kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 16.09.2020

Vinkit lapsiperheen muuttoon

Teksti
Karoliina Pentikäinen
8 kommenttia

Koska me hoidettiin meidän muutto ei-ehkä-aivan-parhalla-tavalla, ajattelin jakaa vinkit muuttohärdelliin näin jälkiviisaana. Että joku toinen tekisi paremmin!

  1. Ota lomaa! Koska pienten lasten kanssa muutto on melko vaikea hoitaa parissa päivässä, tehden ympäripyöreitä päiviä (koska unet, päiväunet, välipalat, vaipat jne), suosittelen ottamaan lomapäiviä töistä muuton yhteyteen. Ihan reippaasti.
  2. Aloita pakkaaminen TOSI aikaisin. Niin paljon pakettiin kamaa, mitä vaan voi etukäteen laittaa. Tässä me musta onnistuttiin hyvin. Inventaario kamppeista kannattaa tehdä jo vanhan kodin puolella. (Tosin meiltä lähtee edelleen tavaraa Radiokirppikselle, kun tajutaan, ettei joku huonekalu istu tai mahdukaan.)
  3. Dymota ja merkitse. Kaikki! Niin paljon helpompi purkaa, kun ei tarvitse kurkistella jatkuvasti, mitä missäkin laatikossa on.
  4. Ota – hyvä ihminen – lastenhoitaja(t)! Ei tätäKÄÄN mietitty ihan loppuun asti, kun me perkele pärjätään ihan ite. Tytöt oli kyllä hoidossa yhtenä viikonloppuna, kun pakattiin, mutta olisi oikeasti tarvinnut olla myös muutto- ja purkupäivinä. Ihan hanurista tököttää kaiken sen kaman keskellä ja tajuta, että pääsee purkamaan tavaraa aina tunnin, kaksi, iltaisin, kun lapset nukkuu. Etenemisvauhti siis todella hidas. (Toki jos tämä ei haittaa… En kyllä tajua, onko sellaisia ihmisiä edes.)
  5. Palkkaa siivoojaa tai lahjo sukulaislapsi samaan hommaan. Koska vanha asunto on siivottava uusille asukkaille, mutta usein myös uusi.
  6. Älä vaihda lasten lakanoita muuton yhteydessä. Tämän vinkin kuulin joskus. Kun ympäristö on uusi, huone uusi ja kaikki uutta, on lasten turvallisempi nukahtaa uudessa kodissa tutulle tuoksuviin lakanoihin.
  7. Mieti turvallisuus etukäteen. Ja pakolliset, lasten uniin/eloon vaikuttavat seikat. Ts.laita pistorasiasuojat, pimennysverhot ja porrasportit paikalleen ennen lasten muuttoa. Nimimerkillä: ”Edelleen kiljun, että älkää tunkeko niitä sormia pistorasioihin”
  8. Pakkaa ensimmäisen viiden vuorokauden pakolliset tavarat samaan lootaan. Eli vaihtovaatteet, tuttipullot, koulureput yms.

Sellaista. Mitä vinkkejä sä antaisit muuttoon? Erityisesti sellaiseen, jossa lapset on mukana.

-Karoliina-

Kommentit (8)

Haha tuli mieleen oma muutto 2 lapsen kanssa aikoinaan joista toinen oli vauva 3kk. Vauva makoili takan edessä tyytyväisenä ja purin tavaroita. Toisesta lapsesta 4v ei muistikuvaa mitä teki.

Hahaa, muutimme reilu vuosi sitten ja edelleen koti on kaaoksessa ja iso osa tavaroista purkamatta. Ehkä vielä joskus..

– Palkkaa siivooja.
Kun kaikki tavarat on vanhasta kodista tyhjennetty, et halua enää palata sinne pesemään uunia.

– Uusi koti ei ole heti valmis. Kaikki loksahtaa paikalleen vasta kuukausien kuluessa. Varaudu sietämään se seikkailu.

– Varaudu lapsen suruun. Siinä, missä toinen näkee mahdollisuuksia, toinen näkee menetyksen.

– Sisusta itsellesi, älä muille.

Yksi parhaita päätöksiä edellisen muuton yhteydessä oli klo 18 muuttoiltana uudelle asunnolle palatessa vanhan siivouksesta soitto läheiseen hotelliin että onko huoneita. Kun puhelimen päässä todettiin että matkasänkyjä ei ole otin nopean tiirauksen asuntoon ja havaitsin laatikkokasojen keskellä omamme ja totesin että me tullaan ja tuodaan oma. Uudessa kodissa oli vielä sekä keittiö että kylppäri remontin vallassa, joten oli ihanaa päästä valmiiseen pöytään syömään, suihkuun ja puhtaisiin lakanoihin nukkumaan ja aloittaa kaaoksen purkaminen vasta aamulla. Seuraavaksi illaksi saatin sitten sen verran tilaa raivattuaan että päästiin jonkun sortin sänkyihin nukkumaan…

Tunnistan nuo jutut myös itse, nim.muutettiin ulkomaille 3,5v ja 6kk lasten kanssa. Onneksi oli muuttomiehiä kantamaan ja apuja ruoanlaittoon muuttopäivinä. Mutta kyllä purkamisessa kesti ja kesti. Sitten muutettiin vielä uudestaan 3kk jälkeen, niin että ei ollut sukulaisia tai tuttuja apuna. Muuttomiehet kantoi tavarat ja onneksi osa tavaroista oli jätetty purkamatta edellisessä muutossa. Mutta valmis tämä koti ei edelleen ole 3kk jälkeen. Tavaroilla on paikat ja melkein kaikki paikat on taapero-proof, mutta verhot jms edelleen junnaa. Vielä mietin sitä, että äitiyslomalaisena ajattelee että mullahan on aikaa vauvan kanssa laittaa kotia, mutta ei todellakaan ole! Kaikki aika menee sen touhuihin ja hoitoon ja päiväuniaikaan hoitaa tiskejä yms. Kun keskeytetään ja on itse väsynyt jo lastenhoidosta, niin ei muuttamiseen ja sisustamiseen ja järkkäilyyn riitä voimat kaikkien keskeytysten keskellä. Todellakin lastenhoitaja, viikoksi muuton ympärille!

Kiitos, tämä tuli tarpeeseen. Meillä on esiteini-ikäinen, taapero ja kolmas syntymässä, muutto parin kk päästä omaan taloon, joten tästä ammennan kaikki vinkit käyttöön! Ollaan onneksi harjoiteltu vähän aika sitten tätä muuttoa lasten kanssa, mutta vauva tuo vähän lisämaustetta kehiin! Kiitos vielä vinkeistä 🙂

Muistan, kun muutimme kuopuksemme ekana elinvuonna kaksi kertaa. Ei tosin eri kaupunkiin, saman kaupungin sisällä ja toinen muutto oli viereiseen taloon. Tilanteen pelasti se, että esikoinen kävi eskaria ja kuopus oli ns. rauhallinen ja helppohoitoinen vauva. Itse äitiyslomalla, toki oli aikaa paljon, esikoinen toki muuttopakkasi jo omia lelujaan ja hengaili muuttohommissa mukana. Ja tarvittaessa piti seuraa veljelleen. En muista noita muuttoja kuitenkaan kauhunsekaisina. Mulla oli silloin aika hyvä järjestys varastotavaroilla ja tavaraa ei ollut yli äyräiden. Mutta muuton raskausaste korreloi suoraan muutto tavaran määrään. Mitä enemmän muutettavaa tavaraa, sen raskaampi muutto. Nyt lapseni ovat jo yli 20-v., eikä esikoiseni kärsinyt näistä muutoista, sen olen häneltä nyt aikuisena vielä kysynyt.

Sanoisin, että älä tee tarjousta uudesta kodista päivää ennen laskettua aikaa, äläkä varsinkaan ala remontoimaan samaan hässäkkään tiukalla ja kunnianhimoiselle muuttoaikataululla. Meillä tästä on jo yhdeksän vuotta aikaa enkä ehkä ole henkisesti vieläkään toipunut niistä kahdesta kuukaudesta, joista en muista mitään. Vauva onneksi syntyi reilut kaksi viikkoa yliaikaisena, joten kaupat ja remontin suunnittelu ehdittiin tehdä ennen kuopuksen maailmaantuloa. Toisaalta, täydellistä aikaa ei ikinä ole, mutta aikatauluja ei tosiaan kannata virittää liian tiukalle.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X