kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 09.08.2020

Sunnuntaiduuneilla ei menetä tukia. #mothersinbusiness , osa 3.

Teksti
Karoliina Pentikäinen

#mothersinbusiness -sarja jatkuu teidän kysymyksillä ja mun vastauksilla. Aikaisemmat postaukset samasta sarjasta voi lukea täältä ja täältä

 

Onko sulla Oy vai vielä toiminimi?

Toiminimi, vaikka kirjanpitäjän mielestä se oli väärä valinta. En kuitenkaan halunnut laittaa oy:tä pystyyn raskaana, kun en tiennyt, miten tulot menee äippäloman aikana. Mä myös menen palkkatöihin toiminimen ohella nyt syksyllä, joten toiminimi on järkevämpi, kun yrittäminen ei ole enää ainoa työ. Mä myös tykkään siitä, että voin siirtää rahaa toiminimen tililtä joustavasti itselleni vaikka kaupan kassalla. Oy:ssä pitäisi suunnitella paljon paremmin palkka ja kuukauden menot.

 

Jaksaminen. Miten yhdistäminen onnistuu?

Mun työ on helpompi yhdistää perhe-elämään kuin vaikkapa jonkin asiakaspalvelijan. Eli jousto ja jaksaminen on kiinni pääasiassa minusta. Minusta yhdistäminen onnistuu aika hyvin, vaikka totta on, että perfektionistina on vaikea sietää sitä, että lasten vuoksi en voi tehdä hommia vaikka siinä aikataulussa, mitä aikaisemmin olen suunnitellut. Tai niin hyvin kuin haluaisin. Perhe laittaa asiat kuitenkin myös mittasuhteisiin. Joskus ihan riittävän hyväkin riittää.

 

Miten voi kestää taloudellista epävarmuutta?

Se oli mulla suurin este, etten ryhtynyt kokopäiväyrittäjäksi aikaisemmin. Onhan se kuumottavaa, ettei koskaan tiedä, miten käy. Joku korona kun voi viedä kaiken alta. Eikä sellaisiin voi varautua. Mä yritän kuitenkin ajatella elämässä ylipäätänsä, että menee hyvin. Että kun alkaa pelottaa mikä tahansa, yritän ajatella, että loppupeleissä elämässä tapahtuu enemmän kivaa kuin tyhmää.

 

Kuinka järjestät aikaa työlle, perheelle ja vapaa-ajalle? Pidätkö jotkut tietyt työpäivät?

Ne menevät mulla usein lomittain. Vaikka tyttöjen unien aikaan kävelen puistoon, isken vaunut parkkiin, ja vastaan sähköposteihin tms. Varsinainen työpäivä mulla on sunnuntai, mutta välillä otan parin tunnin työhetkiä arkenakin. Silloin menen pois kotoa. Se on vähän hölmöä, että jos teen töitä vaan pari tuntia, merkitään se Kelan kirjoihin kokopäiväiseksi työpäiväksi. Niitä ei voi kerätä tai yhdistää esimerkiksi yhdeksi 8 tunnin kokonaisuudeksi.

Mulle perhe-elämä on sitä vapaa-aikaa. En kaipaa juuri omaa aikaa. Paitsi miehen kanssa meillä pitäisi olla enemmän kahdenkeskistä aikaa, mutta sitä ei estä työt, vaan se, ettei kolmea lasta noin vaan saa hoitoon.

 

Mikä on haastavinta?

Mulle henkilökohtaisesti haastavinta on se, että muutun helposti kireäksi, jos työt ja dead linet painaa mielessä, mutta en vaan pääse tekemään työlistaa eteenpäin. Ja vaikka kuinka tiedän, että olen saanut tehtyä aina kaiken tarvittavan, alan silti stressata välillä. Tässäkin olen kyllä kehittynyt. Olen nykyisin tosi monesti sillä asenteella, että menee, miten menee.

 

Jos tekee töitä kodin ulkopuolella, onnistuukohan maidon pumppaaminen? Varmasti riippuu töistä. Ja saako maitoa säilöön hyvin. Periaatteessahan pumppaus ei ole hankalaa, mutta aikaa se vie.

 

Jotta ei menetä äitiysrahaa (ma-la), työthän pitää merkata aina sunnuntaille. Niin siis musta se on valtiolta tosi hyvä kädenojennus, että töitä saa tehdä sunnuntaisin menettämättä tukia. Mä en ajattele, että mitkään valtion tuet on mikään automaatio. Eikä se raha sinne tukiin – minnekään tukiin – ilmesty vaan jostain taivaasta. Siksi musta on aivan reilua, että jos tekee töitä ja saa palkkaa ma-la, myös luopuu tuon päivän tuesta. Mulle haastavinta on ollut muistaa ilmoittaa niistä. Ja Kelan nettisivu on musta epäselvä navigoinnissa. Nyt olenkin tehnyt niin, että ilmoitan aina useamman päivän kerralla puhelimitse. Tyyliin ”tein töitä viime tiistaina, tänään ja aion tehdä ensi viikolla torstaina.”

 

Mistä jaksat ammentaa energiaa molempiin? Työ ja perhe täydentävät mulla toinen toisiaan. Ovat oman elämäni tärkeimmät palikat. Kun olen perheen kanssa, saan siitä voimaa. Mutta en jaksaisi ketään ihmistä – en edes omia lapsiani tai miestäni – jo minulla ei olisi mitään muuta. Sama juttu töiden kanssa. On ihanaa uppoutua töihin ja saada sellaisia haasteita, mitä muualta ei saa. Mutta työnarkkariksi minusta ei ole. Haluan, että teen fiksun määrän ja tulen aina kotiin ihmisten aikaan.

 

Koska kysymyksiä on vieläkin (kiitos niistä!) jatketaan sarjaa vielä hetki. Ihanaa sunnuntaita!

-Karoliina-

Kommentit (1)

Olipa jotenkin ihana lukea suhtautumisestasi tukiin ja siitä, että oikeasti toimit rehellisesti ja avoimesti tässä asiassa. Arvostan!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X