. Siinä vasta paikallista toimintaa.

Tärkeää pohdintaa meille kaikille tässä ajassa. Kiitos siitä!

Mietin jo aiemmin valintaasi tehdä yhteistyötä Pampers-vaippojen kanssa, joka on amerikkalainen suuryhtiö kun samaan aikaan on olemassa myös suomalaisia vaippamerkkejä. Kaikille vaaveille ei sovi kaikki vaipat, mutta suosittelen kokeilemaan josko löytyisi joku vastuullisempi vauhtoehto 🙂 Ja kestovaipoille myös peukku täältä! Jo käyttämällä silloin tällöin kertsien sijaan kestoja, vähentää jätekuormaa tuntuvasti! Tampereelta löytyy vaippalainaamo ja yhteistyöpostaus heidän kanssa olisi huippu! 🙂

Kiitos. Ja hyvää pohdintaa ❤️ Mä tiedän, että kaikkialla maailmassa ei ole edes vaippoja, ja me suomalaiset vanhemmat ollaan siinä mielessä onnekkaita, että voidaan valita meidän vauvoille, heidän iholleen ja ruumiinrakenteellen (koska ylivuotoriskille usein merkittävä asia on vaipan istuvuus) sopiva vaippa. Hienoa, että on valinnanvaraa.

Tähän ja muihin kommentteihin on kuitenkin sanottava, että kaksostaloudessa vaipat ei ole kuitenkaan ensimmäinen asia, jossa lähdetään muuttamaan tapoja. Kestovaippailu tässä hullunmyllyssä ja näissä neliöissä ilman kodinhoitohuonetta olisi kyllä itsemurhaa. Asia, jota en edes ympäristön vuoksi harkitse. Tosin vaipoista on tarkoitus, jos vaan onnistuu, lapset vierottava pois mahdollisimman aikaisin. Osin ympäristön, osin oman laiskuuden vuoksi 🙂

Jo yhden kertakäyttövaipan korvaaminen kestovaipalla päivässä, säästää seitsemän vaippaa viikossa. Teillä siis neljätoista, joka on kuukaudessa melkein 60 vaippaa. Pieni teko, vain yksi vaippa päivässä, tekee kuitenkin pidemmässä juoksussa melkein tuhat vaippaa vähemmän vuodessa.
Yhden kestovaipan pesee muun pyykin mukana 60 asteessa.
Näppärä jopa valmistaa kestovaipan kotoa löytyvistä materiaaleista, kuten vanhoista pyyhkeisyä, kulahtaneista t-paidoista jne. Se on toki kaupalliseen vaippaan verrattuna jo vähän hardcorea, mutta siis periaatteessa ihan toimiva tapa elää zero waste -vaippaelämää.

Todellakin komppaan että vaippajätettä syntyy yhdestä lapsesta (saati kahdesta) ihan karmea määrä. Lapseni on ollut kestovaipoissa siitä lähtien kun hän oli 7 viikon ikäinen (nyt 1v.3kuukautta) ja meillä ei synny yhtään vaippajätettä koska kestot on käytössä öisinkin. Reissussa olemme ainoastaan käyttäneet kertakäyttövaippoja ja joka kerta itseäni on ihan ahdistanut mikä määrä jätettä niistä kertyy. Koen että kestojen pesu ja huolto ei ole yhtään rasittavaa mutta tämä johtuu osittain siitä että tykkään kestovaippakuorien ihanista kuoseista ja siitä että ne eivät päädy roskiin. Lisäksi luin joskus ennen lapsen syntymää että Ranskan terveysviranomaiset olivat testanneet eri vaippoja ja osasta löytyi myrkkyjä (glyphosate). Toisaalta ymmärrän että monet eivät halua käyttää kestoja mutta kun pesuun tottuu niin se menee mielestäni ihan rutiinilla. Ja oikeastihan kertakäyttövaipat ovat olleet aika vähän aikaa käytössä. Meille kasarin lapsillehan järjestään puettiin sideharsovaipat.

Olin toisen tyttären kanssa kymppivuotismatkalla Turussa ja toisen kanssa Helsingissä. Oli ihan huippu reissuja molemmat! Eli jos alatte nyt ajoissa miettiä muuttuneen maailmantilanteen vuoksi kotimaan vaihtoehtoakin, uskon että siitäkin saisitte ihan mahtavan reissun. Omasta kokemuksesta se äiti-tytär-aika kun sillä reissulla on se paras anti <3

Mikä sinua Osuuskaupassa häiritsee? Miksi Kesko on parempi?
No, syntyi niitä kaksosia aikoinaan ennen kertakäyttövaippojen aikaakin. Kyse on oikeasti valinnasta.

Ei häiritse mikään. Olen ollut tosi tyytyväinen Prisman Kauppakassiin. Nyt vaan mietin, että on aika, jolloin pitää tukea pieniä yrittäjiä.

Kuinka sä onnistuit kestovaippailemaan sun kaksosten kanssa?

Paljon on ajatuksia noussut itselläkin tässä tilanteessa. Niin ihanaa on ollut seurata karttakuvia, joissa näkyy päästöjen radikaali väheneminen ilmakehässä, valokuvia delfiineistä Venetsian kanaaleissa… Mutta samaan aikaan minulla on herännyt myös paljon pelkoja, mitä tapahtuu, kun tämä poikkeustila päättyy lopulta. Opitaanko tästä oikeasti yhtään mitään?

Jos ylemmillä tahoilla ei asioita muuteta, ihmiset varmasti ryntäävät joukolla kauppakeskuksiin sekä ulkomaanreissuille (etenkin ne, keillä yhtään on sukua ulkomailla). Valtioilla on järjetön kiire saada taas talous nousuun ja ihmiset kuluttamaan. Lapsille kerrotaan aikanaan sitten vuoden viidennellä lentolomalla, miten nyt pitää tarttua hetkeen, kun joskus elettiin aikaa, jolloin tämäkin ilo oli kielletty ihmisiltä 😀 

Hei Karoliina!
Itse asiassa Prismat ovat tosiaan S-kauppoja ja nämä taas ovat eri alueilla toimivia osuuskuntia. Jos sinulla on vihreä S-etukortti, olet osuuskaupan omistaja, kortin vasemmassa alareunassa näkyy, minkä osuuskunnan. Omistajana sinulla on myös ohjausoikeus: voit äänestää osuuskauppavaalessa jäsenen edustajistoon ja sitä kautta varmistaa, että S-kauppa noudattaa vaalimiasi arvoja. Monesti nämä kotiin tulevat äänestysliput menevät roskiin ilman suurempaa huomiota, mutta vaaleissa kannattaa oikeasti käyttää äänioikeuttaan, sillä omistajat päättävät, miten heidän omistamansa liike toimii. Tästä syystä ei siis kannata Prismaa hylätä, vaan valvoa että oikeita arvoja noudatetaan. K-kaupoissa tällaista omistusohjausta ei vastaavasti ole, mutta toki sieltäkin voi ostoksensa tehdä – ihan mistä kukakin haluaa. 

Meidän perhe on vähentänyt reilusti lihan kukutusta ja sitä syödään vain noin kerran viikossa, jos silloinkaan. Soijarouheet, härkis ja nyhtökaura uppoaa koko perheelle superhyvin ja tämä siirtymä on oikeasti ollut yllättävän helppo. Kukaan ei kaipaa lasagneen jauhelihaa, kun ei se siihen mitään makua tuo. Kalaa ostetaan fiksusti ja suositaan esim Itämeren silakkaa.

Mietin myös tarkkaan, mitä ostetaan ja mistä. Lähes aina tarkistan ensin Torin valikoiman, koska ihmiset myy uskomattoman paljon lähes käyttämätöntä ja laadukasta tavaraa. Jos ostan uutena, ostan kotimaista aina kun mahdollista. Olen myös lopettanut nettikauppojen selailun eikä siksi tule ostettua kivaa paitaa, jota en oikeasti tavitse. Kaappi on jo täynnä kivoja vaatteita, joita voin käyttää. Ei niitä kannata säästellä jotakin erityistä päivää varten. Mun mielestä on ihanaa, kun kaapit ei koko ajan täyty uudella lisäroinalla! Pyykkiä on muutenkin tarpeeksi. En ole käynyt yli vuoteen esim H&M:llä. Vaikka siellä olisi joku hyvälaatuinen tuote, se on tuotettu ympäristöä ja ihmisiä kunnioittamatta, enkä halua sitä kukkarollani tukea. En jää mistään paitsi boikotoimalla globaaleja ja kyseenalaisia ketjuliikkeitä. Toivon näin opettavani lapsillekin, että ostaminen ei ole itseisarvo ja jos jotain ostaa, se pitää tehdä fiksusti ja harkiten. Se ei tarkoita, että kuljetaan hamppukaavuissa 😀

K-ruoka on tosi kätevä ja sieltä näkee myös omien ruokaostosten ilmastovaikutuksen ja kotimaisuusasteen.

Hienoa, että olette päättäneet tehdä vastuullisia kulutus- ja elämäntapamuutoksia. Itse kipuilen sen kanssa, että mitä vielä voin tehdä. Ja siis tosiaankin voisin tehdä vielä paljon. Kierrätän, syön 100% verbaalisesti, vähennän kulutusta, suosin kotimaista ja luomua. Haluaisin kuulla miksi et listannut ilmastoystävällisempää ruokavaliota? Sillä on kuitenkin suurin vaikutus ilmastoon.

Voihan sitä suosia kotimaisia pientuottajia siellä prismassakin. Yhtä pieleen ne ostokset menee missä kaupassa vaan, jos ei yhtään mieti mitä sinne ostoskoriin napsii. Tykkään prisman kotimaista -merkistä. Se on ainakin kotimaista:) tosin ei välttämättä paikallista, mutta ainakin kotimaista, ja sekin on parempi kuin pirkan ulkomaista. Kukin ostakoon mistä haluaa, mutta en näe että sillä kaupalla niin paljon on väliä, enemmin on väliä mitä sieltä valitsee. S ryhmä on lisäksi olettaakseni pidetty ja työntekijöilleen oikeudenmukainen työllistäjä. Olikohan tämä kaupallinen yhteistyö, en huomannut. Yleensä olet selkeästi kertonut sellaiset.

Olen todella aktiivinen fb:n kestovaipparyhmissä ja olen siellä tutustunut kaksosten vanhempiin jotka käyttävät kestovaippoja. Ei todellakaan ole mahdotonta alkaa kestoilemaan kaksosten kanssa. Mielestäni aina voi haastaa itsensä ja kokeilla. Vasta sitten voi päättää että homma ei sovi itselle ja sanoa että kestoilu ei onnistu kaksosperheessä. Kestovaippoihin yhdistetään valitettavasti edelleen ajatus että ne olisivat kamalan vaivalloisia vaikka nykyään niiden huolto ja pesu on ihan erilaista kuin 80-luvulla. Asun Australiassa ja viime vuonna luin jutun Tasmaniassa asuvista kolmosten vanhemmista jotka kestoilevat. Nostan heille hattua asiasta. 👍👍 https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://amp.abc.net….

Hohhoijaa. Sekajäte (mm. vaipat) viedään nykyään poltettavaksi (eli energian raaka-aineeksi) eikä suinkaan jätetä kaatopaikalle lojumaan, kuten joku väitti tapahtuvan. ”Oikeamieliset” voisivat itse ensin tutustua faktoihin ja sitten ripittää muita, jos on tärkeää päästä opastamaan miten kuuluu elää.

Hyvä aihe!!
Omasta mielestä tärkeintä on ensi muuttaa oma ajatusmaailma siihen, että asiat voi tehdä uudella tavalla. Jos haluaa matkustaa, matkustakaa kotimaassa. Itse en ole koskaan ymmärtänyt ulkomaille matkustamisen vimmaa..tietty joskus on ihan kiva käydä, mutta olisiko kerran viidessä vuodessa hyvä?
Kierrätys kunniaan!! Omat ja lastenvaatteet voi ostaa käytettynä tai suosia kotimaista. Ja oikeasti ostaa vain tarpeeseen. Veikkaan että melko monelta löytyy vaatteita yli omien tarpeiden…myös minulta.
Suosia kotimaista lähiruokaa. Henkilökohtaisesti olen kaikenmaailman palmuöljyvalmisteita vastaan. Miksi sitä pitääkin tunkea joka paikkaan?

Koronakriisissä on se hyvä, että näemme myös sen, miten globaalissa maailmassa elämme. Ehkä onkin ihan hyvä suunnata katse nyt lähelle kuin kauas…omaan perheeseen,läheisiin ja oman alueen yrittäjiin ja ruokatuotantoon.

Mua vähän hymyilyttää nämä kommentoijat, joiden mielestä kaksosten kanssa olisi helppo kestovaippailla ja kuinka kannattaisi ottaa haaste vastaan..varmaan kovinkaan monella teistä ei ole kokemusta kaksosarjesta. Ihan tarpeeksi niitä haasteita on muutenkin monikkoperheessä. Meillä sentään on kodinhoitohuone, mutta kestovaippailu ei kyllä mitenkään onnistuisi. Jotain armoa kuitenkin siihen vanhemmuuteen, kaksi vauvaa ei mene siinä missä yksi.

T. 3-kuisten kaksosten ja yhden vaippoja käyttävän taaperon äiti

Hei, miten teillä esikoisen kotikoulu sujuu? Olisiko sinulla opettajana antaa uusia vinkkejä?

Ainoa vinkki on: Yrittäkää pysyä järjissänne 😅 Onhan tämä aivan pimeetä, että yhtä aikaa vanhempien tulee hoitaa kotona olevat lapset, omat työt ja opettajan rooli. Ja vaikka kuinka olin ope, täytyy sanoa, että tämä tilanne on tosi uusi. Hatunnosto kaikille! Myös opeille ❤️

Molemmat on kotimaiselta Noshilta. Tehdään EU-alueella. Olen käynyt heidän tehtaallaan Portugalissa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X