kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 05.04.2020

Jääkaapin jämät -suosikki: Espanjalainen munakas

Teksti
Karoliina Pentikäinen
3 kommenttia

Kuten olen kertonut, mun ja A:n arkinen huvi on taikoa hyvää safkaa jääkaapin jämistä. Nyt koronan aikaa tuo jämäsafkailu on saanut vielä uusia puolia, kun olen leiponut todella paljon enemmän kuin ennen ja toisaalta ruokakaupassa on käyty maksimissaan kerran viikossa. Viimeiset päivät ennen kauppaa ovat olleet suosikkeja. Silloin on tehty tasan sitä, mitä kaapista löytyy.

Yksi meidän perheen jämäruokalemppareita on espanjalainen munakas. Oikeastihan espanjalaiseen munakkaaseen ei käytetä juuri muuta kuin perunaa ja munia, mutta meidän versiossa noiden kahden lisäksi munakkaasta löytyy aina sitä, mitä kaapissa sattuu olemaan.

Niin moni kysyi instassa munakkaan ohjetta, kun sellaisesta kuvan tällä viikolla postasin, että päätin kysyä #chefpentikäiseltä, mitä tuolla kertaa munakkaaseen laittoi. Mutta jokainen voi siis omalla kohdallaan soveltaa tätä reseptiä aivan oma mielen ja jääkaapin sisällön mukaan. Perunoita ei kuitenkaan minusta kannata jättää pois. Se on tämän munakkaan runko ja makujen sitoja.

SOVELLETTU PERUNAMUNAKAS JÄÄKAAPIN JÄMISTÄ (1-2 annosta, riippuu nälästä)

 • 4 kypsentämätöntä perunaa
 • 4 kananmunaa 
 • puolikas sipuli
 • pari parsaa
 • aivan kuivuneen kermajuustoköntin jämät raasteena
 • noin desi kuohukermaa
 • mustapippuria
 • 0,5-1dl oliiviöljyä + nokare oikeaa voita
 • 1,5-2 tl suolaa
 • tuoretta oreganoa
 1. Kuori perunat ja pilko ne kuutioiksi. Pilko sipuli ja parsat.
 2. Lorottele paistinpannulle reilulla kädellä oliiviöljyä ja laita joukkoon myös nokare voita. Kuullota perunat, sipuli ja parsat keskilämmöllä. Ripottele päälle puolet suolasta. Ei saa paistaa paistipintaa!
 3. Vatkaa munat, kerma ja mausteet. Kaada seos perunoiden, sipulin ja parsan päälle. Raasta päälle juustoraaste. Laita kansi paistinpannun päälle, alenna levyn lämpötilaa ja anna hyytyä noin puoli tuntia.
 4. Ripottele päälle vähän tuoretta oreganoa.

Huom! Suolan määrä kuulostaa paljolle, mutta perunat imevät suolaa tosi paljon. Huom kaksi: Munakkaasta tulee parempi kypsentämättömistä potuista, mutta keitetytkin käy, jos niitä on. 

-Karoliina-

Kommentit (3)

Ja kuinka monta munaa tähän?

Ettekö käytä enää kauppakassipalvelua?

Vaihdossa ollessa espanjalaiset kämppikset tosi usein tekivät tuota. Oli kyllä hyvää, vaikka raakojen perunoiden käyttö tuntuikin aluksi hassulta 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X